.
.
..

Με αργά βήματα η έναρξη λειτουργίας της ΤΟ.Μ.Υ. Καρδίτσας - Βασικές ακόμα ελλείψεις στη στελέχωση Κύριο

Με αργά βήματα η έναρξη λειτουργίας της ΤΟ.Μ.Υ. Καρδίτσας - Βασικές ακόμα ελλείψεις στη στελέχωση

. sveronis panagiotis

Προσπάθεια να τεθεί σε λειτουργία η Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.) στην Καρδίτσα, μέσα στον Ιούνιο, φαίνεται ότι υπάρχει από την 5η ΥΠΕ.

Αυτό είναι το συμπέρασμα που καταλήγουμε αξιολογώντας διαφόρους παράγοντες, καθώς και τις πληροφορίες που συλλέξαμε από αξιόπιστες πηγές, καθώς η ίδια η 5η ΥΠΕ παρουσιάζεται (πλέον) φειδωλή αν όχι αρνητική στην όποια πληροφόρηση.

Πριν συνεχίσουμε αξίζει πάντως να θυμίσουμε πως ο υπεύθυνος για τις ΤΟ.Μ.Υ. στην 5η ΥΠΕ κ. Δημητριάδης, είχε αναφέρει στα τέλη του 2017, σε δηλώσεις του στο KarditsaLive.Net, πως η ΤΟ.Μ.Υ. της Καρδίτσας θα λειτουργούσε τον Ιανουάριο του 2018. Ακολούθησε γνωστοποίηση από το Υπουργείο Υγείας στις αρχές του Απρίλη που γνωστοποιούσε το ίδιο για τις πόλεις της Καρδίτσας και των Τρικάλων. Από τότε πέρασε αρκετός καιρός για να φθάσουμε σήμερα σε μία κατάσταση που, χωρίς να είναι ιδανική, παρουσιάζεται πιο ελπιδοφόρα και πιο ρεαλιστική στο να προσδοκούμε έναρξη λειτουργίας.

Απ’ όσο, λοιπόν, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ κ. Νέστορας Αντωνίου έχει υπογράψει (πρόσφατα) απόφαση για συγκρότηση της 5ης ΤΟ.Μ.Υ. Θεσσαλίας στον Δήμο Καρδίτσας αποτελούμενης από τέσσερα μέλη. Συγκεκριμένα μία ιατρό ειδικότητας παιδιατρικής, μία νοσηλεύτρια Π.Ε. ένα εργαζόμενο ΠΕ στον τομέα Διοικητικού-Οικονομικού και μία ΤΕ επισκέπτρια υγείας, τα ονόματα των οποίων αναφέρονται στην συγκεκριμένη απόφαση.

Η στελέχωση με το συγκεκριμένο προσωπικό είναι δεδομένη και μάλιστα η ιατρός έχει ορισθεί υπεύθυνη για το συντονισμό της λειτουργίας και της δράσης της Ομάδας Υγείας.

Με την ίδια απόφαση γνωστοποιείται ότι η ΤΟΜΥ θα λειτουργήσει επί της οδού Υψηλάντου 7, στο κτίριο που στεγαζότανε παλιότερα το ΠΙΚΠΑ και ανήκει στο νοσοκομείο Καρδίτσας.

Επ’ αυτού να πούμε πως τις τελευταίες ημέρες το κτίριο καθαρίστηκε και έχουν τοποθετηθεί οι βασικές υποδομές για να λειτουργήσει μία ΤΟΜΥ, αλλά υπάρχουν ακόμα πράγματα που απαιτούνται και θα πρέπει να εγκατασταθούν πριν την έναρξη λειτουργίας.

Το βασικό πάντως πρόβλημα και αυτό που απ’ ότι δείχνουν τα πράγματα θα καθορίσει και το πότε θα αρχίσει η λειτουργία της Μονάδας Υγείας, είναι η ύπαρξη ενός γιατρού γενικής ιατρικής ή παθολόγου. Γιατί, όπως γίνεται κατανοητό, είναι οι βασικές ειδικότητες σε μία Πρωτοβάθμια Μονάδα Υγείας. Διότι ναι μεν η παιδίατρος είναι άκρως απαραίτητη αλλά εκ των πραγμάτων μπορεί να αντιμετωπίσει περιστατικά που αφορούν μόνο παιδιά.

Εδώ υπάρχει ένα βασικό κενό, όπως υπάρχει και μία γενικότερη απροθυμία, πανελλαδικά για κάλυψη θέσεων ιατρών στις ΤΟΜΥ. Βεβαίως εξυπακούεται πως η λύση δεν μπορεί να είναι ημίμετρο, αλλά η ύπαρξη μόνιμης θέσης. Προς το παρόν η 5η ΥΠΕ δεν παρέχει πληροφόρηση για το πώς κινείται και τι σκοπεύει να κάνει επ’ αυτού, αν και οι πηγές μας αναφέρουν ότι ψάχνει μέσω Κέντρων Υγείας να καλύψει το κενό, γεγονός που προκαλεί πολύπλευρες αντιδράσεις.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι με βάση την απόφαση η ΤΟΜΥ Θα λειτουργεί 5 ημέρες την εβδομάδα, με το ιατρικό προσωπικό να εργάζεται από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι και το υπόλοιπο προσωπικό από τις 7 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι.

Π.Κ.

.

 

Τελευταία τροποποίηση στις12 Ιουνίου 2018, 20:59
επιστροφή στην κορυφή

Ειδησεογραφία

Ειδήσεις ανά Δήμο

Αθλητισμός

Κεντρική Ελλάδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