Προτάσεις των Τοπικών Συμβουλίων Βλοχού & Μεταμόρφωσης για αντιπλημμυρικά έργα Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Σε συγκεκριμένες προτάσεις αντιπλημμυρικών έργων και παρεμβάσεων προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο Παλαμά ώστε να αποφεύγονται στο βαθμό του εφικτού πλημμυρικά φαινόμενα κατέληξαν τα Τοπικά Συμβούλια των κοινοτήτων Βλοχού και Μεταμόρφωσης.
Οι συγκεκριμένες προτάσεις πάρθηκαν ομόφωνα στα τέλη του Σεπτεμβρίου, μετά την κακοκαιρία "Ιανός" πέρασαν από το Δημοτικό Συμβούλιο Παλαμά και με τη σειρά τους απέστειλαν τις προτάσεις στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για ενέργειες στα έργα που την αφορούν.
Το KarditsaLive.Net σας παρουσιάζει ακολούθως τις προτάσεις για αντιπλημμυρικά έργα που ζητούν οι δύο κοινότητες.
Από την Τοπική Κοινότητα Βλοχού
Για την Περιφέρεια Θεσσαλίας:
1.Θωράκιση των αναχωμάτων περιφερειακά του Βλοχού (Ιταλικό – Καλέντζη – Ενιππέα) καθώς επίσης και «Άγιοι Πάντες» ως το παλιό σπάσιμο.
Περιγραφή : Στρώσιμο με υλικό Ε4 και το ανάχωμα στον Άγιο Βασίλειο περιφερειακά στη θέση «ΜΑΥΡΟΕΣ». Ανύψωση του αναχώματος περιφερειακά του Βλοχού έως και 1m και ανύψωση στη θέση «Άγιοι Πάντες» έως 0,50m. Επίσης καθάρισμα των αναχωμάτων για τυχόν τρύπες από αλεπούδες ή άλλα ζώα καθώς και πλάγια ενίσχυσή τους από τη μεριά του χωριού. Στρώσιμο των αναχωμάτων για να είναι εύκολη η προσπέλαση με οχήματα για την επίβλεψή τους.
2.Καθαρισμός και εκβάθυνση της κοίτης του ποταμού Ενιππέα μέχρι και τον Πηνειό
Για το Δήμο Παλαμά:
1. Τοποθέτηση Μεγαλύτερης αντλίας άντλησης υδάτων στη θέση «Λόγγια» από 1000m3/ώρα σε 1500m3/ώρα.
2. Πλήρη συντήρηση του αντλιοστασίου στις αντλίες και στο σύστημα ανοίγματος των θυροφραγμάτων διότι δεν ανοίγουν πλήρως με αποτέλεσμα να μην γίνεται σωστά η ροή του νερού.
3. Επισκευή θυροφραγμάτων στον ποταμό Ενιππέα
Από την Τοπική Κοινότητα Μεταμόρφωσης
Για την Περιφέρεια Θεσσαλίας:
1.-Θωράκιση αναχωμάτων, ανύψωση και ενίσχυση με συρματοκιβώτια (ζαρζανέτια) στα πλαϊνά από το μέσα μέρος του αναχώματος της κοίτης (μαγκίνα) προς την πλευρά του χωριού, για αποφυγή διάνοιξης αυτών από τις τρύπες των αλεπούδων καθώς και να γίνει προσπελάσιμο με αυτοκίνητο και μηχανάκι και τον συνεχή έλεγχό τους. Ειδικότερα με τις τρύπες των αλεπούδων πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα, διότι αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των σχεδίων και ενεργειών, στην αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων.
2.-Δημιουργία φράγματος στη γέφυρα του Ιταλικού ποταμού, με τεχνικές πόρτες και όχι με πέτρες και χώμα, ώστε να είναι δυνατό το άμεσο άνοιγμα ή κλείσιμο αυτού, όποτε κρίνεται απαραίτητο και επιπροσθέτως έτσι θα αποφύγουμε την επιχωμάτωση του πυθμένα του Ιταλικού ποταμού, καθώς κάθε φορά που φτιάχνουμε φράγμα από χώμα και πέτρες τα υλικά αυτά παρασύρονται από τη ροή του νερού και μπαζώνουν την κοίτη του ποταμού.
3.-Ανύψωση του οδοστρώματος των γεφυρών, στο επίπεδο των αναχωμάτων ώστε να ενισχυθεί η αντιπλημμυρική προστασία καθόσον αφού είναι χαμηλότερο το οδόστρωμα, το νερό βρίσκει δίοδο προς το χωριό. Η ανύψωση να γίνει στις γέφυρες του Ιταλικού ποταμού, από Μεταμόρφωση προς Παλαμά και από Μεταμόρφωση προς Βλοχό, από την πλευρά του χωριού της Μεταμόρφωσης.
4.-Φωτισμός στα γεφύρια για έλεγχο της στάθμης του νερού καθώς και για την ασφαλέστερη δίοδο αυτών, ειδικότερα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Ο φωτισμός προτείνεται να παίρνει ενέργεια, πέραν του ηλεκτρικού ρεύματος και από φωτοβολταϊκό σύστημα, ώστε να έχει ενέργεια και σε περίπτωση διακοπής ρεύματος που είναι σύνηθες φαινόμενο σε περιπτώσεις πλημμυρών ή άλλων θεομηνιών.
5.-Κατασκευή αντλιοστασίου στην αγροτική περιοχή «Λόγγος», για την αποστράγγιση του νερού, το οποίο συσσωρεύεται στην συγκεκριμένη περιοχή, που αποτελεί το χαμηλότερο υψομετρικά σημείο του χωριού και κάθε χρόνο υπάρχουν πλημμυρικά φαινόμενα, που εκτός από την καταστροφή των χωραφιών, αποτελούν και κίνδυνο πλημμύρας για το ίδιο το χωριό. Ειδικά σε περιπτώσεις που υπάρξουν έντονες βροχοπτώσεις, ή διαρροή– υπερχείλιση κάποιου ποταμού, καθίσταται επιβεβλημένη η άντληση νερού από την προαναφερθείσα περιοχή.
6.-Καθαρισμός του Ιταλικού ποταμού και του ποταμού Καλέντζη περιμετρικά του χωριού
Για το Δήμο Παλαμά
1.-Αποκατάσταση και επισκευή των ήδη χαλασμένων δύο (2) τεχνιτών πορτών που υπάρχουν στην περιοχή του εγκάρσιου τμήματος των ποταμών Ιταλικός και Καλέντζης καθώς και στην περιοχή του Ιταλικού ποταμού με τοπωνύμιο «Πόρτα στου Τσιούκα το χωράφι».