Επίσκεψη Βουλευτών Ψαριανού και Μπαργιώτα από "Το Ποτάμι" στο ΤΕΙ Θεσσαλίας
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Θεσσαλία
Το Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας επισκέφθηκαν την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016 τα μέλη της Κοινοβουλευτικής ομάδας του Ποταμιού κ.κ. Γρ.Ψαριανός και Κων. Μπαργιώτας, μετά από την πρόσκληση του Προέδρου του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Παναγιώτη Γούλα, την οποία και αποδέχθηκαν.
Τους βουλευτές συνόδευε το μέλος του Τομέα της Παιδείας του Ποταμιού κ. Βασίλειος Βλάχος, Επίκουρος Καθηγητής του Τμ. Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. και Γ. Γραμματέας Ε.Π. του ΤΕΙ Θεσσαλίας.
Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής ομάδας του Ποταμιού συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος κ. Παναγιώτη Γούλα και τον Αν. Πρόεδρο Ακαδημαϊκών Υποθέσεων κ. Χρυσάφη Χαρτώνα .
Η Διοίκηση του Ιδρύματος ανέλυσε περιληπτικά ην υπάρχουσα κατάσταση του ιδρύματος ως εξής:
Η έδρα του ΤΕΙ Θεσσαλίας βρίσκεται στην Λάρισα (με παραρτήματα στην Καρδίτσα και τα Τρίκαλα) , σε ένα Campus 1.300 στρεμμάτων, με κτισμένη επιφάνεια 110.000Μ2, τα οποία καλύπτουν αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, 10 αμφιθέατρα, κεντρική βιβλιοθήκη (2.770Μ2), 10 κτίρια για την στέγαση 600 απόρων φοιτητών, εστιατόριο με τους βοηθητικούς χώρους για την σίτιση 3.100 φοιτητών ημερησίως, Κυλικείο 500Μ2, με υπαίθριο χώρο 1000Μ2 εξοπλισμένο με τραπεζοπάκγους, αθλητικές εγκαταστάσεις (με κλειστό Γυμναστήριο (900Μ2, με 380 κερκίδες, με ξεχωριστή αίθουσα 39 οργάνων μυϊκής ενδυνάμωσης, με 2 αίθουσες χορού φοιτητών, για παραδοσιακούς και χορούς Latin, γήπεδα ποδοσφαίρου, Μπάσκετ, τένις, Βόλεϊ και χώρος για Πικ-πονγκ. Οι αθλητικές ομάδες συμμετέχουν σε όλες στις Πανεπιστημιακές αθλητικές διοργανώσεις και με πολλά βραβεία. Πέραν αυτών το ίδρυμα στηρίζει: α) τις πολιτιστικές ομάδες των φοιτητών (θεάτρου, ζωγραφικής, μουσικής, κτλ),2) τις ομάδες ράφτιγκ και σκι (στον Άραχθο και στον ¨Όλυμπο αντίστοιχα).
Στο ΤΕΙ Θεσσαλίας λειτουργούν 4 Σχολές με 15 Τμήματα, τα οποία γίνονται 21 με τις Κατευθύνσεις, με αριθμό εγγεγραμμένων φοιτητών για το Ακαδημαϊκό έτος 2015-2016, 20.000 περίπου.
Διαθέτει σήμερα το ίδρυμα μας, 14 Μεταπτυχιακά προγράμματα και πολλά διδακτορικά εκτελούνται στο ίδρυμα (το πειραματικό μέρος, και υποστηρίζονται σε Παν/κά Τμήματα). Το ίδρυμα μας έχει πολλές συνεργασίες με πανεπιστήμια κυρίως της Ευρώπης αλλά και με τρίτες χώρες: Αμερική Ρωσία, Αυστραλία και Ασία.
Τα οικονομικά μας στηρίζονται στις συνεργασίες με επιχειρήσεις, Δήμους, Περιφέρειες και τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα.
Λειτουργεί στο ίδρυμά μας ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ με 2 κατευθύνσεις:
ΦΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ & ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
Καλλιεργούμε 700 στρέμματα, διαθέτουμε θερμοκήπια παντός τύπου, με αιχμή το Γεωθερμίας (το μοναδικό σε Τριτοβάθμιο ίδρυμα), για κηπευτικά το οποίο θερμαίνεται από το ζεστό νερό των γεωτρήσεων ,καλλιέργειες αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, καθώς και παραγωγή αιθέριων ελαίων. Πολλά πειράματα αγρού για τους καθηγητές της Φυτικής Παραγωγής.
