Δημ. Παπακώστας: "Στο προσκήνιο η Κοιλάδα Αχελώου ποταμού & η ορεινή Αργιθέα"

Δημ. Παπακώστας: "Στο προσκήνιο η Κοιλάδα Αχελώου ποταμού & η ορεινή Αργιθέα"

...

Στη σημερινή Καθημερινή (άρθρο Γ.Λιαλου) με τίτλο: "Αναγεννάται η γέφυρα Κορακου- το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι που ανατινάχθηκε στις 28/3/1949".

1.Το πρώτο έργο, Πολιτισμού και Ανάπτυξης, προγραμματίζεται από τον Υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπιρτζη, που τον Οκτώβριο 2018 επισκέφθηκε επί τόπου την περιοχή μας- μαζί του οι βουλευτες Σπύρος Δανελλης, Βασίλης Τσίρκας, Χρυσούλα Κατσαβρια και Π.Βραντζα.Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ.Καχριμανης κ.α.

Υπογράφεται Προγραμματική Σύμβαση με Υπουργεία Πολιτισμού και Οικονομίας, τις περιφέρειες Θεσσαλιας & Ηπείρου και τους δύο Δήμους Αργιθέας Καρδίτσας και Γ.Καρα'ι'σκακη Άρτας,με προϋπολογισμό έργου 13.600.000€.

2.Το μονότοξο γεφύρι που κτίστηκε το 1515 και ανατινάχθηκε από άνδρες του Δημοκρατικού Στρατού-ΔΣΕ [ καπετάν Διαμαντή και καπετάν Γιώτη ( Χαρίλαο Φλωράκη) στις 28/3/1949 κατά την υποχώρηση του ΔΣΕ και για να ανακοπεί η προέλαση του Εθνικού Στρατού προς την Ήπειρο.

*Θρυλείται ότι λίγες μέρες πριν, οι αντάρτες του ΔΣΕ είχαν στρατοπεδεύσει στον Νερόμυλο Στάθη στα Βραγκιανα (ρέμα Μο'τσιο).

Για να μην βομβαρδιστουν τα Βραγκιανα ,οι τότε τοπικοί ηγέτες έδωσαν είδηση στον Φλωράκη ότι επικειται επίθεση από "Εθνικές Δυνάμεις".

Οι παλιές γενιές διηγούνται ότι,οι αντάρτες, παράτησαν τα καζάνια , όπου παρασκεύαζαν τα γεύματα και αναχώρησαν άρον άρον προς την Άρτα- Γιάννενα- Αλβανία.

*Έτσι γλύτωσε ο κόσμος και το χωριό από πιθανό βομβαρδισμό.

*Ήταν μια γενναία και Πατριωτική πράξη ,που πιστώθηκε στον αείμνηστο Κ.Λ.Δεληγιαννη που ενεργούσε σε κοινή Συμφιλιωτική γραμμή με τους αείμνηστους Παπα-Κωνσταντινο Μπαμπατσικο,Ηλία Κ.Νακο και Ηλία Οικονόμου,όπως σημειώναμε και στο άρθρο μας" Τα Βραγκιανα στα Δεκεμβριανά 1944".

3.Εφθασε η ώρα να μετουσιωθεί η πολιτική βούληση σε πράξη,να δρομολογηθεί ως "Μνημείο Εθνικής & Ευρωπαϊκής Συμφιλίωσης",η αναγέννηση του ιστορικού Κορακογεφυριου,όπως το ονομάζει ο εκ των πρωτεργατών της ιδέας της αναστήλωσης, Αργιθεατης Μενέλαος Παπαδημητρίου.

Το πρώτο σημαντικό βήμα για την Πολιτιστική Αειφορική Οικοτουριστική Ανάπτυξη της κοιλάδας Αχελώου,της ορεινης Αργιθέας, του Ραδοβυζιου, της Τετραφυλλιας Άρτας, του Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας.... γίνεται!

