Τ. Τσιαπλές: "Να δοθούν άμεσα λύσεις στα προβλήματα που βασανίζουν τους σεισμόπληκτους της Θεσσαλίας"
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Θεσσαλία
Περισσεύει η αγανάχτηση των σεισμόπληκτων οικογενειών σε πολλά χωριά των Νομών Λάρισας και Τρικάλων, που 10 μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό της 3/3/2021, εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωπες με τις μεγάλες πληγές που τους άφησε, με τις ευθύνες να βαραίνουν την κυβέρνηση, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους.
Περίπου 150 οικογένειες εξακολουθούν να μένουν σε κοντέινερ – οικίσκους, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, λόγω του ψύχους, της στενότητας του χώρου, χωρίς εξωτερικά σκέπαστρα για προστασία από τις βροχές (ορισμένα κοντέινερ βάζουν νερά). Σε κανένα καταυλισμό δεν υπάρχουν ειδικά κοντέινερ για να κάνουν κάποιες εργασίες οι κάτοικοι (π.χ πλύσιμο ρούχων) ή για μελέτη μαθητών. Επίσης υπάρχουν προβλήματα σύνδεσης με το ιντερνετ.
Ταυτόχρονα όλες αυτές οι σεισμόπληκτες οικογένειες που δεν μπορούν ν κατοικήσουν τα σπίτια τους, πληρώνουν κανονικά τους λογαριασμούς ρεύματος σε ότι αφορά τα πάγια και τον ΕΝΦΙΑ.
Η ιατρική κάλυψη είναι ελλιπής στους σεισμόπληκτους καταυλισμούς και χωριά, σε συνθήκες μάλιστα έξαρσης της πανδημίας.
Συνεχίζουν να υπάρχουν αρκετές ενστάσεις σεισμόπληκτων για τα αποτελέσματα των ελέγχων, όπου μια σειρά επικίνδυνα σπίτια έχουν χαρακτηριστεί «πράσινα» ενώ έχουν σοβαρά προβλήματα.
Από το αρχικό έκτακτο βοήθημα των 600 ευρώ αποκλείστηκαν πολλές δεκάδες οικογένειες (που το σεισμόπληκτο δεν δηλώνεται ως πρώτη κατοικία ή άλλους λόγους), ενώ απ’ αυτούς που εντάχθηκαν αρκετοί δεν το έλαβαν ακόμα.
Οι αποζημιώσεις για επισκευαστικές εργασίες και οικοσκευές καθυστερούν πολύ για αρκετούς πληγέντες.
Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται από τους ιδιοκτήτες των πληγεισών κατοικιών και επιχειρήσεων (μικρομάγαζα, σταβλικές εγκαταστάσεις, αποθήκες, κ.ά.), για την αποκατάσταση των ζημιών τους, δυσκολεύουν έως και απαγορεύουν τους πληγέντες να πάρουν κάποια αποζημίωση.
Η απομάκρυνση των μπάζων από τα γκρεμισμένα σπίτια και την κατεδάφιση των επικίνδυνων ετοιμόρροπων κτιρίων, καθυστερεί στα περισσότερα χωριά, ενώ στο Δαμάσι που ξεκίνησαν, κανένας δεν ξεκίνησε να φτιάξει νέο σπίτι, αφού οι περισσότερες οικογένειες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα και η κυβέρνηση αντι να αποζημιώσει 100% τη ζημιά και την ανέγερση νέων ασφαλών κατοικιών, τους στέλνει να χρεωθούν στις τράπεζες με δάνεια, δίνοντάς τους μόνο ένα μέρος ως επιδότηση. Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην δανειοδοτηθούν σε αρκετές περιπτώσεις οι σεισμόπληκτοι λόγω των αυστηρών κριτηρίων (ηλικιακών, εισοδηματικών) που θέτουν οι τράπεζες.
Για την κατεδάφιση σπιτιού, αποθηκευτικού και επαγγελματικού χώρου, χρειάζεται υποχρεωτικά η διακοπή της ηλεκτροδότησης, όμως μετά για την επανασύνδεση θα πρέπει να πληρώσουν μεγάλα ποσά ως εγγύηση.
Η πρόσφατη ανακοίνωση της κυβέρνησης, ότι άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, για να δοθεί προκαταβολή από τα ποσά έως 14.000 για τα «κόκκινα», έως 8.000 για τα «κίτρινα» και έως 3.000 για τα «πράσινα» σπίτια, αποτελεί ελάχιστο ποσό σε σχέση με τις ζημιές, αλλά προϋποθέτει την κατάθεση φακέλου από την κάθε πληγείσα οικογένεια, που θα υπογράφεται από ιδιώτη μηχανικό ο οποίος πρέπει να πληρωθεί.
