Πλημμύρα Νεπάλ: Στους 1.000 οι νεκροί και 4.462 οι αγνοούμενοι
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Επικαιρότητα
Οι διασώστες στο Νεπάλ έφτιαξαν προσωρινές γέφυρες για να φτάσουν σε απομονωμένες περιοχές της χώρας και κατάφεραν να σώσουν περίπου 300 εργάτες που παρέμεναν εγκλωβισμένοι στα ερείπια υδροηλεκτρικών σταθμών στα Ιμαλάια σχεδόν μία εβδομάδα από την κατολίσθηση και πλημμύρα που άφησε πίσω της τεράστιες καταστροφές ισοπεδώνοντας ολόκληρες περιοχές στη χώρα όσο και στο γειτονικό Θιβέτ.
Σύμφωνα με νεότερο, προσωρινό απολογισμό 987 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Νεπάλ, ενώ άλλοι 13 σκοτώθηκαν στην Κίνα. Εξάλλου και στις δύο χώρες αγνοούνται 4.462 άνθρωποι - 3.916 στο Νεπάλ και 546 στην κινεζική περιοχή του Θιβέτ.
Στο μεταξύ περίπου 600 εργάτες παραμένουν εγκλωβισμένοι σε κατεστραμμένους υδροηλεκτρικούς σταθμούς του Νεπάλ, όπου πλέον επικεντρώνονται οι επιχειρήσεις διάσωσης.
Ο πρωθυπουργός του Νεπάλ Μπαλέντρα Σαχ δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι πάνω από 11.000 άνθρωποι έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής, ενώ σε κάποιες περιοχές έχουν αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση και οι τηλεπικοινωνίες.
«Χιλιάδες πολίτες έχουν χάσει τα σπίτια, τις οικογένειες, τους αγαπημένους και την περιουσία τους», επεσήμανε σε χθεσινή του ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Σαχ.
«Η κυβέρνηση κατανοεί τον τεράστιο πόνο που αντιμετωπίζουν. Ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι να τους στηρίξουμε σε αυτή τη δοκιμασία και να τους βοηθήσουμε να επιστρέψουν στην κανονική ζωή», πρόσθεσε.
Συνεργεία κατάφεραν να αποκαταστήσουν το οδικό δίκτυο προς τη Νουουακότ, μία από τις πλέον πληγείσες περιοχές, διευκολύνοντας τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και τη διανομή ειδών πρώτης ανάγκης, εξήγησε ο Σαχ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα έχει λάβει περισσότερα από 42 εκατ. δολάρια βοήθεια μετά την καταστροφή, με την κυβέρνηση να αναμένει πως το ποσό θα αυξηθεί.
Εξάλλου οι γειτονικές χώρες του Νεπάλ - η Ινδία και η Κίνα--προσφέρουν βοήθεια στις επιχειρήσεις διάσωσης, μεταξύ άλλων τοποθετώντας προσωρινές γέφυρες προκειμένου να αποκατασταθεί η πρόσβαση σε απομονωμένες περιοχές.
Ο Σαχ δήλωσε ότι 279 εργάτες έχουν διασωθεί από υδροηλεκτρικούς σταθμούς μέχρι στιγμής, με τις αρχές του Νεπάλ να εκτιμούν ότι σχεδόν 1.000 παραμένουν εγκλωβισμένοι.
Φωτογραφίες και βίντεο που κοινοποιήθηκαν από ομάδες διάσωσης δείχνουν μηχανήματα έργου να σκάβουν τη λάσπη και τις πέτρες μέσα στη νύκτα, ενώ εργάτες παρακολουθούν. Στρατιώτες χρησιμοποίησαν φακούς σε ένα μεγάλο λάκκο που είχαν δημιουργήσει για να αναζητήσουν χώρο για να μπουν σε μια σήραγγα.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στο Νεπάλ άνθιση των υδροηλεκτρικών έργων καθώς η ορεινή χώρα επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τους υδάτινους πόρους των Ιμαλαΐων για να αντιμετωπίσει τις χρόνιες εγχώριες ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας και να εκμεταλλευτεί τις προοπτικές πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στη γειτονική Ινδία.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

