Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευλογιά των αιγοπροβάτων: 179.039 τα θύματα της ζωονόσου στη Θεσσαλία - 13.425 στο νομό Καρδίτσας Κύριο

  • 13 Σεπτεμβρίου 2026, 13:28
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Κατηγορία Αγροτικά
Ευλογιά των αιγοπροβάτων: 179.039 τα θύματα της ζωονόσου στη Θεσσαλία - 13.425 στο νομό Καρδίτσας

..

Η ευλογιά των αιγοπροβάτων, στο Θεσσαλικό διαμέρισμα, έχει μπει στη ζωή μας από τον Αύγουστο του 2024 και έχει μειώσει το ζωικό κεφάλαιο κατά 179.039 άτομα, αριθμός που αποτελεί σημαντικό πλήγμα για την κτηνοτροφία.

Το KarditsaLive.Net, επικοινώνησε με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη κ Δημήτρη Τσέτσιλα και με τον κ. Κωνσταντινίδη από την Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας και σας παρουσιάζουμε σήμερα ορισμένα χαρακτηριστικά στοιχεία για τις επιπτώσεις της νόσου αλλά και την εικόνα που έχουμε σήμερα.

Ξεκινώντας από το δεύτερο κομμάτι θα πρέπει να πούμε πως αυτό που μας επισημάνθηκε είναι ότι η ασθένεια μοιάζει αυτή την περίοδο, στην περιφέρεια Θεσσαλίας, να βρίσκεται σε ύφεση. Στις Περιφερειακές Ενότητες Τρικάλων και Μαγνησίας δεν έχει παρουσιαστεί κρούσμα εδώ και σχεδόν εννέα μήνες. Στην Π.Ε. Καρδίτσας είχαμε ένα κρούσμα σε ορεινή περιοχή στις 20 Αυγούστου ενώ δύο κρούσματα παρουσιάστηκαν στην Π.Ε. Λάρισας, στην ίδια περιοχή στις αρχές του ίδιου μήνα.

Σε γενικές γραμμές υπάρχει μία πολλή καλή εικόνα που όμως δεν αποτελεί λόγο εφησυχασμού, σύμφωνα με τον κ Κωνσταντινίδη, που ξεκαθάρισε ότι η ευλογιά είναι μία εξαιρετικά δύσκολη ασθένεια.

Πρακτικά πάντως, όπως απάντησε σε ερώτημά μας, η περιορισμένη παρουσία κρουσμάτων δεν διαφοροποιεί κάτι σε σχέση με τα όσα ισχύουν. Πλέον, τόνισε, όλες οι ζώνες είναι ενοποιημένες. Για παράδειγμα το πρόσφατο κρούσμα στην Αργολίδα επηρεάζει όλη την Ελλάδα και πάει έξι μήνες πίσω στην απομείωση των μέτρων.

Αυτές, προσθέτει είναι οι εκτελεστικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκές Επιτροπής και αυτό θα συνεχίσει να ισχύει μέχρι να διαφοροποιηθούν.

Αριθμητικά στοιχεία

Σε ότι αφορά τώρα τα αριθμητικά στοιχεία που καταδεικνύουν και τις επιπτώσεις της ασθένειας αυτά λένε:

Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας: 88 εστίες ασθένειας, 104 κτηνοτρόφοι, 13.425 θανατωθέντα ζώα

Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας: 259 εστίες ασθένειας, 367 κτηνοτρόφοι, 117.910 θανατωθέντα ζώα

Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας: 140 εστίες ασθένειας, 200 κτηνοτρόφοι, 39.413 θανατωθέντα ζώα

Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων: 35 εστίες ασθένειας, 51 κτηνοτρόφοι, 8.291 θανατωθέντα ζώα

Συνολικά θανατώθηκαν 179.039 ζώα από την ευλογιά των αιγοπροβάτων ενώ αν συνυπολογίσουμε ότι το καλοκαίρι του 2024 είχαμε και την πανώλη, που αντιμετωπίσθηκε γρήγορα αλλά πρόλαβε να «σκοτώσει» 24.518 ζώα, τότε ο αριθμός του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου ανέρχεται στα 203.557 άτομα.

Σταμάτησαν οι απολυμαντικοί-επίκειται νέος διαγωνισμός

Εν τω μεταξύ η λειτουργία των απολυμαντικών σταθμών σε ολόκληρη την Θεσσαλία έχει λάβει τέλος και για να επαναλειτουργήσουν θα απαιτηθεί ανοικτός διαγωνισμός. Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Κωνσταντινίδης αυτό προβλέπει η οικονομική νομοθεσία καθώς έχουν εκλείψει παράγοντες που δικαιολογούσαν κατεπείγουσες διαδικασίες.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα απαιτηθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ενός περίπου μήνα για να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να υπάρξουν εξελίξεις στην επαναλειτουργία των απολυμαντικών σταθμών.

Λίγες οι παραβάσεις

Τέλος, θα πρέπει να πούμε πως οι παραβάτες της νομοθεσίας που διέπει την ευλογιά των αιγοπροβάτων σε ότι αφορά στα μέτρα προφύλαξης από τους κτηνοτρόφους, τηρήθηκε και τηρείται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην Θεσσαλία.

Τα κρούσματα παραβατικότητας ήταν πολύ λίγα και δεν οδήγησαν σε διασπορά του νοσήματος, μας λέει ο κ. Κωνσταντινίδης. Κάποιοι, καταλήγει, δεν είχαν αντιληφθεί το «μέγεθος του κακού» από την αρχή. Πλέον η συντριπτική πλειοψηφία το έχει συνειδητοποιήσει και τηρεί τα μέτρα κάτι που συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την καταπολέμηση της νόσου.

Π.Κ.

Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Copyright © 2009 - 2026 Karditsalive.net. All rights reserved. Κατασκευή ιστοσελίδων Centiva