Πολλές οικογένειες που τα σπίτια τους κρίθηκαν είτε «κόκκινα», είτε «κίτρινα», δεν έχουν καταθέσει ακόμα φάκελο, γιατί δυσκολεύονται να πληρώσουν την αμοιβή σε ιδιώτη μηχανικό, η οποία ανάλογα με το σπίτι ή και άλλους χώρους που έπαθαν ζημιά, ξεκινά από 700 ευρώ και μορεί να φτάσει και 2.000 ευρώ, για τα οποία η πολιτεία δεν καλύπτει τίποτα, ενώ θα έπρεπε να καλύπτει το 100%.
Αρκετοί των οποίων τα σπίτια χαρακτηρίσθηκαν «πράσινα», δηλαδή έπαθαν μικρότερες ζημιές, δεν θα κάνουν καν αίτηση αν το κόστος της ζημιάς είναι μικρότερο, ίσο ή και λίγο πάνω από τα χρήματα που πρέπει να πληρώσει στον μηχανικό για τον φάκελο. Για παράδειγμα αν κάποιος έπαθε ζημιά 700, 800 ευρώ και πρέπει να πληρώσει 1.000 ευρώ στον μηχανικό, όχι μόνο δεν θα πάρει χρήματα, αλλά θα κληθεί να πληρώσει κι από πάνω!!!
Τέλος η κατασκευή των νέων σχολείων στα Δένδρα-Πλατανούλια και στη Φαλάνη δεν ξεκίνησε ακόμα, ενώ καθυστερεί η αποκατάσταση ζημιών σε αρκετά σχολεία στους Δήμους Ελασσόνας, Τυρνάβου, Φαρκαδόνας, Λάρισας.
Κυβέρνηση, περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας και δημοτικές αρχές, αντι να αυτοπαινεύονται ότι έδρασαν γρήγορα και αποτελεσματικά, έχουν την υποχρέωση να δώσουν άμεσα λύσεις σ’ αυτά και όσα άλλα προβλήματα βασανίζουν τους σεισμόπληκτους σε όλα τα χωριά των Νομών Λάρισας και Τρικάλων.
Να δοθεί σε όλους τους σεισμόπληκτους το βοήθημα των 600 ευρώ από την κυβέρνηση.
Να δοθεί αποζημίωση σε όλους τους σεισμόπληκτους στο 100% των ζημιών σε α’ και β΄ κατοικία, σε αποθήκες, καταστήματα, από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς τις προϋποθέσεις που κάνουν αδύνατη την όποια επισκευή – ανακατασκευή από τους ιδιοκτήτες. Το ίδιο και για τις ζημιές σε γεωργοκτηνοτροφικές μονάδες.
Να καλύπτονται πλήρως από το κράτος, τα έξοδα φακέλου και οικοδομικής άδειας των σεισμόπληκτων.
Να ολοκληρωθούν άμεσα οι κατεδαφίσεις των «κόκκινων» σπιτιών και αποθηκών και η απομάκρυνση των μπάζων με πλήρη κρατική χρηματοδότηση.
Να τοποθετηθούν στέγαστρα πάνω από τα κοντέινερ ώστε να μην βάζουν νερά από τη βροχή ή να προστατεύουν από την ζέστη.
Να μηδενισθούν τα χρέη των σεισμόπληκτων από δάνεια στις καταστραμμένες κατοικίες για αγορά πρώτης κατοικίας.
Να υπάρξει απαλλαγή από πληρωμή λογαριασμών σε ρεύμα, ύδρευση, τηλεφωνία, για όσους υπέστησαν ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, γεωργοκτηντροφικές εγκαταστάσεις, μέχρι να αποκατασταθούν.
Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και το τέλος επιτηδεύματος.
Να υπάρχει συχνή κάλυψη με γιατρό των σεισμόπληκτων χωριών και καταυλισμών.
Άμεσα μέτρα προστασίας του λαού από όλες τις φυσικές καταστροφές με έργα αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση για αυτά.
Οι πληγέντες από τον σεισμό και γενικότερα οι κάτοικοι των χωριών που χτυπήθηκαν από το σεισμό, χρειάζεται να οργανωθούν και να κινητοποιηθούν ώστε άμεσα να λυθούν τα προβλήματά τους. Οι κομμουνιστές εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στους Δήμους θα είναι μαζί τους σ’ αυτόν τον αγώνα.
Τάσος Τσιαπλές
επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας