Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

 Δίκτυο Αλληλεγγύης και Αγώνα Καρδίτσας: Δίκτυο Αλληλεγγύης και Αγώνα Καρδίτσας Κύριο

  • 11 Μαρτίου 2026, 13:37
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Κατηγορία Ανακοινώσεις
Δίκτυο Αλληλεγγύης και Αγώνα Καρδίτσας: Δίκτυο Αλληλεγγύης και Αγώνα Καρδίτσας

..

Το πρωί της 11ης Μαρτίου 1943, η Καρδίτσα ξυπνά ως η πρώτη απελευθερωμένη πόλη στην Ευρώπη.

Οι ιταλικές φασιστικές δυνάμεις κατοχής, υπό την πίεση της αντίστασης και περικυκλωμένες από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ, εγκαταλείπουν την Καρδίτσα και υποχωρούν προς τα Τρίκαλα. Την ίδια μέρα, πραγματοποιείται μια τεράστια συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας, με τους αντάρτες να εισέρχονται στην πόλη και το πλήθος να είναι πυκνό, γεμάτο ενθουσιασμό.

Η 11η Μαρτίου αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της Καρδίτσας και της αντίστασης. Σηματοδοτεί την έμπρακτη αμφισβήτηση της φασιστικής κατοχής, τη δυναμική της οργάνωσης του λαϊκού παράγοντα που βγαίνει δυναμικά στο προσκήνιο και αποτινάσσει τους κατακτητές, καθώς και την ελευθερία του λαού απέναντι στη σκλαβιά της κατοχής.

Δεν μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι δυνάμεις, οι οποίες κατά την περίοδο της κατοχής θα βρίσκονταν στο πλευρό των κατακτητών, όπως άλλωστε και οι πολιτικοί πρόγονοί τους, βγαίνουν σήμερα να καπηλευτούν, να αναθεωρήσουν και να διαστρεβλώσουν την ιστορία και τις πραγματικές συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκε η απελευθέρωση της Καρδίτσας.

Είναι οι ίδιοι που, με τις σημερινές τους πολιτικές, με τα αντιδραστικά και αντικοινωνικά τους νομοσχέδια, με την κρατική καταστολή, πραγματοποιούν άμεση επίθεση στην κοινωνική βάση, εντείνουν την ταξική εκμετάλλευση και λεηλατούν τις ελευθερίες που έχουν κατακτηθεί με αγώνες.

Από την αντίσταση στους κατακτητές το '40, την απελευθέρωση της Καρδίτσας από το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, μέχρι την ηρωική παλαιστινιακή αντίσταση, οι λαοί νικούν με το όπλο στο χέρι.

Όπως τότε, έτσι και σήμερα σε μια εποχή που οι ιμπεριαλιστές προσπαθούν να επιβάλλουν τον όλεθρο και την κυριαρχία τους, φωτίζουν το δρόμο οι λαοί που αντιστέκονται. Από την αδούλωτη Γάζα, τον Λίβανο, την Υεμένη και την Τεχεράνη, ως την ηρωική Κούβα και Βενεζουέλα, οι λαοί συνεχίζουν να παλεύουν με το όπλο στο χέρι για την λευτεριά και την ανεξαρτησία τους, για την αξιοπρέπεια και τη ζωή, ενάντια στο θάνατο που σπέρνουν οι σύγχρονοι τύραννοι της ανθρωπότητας.

ΛΑΕ ΘΥΜΗΣΟΥ ΤΟ ΧΩΜΑ ΠΟΥ ΠΑΤΑΣ ΛΕΥΤΕΡΩΣΑΝ ΜΕ ΑΓΩΝΑ ΕΑΜ-ΕΠΟΝ-ΕΛΑΣ

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ, ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΤΟ '40, ΤΗΝ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΘΑ
ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΠΑΝΤΑ

ΟΙ ΛΑΟΙ ΝΙΚΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΟΠΛΟ ΣΤΟ ΧΕΡΙ

Δίκτυο Αλληλεγγύης και Αγώνα Καρδίτσας

.
.
 
 
.
.
 
 

.

Τελευταία τροποποίηση στις11 Μαρτίου 2026, 13:40

Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Διαβάστε επίσης:

  • Παροχέτευση 42 εκατ. κυβικών σε 35 ημέρες από τη λίμνη Πλαστήρα - Επάρκεια νερού στη λίμνη Σμοκόβου Παροχέτευση 42 εκατ. κυβικών σε 35 ημέρες από τη λίμνη Πλαστήρα - Επάρκεια νερού στη λίμνη Σμοκόβου
    30 Ιουλίου 2026, 20:00
  • Ολοκληρώθηκε η ανάπλαση των πεζοδρομίων στην οδό Κουμουνδούρου - Κανονικά πλέον η διέλευση οχημάτων και πεζών (+Φώτο) Ολοκληρώθηκε η ανάπλαση των πεζοδρομίων στην οδό Κουμουνδούρου - Κανονικά πλέον η διέλευση οχημάτων και πεζών (+Φώτο)
    30 Ιουλίου 2026, 14:40
  • Ιερά Μητρόπολη: Πρόγραμμα εκκλησιασμών για το Σάββατο(1/8) Ιερά Μητρόπολη: Πρόγραμμα εκκλησιασμών για το Σάββατο(1/8)
    30 Ιουλίου 2026, 14:18
  • Την Κυριακή 2 Αυγούστου το 40ήμερο μνημόσυνο της Κλεοπάτρας Καπράνα Την Κυριακή 2 Αυγούστου το 40ήμερο μνημόσυνο της Κλεοπάτρας Καπράνα
    30 Ιουλίου 2026, 14:15
Copyright © 2009 - 2026 Karditsalive.net. All rights reserved. Κατασκευή ιστοσελίδων Centiva