Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ενημερωτική εκδήλωση στο 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Καρδίτσας με θέμα: «Εγκυμοσύνη και Ασφαλής Οδήγηση» Κύριο

  • 29 Απριλίου 2026, 11:22
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Κατηγορία Εκδηλώσεις
Ενημερωτική εκδήλωση στο 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Καρδίτσας με θέμα: «Εγκυμοσύνη και Ασφαλής Οδήγηση»

..

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Απριλίου ενημερωτική εκδήλωση- διάλεξη- δράση στο 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Καρδίτσας, με αποδέκτες εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες της Γ΄ τάξης.

Η εκδήλωση είχε ως θέμα: «Εγκυμοσύνη και Ασφαλής Οδήγηση» με εισηγήτρια  τη Ιατρό Γυναικολόγο του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας, κα Μαντζιάνη Ταϊσία.

.Κατά τη διάρκεια της διάλεξης, η Ιατρός ανέλυσε τους κινδύνους που αντιμετωπίζει μια έγκυος γυναίκα τόσο ως οδηγός όσο και ως συνοδηγός. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο πλεονέκτημα της θέσης του συνοδηγού, καθώς μπορεί να επικεντρωθεί στη σωστή στάση του σώματός της, στη χρήση και θέση της ζώνης ασφαλείας, στη λειτουργία του  αερόσακου, καθώς και στην απαραίτητη απόστασή της από το ταμπλό (25 εκ. τουλάχιστον). Επιπλέον, αναφέρθηκαν τα συχνά συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, όπως η ναυτία και η σημασία της άνεσης και της κλίσης  του καθίσματος.

Παρουσιάστηκαν, επίσης, σημαντικές οδηγίες ασφαλείας σχετικά με τη χρήση της ζώνης, τη διάρκεια οδήγησης (η οποία δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 5–6 ώρες ημερησίως), καθώς και την ανάγκη για τακτικές στάσεις, ώστε να αποφεύγονται προβλήματα κυκλοφορίας του αίματος. Ιδιαίτερη προσοχή, δόθηκε στην αποφυγή οδήγησης κατά τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης ή σε περιπτώσεις κύησης υψηλού κινδύνου.

Η ομιλήτρια αναφέρθηκε, επίσης, σε παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο κατά την οδήγηση, όπως η κόπωση, η αϋπνία, η ναυτία, η αφυδάτωση και η απόσπαση προσοχής, καθώς και σε πιθανούς κινδύνους όπως η θρόμβωση και οι μυϊκές κράμπες. Παρουσιάστηκαν, ακόμη, ειδικοί χειρισμοί αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών από το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, όπως, η τοποθέτηση σε αριστερή πλάγια θέση, σε Σανίδα  και η εφαρμογή καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ).

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη σημασία της άμεσης ιατρικής αξιολόγησης ακόμη και μετά από ένα φαινομενικά ελαφρύ τροχαίο ατύχημα, καθώς ενδέχεται να προκύψουν σοβαρές επιπλοκές, όπως η αποκόλληση πλακούντα, ακόμη και μετά από απότομο φρενάρισμα.

Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, οι μαθητές και οι μαθήτριες παρέδωσαν στην ομιλήτρια ειδικά σήματα «Έγκυος στο όχημα», τα οποία σχεδίασαν και υλοποίησαν  με την καθοδήγηση της υπεύθυνης εκπαιδευτικού κας Θεοδωράκη Ελένης. Τα σήματα αυτά προορίζονται για δωρεά στη Γυναικολογική – Μαιευτική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας, με στόχο, τη χρήση αυτών από το κοινό της.

Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο πρωτοβουλιών του σχολείου για την προαγωγή της υγείας και της οδικής ασφάλειας, αναδεικνύοντας τη σημασία της ενημέρωσης και της πρόληψης.

Η διεύθυνση του σχολείου, η υπεύθυνη εκπαιδευτικός κ. Θεοδωράκη Ελένη και ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου, ευχαριστούμε τη Γυναικολογική και Μαιευτική  κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας και προσωπικά την κ.Μαντζιάνη για την ανταπόκριση και συνεργασία.

1ο Εργαστηριακό Κέντρο Καρδίτσας

.
.
 
 
.
.
 
 

.

Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Διαβάστε επίσης:

  • Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα (17-23/8) της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στην Π.Ε. Καρδίτσας Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα (17-23/8) της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στην Π.Ε. Καρδίτσας
    15 Αυγούστου 2026, 11:51
  • “Άρτος & γεύση” ….όλο παράδοση με τ΄ αγαπημένα σου αρτοσκευάσματα που σου φτιάχνουν τη μέρα! “Άρτος & γεύση” ….όλο παράδοση με τ΄ αγαπημένα σου αρτοσκευάσματα που σου φτιάχνουν τη μέρα!
    14 Αυγούστου 2026, 12:40
  • Μορφωτικός Σύλλογος Καλλιφωνίου: 15/08 party ki ela _Μουσική αναδρομή στις δεκαετίες 80, 90 & 2000 Μορφωτικός Σύλλογος Καλλιφωνίου: 15/08 party ki ela _Μουσική αναδρομή στις δεκαετίες 80, 90 & 2000
    14 Αυγούστου 2026, 09:21
  • Την Παρασκευή 14 Αυγούστου η κηδεία της Ευαγγελίας Διαμαντή Την Παρασκευή 14 Αυγούστου η κηδεία της Ευαγγελίας Διαμαντή
    13 Αυγούστου 2026, 19:43
Copyright © 2009 - 2026 Karditsalive.net. All rights reserved. Κατασκευή ιστοσελίδων Centiva