Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Παυσίλυπο στο επίκεντρο, μέσα από πρωτότυπες, συνεργατικές και εξωστρεφείς δράσεις, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων Κύριο

  • 27 Μαΐου 2025, 14:21
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Κατηγορία Εκδηλώσεις
Το Παυσίλυπο στο επίκεντρο, μέσα από πρωτότυπες, συνεργατικές και εξωστρεφείς δράσεις, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

..

Μνήμες γεμάτες από εικόνες, μυρωδιές και συγκίνηση από το Παυσίλυπο άλλων εποχών κατέγραψε την περασμένη Κυριακή, 18 Μαΐου, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Μουσείο Πόλης του Δήμου Καρδίτσας.

Οκτώ συμπολίτες, συγκεκριμένα οι Δημήτρης Αρχοντής, Λάμπρος Γριβέλλας, Αριστομένης Καλυβιώτης, Κατερίνα Κούβελου, Γιώργος Μπαρμπούτης, Ηλίας Παγανός, Νίτσα Παπαβαρσάμη και Ελένη Φασούλα, μοιράστηκαν τις αναμνήσεις τους με τον Αντιδήμαρχο Στέφανο Θεολόγη, την επιστ. του μουσείου Δρ. Φένια Λέκκα και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των Φίλων του Μουσείου Ξένια Παπαθανασίου και Μαρία Μπαρμπατσάλου. Η διάρκειας δυόμιση ωρών ομαδική αυτή προφορική μαρτυρία βιντεοσκοπήθηκε (Βασίλης Στάθης, Κωνσταντίνος Μπιλιούρης) και θα αποτελέσει στο εξής κομμάτι του αρχείου προφορικών μαρτυριών του Μουσείου Πόλης.

.Το υλικό των μαρτυριών και η αρχειακή και βιβλιογραφική έρευνα του μουσείου γύρω από το Παυσίλυπο αποτέλεσαν τη δεξαμενή της πληροφορίας για τη δράση που υλοποίησαν, στο πλαίσιο του ίδιου εορτασμού, την Παρασκευή, 22 Μαΐου, επίσης στο χώρο του μουσείου, οι Φίλοι του Μουσείου Πόλης, σε συνεργασία με την εξειδικευμένη στον σχεδιασμό «σοβαρών» παιχνιδιών Dracon Rules Design Studio (Κωνσταντίνος Λέκκας) και τον Σύλλογο Εικαστικής Έκφρασης Grana-Zei (Κωνσταντίνος Μπιλιούρης), με την οικονομική υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Στα δύο δίωρα εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν, συμμετείχαν 40 περίπου παιδιά ηλικίας 10-14 ετών, συζητώντας και ανταλλάσσοντας ιδέες σχετικά με τη μορφή που θα ήθελαν να έχει ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με θέμα το Παυσίλυπο, πώς θα το σχεδίαζαν, τι κανόνες θα έβαζαν, πώς θα το εικονογραφούσαν, ποια χαρακτηριστικά σύμβολα θα επέλεγαν για να σηματοδοτήσουν τις διάφορες ιστορικές φάσεις του άλσους από την ίδρυσή του, το 1901, ως σήμερα κά. Οι διοργανωτές δεσμεύτηκαν, το υλικό να ξαναδουλευτεί από εκπαιδευτές και παιδιά και να αποτελέσει τη βάση ενός …πραγματικού παιχνιδιού για το Παυσίλυπο. Το Σάββατο, 23 Μαΐου, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παίξουν επιτραπέζια με την καθοδήγηση των μελών του Συλλόγου Επιτραπέζιων Παιχνιδιών Καρδίτσας στο εντευκτήριο του Συλλόγου δοκιμάζοντας τις ιδέες τους στην πράξη.

.Θυμίζουμε ότι ο φετινός εορτασμός της Διεθνούς Ημέρα Μουσείων, σύμφωνα με τους εθνικούς συντονιστές της, που είναι το Υπουργείο Πολιτισμού και το Ελληνικό Τμήμα του ICOM, είχε τίτλο «Μουσεία και κοινωνίες σε διαρκή αλλαγή», εστιάζοντας στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, τη Δύναμη των Νέων ως πηγή έμπνευσης και κοινωνικής ενδυνάμωσης την εμπλοκή του κοινού μέσα από Νέες Μορφές Έκφρασης. Σε συμφωνία με το πνεύμα αυτό, το Μουσείο Πόλης της Καρδίτσας και οι Φίλοι του επέλεξαν να αξιοποιήσουν την προφορική ιστορία και τη δημιουργία παιχνιδιών «σοβαρού σκοπού», όπως ονομάζονται, καθώς και τη σύμπραξη με δημιουργικούς φορείς εναλλακτικής παιδείας. Το μήνυμα είναι σαφές: το μουσείο οφείλει, ακόμη και υποχρηματοδοτούμενο και υποστελεχωμένο, να βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση μορφών επικοινωνίας, διεκδικώντας ευρύτερο και διαφοροποιημένο κοινό μέσα από ευφάνταστες συμπράξεις και συνεργασίες.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Λ. & Ν. ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ

ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΛΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

.

 

.
.
 
 
.
.
 
 

.

Τελευταία τροποποίηση στις27 Μαΐου 2025, 17:43

Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Διαβάστε επίσης:

  • Παροχέτευση 42 εκατ. κυβικών σε 35 ημέρες από τη λίμνη Πλαστήρα - Επάρκεια νερού στη λίμνη Σμοκόβου Παροχέτευση 42 εκατ. κυβικών σε 35 ημέρες από τη λίμνη Πλαστήρα - Επάρκεια νερού στη λίμνη Σμοκόβου
    30 Ιουλίου 2026, 20:00
  • Ολοκληρώθηκε η ανάπλαση των πεζοδρομίων στην οδό Κουμουνδούρου - Κανονικά πλέον η διέλευση οχημάτων και πεζών (+Φώτο) Ολοκληρώθηκε η ανάπλαση των πεζοδρομίων στην οδό Κουμουνδούρου - Κανονικά πλέον η διέλευση οχημάτων και πεζών (+Φώτο)
    30 Ιουλίου 2026, 14:40
  • Ιερά Μητρόπολη: Πρόγραμμα εκκλησιασμών για το Σάββατο(1/8) Ιερά Μητρόπολη: Πρόγραμμα εκκλησιασμών για το Σάββατο(1/8)
    30 Ιουλίου 2026, 14:18
  • Την Κυριακή 2 Αυγούστου το 40ήμερο μνημόσυνο της Κλεοπάτρας Καπράνα Την Κυριακή 2 Αυγούστου το 40ήμερο μνημόσυνο της Κλεοπάτρας Καπράνα
    30 Ιουλίου 2026, 14:15
Copyright © 2009 - 2026 Karditsalive.net. All rights reserved. Κατασκευή ιστοσελίδων Centiva