Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ενημερωτικό της Ενωτικής Κίνησης Εκπαιδευτικών για τις προσλήψεις αναπληρωτών Κύριο

  • 3 Οκτωβρίου 2025, 20:06
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Κατηγορία Ανακοινώσεις
Ενημερωτικό της Ενωτικής Κίνησης Εκπαιδευτικών για τις προσλήψεις αναπληρωτών

..

Με την Β φάση προσλήψεων αναπληρωτών, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25-09-2025, η ηγεσία του Υπουργείου έδειξε ξεκάθαρα την άποψη της για τη δημόσια εκπαίδευση.

Ο αριθμός των προσληφθέντων είναι ελάχιστος σε σχέση με τις ανάγκες, τα κενά είναι ακόμα πάρα πολλά, και οι προτάσεις των ΠΥΣΔΕ, όπως φαίνεται, απλώς για να τηρούμε τα προσχήματα.

Η πρώτη σύγκληση του ΠΥΣΔΕ Καρδίτσας για τα λειτουργικά κενά έγινε στις 25-08-2025. Έπειτα από τρείς συνεχόμενες ημέρες συνεδριάσεων στις οποίες το ΠΥΣΔΕ συνεδρίαζε για πάνω από 10 ώρες την ημέρα, τοποθετήθηκαν όλοι οι εκπαιδευτικοί σε λειτουργικά κενά του νομού. Οι τοποθετήσεις έγιναν με αυστηρή τήρηση της σχετικής νομοθεσίας (πρώτα οι λειτουργικά υπεράριθμοι έπειτα όσοι είναι στη διάθεση και τελευταίοι οι αποσπασμένοι). Όλοι σχεδόν οι συνάδελφοι τοποθετήθηκαν, στο μέτρο του δυνατού, στα σχολεία των προτιμήσεων τους και μάλιστα έγιναν δεκτές όλες οι αιτήσεις των συναδέλφων για εσωτερική απόσπαση. Το σκεπτικό πίσω από αυτή την ενέργεια, τουλάχιστον από την μεριά μου, ως αιρετός, ήταν πως οι συνάδελφοι θα πρέπει να προσεγγίσουν τον εκάστοτε τόπο συμφερόντων τους ειδικά στις δύσκολες εποχές που ζούμε. Ούτως ή άλλως, οι ανάγκες για αναπληρωτές είναι πολύ μεγάλες και τα κενά που αφήσαν οι αποσπασμένοι θα καλύπτονταν από αυτούς.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, το ΠΥΣΔΕ έδωσε τα κενά τα οποία ήταν πρωτόγνωρα πολλά σε αριθμό, σε όλες σχεδόν τις ειδικότητες. Συγκεκριμένα ο νομός είχε 16 κενά φιλολόγων, 11 κενά μαθηματικών, 3 κενά οικονομολόγων, 6 κενά πληροφορικών, 5 κενά αγγλικής φιλολογίας και αναφέρω μόνο τις μεγαλύτερες ελλείψεις και αυτές που αφορούν ειδικότητες που σχετίζονται με τις πανελλαδικές εξετάσεις, χωρίς καμία διάθεση απαξίωσης των υπολοίπων ειδικοτήτων. Το ίδιο συνέβαινε στη ειδική αγωγή στην οποία επίσης τα κενά είναι τεράστια. Υπάρχουν ακόμη 9 κενά φιλολόγων ειδικής αγωγής, 6 μαθηματικών και πάει λέγοντας για όλες τις ειδικότητες που σχετίζονται με αυτό το τόσο ευαίσθητο θέμα της εκπαίδευσης.

Πόσες ήταν τελικά οι προσλήψεις του Υπουργείου στην πρώτη φάση των αναπληρωτών; 1 θεολόγος, 5 φιλόλογοι, 4 μαθηματικοί, 1 αγγλικής φιλολογίας, 1 γερμανικής φιλολογίας, 1 οικονομολόγος και κάποιες ακόμα ελάχιστες προσλήψεις. Απόλυτη ασυμφωνία, δηλαδή, ανάμεσα στα δηλωθέντα κενά και τις προσλήψεις.

Την ίδια στιγμή ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας σε ανακοίνωση του ισχυρίζεται πως τα κενά που δηλώθηκαν δεν υφίστανται, ότι τα νούμερα είναι πολύ μικρότερα και εγκαλεί όλες τις διευθύνσεις σε επανυπολογισμό κενών. Λίγες μέρες μετά τη συγκεκριμένη ανακοίνωση το ΠΥΣΔΕ Καρδίτσας συγκλήθηκε εκτάκτως να υπολογίσει ξανά τα εναπομείναντα κενά. Συγκεκριμένα, στις 23-09-2025, και έπειτα από έντονη πίεση της περιφερειακής Διεύθυνσης Λάρισας έγινε σύγκλιση του συμβουλίου με σκοπό να καλυφθούν όλες οι πλεονάζουσες ώρες των καθηγητών γιατί προέκυπτε πολύ μεγάλο άθροισμα. Έγινε δηλαδή πρόσθεση των ωρών των Φιλολόγων, με τις ώρες των Μαθηματικών συν τις ώρες των Φυσικών, συν τις ώρες των Οικονομολόγων, συν τις ώρες των Καλλιτεχνικών και πάει λέγοντας…. «Βρέθηκε με αυτόν τον τρόπο ότι πολλοί καθηγητές δεν δουλεύουν και πως αν αυτοί συμπλήρωναν το ωράριο τους δεν θα χρειαζόταν τόσοι αναπληρωτές».

