Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπ. Παπαδόπουλος: "Η πολιτεία έφτιαξε δήμους με αρχοντικές υποχρεώσεις αλλά τους οδηγεί στην επαιτεία" Κύριο

  • 19 Μαρτίου 2012, 11:07
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα

Το θέμα της μείωσης των εσόδων του Δ. Σοφάδων από τους Κεντρικούς Αυτοτελής Πόρους (ΚΑΠ) έβαλε για συζήτηση στη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012 ο Δήμαρχος Σοφάδων Μπάμπης Παπαδόπουλος.

Η εισήγηση του Δημάρχου την οποία έκανε ομόφωνα δεκτή το Σώμα έχει ως εξής:

«Οι υποχρεώσεις των Καλλικρατικών  Δήμων, συνεπώς και του Δ. Σοφάδων και δεν είναι μόνο οι επίσημα εκχωρημένες απ’ την πολιτεία αρμοδιότητες που επιβαρύνουν τους Δήμους αλλά και όλες εκείνες που αν και ανήκουν στο κράτος, το τελευταίο είτε αποφεύγει να της ασκήσει είτε τις ασκεί εν μέρει. Όταν συμβαίνει αυτό τα μάτια όλων στρέφονται στην τοπική αυτοδιοίκηση για να καλύψει το κενό.

Θα αναφέρω ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη βοήθεια που αναγκαζόμαστε πολλές φορές να προσφέρουμε σε δημόσιες υπηρεσίες που εδρεύουν στο δήμο μας χορηγώντας τους γραφική ύλη, χαρτί, αναλώσιμα ηλεκτρονικών υπολογιστών κλπ.

Όπως είναι ευρύτερα γνωστό η πολιτεία δεν αποδίδει στους Δήμους τους πόρους που είναι απαραίτητοι για να μπορέσουν οι τελευταίοι να λειτουργήσουν ομαλά και χωρίς προβλήματα όταν αντιμετωπίζουν όλες αυτές τις υποχρεώσεις. Τους τελευταίους μήνες όμως η περικοπή των εσόδων που υφίστανται οι δήμοι είναι ανεπανάληπτη.

Μέσα σε 3 μήνες η περικοπή που έγινε στους ΚΑΠ που αποδίδονται στους δήμους ξεπέρασε το 25%. Το γεγονός αυτό ταράζει συθέμελα το δήμο μας αφού κινδυνεύουμε να μη μπορούμε να πληρώσουμε μισθούς, να μη μπορούμε να ανταποκριθούμε σε βασικές λειτουργικές ανάγκες, παρά τις μειώσεις που καταφέραμε να κάνουμε.

Για τους λόγους αυτούς προτείνω στο Δημοτικό Συμβούλιο με απόφαση του:

1. να καταδικάσει την πολιτική που θέλει τους δήμους με αρχοντικές υποχρεώσεις και αρμοδιότητες και ταυτόχρονα τους οδηγεί στη επαιτεία.

2. να προτείνει στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) τη σύγκλιση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης  για τη λήψη αποφάσεων προκειμένου ν’ αντιμετωπιστεί η απαράδεκτη αυτή μείωση των πόρων που αποδίδονται στους Δήμους».

.
.
 
 
.
.
 
 

.

Τελευταία τροποποίηση στις19 Μαρτίου 2012, 11:13

Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Διαβάστε επίσης:

  • Το Σάββατο 22 Αυγούστου η κηδεία του Απόστολου Καρυαμπά Το Σάββατο 22 Αυγούστου η κηδεία του Απόστολου Καρυαμπά
    21 Αυγούστου 2026, 19:51
  • Δασαρχείο Καρδίτσας: Ετοιμότητα λόγω του Δελτίου Πρόγνωσης καιρού και του Χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία 3) που ισχύει για το Σάββατο (22/8) Δασαρχείο Καρδίτσας: Ετοιμότητα λόγω του Δελτίου Πρόγνωσης καιρού και του Χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία 3) που ισχύει για το Σάββατο (22/8)
    21 Αυγούστου 2026, 14:56
  • Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς το Σάββατο (22/8) σε μεγάλο τμήμα του ν. Καρδίτσας και την υπόλοιπη Θεσσαλία Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς το Σάββατο (22/8) σε μεγάλο τμήμα του ν. Καρδίτσας και την υπόλοιπη Θεσσαλία
    21 Αυγούστου 2026, 14:28
  • 1ο Φεστιβάλ Νερού Δήμου Σοφάδων: Όταν το νερό γίνεται τέχνη, μνήμη και δημιουργία 1ο Φεστιβάλ Νερού Δήμου Σοφάδων: Όταν το νερό γίνεται τέχνη, μνήμη και δημιουργία
    21 Αυγούστου 2026, 13:06
Copyright © 2009 - 2026 Karditsalive.net. All rights reserved. Κατασκευή ιστοσελίδων Centiva