Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Η αναδιάρθρωση των Αγροτικών Συνεταιρισμών" του Κ. Τσιάρα Κύριο

  • 10 Σεπτεμβρίου 2011, 01:20
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Κατηγορία Πολιτικά

Σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα και την αγροτική μας οικονομία, η κυβερνητική πολιτική για τον αγροτικό τομέα χαρακτηρίζεται από την έλλειψη σχεδίου και προγράμματος.


Μπροστά όμως στις  εξελίξεις, εξαιτίας της αναδιάταξης της ελληνικής οικονομίας λόγω της δημοσιονομικής κρίσης,  και ενόψει των αλλαγών, που θα επιφέρει η αναθεώρηση  της ΚΑΠ  το 2013,   η πολιτεία οφείλει να προετοιμάσει το θεσμικό πλαίσιο, που θα τον βοηθήσει να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις. Για αυτό λοιπόν, η εξυγίανση και ενδυνάμωση των Αγροτικών Συνεταιρισμών θα πρέπει να αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες των παρεμβάσεων στον αγροτικό τομέα. Η παραδοσιακή δομή του αγροτικού συνεταιριστικού κινήματος, που  χαρακτηρίστηκε από τον σφικτό εναγκαλισμό των συνεταιριστικών ενώσεων με το κράτος, την δημιουργία κομματικών φέουδων και την μικροπολιτική επιδίωξη εξυπηρέτησης τοπικών συμφερόντων ενάντια στο σύνολο του αγροτικού κόσμου, έκλεισε τον ιστορικό της κύκλο. Το μοντέλο των Ενώσεων με συνεταιρισμούς σφραγίδες και ανενεργά μέλη, έφτασε στα όρια της αντοχής του και θα έπρεπε να έχει εγκαταλειφθεί από καιρό.

Η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρος της, κ. Αντώνης Σαμαράς αναγνωρίζοντας την απόλυτη ανάγκη και χρησιμότητα ύπαρξης των συνεταιριστικών σχημάτων προς όφελος των αγροτών, των καταναλωτών και της εθνικής οικονομίας, υποστήριξε με σθένος την αναδιάρθρωση των υπαρχουσών οργανώσεων. Αναμέναμε, μαζί με τους Έλληνες αγρότες,  όλον αυτόν τον καιρό, ένα νόμο που θα αντιμετώπιζε ολοκληρωμένα, αποτελεσματικά και μακρόχρονα την βαθύτατα προβληματική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει το συνεταιριστικό κίνημα στην πατρίδα μας.

Αντ’ αυτού, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ με το σχέδιο νόμου για τους συνεταιρισμούς, που κατέθεσε και ψηφίστηκε αυτές τις μέρες στην Βουλή, αποδεικνύεται, πως αδυνατεί να προωθήσει τις αλλαγές, που έχει ανάγκη ο γεωργικός τομέας, με την απαιτουμένη αποφασιστικότητα. Κάνει ένα βήμα εμπρός, αλλά δεν διασφαλίζει το επόμενο. Θα περιμέναμε να ενσκήψει με περισσότερο σθένος στα πραγματικά προβλήματα των αγροτικών συνεταιρισμών. Να ενισχύσει την διαδικασία εξυγίανσης και διασφάλισης της οικονομικής βιωσιμότητας των συνεταιριστικών δομών, οι οποίες αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη αξία και σπουδαιότητα στο ολοένα και ανταγωνιστικότερο περιβάλλον της οικονομίας της αγοράς.

Η παρούσα κοινοβουλευτική διαδικασία, αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τον πολίτικο κόσμο, έτσι όπως εκφράζεται κυρίως μέσα από την κυβερνητική πλειοψηφία, να αντιμετωπίσει με τόλμη και με συγκεκριμένο σχέδιο ένα από τα κορυφαία ζητήματα της αγροτικής οικονομίας, εάν πραγματικά θέλουμε να την ενισχύσουμε και την αναδείξουμε ως  τον τρίτο πυλώνα της εθνικής μας οικονομίας, μαζί με την ναυτιλία και τον τουρισμό.

Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει στο συνεταιριστικό κίνημα, όπως πιστεύει στην οργάνωση και τη συλλογική δράση όλων των πολιτών. Ζητούμενο για μας είναι η ριζική αναρρύθμιση του πλαισίου των συνεταιριστικών οργανώσεων και η ενίσχυση του ρόλου τους.

Οι νέοι συνεταιρισμοί θα πρέπει πλέον να παρεμβαίνουν ουσιαστικά στην παραγωγική και εμπορική διαδικασία, στηρίζοντας το αγροτικό εισόδημα, μειώνοντας το κόστος παραγωγής και διασφαλίζοντας καλύτερες τιμές για τα προϊόντα. Είναι βέβαιο, πως η δημιουργία κλαδικών συνεταιριστικών οργανώσεων, από ομάδες παραγώγων με όμοια ή ομοειδή προϊόντα, χωρίς στενά γεωγραφικά όρια, θα λειτουργήσει θετικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Επιδίωξη μας είναι η δημιουργία ενός πλαισίου κανόνων ορθής λειτουργιάς, που θα διευκολύνει την ανάπτυξη και την πρόοδο των συνεταιρισμών και των συνεταίρων. Που θα αξιοποιεί την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του Έλληνα γεωργού, θα στηρίζει την παράγωγη και θα αναδεικνύει στις αγορές τα μοναδικά χαρακτηριστικά των ελληνικών προϊόντων. Είναι βέβαιο, πως χωρίς την ριζική εξυγίανση των συνεταιρισμών, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε αληθινή παραγωγική ανασυγκρότηση του Αγροτικού τομέα, που είναι και το πραγματικό ζητούμενο αυτήν την εποχή.

Κώστας Τσιάρας

Βουλευτής Ν.Δ. Νομού Καρδίτσας

.
.
 
 
.
.
 
 

.

Τελευταία τροποποίηση στις10 Σεπτεμβρίου 2011, 01:25

Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Διαβάστε επίσης:

  • Δήλωση του βουλευτή Καρδίτσας Κ. Τσιάρα για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ Δήλωση του βουλευτή Καρδίτσας Κ. Τσιάρα για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ
    16 Ιουλίου 2026, 13:31
  • Δικογραφία σε βάρος δύο ατόμων για υβριστικά μηνύματα και απειλές μέσω διαδικτύου κατά του Κώστα Τσιάρα Δικογραφία σε βάρος δύο ατόμων για υβριστικά μηνύματα και απειλές μέσω διαδικτύου κατά του Κώστα Τσιάρα
    13 Μαΐου 2026, 09:44
  • Ο Κ. Τσιάρας ζήτησε άρση της ασυλίας του και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του προς τον θεσμό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας Ο Κ. Τσιάρας ζήτησε άρση της ασυλίας του και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του προς τον θεσμό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας
    22 Απριλίου 2026, 12:44
  • Δήλωση Κ. Τσιάρα σχετικά με την εμπλοκή του στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ Δήλωση Κ. Τσιάρα σχετικά με την εμπλοκή του στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ
    5 Απριλίου 2026, 22:17
Copyright © 2009 - 2026 Karditsalive.net. All rights reserved. Κατασκευή ιστοσελίδων Centiva