Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τροπολογία Σπάνια, Λιούτα και Τριαντόπουλου για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες του 2023

  • 31 Αυγούστου 2026, 15:03
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Κατηγορία Αγροτικά
Τροπολογία Σπάνια, Λιούτα και Τριαντόπουλου για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες του 2023

..

Ο Βουλευτής Καρδίτσας της Ν.Δ. Αρ. Σπάνιας καθώς και οι βουλευτές Τρικάλων και Μαγνησίας της Ν.Δ. Αθ. Λιούτας και Χρ. Τριαντόπουλος αντίστοιχα κατέθεσαν πρόταση τροπολογίας επί του ν. 5251/2025 για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες του 2023 με αποδέκτη τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μαργ. Σχοινά, τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Αθ. Πετραλιά και τον Γ.Γ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σπυρ. Πρωτοψάλτη.

Αναλυτικά η πρόταση τροπολογίας έχει ως ακολούθως:

Αγαπητοί Υπουργοί,

Με την παρούσα επιστολή επανερχόμαστε στο ζήτημα της ενίσχυσης για την απώλεια εισοδήματος των κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές του 2023 (πυρκαγιές και πλημμύρες) και – εκ των πραγμάτων – η ανασύσταση του ζωικού τους κεφαλαίου δεν προχώρησε, καθώς η περιοχή της Θεσσαλίας επλήγη από τις ζωονόσους, με αποτέλεσμα η δραστηριότητά τους να καθοριστεί από τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν.

Επί του εν λόγω θέματος, σας είχαμε αποστείλει σχετική επιστολή στις 3 Ιουνίου 2026, καταθέτοντας μια κοστολογημένη πρόταση προς αξιολόγηση για τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2023 και τη θεομηνία ‘Daniel’, στη βάση της αντίστοιχης ενίσχυσης για τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από την ευλογιά των αιγοπροβάτων, αλλά και σε συνέχεια των παρεχόμενων στοιχείων από τον ΕΛΓΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον ΕΛΓΑ και τους σχετικούς υπολογισμούς, η ετήσια συνολική δημοσιονομική επίπτωση ανέρχεται στα 6.122.760 ευρώ για 87.468 απολεσθέντα αιγοπρόβατα, 1.385 κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας, οι οποίοι επλήγησαν τόσο από τις πυρκαγιές όσο και από τις πλημμύρες (‘Daniel’) του 2023.

Φυσικά, στα παραπάνω θεωρούμε σημαντικό, λαμβάνοντας υπόψη και την κατάσταση του συνόλου του κτηνοτροφικού κλάδου της Θεσσαλίας, να αξιολογήσετε και τις περιπτώσεις των απολεσθέντων βοοειδών.

Επιθυμούμε, για ακόμα μία φορά, όπως κάναμε και στις προηγούμενες επιστολές και παρεμβάσεις μας, να υπογραμμίσουμε πως η κρισιμότητα του ζητήματος για τους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας, οι οποίοι απώλεσαν το ζωικό τους κεφάλαιο από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2023 και τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023, έγκειται, κυρίως, στο γεγονός, ότι την απώλεια του ζωικού τους κεφαλαίου ακολούθησαν, από την επόμενη χρονιά, οι κίνδυνοι των ζωονόσων και οι περιορισμοί βιοασφάλειας που τέθηκαν σε εφαρμογή λόγω των ζωονόσων που έπληξαν την περιοχή (πανώλη, ευλογιά). Παράλληλα, οι προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί στους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας, που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές του 2023 – πυρκαγιές και πλημμύρες – για την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου και του κτηνοτροφικού εξοπλισμού μέσα από το Μέτρο 5.2, δεν επαληθεύτηκαν κατά την υλοποίησή του για αρκετούς κτηνοτρόφους.

Κατόπιν των ανωτέρω, σας υποβάλλουμε προς αξιολόγηση πρόταση για τροποποίηση της σχετικής διάταξης και αντίστοιχης προσθήκης, ώστε να διαμορφωθούν οι απαραίτητες θεσμικές συνθήκες που θα επιτρέψουν την ενίσχυση για την απώλεια εισοδήματος των κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες του 2023.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την παρ.10 του άρθρου 26 «Ενισχύσεις για τις δαπάνες πρόληψης, ελέγχου και εξάλειψης ασθενειών των ζώων ή επιβλαβών για τα φυτά οργανισμών και ενισχύσεις για την αποκατάσταση ζημιών που προκαλούνται από ασθένειες ζώων ή επιβλαβείς για τα φυτά οργανισμούς» του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/2472:

«10. Όσον αφορά τις ενισχύσεις για την αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούνται από ασθένειες ζώων ή επιβλαβείς για τα φυτά οργανισμούς, η αποζημίωση πρέπει να υπολογίζεται μόνο με βάση τα εξής:

α) την αγοραία αξία των ζώων που έχουν σφαχτεί, θανατωθεί ή πεθάνει ή των ζωικών προϊόντων ή των φυτών που καταστράφηκαν: i) από την ασθένεια των ζώων ή την προσβολή από επιβλαβή για τα φυτά οργανισμό· ii) στο πλαίσιο δημόσιου προγράμματος ή μέτρου όπως αναφέρονται στην παράγραφο 2 στοιχείο β)·

