.
.
..

Ενημερωτική εκδήλωση για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους Κύριο

Ενημερωτική εκδήλωση για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους

. sveronis panagiotis

Σε εξέλιξη μέχρι και την 31η Αυγούστου βρίσκεται η διαδικασία μεταδημοτεύσεων και εγγραφής  στους εκλογικούς του καταλόγους του Δήμου Καρδίτσας. Την ίδια ημερομηνία εκπνέει και η προθεσμία εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους και των ομογενών και αλλοδαπών που ζουν νόμιμα στην Καρδίτσα, οι οποίοι σύμφωνα με τον Νόμο 3838/2010  μπορούν να συμμετάσχουν ως εκλογείς στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

 

Για τη σχετική διαδικασία των μεταδημοτεύσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη και την ενημερωτική εκδήλωση για τους ομογενείς και τους αλλοδαπούς που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 29 Ιουνίου, στις 19:30 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Δομήνικος Βερίλλης είχε το πρωί συνεργασία με τον υπεύθυνο του Δημοτολογίου του Δήμου κ. Θωμά Μπουντόλο.

Όπως είναι γνωστό με τον Νόμο 3838/2010 θεσπίστηκε το δικαίωμα των μεταναστών που διαμένουν νόμιμα και μακροχρόνια στη χώρα μας να λάβουν μέρος στις δημοτικές εκλογές.
Όσοι ομογενείς ή μετανάστες ζουν στο δήμο Καρδίτσας και πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο Νόμος, μπορούν να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους του Δήμου  έως την 31η Αυγούστου 2010 και να συμμετάσχουν  στις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου, για την ανάδειξη της νέας δημοτικής αρχής.

Ο Δήμος Καρδίτσας θέλοντας να ενημερώσει τους ομογενείς ή τους αλλοδαπούς που ζουν στην Καρδίτσα για τη διαδικασία που τους δίνει το δικαίωμα να συμμετάσχουν στις εκλογές της 14ης Νοεμβρίου διοργανώνει την Τρίτη, 29 Ιουνίου, στις 19:30 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου ενημερωτική εκδήλωση.

Σε ότι αφορά τη διαδικασία, με βάση την εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους θα έχουν μετανάστες που μπορούν να αποδείξουν ότι διαμένουν νόμιμα στη χώρα επί πέντε χρόνια τουλάχιστον, έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος και δεν έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα για έγκλημα που συνεπάγεται στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.

Θα πρέπει να κατέχουν άδειες παραμονής αόριστης ή δεκαετούς διάρκειας ή αυτές που παρέχονται στους «επί μακρόν διαμένοντες» και να είναι:

• Ομογενείς ή οι σύζυγοί τους που διαθέτουν πενταετή νόμιμη διαμονή στην Ελλάδα.

•Υπήκοοι άλλων χωρών που έχουν αναγνωριστεί ως πολιτικοί πρόσφυγες και έχουν συμπληρώσει πενταετή συνεχή και νόμιμη διαμονή στη χώρα.

•Υπήκοοι άλλων χωρών που υπάγονται σε καθεστώς ασύλου επί πενταετία.

•Ανιθαγενείς που αποδεδειγμένα έχουν συμπληρώσει πενταετή διαμονή στη χώρα.

•Υπήκοοι άλλων χωρών που είναι μέλη οικογένειας Ελλήνων ή πολιτών της ΕΕ και έχουν συμπληρώσει πέντε χρόνια νόμιμης παραμονής.

•Υπήκοοι άλλων κρατών που είναι γονείς Ελλήνων πολιτών (τα παιδιά τους που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα λαμβάνουν υπό προϋποθέσεις την ελληνική ιθαγένεια) και έχουν συμπληρώσει πέντε χρόνια νόμιμης παραμονής στη χώρα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις ηλεκτρονικά, όμως για την κατάθεση των δικαιολογητικών θα πρέπει να παραστούν αυτοπροσώπως στις υπηρεσίες του δήμου που διαμένουν.

Το υπουργείο Εσωτερικών θα αποστείλει στις αρμόδιες υπηρεσίες των ΟΤΑ τεχνική εφαρμογή με την οποία θα διασταυρώνουν τα δικαιολογητικά με τα στοιχεία που διαθέτει το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αλλοδαπών του υπουργείου.

Οι αρμόδιοι υπάλληλοι των ΟΤΑ δεν θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στη βάση δεδομένων του υπουργείου στην οποία έχουν καταγραφεί το σύνολο των στοιχείων που αφορούν τους νόμιμους μετανάστες στη χώρα.
Παράλληλα, ξεκινά και η διαδικασία εγγραφής στα δημοτολόγια των παιδιών μεταναστών τα οποία γεννήθηκαν στην Ελλάδα ή ολοκλήρωσαν επιτυχώς έξι τάξεις.

Δικαιολογητικά εγγραφής

Οι νόμιμοι μετανάστες που επιθυμούν να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους θα πρέπει να προσέλθουν αυτοπροσώπως στους δήμους που διαμένουν και να υποβάλουν μέχρι τις 31 Αυγούστου  τα παρακάτω δικαιολογητικά:

• Επικυρωμένο αντίγραφο τίτλου νόμιμης διαμονής σε ισχύ.

• Επικυρωμένο αντίγραφο διαβατηρίου. Από την κατάθεση του συγκεκριμένου δικαιολογητικού εξαιρούνται κάποιες κατηγορίες μεταναστών (ανιθαγενείς, πρόσφυγες κ.τ.λ.) οι οποίοι οφείλουν να καταθέσουν την απόφαση του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας, σύμφωνα με την οποία τους παρέχεται βεβαίωση μόνιμης διαμονής.

• Πιστοποιητικό ποινικού μητρώου δικαστικής χρήσης πρόσφατης έκδοσης.

• Βεβαίωση μόνιμου κατοίκου από τον οικείο Δήμο.

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Δομ. Βερίλλης δήλωσε σχετικά:
«Οι δημοτικές εκλογές δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να επιλέξουν τη δημοτική αρχή που θεωρούν ότι μπορεί να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο τρόπο τα θέματα του Δήμου που ζουν, εργάζονται και μεγαλώνουν τα παιδιά τους. Ο Δήμος Καρδίτσας με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και τη συνένωσή του με τους Δήμους Ιτάμου, Κάμπου, Καλλιφωνίου και Μητρόπολης, ισχυροποιείται σε μέγεθος και πληθυσμό και ταυτόχρονα καλείται να ανταποκριθεί στις μεγάλες προκλήσεις που δημιουργούν τα νέα δεδομένα.

Γι’ αυτό θέλω να καλέσω όλους τους συμπολίτες  που διατηρούν τα εκλογικά τους δικαιώματα σε άλλους Δήμους, αλλά ζουν εδώ, να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους τους Δήμου μας για να μπορούν με την ψήφο τους να συνδιαμορφώσουν με τη Διοίκηση του Δήμου το μέλλον του»

.

 

Τελευταία τροποποίηση στις28 Ιουνίου 2010, 23:48
επιστροφή στην κορυφή

Ειδησεογραφία

Ειδήσεις ανά Δήμο

Αθλητισμός

Κεντρική Ελλάδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