Menu

Καταστηματάρχες Καρδίτσας: Έντονος προβληματισμός για τον αντικαπνιστικό νόμο - Συνάντηση με Αλεξάκο

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των καταστηματαρχών εστίασης και αναψυχής της Καρδίτσας σε ότι αφορά στον αντικαπνιστικό νόμο και την εφαρμογή του.

Προβληματισμός που πηγάζει από την προηγούμενη εμπειρία, καθώς όταν επιχειρήθηκε παλαιότερα η σκληρή γραμμή εφαρμογής του τα καταστήματα αντιμετώπισαν πολλά λειτουργικά και ακόμα περισσότερα ταμειακά προβλήματα.

Αυτή την εικόνα μας μετέφερε από τις τάξεις των συναδέλφων του ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής κ. Χρήστος Παππάς, σε συζήτηση που είχαμε μαζί του, ενόψει της έναρξης της διαδικασίας, που πρόσφατα αποφασίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα οδηγήσει στην καθολική εφαρμογή του νόμου από 1η Απριλίου.

Όπως μας ανέφερε ο Κος Παππάς αύριο Παρασκευή (12/1) στις 11:30 έχει προγραμματιστεί στο Δημαρχείο συνάντηση όλων των καταστηματαρχών με τον δήμαρχο Καρδίτσας κ. Αλεξάκο, ο οποίος θέλει να τους ενημερώσει για τα τεκταινόμενα και να ζητήσει την συμμετοχή τους στην προσπάθεια ενώ αμέσως μετά θα υπάρξει συνάντηση και με τον κ. Τσιάκο για τις κινήσεις της Διεύθυνσης Υγιεινής της Π.Ε. Καρδίτσας σχετικά με το θέμα.

Στη συνάντηση με το Δήμαρχο Καρδίτσας αναμένεται να τεθούν από πλευράς των καταστηματαρχών προβληματισμοί και να κατατεθούν προτάσεις που θα μπορούσαν να ομαλοποιήσουν την κατάσταση έως ένα σημείο. Ανάμεσα σε αυτές και το να επιτραπεί να διαμορφωθούν οι εξωτερικοί χώροι με τέτοιο τρόπο που, χωρίς να είναι κλειστοί, θα επιτρέπουν στον καπνιστή να τους χρησιμοποιήσει.  Όπως επίσης μπορεί να επανέρθει και μία παλιά πρόταση που μιλούσε για την δυνατότητα διαχωρισμού των καταστημάτων σε αυτά που επιτρέπεται το κάπνισμα και το αντίθετο.

Η ουσία όμως είναι, όπως μας είπε ο κ. Παππάς, ότι η λογική της καταστολής και των προστίμων βρίσκει κάθετα αντίθετους τους επαγγελματίες. Κατανοούν βεβαίως ότι πρόκειται για νόμο αλλά τονίζουν ότι το βασικό ζητούμενο είναι να αλλάξει η γενικότερη φιλοσοφία για το τσιγάρο, που αποτελεί πρόβλημα που ξεπερνά κατά πολύ τα σύνορα των καταστημάτων.

Δυστυχώς, τόνισε ο κ. Παππάς, όταν κάποιος ακούει για αντικαπνιστικό νόμο επικεντρώνεται στα καταστήματα και ξεχνά ότι έχουμε λυπηρά φαινόμενα με παιδιά να καπνίζουν στα σχολεία, με καπνίζοντες σε χώρους που απαγορεύεται εντελώς όπως στα νοσοκομεία, ενώ πολλές είναι οι περιπτώσεις καπνιζόντων σε δημόσιες υπηρεσίες. Πρέπει, πρόσθεσε, να υπάρξει μία συνεχής καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που θα οδηγήσει στην σταδιακή αλλαγή νοοτροπίας για να μπορέσει να υπάρξει αποτέλεσμα.

Η λογική των προστίμων, μας είπε, περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσει παρά θα λύσει, ακόμα και μεταξύ των ίδιων των καταστηματαρχών, αλλά και γενικότερα σε μία αγορά που με το τέλος των γιορτών επανήρθε σε κατάσταση απουσίας πελατών.

Περισσότερα πάντως για τη στάση που θα τηρήσουν οι καταστηματάρχες και για το πώς θα κινηθούν από δω και πέρα θα γίνουν γνωστά μετά την συνάντηση με τον κ. Αλεξάκο που σίγουρα αναμένεται με ενδιαφέρον.

Π.Κ.

επιστροφή στην κορυφή