left banner
right banner
Menu

Αναμένει ένταξη για να ολοκληρωθεί το έργο του βιολογικού στην περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα

Περίπου ένας χρόνος συμπληρώνεται αυτή την εποχή από το σταμάτημα της εκροής χρημάτων για ένα τεράστιας σημασίας έργο για το νομό και συγκεκριμένα τον βιολογικό καθαρισμό με το σχετικό δίκτυο αγωγών στην περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα.

Ο τίτλος του έργου με τον οποίο και εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ1 είναι «Κατασκευή δικτύου ακαθάρτων και εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων οικισμών εντός λεκάνης απορροής της Λίμνης Ν. Πλαστήρα» και ο συνολικός του προϋπολογισμός είναι 12,1 εκ. περίπου.

Η ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ1 ουσιαστικά «πάγωσε» την συνέχιση του έργου που, όπως μας είπε ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα Δ. Τσιαντής, μαζί με άλλα 199 σε όλη την Ελλάδα, αναμένει την ένταξή του στο ΕΣΠΑ2 (2014-2020).

Η σημαντικότητα του έργου έγκειται στο γεγονός ότι από την Λίμνη Πλαστήρα υδρεύονται πάνω από 100.000 κάτοικοι του νομού Καρδίτσας και συγκεκριμένα στους Δήμους  Καρδίτσας, Παλαμά, Σοφάδων, Μουζακίου και Λίμνης Πλαστήρα. Και ο βιολογικός καθαρισμός θα συμβάλει στην διαχείριση των αστικών λυμάτων από τους παραλίμνιους οικισμούς, προστατεύοντας και την ποιότητα του νερού και την ίδια την λίμνη που αποτελεί πηγή ζωής, τουρισμού και επαγγελματικής δραστηριότητας για όλο το νομό.

Όπως είναι λογικό η ένταξη στο ΕΣΠΑ2 και η συνέχιση της χρηματοδότησης αποτελεί προτεραιότητα όχι μόνο για το Δήμο Λίμνης Πλαστήρα που είναι φορέας υλοποίησης αλλά για ολόκληρο το νομό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που στις αρχές του καλοκαιριού της φετινής χρονιάς οι Δήμοι που προαναφέραμε αλλά και η περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας, με υπόμνημά τους στην Ειδική γραμματεία της Διαχειριστικής Αρχής ζητούν να γίνουν όλα τα απαραίτητα για ένταξη του έργου και συνέχιση χρηματοδότησης και εργασιών.

Προς το παρόν πάντως αυτό δεν έχει υλοποιηθεί και είναι λογικό να εκφράζονται κάποιες ανησυχίες για το αν τελικά θα υπάρξει πρόβλημα στην ολοκλήρωσή του. Ανησυχίες που καθησυχάζει τόσο ο κ. Τσιαντής όσο και άλλοι φορείς του νομού που μιλήσαμε, αφού εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου και ολοκλήρωσης γραφειοκρατικών διαδικασιών να έχουμε επανεκκίνηση.

Μάλιστα ο κ. Τσιαντής μας είπε πως ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος χαρακτήρισε την ένταξη του έργο προτεραιότητα σε δια ζώσης επαφή που είχε μαζί του για το θέμα. Και δεν ήταν ο μόνος αφού ο κ. Τσιαντής συναντήθηκε επ’ αυτού τόσο με τον υπουργό υποδομών και μεταφορών κ Σπίρτζη, όσο και με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση που είναι και ο πλέον αρμόδιος.

Τα μηνύματα από παντού ήταν θετικά και όλοι είναι σε αναμονή μιας ευτυχούς κατάληξης που και τις αμφισβητήσεις θα εξαλείψει και στο έργο θα δώσει πνοή και ώθηση προς την ολοκλήρωσή του. Αυτό που δεν είναι θετικό έχει να κάνει με την έλλειψη χρονοδιαγράμματος που θα συμβούν όλα αυτά αφού σε ότι αφορά στην ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών υπάρχει μία ρευστότητα.

Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι μέχρι το «πάγωμα» των εργασιών και από το Σεπτέμβριο του 2014 που αυτές ξεκίνησαν το κομμάτι του έργου στο οποίο έγιναν εργασίες είναι αυτό που έχει να κάνει με το δίκτυο των αγωγών. Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί φυσικό αντικείμενο 40χλμ αγωγών στους οικισμούς Κρυονερίου - Κουτσοδήμου – Καλυβίων Πεζούλας - Καλυβίων Φυλακτής, Νεοχωρίου - Αγίου Αθανασίου που αντιστοιχεί σε ποσό περίπου 4.850.000 ευρώ. Απομένει η κατασκευή αγωγών στους οικισμούς  Πεζούλας, Φυλακτής καθώς και η κατασκευή 12 αντλιοστασίων.

Το χρονικό διάστημα που διανύουμε παρά το «πάγωμα» υπάρχει μία σχετική κινητικότητα αφού πάνω στο δίκτυο γίνονται ορισμένες παρεμβάσεις και εργασίες συντήρησης, προκειμένου να διατηρηθεί σε  καλή κατάσταση.

Το άλλο μεγάλο κομμάτι του έργου είναι οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων στις περιοχές «Ράχης» Κρυονερίου και Αγίου Αθανασίου. Η πρώτη εγκατάσταση  θα εξυπηρετεί τους οικισμούς Νεοχώρι, Καλύβια, Καλύβια Πεζούλας, Φυλακτή, Κουτσοδήμος, Κρυονέρι . Η δεύτερη, θα εξυπηρετεί τους οικισμούς Αγίου Αθανασίου, Νέου Αγίου Αθανασίου.

Γι αυτό το κομμάτι  δεν έχουν προχωρήσει κάποιες εργασίες  καθώς το συγκεκριμένο υποέργο θα δημοπρατηθεί μετά την ένταξη του συνολικού στο ΕΣΠΑ2.

Π.Κ.

Σχετικά Άρθρα

επιστροφή στην κορυφή