*Ο σπόρος που ερριξε και ... πότισε με πολύ "Επικοινωνιακό ιδρώτα" ο Αντώνης Κοσσυβακης, αλλά και ο Χρήστος Καπερωνης, ο Κ.Γραμμενος, οι Δήμαρχοι και Αιρετοί Αργιθέας Καρδίτσας και Γ. Καρα'ι'σκακη Άρτας, όλοι οι φορείς, οι Ευρωπαίοι Επίτροποι,οι Ευρωβουλευτές, αρχίζει να αποδίδει καρπούς.

4.Συνεχίζεται ο αγώνας ώστε η πιο φτωχή, δυσπρόσιτη και παρθένα περιοχή να μπει,όπως δικαιούται,σε αναπτυξιακή τροχιά!

- Με ολοκληρωση Φράγματος Συκιάς & Υδροηλεκτρικού έργου.
- Με διάνοιξη της οδικής Σήραγγας Τυμπάνου,όπως με χθεσινό υπόμνημα του , ζητά ο Δήμαρχος Λ.Γ.Τσιβολας από τον Υπουργό Υποδομών.
- Με έναρξη εργασιών από ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΕ για το νέο Υδροηλεκτρικό Καταφυλλιου /Μεσοπυργου, στον Αχελώο ποταμό.
- Με Ασφαλτόστρωση Δρόμου Ι.Μ.Σελτσου- Ι.Μ.Μεταμορφωσης Σωτήρος Βραγκιανων - Ι.Μ.Σπηλιωτισσας ( ήδη δημοπρατείται η δεύτερη εργολαβία 19/2/10-από Περιφέρεια Θεσσαλίας-πιστώσεις ΠΔΕ Υπουργείου Υποδομών.
- Ανακατασκευή των εναέριων περαταριων Νεχωρια κ Μεσοπυργο.Ενεργει η Αντιπεριφερεια Άρτας.
- Με ολοκληρωση Ασφάλτου στις Διανομαρχιακες συνδέσεις Βραγκιανα- Ρογκια-Φελικι-Κέδρα & Αργυρι - Όρια Αιτωλοακαρνανίας-Βάλτο..
Αναμένουμε εξαγγελίες του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ.Αγοραστου, υπό τις ευλογίες και του Μητροπολίτη μας κ.κ.Τιμοθεου, ο οποίος στηρίζει ολοθερμα τα δίκαια αιτήματα μας!
- Με Αειφορικες επενδύσεις στα βουνά της Αργιθέας,του Αυλακίου και Μουζακίου,όπως με αποφάσεις τους ενέκριναν- υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις- τα τρία Δημοτικά Συμβούλια (ήδη άρχισε να λειτουργεί το πρώτο Αιολικό πάρκο στο όρος Γκράβαρος -Περδικάκι Αιτωλοακαρνανίας), σε κοινή γραμμή με την πολιτική Υπουργείου Ενέργειας και σύμφωνα με το "Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα"& τη Διεθνή Σύμβαση Παρισίων για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής.
*Η Κομισιόν οφείλει να διαθέσει ένα Ειδικό Πακέτο για την Οικοαναπτυξη και Πολιτιστική- Δημογραφική αναγέννηση της κοιλάδας Αχελώου , της Νότιας Πίνδου!

5. Από το 1996 η Τοπική Αυτοδιοίκηση Αχελωου και Αργιθέας, διαχρονικά, υπήρξε θετική στα καινοτόμα Αειφορικα έργα-Υδροηλεκτρικού Αργυριου, Δαφνοζωναρας Βρουβιανων, γραμμή πυλώνων Καταφυλλιου/Βραγκιανων, Αιολικά σε Δυτική και Ανατολική Αργιθέα.Με πρωτοπόρο τον Κοινοτάρχη Λάζαρο Παναγιώτου....

*Ηδη και η ισχυρή εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΕ έχει καταθέσει αιτήσεις στην Ανεξάρτητη Αρχή ΡΑΕ για δύο νέα Αιολικά στα όρια Αργιθεας- ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ.

Πέραν της NOSTIRA SA και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ.

"Με πίστη, μαχητικότητα, εξωστρέφεια & Πατριωτική Ενότητα, μπορούμε!!!

Δημήτρης Παπακώστας
Αιρετός ΤΑ Αχελώου Αργιθέας Καρδίτσας 1999-2019.

.

Διαβάστε επίσης:

επιστροφή στην κορυφή