left banner
right banner
Menu

Δημ. Παπακώστας: "Τι κάθοντ' οι Συγκλητικοί και δεν νομοθετούνε;;; (Περιμένουν την Τρόικα να.. φανεί για να νομοθετήσει...)"

Επανερχόμαστε, για να εκφρασουμε για πολλοστή φορά, την οργή και αγανάκτηση των Αιρετών Δημοτικών Συμβούλων, των 325 Δημ. Συμβουλίων της Χώρας, απέναντι στον προκλητικό εμπαιγμό και αδικία εκ μέρους της Εκτελεστικής & Νομοθετικής Εξουσίας,

που συντελέστηκε με το Νομο 4093/2012 (κυβέρνηση Σαμαρά -Βενιζέλου)- και την ανοχή της τότε Διοίκησης της ΚΕΔΕ ("πράσινη" ηγεσία Ασκουνη), που δυστυχώς συνεχίζεται. ..παρά τις λεκτικές εξάρσεις δήθεν στήριξης...

Με το άρθρο πρώτο, παρ Γ, υποπαρ Γ -3, μηδενίστηκε (αντί, έστω, να περιοριστεί) η αποζημίωση (δηλ. η στοιχειώδης κάλυψη μέρους των εξόδων) σε Δημ. Συμβούλους (και μέλη οικον επιτροπών κλπ) για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις των τοπικών οργάνων. ..

Σκοπός της διάταξης, ήταν να "σωθεί "η Εθνική Οικονομία", να περιοριστούν, τάχα μου, οι κρατικές δαπάνες, να ξεγελαστουν οι ...κουτόφραγκοι ...οτι "νοικοκυρευουμε" το δημόσιο τομέα...

Η πράξη αυτή της τότε Κυβέρνησης & Βουλής αποτελεί ευθεία προσβολή του Συνταγματικα κατοχυρωμένου θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (άρθρα 101-102 Συντάγματος ).

Δεν σέβεται την πολιτική, διοικητική, οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ Α ΒΑΘΜΟY. ..

Παραβιάζει τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας ,όπως κυρώθηκε με ν. 1850/1989, που ρητά ορίζει:"οι ΟΤΑ  με πραγματικές αρμοδιότητες συμβάλλουν σε Διοίκηση και αποτελεσματική και πλησιέστερη στον πολίτη. ..προϋποθέτει ΟΤΑ με δημοκρατικά όργανα λήψης αποφάσεων, που θα απολαμβάνουν ευρείας αυτονομιας ως προς τις αρμοδιότητες, τους τρόπους άσκησης τους και ως προς τα  α ν α γ κ α ι α.  μέσα για την εκπλήρωση της αποστολής τους. ..".

Ο   ΕΧΤΑ, με βάση το άρθρο 28 του ελληνικου Συντάγματος, υπερισχύει από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νομου (ακόμα και ...μνημονιακου)...

Παραβιάζει τις αρχές της Ισότητας, Ίσης μεταχείρισης και της αναλογικότητας (άρθρο 25)...καθότι :

1.Στους Βουλευτές, δεν μηδενίστηκε, ουτε καν περιορίστηκε, η λήψη αποζημίωσης(κάλυψη εξόδων ).

2.Στους Περιφερ συμβούλους, συνεχίζεται κανονικά η λήψη αποζημίωσης (μάλιστα. .παχυλή )για τη συμμετοχή τους στα περιφ συμβούλια. Αρθρο 184  ν. 3852)2010-Καλλικράτη-ίση με το 2%της αντιμισθίας του Περιφερειάρχη και εως 4 το μήνα (δηλ περί 350€ μηνιαία )...

3.Στα μέλη Διοικήσεων ΠΕΔ-ΚΕΔΕ, επίσης, κανονικά.

4.Ακόμα και στους περί 5000 κοινοτάρχες χορηγούνται, και δικαίως, στοιχειώδη "έξοδα κίνησης"(400ευρω μηνιαία ).

Για τους Δημοτικούς Συμβούλους, προς τι αυτή η απαξιωτικη συμπεριφορά??? με ποια λογική??? έως πότε  θα εμπαιζομαστε? ??

Το κόστος της Τοπικής Δημοκρατίας, όπως και της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατιας, πρέπει να είναι ορισμένο, δίκαιο, αναλογικό και συνδεδεμένο με εθνικό εισόδημα, δημόσιο χρέος, ρυθμό ανάπτυξης ...

"Η Δημοκρατία κτίζεται από κάτω προς τα επάνω "!!

Ιστορικά, από συστάσεως του Ελληνικού κράτους, όλα τα αξιώματα στην Αυτοδιοίκηση ήταν  τ ι μ η τ ι κ α  και αμισθα, α λ λ α με πλήρη κάλυψη των εξόδων και δαπανών του λειτουργήματος. (Άρθρο 60 ν. 3) 10-1-1834. Εφημ Της Κυβερνήσεως Βασιλείου Ελλάδος -Ναύπλιο 10 Ιανουαρίου), που υπογράφεται απο Αντιβασιλεις Αρμανσπεργκ, Μαουερ, Χεϊντεκ και τους Γραμματείς Επικρατείας Α. Μαυροκορδάτο, Ι. Κωλεττη.

