Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δημ. Παπακώστας: "Παγκόσμια Ημέρα για άτομα με αναπηρίες: Ημέρα Ανθρωπιάς και Δράσεων..."

  • 3 Δεκεμβρίου 2021, 14:40
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Κατηγορία Άρθρα
Δημ. Παπακώστας: "Παγκόσμια Ημέρα για άτομα με αναπηρίες: Ημέρα Ανθρωπιάς και Δράσεων..."

..

Παγκόσμια Ημέρα η 3η Δεκεμβρίου για τα άτομα με αναπηρία και ειδικές ικανότητες .

 

Ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο ,σκέψη και ενέργεια για τους δυνατούς αυτούς συμπολίτες μας ,που καθημερινά δίνουν τη μάχη ζωής και αποτελούν φωτεινό παράδειγμα ευψυχίας και κουράγιου για όλους τους υπόλοιπους που - υποτίθεται -ειμαστε  αρτιμελείς … Οι κοινωνικές Δομές της Αυτοδιοίκησης ,του Κράτους κ ΕΕ ,των ιδιωτικών φορέων ,της Εκκλησίας μας ,συμβάλλουν στην βελτίωση συνθηκών ζωής των ΑΜΕΑ , απαλύνουν τις δυσκολίες , δίνουν ψυχολογική στήριξη.

  • Με την ίδρυση του ΟΠΕΚΑ(2018- μετεξέλιξη του μεγαλύτερου προνοιακού οργανισμού του ΟΓΑ (1961)- η Χώρα μας πετυχε την αναγκαία σύγκλιση με τα προηγμένα ευρωπαϊκά κράτη και εφάρμοσε με καθυστέρηση δυο δεκαετιών το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα υπέρ των απόλυτα απόρων και μοναχικών -200€ .

( Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων ΕΕ / από το 1999).

  • Με νόμο του 2012 είναι δυνατή η ίδρυση κοινωνικών δημοτικών παντοπωλείων - υπέρ αδύναμων .Πολλοί ΟΤΑ ανταποκρίθηκαν και έχουν προσφέρει σημαντικό έργο.
  • Τα άτομα με αναπηρίες μέσω του ΟΠΕΚΑ (Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης ) και του ΕΦΚΑ/ ΚΕΠΑ εξυπηρετούνται καλύτερα ,χωρίς την φοβερή ταλαιπωρία περασμένων ετών . Φυσικά και απαιτείται διαρκής προσπάθεια αναβάθμισης και εξέλιξης .
  • Η 10η Οκτωβρίου ήταν αφιερωμένη στην Ψυχική Υγεία , με τον κόσμο να πιέζεται υπέρμετρα από την πανδημία , την κοινωνική αποστασιοποίηση ,τη μοναξιά .

Τα παιδιά,οι γυναίκες ,η νεολαία έχουν πληγεί περισσότερο από όλους.

Η κατάθλιψη, οι αγχώδεις διαταραχές ,ο κακός ύπνος αιτίες ασθενειών ,σωματικών και ψυχικών . Οι αυτοκτονίες αυξάνονται, τα επεισόδια ενδοοικογενειακής βίας πολλαπλασιάζονται .

  • Στις 25 Νοεμβρίου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Για την εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών. Οι δολοφονίες,οι ξυλοδαρμοί ,η λεκτική επιθετικότητα ,οι προσβολές έχουν συνταράξει την κοινή γνώμη , πλήττουν τον πολιτισμό .

Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να σταθεί έμπρακτα στο πλευρό των γυναικών, των ΑΜΕΑ ,των απόρων ,των αδύναμων.

Με ενημέρωση ,με καλέσματα να σπάσει ο φόβος και η σιωπή ,με έκδοση ειδικών εντύπων και προσωπική επαφή με εν δυνάμει θύματα .