β) την απώλεια εισοδήματος λόγω υποχρεώσεων υγειονομικής απομόνωσης, δυσχερειών ανασύστασης του ζωικού κεφαλαίου ή αναφύτευσης και υποχρεωτικής αμειψισποράς που επιβάλλονται στο πλαίσιο δημόσιου προγράμματος ή μέτρου σύμφωνα με την παράγραφο 2 στοιχείο β)·

γ) τις δαπάνες αντικατάστασης εξοπλισμού που καταστράφηκε κατ’ εντολή των αρμόδιων αρχών του κράτους μέλους. Για τους σκοπούς του πρώτου εδαφίου στοιχείο α), η αγοραία αξία καθορίζεται με βάση την αξία των ζώων, προϊόντων και φυτών ακριβώς πριν δημιουργηθεί ή επιβεβαιωθεί οποιαδήποτε υποψία προσβολής από την ασθένεια των ζώων ή τον επιβλαβή για τα φυτά οργανισμό.»

Στη βάση των ανωτέρω, προτείνεται η περαιτέρω στήριξη των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από την ευλογιά και την πανώλη, προσθέτοντας στα μέτρα στήριξης του Μέρους Β΄ του ν.5251/2025 (Α΄ 207) τη δυνατότητα αποζημίωσης για απώλεια εισοδήματος λόγω αδυναμίας ανασύστασης ζωικού κεφαλαίου. Ειδικότερα, προτείνεται η κάτωθι τροποποίηση:

Στην παρ.1 του άρθρου 2 του Μέρους Β΄ του ν.5251/2025 (Α΄207) τροποποιείται το πρώτο εδάφιο και το άρθρο 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 2»

Έκτακτα μέτρα για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων

1. Παραγωγοί που διατηρούν εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων, των οποίων το ζωικό κεφάλαιο πλήττεται από την επιζωοτία της ευλογιάς των αιγοπροβάτων και της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, αποζημιώνονται άμεσα για τα θανατωθέντα ζώα και για την οικονομική επιβάρυνση που υφίστανται λόγω της έξαρσης της επιζωοτίας, καθώς και για την απώλεια εισοδήματος από την δυσχέρεια ανασύστασης του ζωικού κεφαλαίου. Από τις αποζημιώσεις του πρώτου εδαφίου αποκλείονται οι παραγωγοί που προέβησαν σε παράνομο εμβολιασμό των ζώων τους ή δεν τήρησαν τα προβλεπόμενα μέτρα βιοασφάλειας.

2. Οι αποζημιώσεις της παρ. 1 είναι αφορολόγητες ανεκχώρητες και ακατάσχετες στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, μη εφαρμοζόμενης της παρ. 1 του άρθρου 47 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α’ 167) σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής τους, δεν υπόκεινται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζονται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.»

Σε συνέχεια, λοιπόν, της κοστολογημένης πρότασης που σας υποβάλλαμε στις 3 Ιουνίου 2026, επανερχόμαστε και σας υποβάλλουμε προς αξιολόγηση τροπολογία επί του ν. 5251/2025 για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες του 2023, η οποία κρίνουμε ότι είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τον κτηνοτροφικό κλάδο της περιοχής και συνιστά αποκατάσταση μιας σημαντικής εκκρεμότητας.

Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Διαβάστε επίσης:

  • Αρ. Σπάνιας: "Πέρα από τις εντυπώσεις: Ανάμεσα στην κριτική και την πραγματικότητα" Αρ. Σπάνιας: "Πέρα από τις εντυπώσεις: Ανάμεσα στην κριτική και την πραγματικότητα"
    9 Ιουλίου 2026, 22:19
  • Ερώτηση Αρ. Σπάνια στη Βουλή για προβλήματα ολοκλήρωσης αιτήσεων πλημμυροπαθών από τον Daniel στα "Εξοικονομώ" Ερώτηση Αρ. Σπάνια στη Βουλή για προβλήματα ολοκλήρωσης αιτήσεων πλημμυροπαθών από τον Daniel στα "Εξοικονομώ"
    22 Ιουνίου 2026, 22:09
  • Τέλης Σπάνιας: Σε τροχιά εξέλιξης τα ζητήματα μετακινήσεων και ενίσχυσης των Π.Υ. του Νομού μας Τέλης Σπάνιας: Σε τροχιά εξέλιξης τα ζητήματα μετακινήσεων και ενίσχυσης των Π.Υ. του Νομού μας
    14 Ιουνίου 2026, 23:51
  • Συνάντηση εργασίας του Βουλευτή Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας Τ. Σπάνια με τον Διοικητή της 5ης ΥΠΕ Φ. Σερέτη Συνάντηση εργασίας του Βουλευτή Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας Τ. Σπάνια με τον Διοικητή της 5ης ΥΠΕ Φ. Σερέτη
    27 Μαΐου 2026, 22:53
Copyright © 2009 - 2026 Karditsalive.net. All rights reserved. Κατασκευή ιστοσελίδων Centiva