Menu

Με πολλά… "αλλά" ξεκινά η διαδικασία εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου στην Καρδίτσα (+Φώτο +Βίντεο)

Ποικίλα ήταν τα μηνύματα που στάλθηκαν προς τους καταστηματάρχες αλλά και από αυτούς προς τους φορείς με αφορμή την ενημερωτική συνάντηση για τον τρόπο εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου.

Συμπερασματικά πάντως και πριν περάσουμε σε μία αναλυτική παρουσίαση των όσων ειπώθηκαν, η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου βρίσκει σύμφωνη την συντριπτική πλειοψηφία αλλά με πολλά… αλλά.

Το μεγαλύτερο εξ αυτών αφορά στην καθολική εφαρμογή του νομού και κατά πόσο αυτή είναι εφικτή, προκειμένου να μην υπάρξει αθέμιτος ανταγωνισμός και,  έστω και χωρίς πρόθεση, μεροληπτική αντιμετώπιση. Ειδικά από την στιγμή που υπήρξε μία γενικότερη παραδοχή περί υποστέλεχωσης των υπηρεσιών που προβαίνουν σε ελέγχους.

Στο ξεκίνημα της διαδικασίας που διεξήχθη στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας παρουσία πολλών καταστηματαρχών εστίασης και αναψυχής, του θεματικού αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργου Μάττα, του στενού συνεργάτη του αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Πέτρου Γαλάνη, του αντιδημάρχου κ. Κουρκούνα, του αντιπροέδρου του ιατρικού Συλλόγου κ. Σπάνια, του εκπροσώπου της Δ/νσης Υγιεινής κ. Χατζηνικολιδάκη, και εκπροσώπου της Δημοτικής Αστυνομίας, πρώτος το λόγο πήρε ο δήμαρχος κ. Αλεξάκος.

Δείτε βίντεο του KarditsaLive.Net από την ενημερωτική συνάντηση:

Στην τοποθέτησή του ξεκαθάρισε ότι ο νόμος ισχύει από «χθες» και προχώρησε σε ανακοίνωση των κινήσεων που θα οδηγήσουν στην όσο το δυνατόν πιο ομαλή εφαρμογή του, χωρίς την επιβολή προστίμων, λόγω της καλής διάθεσης και συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων και κυρίως των καταστηματαρχών.

Συγκεκριμένα είπε ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα διανεμηθεί η αφίσα που οι καταστηματάρχες θα πρέπει να τοποθετήσουν ενημερώνοντας με αυτό τον τρόπο τον κόσμο, ενώ παράλληλα οφείλουν αν κάνουν κινήσεις που θα αποτρέπουν τους πελάτες τους να καπνίζουν εντός του καταστήματος.

Το ίδιο διάστημα από πλευράς Δήμου θα διανεμηθεί ειδικό φυλλάδιο σε πελάτες καταστημάτων εστίασης και αναψυχής με ενημέρωση για την εφαρμογή του νόμου, ενώ ανάλογο φυλλάδιο έχει τυπωθεί και θα διανεμηθεί προς ενημέρωση των καταστηματαρχών.

Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν παντού έλεγχοι για το αν υπάρχουν τασάκια στα τραπέζια ή διάφορα άλλα αντικείμενα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τέτοια, όπως και για το αν έχουν τοποθετηθεί οι αφίσες.

Μάλιστα στο σημείο αυτό ξεκαθάρισε πως στην περίπτωση που δεν υπάρξει επ’ αυτών συμμόρφωση θα θεωρηθεί ως έλλειψη διάθεσης συνεργασίας και κατ’ επέκταση αιτία συνεχών ελέγχων.

Εφόσον αυτά τηρηθούν θα υπάρξει μία σχετική ανοχή. Αν για παράδειγμα βρεθεί ένα άτομο να καπνίζει δεν θα επιβάλλεται πρόστιμο αλλά θα καταγράφεται το γεγονός με την υπογραφή σχετικού εγγράφου και από πλευράς του καταστηματάρχη.

Αυτή η ενημερωτική καμπάνια και το διάστημα προσαρμογής θα διαρκέσει έως το Μάρτιο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα πραγματοποιούνται έλεγχοι ή δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα το συγκεκριμένο διάστημα, ειδικά αν υπάρχουν καταγγελίες ή διαπιστωθεί ότι δεν γίνεται προσπάθεια να τηρηθούν όσα προβλέπει ο νόμος.

Επίσης ο κ. Αλεξάκος δεσμεύτηκε ότι η εφαρμογή του νόμου θα αφορά σε ολόκληρο το νομό και γιατί έτσι πρέπει και για να μην υπάρχει δυνατότητα να αναζητήσει κάποιος εκτός Καρδίτσας κατάστημα που θα παραβαίνει τον αντικαπνιστικό νόμο.

Στο σημείο αυτό να πούμε ότι από πλευράς των καταστηματαρχών υπήρξε μεγάλος προβληματισμός και, χωρίς να είναι κανείς ξεκάθαρα εναντίον της εφαρμογής του νόμου, τέθηκαν ερωτήματα που άφηναν να εννοηθεί ότι κακώς ξεκινά τώρα η εντατικοποίηση της διαδικασίας.  

