Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προς μείωση των αποδοχών στις ΔΕΚΟ Κύριο

  • 13 Οκτωβρίου 2010, 12:03
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Κατηγορία Οικονομικά

Μετά την ενσωμάτωση των ελλειμμάτων και των χρεών τους στο δημόσιο έλλειμμα και χρέος, οι ΔΕΚΟ θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της τρόικας.

Στο Μνημόνιο, που θα επικαιροποιηθεί κατά την επόμενη επίσκεψη των ξένων ελεγκτών στα μέσα Νοεμβρίου, θα ενσωματωθούν, με απαίτηση των δανειστών, προγράμματα αναδιάρθρωσης των δημοσίων επιχειρήσεων, καθώς τα ελλείμματά τους συνυπολογίζονται πλέον για την επίτευξη των στόχων και την εκταμίευση των δόσεων.

Ανεξαρτήτως του μοντέλου που θα επιλεγεί για την καθεμιά από αυτές, κεντρικός άξονας για όλες θα είναι ο περιορισμός της μισθολογικής δαπάνης, μέσω της μείωσης του προσωπικού και της περικοπής των έκτακτων αποδοχών, όπως έγινε στην περίπτωση του ΟΣΕ.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει συγκεντρώσει, και πιθανότατα θα δημοσιοποιήσει τις επόμενες ημέρες, στοιχεία για τη μισθολογική δαπάνη των ΔΕΚΟ, από τα οποία προκύπτει ότι με έκτακτες αμοιβές, που έχουν κατοχυρωθεί από τους γενικούς κανονισμούς προσωπικού, οι μισθοί των εργαζομένων στις δημόσιες επιχειρήσεις αυξάνονται κατά 40% - 50% σε σχέση με τις τακτικές αποδοχές. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της τρόικας, η αναθεώρηση των στοιχείων του 2009, εξαιτίας της ενσωμάτωσης των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ, θα επιβαρύνει το φετινό έλλειμμα έως και κατά 1% του ΑΕΠ.

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι η επιβάρυνση είναι μικρότερη, της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ, δεδομένου ότι φέτος οι μισθοί των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ έχουν περικοπεί κατά 20%, ενώ για το τελευταίο τρίμηνο έχει δοθεί εντολή να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα κατά 15% επιπλέον.

Πηγή: Καθημερινή

Τελευταία τροποποίηση στις13 Οκτωβρίου 2010, 13:51

Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Copyright © 2009 - 2026 Karditsalive.net. All rights reserved. Κατασκευή ιστοσελίδων Centiva