Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δ. Γιώτης: "Σαν Σήμερα - Μάχες και …μάχες" Κύριο

  • 23 Μαρτίου 2021, 12:21
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Κατηγορία Άρθρα
Δ. Γιώτης: "Σαν Σήμερα - Μάχες και …μάχες"

..

Κάθε μάχη έχει την σημασία της  και τις ιδιαιτερότητές  της. Μερικές μάχες έχουν παραμείνει  στην Ελληνική ιστορία και άλλες έχουν ξεχαστεί με το πέρασμα του χρόνου.

Μία από τις ξεχασμένες αλλά σημαντική κατά την άποψή μου ήταν και η μάχη που διεξήχθη στο χωριό μας τη γενέτειρα του Γ. Καραϊσκάκη το Μαυρομμάτι στις 24 και 25 Μαρτίου του 1854 27 χρόνια πριν την απελευθέρωση της Θεσσαλίας από τους Τούρκους καταφέροντας μία σημαντική νίκη για τους Έλληνες  με τεράστια σημασία και συμβολή στις μετέπειτα εξελίξεις  της απελευθέρωσής της.

Στις 24 Μαρτίου του 1854 Τούρκοι στρατιώτες οι οποίοι βρίσκονταν στο Μαυρομμάτι και στα γύρω χωριά σε καθημερινή βάση προέβαιναν σε λεηλασίες και δολοφονίες άμαχων κατοίκων βιασμούς γυναικών κ.λ.π. Τότε Ελληνικές οργανωμένες ομάδες αγωνιστών  υπο τις οδηγίες γνωστών Καπεταναίων και Στρατηγών όπως ο Χριστόδουλος Χατζηπέτρος  οι Ισκαίοι ,οι Γιολδάσιδες, ο Καταραχιάς, τα αδέλφια Δημήτριος και Νικολό Μακρής  και άλλοι με ένα ευρύτερο σχέδιο αποφάσισαν να εκδιώξουν και να καταστρέψουν τον Τούρκικο στρατό που έδρευε στο Μαυρομμάτι.

.Το σχετικό έγγραφο από το αρχείο μου που περιγράφει πολύ ρεαλιστικά  και με λεπτομέρειες τη μάχη αυτή είναι από την Αθηναϊκή εφημερίδα ‘’Αθηνά,, της 5ης Απριλίου του 1854 το οποίο και παραθέτω με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης του 1821 βγάζοντας από τη λήθη της ιστορίας μία ξεχασμένη μάχη. Τη Μάχη του Μαυρομματίου.

Δ. Γιώτης

Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυρομματίου

"Ο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ"

Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Διαβάστε επίσης:

  • Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου εντάσσεται στο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου εντάσσεται στο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου»
    6 Οκτωβρίου 2026, 16:42
  • Οχήματα πολιτικής προστασίας ύψους 249.190 ευρώ αποκτά ο Δήμος Μουζακίου Οχήματα πολιτικής προστασίας ύψους 249.190 ευρώ αποκτά ο Δήμος Μουζακίου
    6 Οκτωβρίου 2026, 16:37
  • Προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης την Τετάρτη (7/10) σε Δυτική Αργιθέα, Οξυά, Καροπλέσι και Νησιά Πευκοφύτου Προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης την Τετάρτη (7/10) σε Δυτική Αργιθέα, Οξυά, Καροπλέσι και Νησιά Πευκοφύτου
    6 Οκτωβρίου 2026, 16:20
  • Πυρκαγιά σε βαμβακοσυλλεκτική μηχανή στο Αγναντερό - Κάηκε βαμβάκι και τμήμα του οχήματος (+Φωτο) Πυρκαγιά σε βαμβακοσυλλεκτική μηχανή στο Αγναντερό - Κάηκε βαμβάκι και τμήμα του οχήματος (+Φωτο)
    6 Οκτωβρίου 2026, 13:16
Copyright © 2009 - 2026 Karditsalive.net. All rights reserved. Κατασκευή ιστοσελίδων Centiva