Στο κτηνοτροφικό Τμήμα υπάγονται οι υπάρχουσες και οι νέες κτηνοτροφικές μονάδες (Αγελάδων, αιγοπροβάτων, χοίρων, πτηνών και Κυνοκομείο αδέσποτων σκύλων (σε συνεργασία με το Δήμο Λαρισαίων).
Πολιτική της διοίκησης του ιδρύματος είναι ,οι έρευνες όλων των γνωστικών αντικειμένων, να έχουν πρακτικό αποτέλεσμα (εφαρμογή), και όχι θεωρητική βάση και να δίνουν λύση και προστιθέμενη αξία στα προϊόντα των επιχειρήσεων, των βιοτεχνιών και βιομηχανιών κυρίως της περιοχής μας.
Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος ανέλυσε στους δύο Βουλευτές τα βασικά προβλήματα του ιδρύματος είναι:
1ον) Οι μειωμένες πιστώσεις &
2ον) Οι ελλείψεις σε Εκπαιδευτικό και Διοικητικό προσωπικό οι οποίες σήμερα έφθασαν στο 50 % από το έτος 2010, λόγου συνταξιοδοτήσεων και τις απαγορεύσεις διορισμών λόγου μνημονίων. .
Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος έθεσε και το θέμα της μετονομασίας των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών, σύμφωνα με την απόφαση της Συνόδου των Προέδρων ΤΕΙ που έγινε στην Αθήνα στις 2 και 3 Ιουνίου, και με την αναφερόμενη πρόταση συμφώνησε και η Αν.Υπουργός Παιδείας κ. Αναγνωστοπούλου.
Επίσης, ζητήθηκε από τους δύο Βουλευτές του Ποταμιού να στηρίξουν τις ομόφωνες αποφάσεις της συνόδου των Προέδρων ΤΕΙ και συγκριμένα:
α. Στην εξέλιξη των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών. Θεωρούμε ότι ωρίμασαν πλέον οι συνθήκες για τη μετονομασία των ΤΕΙ σε «Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών», όρος που χρησιμοποιείται από αντίστοιχα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του εξωτερικού, αποδίδοντας πληρέστερα το σύνολο των ειδικοτήτων και των γνωστικών πεδίων που θεραπεύει ο Τεχνολογικός Τομέας της Ανώτατης Εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων των Κοινωνικών, Καλλιτεχνικών, Επαγγελμάτων Υγείας κλπ.
Η μετονομασία, ουσιαστικά θα ενισχύσει την αναγνωσιμότητα των Ιδρυμάτων και τις συνεργασίες σε διεθνές επίπεδο, προκειμένου να εξυπηρετείται ο στόχος της συμμετοχής τους σε επιζητούμενες διεθνείς συνεργασίες για εκπαίδευση, έρευνα και καινοτομία. Θεωρούμε ότι εκπληρούσαι επάξια το διακριτό μας ρόλο ως Τεχνολογικών Ιδρυμάτων στο πλαίσιο του Ενιαίου Δημόσιου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και θεωρούμε αυτονόητη την επί ίσοις όροις αναγνώριση και λειτουργία μας σε σχέση με τον άλλο Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, τα Πανεπιστήμια. Προτείνουμε τα ιδρύματα του Τεχνολογικού τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης να μπορούν να χρησιμοποιούν τον όρο «ΑΕΙ Εφαρμοσμένων Επιστημών» και την μετάφραση του σε όλες τις γλώσσες. Ο όρος «AppliedSciences» χρησιμοποιείται από τα αντίστοιχα ιδρύματα της Γερμανίας, Αυστρίας, Ολλανδίας και Φιλανδίας και τείνει να καθιερωθεί διεθνώς (ως UniversitiesofAppliedSciences). Ο όρος «Εφαρμοσμένων Επιστημών» αντιστοιχεί πληρέστερα στην ολότητα των ειδικοτήτων του Τεχνολογικού Τομέα που δεν είναι αποκλειστικά «Τεχνολογικές» αλλά και κοινωνικές (κοινωνική εργασία), καλλιτεχνικές, επαγγελμάτων υγείας κ.λπ.
