.
.

Διαπιστώσεις από την σύσκεψη για την τόνωση της τοπικής αγοράς Κύριο

Διαπιστώσεις από την σύσκεψη για την τόνωση της τοπικής αγοράς

.

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου στα γραφεία της ΤΕΔΚ του Νομού Καρδίτσας σύσκεψη φορέων για τον προγραμματισμό των δράσεων που σαν στόχο  έχουν την  τόνωση της Τοπικής αγοράς.

Όπως είναι γνωστό, τα τελευταία χρόνια, οργανώνεται καμπάνια στήριξης της τοπικής αγοράς με παράλληλη προώθηση – προβολή των τοπικών προϊόντων. Φέτος για το σκοπό αυτό έχει συγκεντρωθεί ένα ποσόν ύψους 24.000€ (12.000 θα καταβληθούν από τη ΝΑ, 4.000€ από το Επιμελητήριο και 4.000€ από τη Συνεταιριστική Τράπεζα), και 4.000 από την ΤΕΔΚ.

 

Από τις αρχές του φθινοπώρου έχει ξεκινήσει μια συζήτηση μεταξύ των τοπικών φορέων με αντικείμενο την ανάληψη πιο συντονισμένων πρωτοβουλιών με στόχο την επίτευξη μεγαλύτερων αποτελεσμάτων. Το συμπέρασμα της συζήτησης είναι ότι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που οργανώνουν οι Δήμοι όλο το χρόνο και  ειδικότερα κατά την εορταστική περίοδο, είναι δυνατόν να λειτουργήσουν ως καταλύτες, δεδομένου ότι αυτές:

 • Προσελκύουν κατοίκους από την ευρύτερη περιοχή λόγω του ότι προσφέρουν διασκέδαση και ψυχαγωγία και τους αποτρέπουν από την φυγή σε άλλες αγορές
 • Δίνουν την ευκαιρία στις οικογένειες που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις να οργανώσουν παράλληλα και την προμήθεια των αγαθών που χρειάζονται
 • Συμβάλλουν στη σύσφιξη των τοπικών σχέσεων, στην κοινωνική συνοχή και στη διατήρηση – διάδοση των πολιτιστικών παραδόσεων

Εκτιμάται, ότι αν οι αυτές οι εκδηλώσεις σχεδιαστούν και οργανωθούν με ολοκληρωμένο τρόπο και με τη συνεργασία όλων των τοπικών φορέων, είναι δυνατή η επίτευξη οικονομιών κλίμακας καθώς και η βελτίωση των παρεχομένων πολιτιστικών υπηρεσιών και εξυπηρετήσεων προς τους πολίτες. Γι’ αυτό προτείνονται τα παρακάτω:

 1. Να γίνει κεντρικός σχεδιασμός (σε επίπεδο Νομού) των εκδηλώσεων. Πρακτικά αυτό προσδιορίζει τις παρακάτω ενέργειες (ενδεικτικά):
  1. Δημιουργία κοινής μόνιμης επιτροπής παρακολούθησης του εγχειρήματος, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς  (ΝΑ, ΤΕΔΚ, Δήμοι, Επιμελητήριο, Δίκτυο Τροφίμων Ποτών, Εμπορικοί Σύλλογοι κλπ). Η επιτροπή θα είναι αρμόδια να χειρίζεται τον «κεντρικό» προϋπολογισμό
  2. Θέσπιση κοινών προδιαγραφών και όρων που πρέπει να πληροί κάθε εκδήλωση που θα πραγματοποιήσουν οι Δήμοι, ή οι Πολιτιστικοί Οργανισμοί αυτών, ή Δημοτικές Επιχειρήσεις ή Πολιτιστικοί Σύλλογοι. Προφανώς οι προδιαγραφές θα περιλαμβάνουν την καταχώρηση στο διαφημιστικό υλικό, αναφοράς στα τοπικά προϊόντα, στην τόνωση της τοπικής αγοράς. Επίσης στο περιθώριο των εκδηλώσεων μπορούν να συμμετέχουν τοπικές επιχειρήσεις συνεισφέροντας με ενέργειες γευσιγνωσίας, γνωριμίας με τα τοπικά προϊόντα κλπ
  3.  Έγκαιρη δήλωση των εκδηλώσεων που θα οργανώσουν οι Δήμοι στην κοινή επιτροπή παρακολούθησης
 2. Παραγωγή κοινού εντύπου (προγράμματος εκδηλώσεων) και αφίσας προβολής της καμπάνιας και των εκδηλώσεων σε ολόκληρο το Νομό. Το κόστος προβολής προτείνεται να βαρύνει τον «κεντρικό» προϋπολογισμό, ενώ το κόστος κάθε εκδήλωσης θα βαρύνει το Δήμο που τη διοργανώνει
 3. Γίνεται προσπάθεια ώστε όλες οι τοπικές εκδηλώσεις να τεθούν υπό την αιγίδα της επιτροπής παρακολούθησης ανεξάρτητα από την περίοδο διοργάνωσή των (π.χ. γιορτή πίτας, λουκάνικου, καστανογιορτή κλπ)
 4. Γίνονται συνεννοήσεις με τις τοπικές επιχειρήσεις και τα μέλη του δικτύου τροφίμων – ποτών, ώστε σε κάθε γιορτή ή εκδήλωση να στήνονται περίπτερα μέσω των οποίων οι επιχειρήσεις θα προωθούν προς τους καταναλωτές δωρεάν δείγματα προϊόντων ή θα οργανώνουν δράσεις γευσιγνωσίας κλπ. Το κόστος ενοικίασης και εγκατάστασης των περιπτέρων, προτείνεται να βαρύνει τον «κεντρικό» προϋπολογισμό. Ενδεχομένως, από τον «κεντρικό» προϋπολογισμό να ενισχύεται το δίκτυο τροφίμων και ποτών με ένα συμβολικό ποσό που θα αποφασίζουν τα μέλη της επιτροπής παρακολούθησης, ώστε αυτό να ενθαρρύνει τα μέλη του (με τρόπους που αποτελούν εσωτερική του υπόθεση) να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις.
 5. Η επιτροπή παρακολούθησης θα πρέπει να ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ Δήμων για την πρόσκληση καλλιτεχνών (μεμονωμένων ή ενταγμένων σε σχήματα) ή τη συνεργασία με τοπικούς καλλιτέχνες, όπως κλόουν, θεατρικών σχημάτων δρόμου κλπ οι οποίοι θα συμμετέχουν εκ περιτροπής σε εκδηλώσεις των συνεργαζομένων Δήμων. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να εξεταστεί η ανάληψη μέρους του κόστους από τον «κεντρικό» προϋπολογισμό, υπό την προϋπόθεση ότι οι εκδηλώσεις αποδεδειγμένα συμβάλλουν ή συσχετίζονται με την τοπική αγορά ή τα τοπικά προϊόντα.

Από την σύσκεψη προέκυψε ότι θα πρέπει να υπάρχει  συνέχεια επαφή μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων ώστε να καταστεί δυνατή η πραγματοποίηση δράσεων όλο το χρόνο με στόχο την δημιουργία τοπικής συνείδησης από τους καταναλωτές. 

Τελευταία τροποποίηση στις24 Νοεμβρίου 2009, 15:10
επιστροφή στην κορυφή

Ειδησεογραφία

Ειδήσεις ανά Δήμο

Αθλητισμός

Κεντρική Ελλάδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