Τέλης Σπάνιας: Νέα συνάντηση με τη Διοικήτρια της ΔΥΠΑ – Θετικές εξελίξεις για τις Εργατικές Κατοικίες και την ενίσχυση της απασχόλησης στην Καρδίτσα
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
Νέα συνάντηση με τη Διοικήτρια της ΔΥΠΑ, κ. Γιάννα Χορμόβα, πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Καρδίτσας της Νέας Δημοκρατίας, Τέλης Σπάνιας, κατά την οποία συζητήθηκαν οι εκκρεμότητες του Νέου Οικισμού Εργατικών Κατοικιών, η στελέχωση και λειτουργία της τοπικής υπηρεσίας, καθώς και η ενίσχυση των προγραμμάτων απασχόλησης στον νομό.
Η συνάντηση αποτέλεσε συνέχεια της προηγούμενης, στις 28 Ιανουαρίου 2026, με στόχο την προώθηση λύσεων στα ζητήματα που είχαν τεθεί.
Για τα καταστήματα του Νέου Οικισμού Εργατικών Κατοικιών, η Διοικήτρια ενημέρωσε ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο η τροποποίηση του κανονιστικού πλαισίου διάθεσης και αξιοποίησής τους. Η εξέλιξη αυτή θα επιτρέψει την προκήρυξη διαγωνιστικής διαδικασίας για την εκμίσθωση των καταστημάτων, με χρήσεις που θα εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων και θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση του οικισμού.
Παράλληλα, δρομολογήθηκε η διαδικασία για τη διευθέτηση του πάγιου αιτήματος του Συλλόγου Οικιστών για την παραχώρηση χώρου που θα χρησιμοποιείται για τη στέγαση των δραστηριοτήτων του, τη διεξαγωγή συνελεύσεων και την εξυπηρέτηση συλλογικών αναγκών των κατοίκων.
Για τα κλειστά και αδιάθετα διαμερίσματα των Εργατικών Κατοικιών, η κ. Χορμόβα ενημέρωσε ότι, κατόπιν ολοκλήρωσης της καταγραφής, πρόθεση της Υπηρεσίας είναι η διαμόρφωση πλαισίου για την άμεση διάθεσή τους σε πολίτες με στεγαστικές ανάγκες, βάσει κοινωνικών κριτηρίων.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη στελέχωση της ΔΥΠΑ Καρδίτσας και στην επιτάχυνση των εκκρεμών πληρωμών προς τις τοπικές επιχειρήσεις. Ο κ. Σπάνιας ανέδειξε τα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα που προέκυψαν μετά την αποχώρηση 16 εργαζομένων, καθώς και τις καθυστερήσεις στην εκκαθάριση και καταβολή πληρωμών προγραμμάτων απασχόλησης, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν τους οκτώ μήνες.
Η Διοικήτρια ενημέρωσε ότι έχουν ήδη ανακοινωθεί τέσσερις θέσεις μέσω του προγράμματος «1+1», ενώ προβλέπεται η ενίσχυση της υπηρεσίας με έξι επιπλέον
εργαζομένους μέσω του ειδικού προγράμματος απασχόλησης 1.000 ανέργων πτυχιούχων ΠΕ και ΤΕ, ηλικίας 25–54 ετών.
Κατόπιν της παρέμβασης του κ. Σπάνια, η κ. Χορμόβα δεσμεύτηκε για δύο ακόμη θέσεις μέσω του προγράμματος «1+1», ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των προβλεπόμενων θέσεων ενίσχυσης της υπηρεσίας σε δώδεκα.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που παρουσιάστηκε, οι νέοι εργαζόμενοι αναμένεται να αναλάβουν υπηρεσία εντός Νοεμβρίου, ενώ η Διοικήτρια έθεσε ως στόχο την ολοκλήρωση των εκκρεμών πληρωμών προς τις επιχειρήσεις πριν από τα Χριστούγεννα.
Για το πρόγραμμα «Ενίσχυση της Νέας Επιχειρηματικότητας 18–29 ετών», με έμφαση στις γυναίκες, ο Βουλευτής ζήτησε πρόσθετη χρηματοδότηση για όσους έμειναν εκτός λόγω εξάντλησης των πόρων. Η Διοικήτρια ενημέρωσε ότι εξετάζεται η προκήρυξη νέου κύκλου, ώστε να δοθεί δυνατότητα ένταξης σε περισσότερους ενδιαφερομένους.
Για το πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων 55–67 ετών, ο Βουλευτής επισήμανε την ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι αυξημένες ανάγκες της Καρδίτσας, τόσο για την απασχόληση των μεγαλύτερων ηλικιακά ανέργων όσο και για τη στελέχωση των τοπικών υπηρεσιών. Η κ. Χορμόβα ενημέρωσε ότι η κατανομή των θέσεων προγραμματίζεται σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ, βάσει των αιτημάτων και των αναγκών των τοπικών φορέων.
Για την ενίσχυση της απασχόλησης στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, έγινε αναφορά στο πρόγραμμα των 250 ανέργων στη Θεσσαλία. Ο κ. Σπάνιας υπογράμμισε την ανάγκη συνέχισης και διεύρυνσης αντίστοιχων προγραμμάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στις αγροτικές και πλημμυρόπληκτες περιοχές της Καρδίτσας, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη συγκράτηση του πληθυσμού.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με συγκεκριμένες δεσμεύσεις και θετικές προοπτικές για την αντιμετώπιση εκκρεμοτήτων που αφορούν τις Εργατικές Κατοικίες, την ενίσχυση της ΔΥΠΑ Καρδίτσας και την προώθηση προγραμμάτων απασχόλησης, με τον κ. Σπάνια να επισημαίνει την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών και υλοποίησης των παρεμβάσεων προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
Γραφείο τύπου Βουλευτή ΝΔ Καρδίτσας Τέλη Σπάνια





