Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παρουσίαση των Πρακτικών του 3ου Πανελληνίου Εθνολογικού Συνεδρίου των Θεσσαλών Καραγκούνηδων

  • 3 Σεπτεμβρίου 2016, 09:04
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Κατηγορία Λάρισα

Παρουσιάστηκε την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρσάλων, από τον Δήμαρχο Φαρσάλων Άρη Καραχάλιο, τον Πρόεδρο του ΟΠΑΚΠΑ ΔΦ Κώστα Δερλό και την ειδική συνεργάτιδα του Δημάρχου Βάσω Νούλα,

το νέο εκδοτικό εγχείρημα του Δήμου Φαρσάλων που αφορά στα Πρακτικά του 3ου Πανελληνίου Εθνολογικού Συνεδρίου των Θεσσαλών Καραγκούνηδων.

Ο Δήμαρχος, παρουσιάζοντας τον νεοκδοθέντα τόμο ανέφερε μεταξύ άλλων:

"Ο Δήμος Φαρσάλων, σε συνεργασία με την Αμφικτιονία των Θεσσαλών Καραγκούνηδων και το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, διοργάνωσε από τις 10 έως τις 13 Απριλίου 2014 το 3ο Πανελλήνιο Εθνολογικό Συνέδριο με κεντρικό θέμα «Οι Θεσσαλοί Καραγκούνηδες στον κύκλο του χρόνου και της ιστορίας».

Σκοπός της επιστημονικής συνάντησης ήταν να παρουσιαστούν όλες οι νεώτερες έρευνες για τους καραγκούνικους πληθυσμούς της θεσσαλικής πεδιάδας, καθώς και η κριτική μελέτη του κύκλου του χρόνου και της ιστορίας των Θεσσαλών Καραγκούνηδων και η ανάδειξη όλων των επί μέρους στοιχείων που χαρακτηρίζουν αυτή την πληθυσμιακή ομάδα, που αποτελεί σημαντικό σε γεωγραφική έκταση και σε πληθυσμό κομμάτι της Θεσσαλίας.

Οι θεματικοί άξονες, επάνω στους οποίους δομήθηκαν οι εισηγήσεις, αφορούσαν στη θρησκευτική παράδοση (θρησκευτικές τελετές, λατρευτικές εκδηλώσεις, τελετουργίες), στις μουσικοχορευτικές επιτελεστικές πρακτικές (χοροί, τραγούδια, δρώμενα), στα ήθη και στα έθιμα (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Φώτα, Αποκριάς, Πάσχα, Δεκαπενταύγουστο, Αποσπορίτσα), στα πανηγύρια (μεγάλες εμπορικές και θρησκευτικές εμποροπανηγύρεις στη διάρκεια του χρόνου), στους μύθους, στους θρύλους, στις προκαταλήψεις και στις δοξασίες, στις ανασκαφές (οικισμοί, αρχαιολογικά χρηστικά αντικείμενα, επιτύμβιες στήλες, λίθινες επιγραφές), στους απελευθερωτικούς αγώνες, στις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Ως επιστέγασμα της διοργάνωσης αυτής, φθάσαμε σήμερα στην έκδοση του τόμου των πρακτικών του συνεδρίου, με ευθύνη και δαπάνη του Δήμου Φαρσάλων..."

Ο Κος Καραχάλιος επεσήμανε ότι σύμφωνα με την πολιτική του αντίληψη και θέση είναι σημαντικό να δημιουργηθεί μια βιβλιογραφία, όσο το δυνατόν πλουσιώτερη και πιο ενημερωμένη, σχετική με τα θέματα της ευρύτερης περιοχής των Φαρσάλων, διότι έτσι, διασώζεται αφενός και προστατεύεται η μνήμη, ενώ αφετέρου προβάλλεται ες αεί ο τόπος.

Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Copyright © 2009 - 2026 Karditsalive.net. All rights reserved. Κατασκευή ιστοσελίδων Centiva