Το ίδιο, ορίζονταν σε όλους τους Κωδικες και τα Διατάγματα...από το 1912 (κοινότητες επι Ελευθ Βενιζέλου), Καποδίστρια (ν. 2539/1997) και Καλλικράτη, έως την αποφράδα μέρα του  Νοε 2012.

Η σημερινή διοίκηση ΚΕΔΕ, επανειλημμένα, λεκτικά ζήτησε την αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος των αιρετών δημ συμβούλων. ..όμως η πολιτική κρίνεται απο το αποτέλεσμα ...παρήλθαν 30 μήνες. ...

Ολοι εμείς, οι χιλιάδες αιρετοί Δημοτικοί Συμβουλοι, και ιδίως των Ορεινών, Δυσπρόσιτων, εκτεταμένων Δήμων, ζητάμε  την έμπρακτη αλληλεγγύη της ΚΕΔΕ. ΠΕΔ. ΚΟΜΜΑΤΩΝ. ΥΠ ΕΣΩΤΕΡΙΚΏΝ. ΒΟΥΛΕΥΤΏΝ.

Αν έχουν την ελευθερία και τη νομοθετική πρωτοβουλία, τη Βούληση και Δύναμη να νομοθετήσουν άμεσα υπερ της Ισότητας, Ισοκυριας, Ισονομίας όλων των δημοκρατικά εκλεγμένων Αντιπροσώπων (Τοπικών. Περιφ/κων. Κοινοβουλευτικών), καταργώντας την προαναφερόμενη  αντιδημοκρατική διάταξη του ν. 4093)12 και επικυρώνοντας την πολιτική, διοικητική &οικονομική αυτοτέλεια του αυθεντικού λαϊκού θεσμού της Τ Α.

Ή θέλουν την έγκριση της ΤΡΟΙΚΑΣ, ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑΣ ΤΩΝ ΘΕΣΜΏΝ, για ενα απλό, ίσως ασήμαντο για το κατεστημένο &τη "γραφειοκρατία", αλλά λιαν ουσιώδες για την πολιτική αξιοπρέπεια μας,ζήτημα! !!

Τονίζουμε οτι για μας η Αυτοδιοίκηση είναι σαν τον αέρα, το οξυγόνο, που αναπνέουμε. .Μας περιβάλλει! Είναι αναγκαία. .Αλλά είναι αόρατη. ..και για αυτό ίσως, τη θεωρούμε συχνά αυτονόητη. ...όμως η Δημοκρατία, τοπική & κοινοβουλευτική, όπως και η πρόοδος, έχουν ανάγκη την διαρκή λαϊκή συμμετοχή,  τη στήριξη, την απόκρουση επιβουλών, αυταρχικων συστημάτων &αντιλήψεων. ..

Η Ιστορία δεν κινείται σε μια ευθεία γραμμή ...η πρόοδος δεν ειναι ποτέ εγγυημένη. ..πρέπει να κερδίζεται από κάθε γενηα. ..Εξαρτάται, πρώτιστα, από εμάς, τους πολίτες! Δεν είναι δουλειά ή ευθύνη

του κάποιου άλλου, είναι ευθύνη των πολιτών, των αιρετών, των Αντιπροσώπων να κάνουν αυτό το τόξο της Ιστορίας να κλίνει προς τη Δικαιοσύνη."(από την  ιστορική ομιλία ΟΜΠΑΜΑ στην Αθηνα. 16-11-2016).

Καλούμε την ΚΕΔΕ, με πολιτικές ή νομικές δράσεις,που ήδη έπρεπε να είχε κάνει,  να πετύχει την ισότητα, ισονομία όλων των Αιρετών. Εδώ &Τώρα !

Τον Υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλετη, οτι έχει την πολιτική Βούληση και Ελευθερία κινήσεων," εδώ και τώρα "να τιμήσει τους εθελοντές αιρετούς των 325 Καλλικρατικων Δήμων. ...ιδίως Ορεινών -και άγονων νησιωτικών (κατ αρθρο 101 παρ 4 Συντάγματος )

- (Για το θέμα του ταπεινωτικου διαχωρισμού των Αντιδημαρχων, σε έμμισθους και μη, (4051/2012αρθρο 3), θα επανέλθουμε με άλλο Σημείωμα προσωπικών μας θέσεων...

Δημητρης Παπακώστας

Δημ. Σύμβουλος Ορεινής Αργιθεας Καρδιτσας(2011 - 2019).

Πρόεδρος Δ.Σ.  Δήμου Αργιθεας

Δικηγόρος Αθηνας .

επιστροφή στην κορυφή