Απάντηση Κ. Παπαλού σε Φ. Αλεξάκο για τα πρόστιμα στα τραπεζοκαθίσματα Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
Απάντηση στο Δήμαρχο Φ. Αλεξάκο για την συνομιλία με τα τραπεζοκαθίσματα έδωσε ο πρώην Δήμαρχος Καρδίτσας Κ. Παπαλός μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook.
Αναλυτικά όσα αναφέρει εκεί για το θέμα ο Κος Παπαλός:
Φώτη καλημέρα. Οφείλω να τονίσω ότι ΔΕΝ είμαι οπαδός του λαϊκισμού. Επίσης δεν ζητώ ποτέ από άλλους να κάνουν κάτι που δεν γίνεται ή που εγώ δεν θα το έκανα ή δεν το έκανα όταν είχα την ευθύνη. Ούτε μετατόπισα ποτέ ευθύνες που μου αντιστοιχούσαν σε άλλους (το θεωρώ άνανδρο και ανάξιο της θέσης ευθύνης)
Τελικά ποιος βεβαίωσε - υπέγραψε τα πρόστιμα: Εγώ (όπως αφήνεται να εννοηθεί στο δελτίο τύπου) ή εσύ?
Θεωρώ ότι πλην των απολύτως τυπικών θεμάτων όλα τα άλλα ζητήματα του δήμου –που απαιτούν την υπογραφή των αιρετών και δη του δημάρχου - είναι συνδυασμός υπηρεσιακής και πολιτικής απόφασης. Έτσι στο τέλος μετά από εισηγήσεις, παρατηρήσεις, υπομνήσεις, διαπιστώσεις κλπ οι αιρετοί δίνουν την κατεύθυνση και οι υπηρεσιακοί την υλοποιούν με βάσει το νόμο, τους κανονισμούς και γενικότερα το θεσμικό πλαίσιο. Αν δεν είναι έτσι τότε δεν χρειάζονται οι αιρετοί. Το σύστημα δήμος μπορεί πάντα να δουλέψει και χωρίς αυτούς. (Θεωρητικά ακόμα και αυτό προβλέπεται σε ακραίες περιπτώσεις).
Συνεπώς ακόμη και τις εκθέσεις ελέγχου όφειλες να τις δεις πριν πάρουν την οριστική τους μορφή (στις αρχές Οκτωβρίου).
Πράγματι ο ``κανονισμός ΄΄ κατάληψης δημοσίου χώρου είναι ένα σοβαρότατο πόνημα με αρτιότητα και με ενσωματωμένη όλη τη δαιδαλώδη νομολογία αλλά και όσα ο νόμος δεν προβλέπει, για την κατάρτιση του οποίου εργάστηκαν για 6 τουλάχιστον μήνες πολλοί υπηρεσιακοί παράγοντες υπό την επίβλεψη του κ. Φίλιππου Κωτούλα και με την συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων φορέων. Είναι ένα εργαλείο άσκησης πολιτικής με κανόνες (για να ασκούμε πολιτική και όχι για να μην ασκούμε ή να κρυβόμαστε πίσω του) που πριν δεν είχε ο δήμος. Ως τέτοιο πρέπει να έχει διαχρονικότητα και να μην επηρεάζεται από την συγκυρία.
Πως ξεκίνησε το όλο θέμα: Πριν 20 ημέρες με συναντά ένας καταστηματάρχης εστίασης (το όνομα του στη διάθεση σου) και μου λέει: -Πήγα στο δήμο προχθές να πληρώσω για το 2ο εξάμηνο την οφειλή μου -το 1ο ήταν πληρωμένο- και μου είπαν ότι πρέπει να πληρώσω το διπλάσιο τίμημα γιατί δεν πήγα να πληρώσω τον Αύγουστο. Σε σχετική διαμαρτυρία μου με ενημέρωσαν ότι δεν γίνεται τίποτα γιατί αυτά βεβαιώθηκαν από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Με ρώτησε στη συνέχεια αν είναι όντως έτσι. Του απάντησα φυσικά όχι αφού όσο ήμουν δήμαρχος δεν βεβαίωσα τέτοια παράβαση (δηλ. δεν υπάρχει δική μου απόφαση δημάρχου). Άλλωστε εμείς αν χρειαζόταν να βεβαιώσουμε παραβάσεις το κάναμε -το νωρίτερο- προς το τέλος του έτους για να αποφεύγουν τα πρόστιμα όσοι έστω και με κάποια καθυστέρηση προσέρχονταν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους εντός του έτους. Τέλος πάντων θεώρησα τότε ότι κάτι δεν κατάλαβε καλά ο καταστηματάρχης και δεν έδωσα συνέχεια. Μετά όμως ήρθε το δελτίο τύπου που απέδειξε ότι ο καταστηματάρχης ήξερε καλά τι έλεγε.
Επιμένω ότι κάνατε λάθος (άποψη μου). Ή θα έπρεπε να βεβαιώσετε τις παραβάσεις από το Σεπτέμβριο για να καταστούν ληξιπρόθεσμες τέλος Νοεμβρίου και να παραγραφούν τα πρόστιμα σύμφωνα με το νόμο της ρύθμισης ή να τις βεβαιώσετε προς το τέλος του έτους αφού ξανακαλέσετε έναν – έναν όλους τους ατακτοποίητους οικονομικά καταστηματάρχες και τους επισημάνατε τις υποχρεώσεις τους (όπως έκανε επιμόνως και σε τακτά χρονικά διαστήματα ο πρώην αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Παπαγεωργίου). Ακριβώς επειδή βιώνουμε την οικονομική ύφεση στη χειρότερη στιγμή της χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια για να αποφεύγονται τα αδιέξοδα των όντως μη εχόντων.
Τώρα ας δούμε ένα παράδειγμα: Έστω ότι έχεις δύο καταστηματάρχες στη δημοτική αγορά: τον Α που νοικιάζει κατάστημα και τον Β που νοικιάζει δημόσιο υπαίθριο χώρο για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. Τον μήνα Ιανουάριο του ΄14 πρέπει να πληρώσουν 100euro έκαστος. Δεν πληρώνουν τον Ιανουάριο και έρχονται να πληρώσουν το Δεκέμβριο του ΄14. Πόσα θα πληρώσει ο καθένας? Ο Α περίπου 112euro (παρότι νοικιάζει στεγασμένο χώρο) και ο Β τουλάχιστον 200euro. Είναι δίκαιο αυτό? Προφανώς όχι. Είναι όμως το νόμιμο. Αν συμφωνείς ότι εδώ έχουμε δυσαρμονία τότε πες μας τι πρωτοβουλίες έχετε υπόψη σας – ως πολιτική ηγεσία του δήμου - για την άρση της.