Σε κλίμα συγκίνησης και σεβασμού της ιστορικής μνήμης, οι εκδηλώσεις "Σέλτσο 2018"
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Ανακοινώσεις
Ολοκληρώθηκαν την Πέμτη 23-8-2018 στην Ιερά Μονή Σέλτσου στις Πηγές ΄Αρτας της Κοιλάδας του Αχελώου, Ιστορική έδρα του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη και μέσα σε κλίμα συγκίνησης και σεβασμού της ιστορικής μνήμης, οι εκδηλώσεις ΄΄ΣΕΛΤΣΟ 2018΄΄ που διοργανώθηκαν από την Αντιπεριφέρεια ΄Αρτας τον Δήμο Γ. Καραϊσκάκη και την Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας.
Η τελετή μνήμης της θυσίας των Σουλιωτών γίνεται κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου, ημέρα που γιορτάζει το Μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, σ' ένα μαγευτικό τοπίο που δεσπόζει το καθολικό της Ιεράς Μονής και τα προσφάτως αναστηλωμένα κελιά της και αποτελεί ελάχιστη υποχρέωση απόδοσης φόρου τιμής στους Ήρωες Σουλιώτες. Την παραμονή 22Αυγούστου 2018 από τους νέους και τα παιδιά του χωριού μας έγινε αγώνας Θυσίας και Λαμπαδηδρομία. Η απονομή των επάθλων στους νικητές και συμμετέχοντες σε αυτές έγινε στην Πλατεία Προέδρου Β. Καπερώνη στο κέντρο του χωριού όπου κατόπιν ενώ δόθηκε μουσικοχορευτική-παράσταση από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Κλειδίου Ανω Καλεντίνης και Διασέλου με θέμα ΄΄Η Παλιά μας Γειτονιά΄΄ που εντυπωσίασε τους παρευρισκομένους με την άψογη και επαγγελματική παρουσίασή της υπό την επιμέλεια της χοροδιδασκάλου κ.Χάρου Μαριάνθης. Επίσης στον κύκλο των εκδηλώσεων ΄΄Σέλτσο 2018΄΄ στις 17-8-2018 έγινε-όπως προβλέπεται πανηγυρική συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου του δήμου μας στην Ιστορική έδρα στις Πηγές ‘όπου η Αδελφότητα κατέθεσε πρόταση απόφασης για καθιέρωση της 23ης Αυγούστου ως ημέρα Εθνικής μνήμης με Προεδρικό διάταγμα προτάσει του Υπουργού Εσωτερικών και ως Επίσημη εορτή του δήμου μας. Στις 18-8-2018 έγινε επίσης Συναυλία έντεχνου λαϊκού τραγουδιού με καλλιτέχνες τον εκπληκτικό Γιάννη Νικολάου και του συγκρότημα ΄΄RESALTO΄΄ μοναδική για τα δεδομένα της περιοχής μας που κατέπληξε τους συγχωριανούς μας. Ήταν μια καινοτομία που πιστώνεται θετικά στα πολιτιστικά δρώμενα του χωριού μας και του δήμου.
Η Μονή Σέλτσου που βρίσκεται στην περίφημη Κοιλάδα του Αχελώου, ένα από τα ιστορικότερα και ενδοξότερα μνημεία της Πατρίδας μας το ΄΄Μεσολόγγι της Ηπείρου΄΄ όπως αποκαλείται πλέον, οφείλει τη φήμη της στα γεγονότα της πολιορκία και της εξόδου που ακολούθησε τον Απρίλη του 1804 μεταξύ των στρατευμάτων του Αλή Πασά και των Σουλιωτών, και στον ηρωισμό και την αυτοθυσία των τελευταίων.