β. Η Ακαδημαϊκή Ολοκλήρωση των ΤΕΙ, με τη δυνατότητα λειτουργίας Προγραμμάτων Διδακτορικών Σπουδών. Η δυνατότητα αυτόνομης οργάνωσης διδακτορικών σπουδών, εκτός των άλλων θα κάνει τον πυλώνα της Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης πιο ελκυστικό για τους υποψηφίους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης απελευθερώνοντας ταυτόχρονα το πραγματικό δυναμικό των ιδρυμάτων. Επίσης, θα βοηθήσει στην προσέλκυση εκπαιδευτικού προσωπικού υψηλών ακαδημαϊκών προδιαγραφών αλλά και μεταπτυχιακών φοιτητών από χώρες του εξωτερικού, συμβάλλοντας στην αποτελεσματική κινητικότητα του εκπαιδευτικού προσωπικού, των φοιτητών και των αποφοίτων προς την οικοδόμηση του Ευρωπαϊκού χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας. Ακόμα, λόγω των στενότερων δεσμών των ΤΕΙ με την αγορά εργασίας και τις επιχειρήσεις, η οργάνωση διδακτορικών σπουδών θα συμβάλει στη βέλτιστη αξιοποίηση των αποτελεσμάτων έρευνας και καινοτομίας από την πραγματική οικονομία, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην οικονομική ανάπτυξη και στην παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Οι Βουλευτές άκουσαν με ενδιαφέρον την ενημέρωση και υποσχέθηκαν στο μέτρο του δυνατού να συμβάλλουν με τις δυνάμεις τους για την επίλυση των προβλημάτων.
Οι κ.κ. Ψαριανός και Μπαργιώτας ξεναγήθηκαν προσωπικά από τον Πρόεδρο του ΤΕΙ και επισκέφθηκαν, τη βιβλιοθήκη, το Αμφιθέατρο Τελετών, τους χώρους (αίθουσες και εργαστήρια) των Τμημάτων :Διοίκησης Επιχειρήσεων και Μηχανικών Πληροφορικής, το νέο κτίριο της Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας, κτίρια στέγασης (εστίες) των φοιτητών, τα θερμοκήπια γεωθερμίας και ιδιαίτερα αναλύθηκε η χρήση της γεωθερμίας στις καλλιέργειες κηπευτικών που αυξάνουν την παραγωγή με λιγότερο κόστος σε ενέργεια και νερό.
Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το εργαστήριο μηχανικής μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, το εργαστήριο Γεωργικών Μηχανημάτων, το κλειστό Γυμναστήριο, καθώς και τις νέες κτηνοτροφικές μονάδες ( αιγοπροβάτων, βοοειδών γαλακτοπαραγωγής και πτηνών για κρέας και αυγά), οι οποίες πρόσφατα εγκαινιάσθηκαν από τον κ. Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Αγοραστό Κων/νο και από τον Πρόεδρο του ιδρύματος κ. Παναγιώτη Γούλα.
Τέλος Πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στους χώρους του εργαστηρίου Προηγμένων Υλικών και Κατασκευών (Laboratory of Advanced Materials and Constructions) του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Ο επιστημονικός υπεύθυνος του εργαστήριου, Καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, Δρ. Στέφανος Ζαούτσος παρουσίασε τις υποδομές, το σύγχρονο επιστημονικό εξοπλισμό και την ερευνητική δραστηριότητα του εργαστηρίου σε ζητήματα μηχανικής συμπεριφοράς προηγμένων υλικών με ενισχύσεις και νανοδομές υψηλών απαιτήσεων και μηχανικών ιδιοτήτων τα οποία χρησιμοποιούνται σε κατασκευές κτιρίων υποδομών και μηχανολογικών εφαρμογών. Ιδιαίτερη έμφαση επίσης δόθηκε στην παρουσίαση της ερευνητικής ενασχόλησης του εργαστηρίου με το μηχανικό χαρακτηρισμό και την αποτύπωση της μικροδομής βιουλικών. Τα υλικά αυτά βρίσκουν ευρεία εφαρμογή στην παρασκευή εμφυτευμάτων που χρησιμοποιούνται στην ολική αρθροπλαστική ισχύος και γονάτου στη ορθοπεδική, την παρασκευή οστεοενσωματούμενων βιοενεργών οδοντιατρικών αμαλγαμάτων στην οδοντιατρική επιστήμη αλλά και στην κατασκευή ενδοοαρτηριακών καθετήρων στην καρδιοχειρουργική.
Μετά το πέρας της ξενάγησης, οι δύο Βουλευτές ευχαρίστησαν την διοίκηση του ΤΕΙ Θεσσαλίας και αποχώρησαν.
Γραφείο τύπου προέδρου ΤΕΙ Θεσσαλίας