Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανακοινώθηκαν πρόωρες εκλογές στην Ισπανία

  • 5 Οκτωβρίου 2026, 10:15
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Κατηγορία Επικαιρότητα
Ανακοινώθηκαν πρόωρες εκλογές στην Ισπανία

..

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε σήμερα ότι προκηρύσσει πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 29 Νοεμβρίου, αφού την Παρασκευή το κοινοβούλιο απέρριψε νομοσχέδιο της κυβέρνησής του με στόχο την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης.

«Για να υλοποιήσουμε σε βάθος τις εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις που χρειαζόμαστε (...), οφείλουμε να κινητοποιήσουμε και να εξασφαλίσουμε μια πολύ ευρύτερη, προοδευτική πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο — μια πλειοψηφία που θα μας επιτρέψει να επηρεάσουμε τις ελίτ, να πετύχουμε νέες κοινωνικές κατακτήσεις και να συνεχίσουμε τον μετασχηματισμό της Ισπανίας», δήλωσε ο Σοσιαλιστής ηγέτης στη διάρκεια διαγγέλματός του από το Μέγαρο Μονκλόα.

«Αποφάσισα να συγκαλέσω σήμερα το πρωί έκτακτο υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να προχωρήσω στη διάλυση της βουλής και να προκηρύξω βουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 29 Νοεμβρίου», πρόσθεσε ο Σάντσεθ.

Παράλληλα ο Ισπανός πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι έκανε λάθη και ότι δεν τήρησε όλες τις προεκλογικές του υποσχέσεις.

«Γνωρίζω επίσης ότι μέρος αυτής της κοινωνικής πλειοψηφίας είναι δυσαρεστημένο σήμερα», επεσήμανε.

Η στεγαστική κρίση που πλήττει την Ισπανία ήρθε πρόσφατα στο προσκήνιο μετά την έξωση της 87χρονης Μαρικάρμεν Αμπασκάλ, ένα περιστατικό που πυροδότησε μεγάλο κύμα διαμαρτυριών, ενώ εκατοντάδες διαδηλωτές έχουν στήσει καταυλισμό εδώ και μία εβδομάδα στην κεντρική πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ.

Την Παρασκευή το ισπανικό κοινοβούλιο απέρριψε πράξη νομοθετικού περιεχομένου που προωθούσε η κυβέρνηση Σάντσεθ για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης και περιλάμβανε την αυτόματη ανανέωση των συμβάσεων ενοικίασης που λήγουν.

Το Σάββατο δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Μαδρίτη και άλλες ισπανικές πόλεις ζητώντας αξιοπρεπή στέγη.

Έπειτα από οκτώ χρόνια στην εξουσία ο Σάντσεθ έχει αποδυναμωθεί από σκάνδαλα διαφθοράς στα οποία εμπλέκονται πολλά πρόσωπα του στενού του περιβάλλοντος, μεταξύ των οποίων η σύζυγός του και ο αδελφός της, όπως και σημαντικά στελέχη των Σοσιαλιστών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις5 Οκτωβρίου 2026, 11:09

Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Copyright © 2009 - 2026 Karditsalive.net. All rights reserved. Κατασκευή ιστοσελίδων Centiva