Η Μάχη του Σέλτσου και η τελευταία θυσία των Σουλιωτών το 1804, είναι ένα δεύτερο αλλά υπέρτερο Ζάλογγο. Είναι η τραγικότερη σελίδα της ιστορίας των Σουλιωτών αλλά σχετικά άγνωστη στο ευρύ κοινό. Ένα βαρύ τίμημα που πλήρωσε ο Ελληνισμός στη μάχη για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, καθώς από τους 1300 περίπου Σουλιώτες και ντόπιοι Ραδοβιζινοί που κατέφυγαν στην Ιερά Μονή αμυνόμενοι μέχρις εσχάτων, διασώθηκαν μόνο 40 ανάμεσά τους και ο 13χρονος Μάρκος Μπότσαρης με τον πατέρας του Κίτσο Μπότσαρη. Στα νερά του μανιασμένου Αχελώου προτίμησε να πέσει η Λένω Μπότσαρη και μαζί με αυτή πάνω από 500 γυναικόπαιδα για να μην πέσουν στα χέρια των εχθρών της, ενώ. άλλα 250 γυναικόπαιδα έπεσαν με μιας στον ΄΄Πέτακα΄΄ στο φαράγγι της Γκούρας όπου ακριβώς πίσω από τη Μονή.
Και στο Σέλτσο, όπως στο Ζάλογγο, οι περήφανοι Σουλιώτες, προτίμησαν τον ηρωικό θάνατο από την ατιμωτική αιχμαλωσία. Η άγριες χαράδρες του, και ο Αχελώος έγιναν τόποι μαρτυρίου και αιώνιας μνήμης των Σουλιωτών. Ένα μεγαλύτερο και τραγικότερο Ζάλογγο.
Μετά την τέλεση Θείας Λειτουργίας ακολούθησε αγιασμός, επιμνημόσυνη δέηση, και κατάθεση στεφάνων από τους επίσημους προσκεκλημένους. Ακολούθησαν χαιρετισμοί του Δημάρχου του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη, Περικλή Μίγδου που τόνισε την σημασία του Σέλτσου με τις προοπτικές περαιτέρω ανάδειξής του με την ολοκλήρωση των έργων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και την Αντιπερειφέρεια Αρτας. Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Επίσης στον σύντομο χαιρετισμό του με ικανοποίηση εν μέσω χειροκροτημάτων των παρισταμένων ακούσαμε την πρόθεσή του να χρηματοδοτήσει την ολοκλήρωση της τσιμεντόστρωσης του δρόμου από Πηγές προς τη μονή πλέον των όσων έχει κάνει μέχρι σήμερα για την ανάδειξη του ιστορικού αυτού μνημείου. Να σημειώσουμε ότι κατά την διάρκεια της θητείας του χρηματοδότησετην αναστήλωση των ερειπωμένων κελιών, την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου πρόσβασης, την ηλεκτροδότηση της Μονής, την ανακατασκευή της στέγης του κυρίως ναού και την τσιμεντόστρωση τμήματος του δρόμου.. Ακολούθησε ο χαιρετισμός Προέδρου της Αδελφότητας Πηγιωτών ΄Αρτας Χρήστου Καπερώνη που τόνισε της σημασία της ιστορικότητας του Σέλτσου και τις ενέργειες για την περαιτέρω ανάδειξη αυτού του μνημείου.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ένας εκλεκτός Μεσολογγίτης, ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεολόγος Νικόλαος Βούλγαρης ο οποίος σκόρπισε ρίγη συγκίνησης στους παρευρισκομένους με ένα μεστό και επικό λόγο του με θέμα ΄΄Δασκάλεμα του χρέους…Η Ιερά Μονή Σέλτσου΄΄
Στην ομιλία του τόνισε την σημασία της μάχης του Σέλτσου και του ολοκαυτώματος που υπέστησαν, και το παράδειγμα της αυτοθυσίας ως δίδαγμα για τις επόμενες γενεές. ενώ από την κοπέλα του χορού διαβάστηκε ποίημα του ιδίου για τη Λένω Μπότσαρη. Ακολούθησε το χορευτικό του Συλλόγου Γρεβιωτών με ιστορικά και παραδοσιακά τραγούδια ενώ την εκδήλωση έκλεισε το χορευτικού του δήμου Μεσολογγίου με τις εντυπωσιακές φορεσιές του που τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση.
