Σωτήρης Κουλοκτσής: "Το νοσοκομείο υποβαθμίζεται και κάποιοι σφυρίζουν αδιάφορα" Κύριο

Σωτήρης Κουλοκτσής: "Το νοσοκομείο υποβαθμίζεται και κάποιοι σφυρίζουν αδιάφορα"

...

Στο ίδιο έργο θεατές. Η παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Καρδίτσας για μια ακόμα φορά παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της.

Οι τοπικοί υπεύθυνοι της κυβερνητικής παράταξης τηρούν σιγή ιχθύος σαν το θέμα να μην τους αφορά. Όμως η παιδιατρική είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι το νοσοκομείο Καρδίτσας κινείται τα τελευταία χρόνια σε τεντωμένο σχοινί. Ιατρικό προσωπικό ελλιπές και σε αρκετές περιπτώσεις γερασμένο, βοηθητικό προσωπικό ελάχιστο σε αριθμό, υλικοτεχνική υποδομή απαξιωμένη και κατώτερη των αναγκών, αλλά και των δυνατοτήτων των ιατρών μας εδώ και χρόνια, κτιριακή υποδομή και ξενοδοχειακός εξοπλισμός παρωχημένα. Όλα συνθέτουν το τέλειο σκηνικό μιας επερχόμενης υγειονομικής κρίσης για την περιοχή μας αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα. Και μιλώ για υγειονομική κρίση καθώς αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, δεν θα είναι πολύ μακρινή η μέρα, όπου το πάλε ποτέ κραταιό για την τοπική υγεία Νοσοκομείο της Καρδίτσας, θα έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο Κέντρο Υγείας. Το ενδεχόμενο αυτό θα αποτελέσει φοβερά αρνητική εξέλιξη για όλους μας. Η περιοχή μας που αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων (ανεργία, μειωμένα εισοδήματα κ.α.) το τελευταίο που θα ήθελε θα ήταν η περαιτέρω απαξίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας.

Το γεγονός πως κατά καιρούς βασικές κλινικές υπολειτουργούν αποδεικνύει πως δεν έχει γίνει ένας σοβαρός προγραμματισμός για τη σωστή λειτουργία του νοσοκομείου.

Είναι δεδομένο πως αν το νοσοκομείο παραμένει ακόμη μια αξιόπιστη μονάδα υγείας και το πρόβλημα δεν έχει φανεί σε όλη του τη διάσταση, αυτό οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις υπεράνθρωπες προσπάθειες γιατρών, νοσηλευτών και βοηθητικού προσωπικού. Είναι οι αφανείς ήρωες της υγείας που καταβάλουν υπεράνθρωπες και φιλότιμες προσπάθειες για να ανταποκριθούν στον όρκο του Ιπποκράτη και στο καθήκον τους απέναντι στον συνάνθρωπο τους. Το καμπανάκι έχει χτυπήσει προ πολλού αλλά τόσο τοπικά όσο και κεντρικά δεν ιδρώνει το αυτί των ιθυνόντων. Πρόσφατα ο υπουργός υγείας κ. Ξανθός ματαίωσε την επίσκεψη που είχε προγραμματίσει στο ίδρυμα προφανώς θορυβημένος από τη ζοφερή πραγματικότητα που θα αντιμετώπιζε ερχόμενος αντιμέτωπος με εργαζομένους και πολίτες οι οποίοι αντιλαμβάνονται πως δεν πάει άλλο. Όμως αν ο υπουργός αρνείται να κοιτάξει το πρόβλημα κατάματα, αν οι τοπικοί κυβερνητικοί παράγοντες σφυρίζουν αδιάφορα, αν η διοίκηση δεν είναι σε θέση να δώσει λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που κάθε τόσο παρουσιάζονται, τότε ποιος πραγματικά θα νοιαστεί για το νοσοκομείο μας;

Απαιτούνται να γίνουν νέες προσλήψεις και προμήθεια εξοπλισμού, επιλογή διοικήσεων με αξιοκρατικά κριτήρια, όπου η διάρκεια τους θα συνδέεται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων που αποσκοπούν τελικά στην ισότιμη και καθολική πρόσβαση όλων των πολιτών σε αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας.

Σημαντικό είναι επίσης η χρηματοδότηση να είναι βασισμένη στις πραγματικές ανάγκες του νοσηλευτικού ιδρύματος και συνδεδεμένη με την παραγωγή έργου, ώστε να μην γινόμαστε μάρτυρες σε ευνοϊκές μεταχειρίσεις σε όμορα νοσοκομεία, οι οποίες βασίζονται σε προσωπικές γνωριμίες με τον εκάστοτε υπουργό υγείας.

Είναι τραγικό να διαπιστώνεις πως τα όμορφα τα λόγια τα μεγάλα αποδείχθηκαν λόγια του αέρα και τίποτα άλλο. Αν οι σημερινοί κυβερνώντες δεν μπορούν να λύσουν αυτονόητα προβλήματα, όπως είναι αυτό της υγείας τότε είναι καλύτερα να αποχωρήσουν και να δώσουν τη θέση τους σε αυτούς που είναι αποφασισμένοι να βγάλουν πραγματικά και την υγεία και τη χώρα από την βαθιά κρίση που διέρχονται.

Σωτήρης Κουλοκτσής
Στέλεχος της Ν.Δ.
τ. προέδρος Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας

.

Διαβάστε επίσης:

επιστροφή στην κορυφή