* Στην ορεινή Αργιθέα, το Κέντρο Κοινότητας - Αλληλεγγύης που λειτουργεί από το 2018 στα Βραγκιανά (μέσω ΕΣΠΑ Θεσσαλίας ) και παράγει σημαντικό έργο, πρέπει να παρουσιάσει δημόσια τον απολογισμό του για την τριετία (2018-21) , να εργαστεί για την  καταγραφή των ατόμων με αναπηρίες, ψυχ υγείας , οικογενειών κ μοναχικών υπερηλίκων που ζουν κάτω από το όριο φτώχειας ( αξιοπρεπούς διαβίωσης ) - θέρμανση ,σίτιση, φάρμακα , καθαριότητα, χώρους υγιεινής κλπ ,ντόπιους και μη, με διακριτικότητα και σεβασμό .

Οι ειδικοί επιστήμονες του Κέντρου - Ψυχολόγος / κοινωνική λειτουργός - με την στήριξη όλων μας και κυρίως των Αιρετών ,να καταφέρουν να <διεισδύσουν >στα σπίτια ,όπου - όταν κλείνουν οι πόρτες - ο άνδρας αφέντης φέρεται απρεπώς, απάνθρωπα ,σκληρά στην γυναίκα , το παιδί ,τους γονείς … Είναι το πιο δύσκολο,το πιο λεπτό και ευαίσθητο θέμα ,όμως επιβάλλεται !

Να ξέρουν οι γυναίκες ,οι αδύναμοι ότι είμαστε ΟΛΟΙ δίπλα τους ,έμπρακτα !

Να τολμήσουν ,ειδοποιώντας τις αρμόδιες αρχές και ειδικούς .

Τηλεφωνικό κέντρο για ΟΠΕΚΑ& ΕΦΚΑ :1555.

Για Ψυχική Υγεία - Βία κατά Γυναικών : 15900 και email : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Να ξέρουν οι …νταήδες ότι : ουδέν κρυπτόν ….στις μικρές κοινωνίες μας .

Η επιθετικότητα,ο αλκοολισμός είναι διαταραχές , ας προστρέξουν στους ειδικούς για θεραπεία και αντιμετώπιση .Να σωθούν οι ίδιοι και οι άνθρωποι τους .

  • Η Αυτοδιοίκηση , η Κοινότητα,η Ενορία είναι οι πλησιέστερες αγκαλιές !

Ας τις ανοίξουμε με αγάπη , κατανόηση και ανθρωπισμό ….

* Μην ξεχνάμε : ακούμε τους γιατρούς ,εμβολιαζόμαστε , αμυνόσαστε στην πανδημία, προστατεύουμε τους διπλανούς , τους εαυτούς μας, την δημόσια υγεία ….!

* Απογραφόμαστε στην Πατρίδα , τον Τόπο των παιδικών μας χρόνων και των προγόνων μας !Απευθυνομαστε στον Δήμο ,τους Τομεάρχες κ Απογραφείς .

Δημήτρης Παπακώστας

.

 

Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Διαβάστε επίσης:

  • Αθ. Θεοδωράκης: &quot;Παλιοχωράκι Καρυάς Αργιθέας: Ένας οικισμός χωρίς κατάλληλο νερό!&quot; Αθ. Θεοδωράκης: "Παλιοχωράκι Καρυάς Αργιθέας: Ένας οικισμός χωρίς κατάλληλο νερό!"
    31 Οκτωβρίου 2026, 13:54
  • Ανδρέας Στεργίου στη λογοδοσία: Κοντά στην ανάθεση για την ύδρευση στον οικισμό Παλαιοχωράκι Ανδρέας Στεργίου στη λογοδοσία: Κοντά στην ανάθεση για την ύδρευση στον οικισμό Παλαιοχωράκι
    31 Οκτωβρίου 2026, 13:33
  • Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα (2-8/11) της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στην Π.Ε. Καρδίτσας Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα (2-8/11) της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στην Π.Ε. Καρδίτσας
    31 Οκτωβρίου 2026, 07:52
  • Ομόφωνη απόφαση για μείωση τελών καθαριότητας και φωτισμού για ευάλωτες ομάδες στο Δήμο Αργιθέας Ομόφωνη απόφαση για μείωση τελών καθαριότητας και φωτισμού για ευάλωτες ομάδες στο Δήμο Αργιθέας
    29 Οκτωβρίου 2026, 14:15
Copyright © 2009 - 2026 Karditsalive.net. All rights reserved. Κατασκευή ιστοσελίδων Centiva