left banner
right banner
Menu

Τα στάδια του χωρισμού: Τι κάνουν οι άντρες και οι γυναίκες;

Τα στάδια του χωρισμού για άνδρες και γυναίκες δεν είναι στην πραγματικότητα τίποτα άλλο από ένας μηχανισμός μέσω του οποίου ο οργανισμός μας αντιμετωπίζει την απώλεια.

Το ότι ο μηχανισμός αυτός έχει κωδικοποιηθεί σε συγκεκριμένες φάσεις σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι οι παραπάνω φάσεις είναι ίδιες για όλους. Έτσι ακόμα και ανάμεσα σε άτομα που ανήκουν στο ίδιο φύλο υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές οι οποίες αφορούν όχι μόνο το χρόνο που διαρκείς ένα στάδιο( από δευτερόλεπτα μέχρι χρόνια), αλλά και την ένταση με την οποία το βιώνει.

Πως τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν κάθε φύλο επιδρούν στον τρόπο με τον οποίο άντρες και γυναίκες ανταποκρίνονται στο χωρισμό;

Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι οι άντρες είναι αυτοί που ξεπερνάνε το χωρισμό πιο εύκολα. Πολλές ωστόσο και διαφορετικές μεταξύ τους έρευνες φανερώνουν ότι ίσως τελικά αυτό να μην είναι αλήθεια.

Η εντύπωση αυτή προκαλείται κυρίως εξαιτίας της φύσης της γυναίκας που είναι πολύ περισσότερο συνδεδεμένη με το συναίσθημα. Με απλά λόγια στα μάτια του περισσότερου κόσμου οι γυναίκες φαίνονται να είναι περισσότερο ευαίσθητες και κατά συνέπεια πιο ευάλωτες στο να πληγωθούν.

Στην πραγματικότητα είναι αυτή ίδια η συναισθηματική φύση της γυναίκας που της επιτρέπει να ξεπερνάει το χωρισμό αν και όχι πιο εύκολα, περισσότερο ουσιαστικά. Η έμφυτη ικανότητα του ασθενούς φύλου να εκφράζει τα συναισθήματά του – κάτι το οποίο δυσκολεύει τους περισσότερους άντρες, είναι αυτή που οδηγεί μέσα από την αποφόρτιση στην πραγματική επούλωση των πληγών.

Για τον ίδιο λόγο η ένταση με την οποία οι άντρες βιώνουν την απώλεια είναι κατά πολύ μεγαλύτερη. Η ορθότητα της παραπάνω άποψης ενισχύεται από στατιστικά αποτελέσματα που δείχνουν ότι σε περιπτώσεις επώδυνων χωρισμών τα ποσοστά αυτοκτονιών είναι τριπλάσια για τους άντρες σε σχέση με τις γυναίκες. Παράλληλα το ισχυρό φύλο είναι πιο εύκολο να υιοθετήσει συνήθειες που είναι καταστροφικές για την υγεία του.

Πώς αντιδράει τελικά κάθε φύλο στο χωρισμό;

Με βάση απαντήσεις που δόθηκαν σε ερωτηματολόγια φαίνεται ότι οι γυναίκες βιώνουν πιο έντονα θυμό, φόβο και άγχος μετά από ένα χωρισμό. Αντίθετα στους άντρες είναι πιο έντονα τα στάδια της κατάθλιψης και της απομόνωσης. Ένας άντρας θα μπει πιο γρήγορα στη διαδικασία του φλερτ. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι έχει στην πραγματικότητα ξεπεράσει την πρώην του.

Διάβασε όλα τα άρθρα για τον χωρισμό. Κάνε κλικ εδώ.

Παρακάτω μπορείς να τα στάδια που σε γενικές γραμμές ακολουθεί κάθε φύλο προκειμένου να ξεπεράσει το χωρισμό.

Άντρες

Στάδιο 1

Αναρωτιέται μήπως έχεις βρεις κάποιον καλύτερο από αυτόν. Κόβει κάθε δίαυλο επικοινωνίας. Είναι επιρρεπής σε συνήθειες όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ. Κλείνεται στον εαυτό του.

Στάδιο 2

Διατηρώντας συνήθειες του προηγούμενου σταδίου αρχίζει να βγαίνει με τους φίλους του.

Στάδιο 3

Ξεκινάει να φλερτάρει με γυναίκες. Συνήθεις από τα προηγούμενα στάδια όπως η κακή διατροφή και το αλκοόλ παραμένουν.

Στάδιο 4

Φλερτάρει περισσότερο συστηματικά. Με κάποιες γυναίκες μπορεί να βγει περισσότερα από ένα ραντεβού. Συνεχίζει ωστόσο να σκέφτεται την πρώην του.

Στάδιο 5

Αποδέχεται το χωρισμό. Υιοθετεί καλύτερες για την υγεία του συνήθειες.

Γυναίκες

Στάδιο 1

Άρνηση. Αρνείται να δεχτεί το χωρισμό. Προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον πρώην της.

Στάδιο 2

Θυμώνει με τον πρώην της. Τον θεωρεί υπεύθυνο για αυτό που βιώνει. Θυμώνει και με τον εαυτό της που άφησε την κατάσταση να φτάσει σε αυτό το σημείο. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ψάχνει τρόπους εκδίκησης.

Στάδιο 3

Θλίψη. Μπορεί να μιλάει ατελείωτες ώρες με τις φίλες της ψάχνοντας τα πως και τα γιατί. Είναι επιρρεπείς στο φαγητό. Συναισθήματα φόβου και άγχους για το αν τελικά μπορεί να βρει τον κατάλληλο.

Στάδιο 4

Ξεκινάει αργά να αποδέχεται το γεγονός και να το συζητά με τον εαυτό της. Βγαίνει με τις φίλες της.

Στάδιο 5

Αποδέχεται το γεγονός. Υιοθετεί καλύτερες συνήθειες. Κάνει αλλαγές στην εμφάνισή της.

Ευχαριστούμε πολύ το xorismos.gr για το ενδιαφέρον άρθρο.

Τελευταία άρθρα από τον/την

επιστροφή στην κορυφή