: Στη Θεία Λειτουργία, τον Αγιασμό και την Δοξολογία που ακλούθησε ιερούργησε ο Ιερέας της Μονής Παπαγιώργης Φώτος παρουσία του εκπροσώπου του Μητροπολίτη Άρτας κ. Καλλίνικου Αρχιμανδρίτη Άνθιμου. .Έγινε κατάθεση στεφάνων και η τελετή έκλεισε με την τήρηση και τον Εθνικό Ύμνο.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους Εκπρόσωποι Πολιτικών Στρατιωτικών και Αστυνομικών και Πυροσβεστικών Αρχών, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης , ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας Βασίλης Ψαθάς, ο Δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος ο Δήμαρχος Ν.Σκουφά Στάθης Γιανούλης ο Δήμαρχος Ζηρού Πρεβέζης Νίκος Καλατζής, ο βουλευτής Άρτας . Γ. Στύλιος- το στέλεχος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου Αντώνης Κοσσυβάκης, ο πρώην βουλευτής Χρ. Γκόγκας, η Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού συμβουλίου Τζένη Κοιλια- Ταπρατζή ο Περιφερειακός σύμβουλος Ντίνος Παπαδημητρίου,ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Δημήτριος Βαρέλης,η Περιφερειακή σύμβουλος Αναστασία Σίμου ο Διευθυντής Τεχν. Υπηρεσιών Άρτας Δημήτριος Μπακόλας ο πρώην Δήμαρχος «Γ. Καραϊσκάκη» κ. Δ. Γαλλίκας, ο πρώην δήμαρχος Τετραφυλίας Μιχάλης Γκούζιας, οι Πρώην Αντιδήμαρχοι Τετραφυλίας Κων/νος Μπούκας και Νίκος Γεωργαλής.Ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Νίκος Μίγδος οι δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Γ. Καραϊσκάκη ο αντιδήμαρχος του δήμου Γ. Καραϊσκάκη Χήτας Βασίλειος ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε Τετραφυλίας Νίκος Κουφούλης ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πηγών Ηλίας Δήμος, οι Δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Γ. Καραϊσκάκη Αιμίλιος Αντωνάκης Παν. Καλαμπόκης Πάνος Πλακούτσης Νίκος Σοφούρης Νικηφόρος Αρκουμάνης Χρήστος Τζουμανίκας, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ραδοβιζινών και δημ. Σύμβουλος Γ.Κουρτέσας ο Πρόεδρος Αδελφότητας ΡΩΜΙΑΣ Πρέβεζας Χριστόφορος Ευθυμίου οι Πρόεδροι τοπικών Κοινοτήτων Μεγαλόχαρης κ. Πάνος .Κοσσυβάκης, Ελάτης Κυριάκος Λάιος. Καστανιάς Σπύρος Κότσιαλος Αστροχωρίου Χρήστος Γιάννης Μεσοπύργου Νίκος Στασινός Ρετσιανών Όλγα Χούσου Πετρωτού Καρδίτσας Δημήτρης Πούπης, ο Νικηφόρος Κυριακόπουλος της ΤΕΡΝΑ Α.Ε, ο συγγραφέας του βιβλίου ΄΄Το Ολοκαύτωμα των Σουλιωτών στο Σελτσο΄΄ Αριστείδης Σχισμένος ο Εκδότης του Περιοδικού ΄΄΄Απειρος Χώρα΄΄ Γιώργος Σ. Βασιλείου εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων, πλήθος συγχωριανών μας και ευλαβών προσκυνητών.