Ως αιρετός, η πρώτη σκέψη μου ήταν να μη συμμετάσχω στο συγκεκριμένο συμβούλιο γιατί δεν γίνεται να προσθέτεις ανόμοια πράγματα (μήλα με πορτοκάλια) και να βγάλεις αποτέλεσμα. Θεώρησα όμως, πως πέρα από ηθική υποχρέωση που έχω απέναντι στους συναδέλφους μου, θα έπρεπε να είμαι παρόν και για τον έλεγχο της διαδικασίας αλλά και για να δω που κρύβονται αυτοί οι συνάδελφοι και δεν τους είδαμε τόσο καιρό. Αποτέλεσμα; Ένας αριθμός συναδέλφων στην συντριπτική πλειοψηφία των οποίων περίσσευαν μια(1) με δύο(2) ώρες για να καλύψουν το υποχρεωτικό το ωράριό τους και τους οποίους το ΠΥΣΔΕ τοποθέτησε όπου υπήρχαν κενά για να μην φαίνονται στο σύστημα. Αναγκαστήκαμε δηλαδή να στείλουμε τους συναδέλφους σε τρίτο και τέταρτο σχολείο ουσιαστικά κάτω από τον εκβιασμό πως αν δεν συμπληρώσουν το ωράριο τους δεν πρόκειται να έρθουν αναπληρωτές. Ποιο είναι το αποτέλεσμα όλου αυτού; Καθηγητές που θα τρέχουν σε 3, 4 κ 5 καμιά φορά σχολεία για να συμπληρώσουν το ωράριο τους κινδυνεύοντας τη ζωή τους και ξοδεύοντας τον ελάχιστο μισθό τους στα καύσιμα και στις ζημιές. Σχολεία τα οποία δεν πρόκειται να κάνουν πρόγραμμα ούτε έως τα Χριστούγεννα εις βάρος όλης της εκπαιδευτική διαδικασίας. Τέλος, ένα ΠΥΣΔΕ το οποίο βρήκε δουλειά για τους υπόλοιπους μήνες ασχολούμενο με τις δικαιολογημένες ενστάσεις όλων αυτών των συναδέλφων.

Τα κενά τα οποία προέκυψαν από το τελευταίο ΠΥΣΔΕ ήταν 11 φιλολόγων, 6 μαθηματικών, 2 οικονομολόγων, 5 πληροφορικών κ.α. Στη β φάση αναπληρωτών το Υπουργείο έστειλε στην Καρδίτσα λιγότερους από τους μισούς καθηγητές που ζητήθηκαν με μια μόνο ίσως εξαίρεση τους μαθηματικούς. Ένα μεγάλος αριθμός ωρών διδασκαλίας μένουν ακάλυπτες, πολλές από αυτές 3ης λυκείου σε μαθήματα πανελλαδικός εξεταζόμενα. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή σχολεία στο Νομό με ελάχιστους καθηγητές ή με καθηγητές οι οποίοι μοιράζονται σε 4 κ 5 σχολεία. Πολλοί συνάδελφοι κάνουν κατεύθυνση σε τρία διαφορετικά σχολεία τα οποία απέχουν 30 χιλιόμετρα το ένα από το άλλο.

Η ηγεσία του Υπουργείου με αυτή τη συμπεριφορά έδειξε την άποψή της για την δημόσια εκπαίδευση. Είναι αρχές Οκτωβρίου και τα σχολεία είναι χωρίς καθηγητές ενώ οι υπηρεσιακοί του παράγοντες προσεγγίζουν τις ώρες διδασκαλίας λογιστικά, για να μην πω μπακαλίστικα, εξουθενώνοντας τους εκπαιδευτικούς μήπως και καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν.

Με εκτίμηση και συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Αλέξανδρος Αντωνόπουλος
Αιρετό τακτικό μέλος του ΠΥΣΔΕ Καρδίτσας

Ελένη Πλατογιάννη
Αιρετό αναπληρωματικό μέλος του ΠΥΣΔΕ Καρδίτσας

Με την ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

 

.
.
 
 
.
.
 
 

.

Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Διαβάστε επίσης:

  • Εκδόθηκαν τα αποτελέσματα του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, Εξεταστικής περιόδου 2026Α για τις γλώσσες Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική και Ισπανική Εκδόθηκαν τα αποτελέσματα του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, Εξεταστικής περιόδου 2026Α για τις γλώσσες Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική και Ισπανική
    28 Ιουλίου 2026, 17:55
  • ΠΥΣΠΕ Καρδίτσας: Προσωρινή τοποθέτηση λειτουργικά υπεράριθμων εκπαιδευτικών κλάδων ΠΕ60 και ΠΕ70 Γενικής Εκπαίδευσης (ορθή επανάληψη) ΠΥΣΠΕ Καρδίτσας: Προσωρινή τοποθέτηση λειτουργικά υπεράριθμων εκπαιδευτικών κλάδων ΠΕ60 και ΠΕ70 Γενικής Εκπαίδευσης (ορθή επανάληψη)
    28 Ιουλίου 2026, 14:06
  • Εγκρίθηκαν δύο ολιγομελή τμήματα ΓΕΛ σε σχολεία του νομού Καρδίτσας Εγκρίθηκαν δύο ολιγομελή τμήματα ΓΕΛ σε σχολεία του νομού Καρδίτσας
    28 Ιουλίου 2026, 12:49
  • Χαιρετισμός του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προς τις νέες φοιτήτριες και τους νέους φοιτητές Χαιρετισμός του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προς τις νέες φοιτήτριες και τους νέους φοιτητές
    27 Ιουλίου 2026, 09:37
Copyright © 2009 - 2026 Karditsalive.net. All rights reserved. Κατασκευή ιστοσελίδων Centiva