Μίλησαν για μία αγορά με μεγάλα οικονομικά προβλήματα και εφαρμογή ενός νόμου που θα επιδεινώσει το πρόβλημα. Μίλησαν ακόμα για νόμο που στις περισσότερες  πόλεις εφαρμόζεται από ελάχιστα ή καθόλου και αναρωτήθηκαν τι είναι αυτό που επιβάλλει την εφαρμογή του την δεδομένη στιγμή στην Καρδίτσα.

Επίσης υποστήριξαν ότι στα Τρίκαλα για να ξεκινήσει να εφαρμόζεται υπήρξε ένα διάστημα με ενημερωτικές εκδηλώσεις που έφθασε τους έξι μήνες, με την συμμετοχή του Δήμου, του ιατρικού Συλλόγου και άλλων φορέων.  Άφησαν επίσης να εννοηθεί πως στο γειτονικό νομό μετά τις 10 το βράδυ δεν γίνονται έλεγχοι και το κάπνισμα στην ουσία επιστρέφει, ενώ από τα περισσότερους εκ των παρευρισκομένων που πήραν το λόγο εκφράστηκαν σοβαρές αμφιβολίες για το πόσο μπορούν να γίνουν έλεγχοι σε όλους και παντού. Ακόμα φάνηκε καθαρά ότι θεωρούν πολύ δύσκολο να έχουν τον ρόλο του αστυνομικού απέναντι στους πελάτες.

Τόσο ο κ. Αλεξάκος όσο και ο κ. Μάττας από πλευράς της Περιφερειακής Ενότητας σημείωσαν πως ο νόμος ούτως ή άλλως ισχύει χρόνια τώρα. Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης πρόσθεσε ότι κανείς δεν θέλει να υπάρχει τριβή μεταξύ μας  και για να υπάρξει επιτυχή εφαρμογή πρέπει τα πάντα να ισχύουν για όλους.

Χαρακτήρισε καλή την καμπάνια που γίνεται από το Δήμο και υποσχέθηκε να συνδράμει η περιφερειακή ενότητα αλλά και να επεκτείνει την ενημερωτική προσπάθεια εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Τέλος πρόσθεσε ότι τον έλεγχο τον κάνουν τρεις υπηρεσίες οι οποίες πρέπει να κάνουν την δουλειά τους αλλιώς θα βρεθούν τα μέλη τους κατηγορούμενα για παράβαση καθήκοντος. Δεν τις ελέγχει κανένας, κατέληξε, ούτε μπορεί αν παρέμβει στο έργο τους.

Ανάλογα μίλησε επ’ αυτού και ο κ. Αλεξάκος λέγοντας πως κανείς δεν έχει δικαίωμα να παρέμβει και να ζητήσει να μην γίνουν έλεγχοι γιατί θα βρεθεί αυτός κατηγορούμενος.

Ο συνεργάτης του αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας, κ. Π. Γαλάνης ανέφερε πως η Περιφερειακή Ενότητα από το 2011 που ανέλαβε η παρούσα Διοίκηση εφαρμόζει κανονικά το νόμο. Καλώς ή κακώς, τόνισε, η Δ/νση Υγιεινής έχει τρεις μόνο ελεγκτές, που δεν μπορούν να βρίσκονται παντού. Με δεδομένο αυτό θα συνεχίσει να κάνει το ίδιο και το επόμενο χρονικό διάστημα βοηθώντας παράλληλα το Δήμο στην καμπάνια ενημέρωσης των καταστηματαρχών. Κλείνοντας, χαρακτήρισε και αυτός θετική την καμπάνια του Δήμου, είπε ότι επ’ αυτής υπήρξε συνεννόηση και με τον αντιπεριφερειάρχη και πρόσθεσε ότι η εφαρμογή του νόμου είναι αυτονόητη.  

Τοποθέτηση έγινε και από τον κ. Σπάνια για τον Ιατρικό Σύλλογο, ο οποίος αναγνώρισε τα προβλήματα του κλάδου εστίασης και αναψυχής και πως το μέτρο έρχεται να προσθέσει κι άλλα, από την άλλη όμως τόνισε πως πρέπει να γίνει κατανοητό πως η διακοπή του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους είναι κάτι που επιβάλλεται.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τον πρόεδρο του Συλλόγου των καταστηματαρχών να σημειώνει ότι ο αντικαπνιστικός νόμος θα δημιουργήσει προβλήματα και στην λειτουργία των μαγαζιών και στα ταμεία τους.

Αναγνώρισε την ύπαρξη προβλήματος με το τσιγάρο αλλά υποστήριξε ότι δεν λύνεται με πρόστιμα και αστυνόμευση αλλά με το να γίνει πεποίθηση στον κόσμο και αυτός από μόνος του να το επιβάλλει παντού.

Επίσης είπε πως από την εμπειρία σε άλλες πόλεις και από συζητήσεις που είχε, η επόμενη επίπτωση θα είναι η δημιουργία κακού κλίματος και μεταξύ των καταστηματαρχών που θα μιλάνε για αδικία και αθέμιτο ανταγωνισμό.

Π.Κ.

επιστροφή στην κορυφή