Τους ευχαριστούμε πολύ για την τιμή που μας έκαναν να παρευρεθούν. Ευχαριστούμε αυτού που επικοινώνησαν μαζί μας και δήλωσαν αδυναμία για υπηρεσιακούς ή προσωπικούς λόγους να παρευρεθούν
Ευχαριστούμε θερμά όσους βοήθησαν να διοργανωθούν οι φετινές εορτές. Κατ αρχάς τους συνδιοργανωτές-χορηγούς των εκδηλώσεων ΄ΣΕΛΤΣΟ 2018΄΄ ήτοι την Περιφερειακή Ενότητα Αρτας και τον Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Ψαθά, τον Δήμο Γ. Καραϊσκάκη και τον δήμαρχο Περικλή Μίγδο. Θέλουμε επίσης να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας για το επίπεδο συνεργασίας με τον δήμο Γ. Καραϊσκάκη και τους υπαλλήλους του που ασχολήθηκαν με την διοργάνωση των εκδηλώσεων παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν σε προσωπικό και μέσα και ιδιαίτερα τον Αντιδήμαρχο Νίκο Κουφούλη τον δημοτικό σύμβουλο Αιμίλιο Αντωνάκη,τον Πρόεδρο της τοπικής Κοινότητας Πηγών Ηλία Δήμο και τους Γιώργο Οικονόμου Μαρία Πλακιά και Σοφία Ψυλλιά ,τα μέλη του Δ.Σ της Αδελφότητας και τα μέλη της, τους αφανείς συγχωριανούς μας την νεολαία και τα παιδιά του χωριού για την εθελοντική προσφορά στις εκδηλώσεις αυτές. .Μία προσφορά που μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας.
ΤΟ Δ.Σ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΆΡΤΑΣ
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ ΣΤΟ ΣΕΛΤΣΟ 23-8-2018
Πανοσιολογιώτατε,Αιδεσιμώτατοι, κ.Περιφερειάρχα κ. Δήμαρχε-Πολιτικές και Στρατιωτικέ Αρχές –κυρίες και κύριοι.
Εκ μέρους της Αδελφότητας Πηγιωτών ΄Αρτας σας καλωσορίζουμε και σας υποδεχόμαστε με αισθήματα χαράς και υπερηφάνειας σ΄ αυτήν εδώ την αιματοβαμμένη γη .Σας καλωσορίζουμε στις Πηγές Άρτας Ιστορική έδρα του Δήμου Γ.Καραισκάκη. Στην ιστορική Βρεστενίτσα παλαιά ονομασία των Πηγών. Σας Καλωσορίζουμε εδώ, στην εσχατιά της Περιφέρειας Ηπείρου ανάμεσα στα αδούλωτα βουνά των Αγράφων και της Πίνδου.Εδώ στην Ιερά Μονή Σέλτσου της περίφημης και ξακουστής πλέον Κοιλάδας του Αχελώου,τόπο πανέμορφο και παινεμένο.Τόπο φτωχό αλλά με περήφανους ανθρώπους .Τόπο που γέννησε ήρωες . Εδώ στο Σέλτσο. Ένα θρησκευτικό μνημείο που έγινε συνάμα και ιστορικό.Α υτό διάλεξε η ιστορία να γίνει η Κιβωτός της θυσίας των Ελεύθερων πολιορκημένων του Σουλίου. Δεν τους έπρεπε καλύτερος τόπος. ΄Εμελε αυτό να γίνει ο αιώνιος τόπος μαρτυρίου . Ένα ανοιχτό και απέραντο κενοτάφιο με 1.200 και πλέον άταφους νεκρούς. Ένα Ολοκαύτωμα. Ένας μέγας χαλασμός που όμοιό του σπάνια έζησε Ελληνικός τόπος .Την ανείπωτη αυτή θυσία τους ιστορεί με χαρακτηριστικό τρόπο ο Γάλλος Ιστορικός ΠΟΥΚΕΒΙΛ ο οποίος έχει χαρακτηρισθεί ως ο Ξενοφών της Ιστορίας μας αφού ήταν σύγχρονος των γεγονότων εκείνων. Αυτός έγραψε ότι «Δεν το χωράει Ιστορικού νους ότι σε μία ημέρα χάθηκε ο ανθός του Σουλίου. Χάθηκαν τρείς γενεές Μποτσαραίων».
Σήμερα ήρθαμε εδώ ως ευλαβικοί προσκυνητές, για να αποτίσουμε φόρο τιμής στη μνήμη τους και να τους υποσχεθούμε ότι δε θα τους ξεχάσουμε ποτέ. Βεβαία το χρονικό της θυσίας θα το αναλύσει στον πανηγυρικό της ημέρας που θα ακολουθήσει ο αξιότιμος καθηγητής της Θεολογίας Νικόλαος Βούλγαρης που μας έκανε την τιμή να είναι ο σημερινός ομιλητής.
Εμείς θα υπενθυμίσουμε ότι το Σέλτσο μετά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου πρόπερσι στις 23 Αυγούστου 2016 μπαίνει σε μια νέα πορεία αναγνώρισης. Ανοίγει μια νέα σελίδα και παίρνει επιτέλους με τον ποιο πανηγυρικό και επίσημο τρόπο την θέση του στις ένδοξες σελίδες δόξας της Ιστορίας του έθνους μας . Στέκει πλέον δίπλα στο Μεσολόγγι, στο Κούγκι, στο Ζάλογγο στη Ρηννιάσα, στην Αραπίτσα και το Αρκάδι. Εξ άλλου η υλοποίηση του προγραμματος ‘’Τόποι αυτοθυσίας ΣΕΛΤΣΟ-ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ- ΜΥΤΙΛΗΝΗ το πιστοποιεί απολυτα. Ένα εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα, της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ΑΙτ/νίας που μας βάζει αντάμα με το Μεσολόγγι και τη Μυτιλήνη. Από το Ηρωικό Μεσολόγγι του οποίου ο Αντιδήμαρχός κ. Σκαρμούτσος με το χορευτικό τους, μας τιμούν σήμερα με την παρουσία τους.Τ ούς ευχαριστούμε πολύ Είναι ένα πρόγραμμα σε εξέλιξη 3ετούς διάρκειας στο οποίο συμμετέχουν οι Δήμοι Γ.Καραισκάκη ,Μεσολογγίου,Μυτιλήνης ο Σύλλογος Μακρυγιάννη Άρτας και η Αδελφότητα Πηγιωτών ΄Αρτας.
Άγιο ήταν το Σέλτσο! Μα Άγιασε ακόμη πιο πολύ! Κοινώνησε των Σουλιωτών το αίμα. Ακόμα κι αυτές οι πέτρες του, Σουλιώτικα κορμιά αγναντεύουν. Κι οι γκρεμνοί Σουλιώτικα ορθώνονται. Και τα κλαριά, από μακριά κι από κοντά με τους Σουλιώτες μοιάζουν. Και τα κόκαλά τους,πέτρες Σουλιώτικες έγιναν κι αυτά. Και τα πουλιά, Σουλιώτικα τραγούδια κελαηδάνε. Και τα νερά, Σουλιώτες κουβαλάνε. Κι΄αυτοί ακόμη οι αετοί, των Σουλιωτών τη φορεσιά τους πήραν. Μα και τ’ αγρίμια. Σουλιώτικα κορμιά γευτήκαν και σκούζουν Σουλιώτικα….Κι οι ανθοί, Σουλιώτικο αίμα ρουφούν και θεριεύουν. Και σαν τους κόψεις, Σουλιώτικο αίμα χύνουν.
Ακόμη κι αυτός ο αγέρας Σουλιώτικα σφυρίζει …Όπου πατείς και όπου σταθείς Σουλιώτικο Ίσκιο βλέπεις . Και το σήμαντρό του,Σουλιώτης το κρέμασε.Και στο στασίδι του Σουλιώτης θύμηση έγραψε. Χώμα,νερό ,πέτρα, αγέρας και κλαρί, έγινε ο Σουλιώτης. Όλο το Σέλτσο, Σούλι έγινε. Κι η Βρεστενίτσα η ξακουστή, όλη Σουλιώτικη λογιέται.Κι οι Πηγιώτες παντοτινά μαζί με τους Σουλιώτες, για Σουλιώτες θα παινεύονται κι αυτοί.........
Καλώς ήλθατε στη γη των αθανάτων Ηρώων όπου αιώνια αναπαύονται…
Χρήστος Β. Καπερώνης
Πρόεδρος της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας