Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καραϊσκάκεια 2026: Μία εκδήλωση - θεσμός που δεσπόζει και φέτος στην πολιτιστική ατζέντα (+Φωτο +Βίντεο) Κύριο

  • 17 Ιουνίου 2026, 12:35
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
Καραϊσκάκεια 2026: Μία εκδήλωση - θεσμός που δεσπόζει και φέτος στην πολιτιστική ατζέντα (+Φωτο +Βίντεο)

..

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη (17/6) στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας συνέντευξη τύπου για την 58η Διεθνή Γιορτή Πολιτισμού «Καραϊσκάκεια 2026» στην Καρδίτσα, η οποία θα διεξαχθεί από τις 20 έως τις 26 Ιουνίου.
Ο θεσμός, που διανύει πλέον τον 58ο χρόνο του, αποτελεί σημείο συνάντησης για την τοπική κοινωνία και διεθνείς αποστολές, αναδεικνύοντας την παράδοση και τη λαϊκή δημιουργία.
 
 
Οι ομιλητές που παρευρέθηκαν τόνισαν την αξία του θεσμού καθώς και το πόσο άρτια είναι η εν λόγω διοργάνωση που φέτος είναι αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την ηρωική έξοδο των Ελλήνων από το Μεσολόγγι τον Απρίλιο του 1826. Επιπλέον, δεν παρέλειψαν να αναφέρουν το ποσό σημαντικό είναι να διαφυλάξουμε και να προάγουμε τον πολιτισμό του τόπου μας καθώς και την επιρροή που αυτός έχει στις χώρες του εξωτερικού.
 
Η εκδήλωση λαμβάνει χώρα σε συνδιοργάνωση της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, του Δήμου Καρδίτσας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας, της ΠΕΔ Θεσσαλίας, του Επιμελητηρίου, με συμπαραστάτη την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.καθώς επίσης και σε συνεργασία με τον Δήμο Σοφάδων ο οποίος και συμμετέχει με τους πολιτιστικούς του συλλόγους.
 
.Από πλευράς Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης κ. Κωνσταντίνος Μπαρμπούτης τόνισε ότι ο θεσμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την περιοχή, προάγοντας την εξωστρέφεια και την πολιτιστική ανάπτυξη. Υπογράμμισε τη συμμετοχή χωρών όπως η Γεωργία, η Βραζιλία, η Σερβία και η Αρμενία, ενώ σημείωσε πως φέτος τα Καραϊσκάκεια είναι αφιερωμένα στην επέτειο των 200 χρόνων από την Έξοδο του Μεσολογγίου.
 
Ο Αντιδήμαρχος Καρδίτσας, εκπροσωπώντας την ΠΕΔ Θεσαλίας κ. Πέτρος Μουταρέλος ανέφερε ότι ο θεσμός αποτελεί πηγή έμπνευσης, δύναμης και αγωνιστικότητας στο όνομα του Γεωργίου Καραϊσκάκη, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της πολιτιστικής «αντίστασης» στα δύσκολα χρόνια.
 
.Για την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλλων, ο εκπρόσωπος Πατήρ Γεώργιος χαιρέτησε τη διοργάνωση, τονίζοντας πως η Εκκλησία είναι αρωγός και συμπαραστάτης ενός θεσμού που υπερβαίνει τον μισό αιώνα ζωής και αναδεικνύει την ανθρώπινη συμπεριφορά και δημιουργία.
 
Ο Πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας κ. Γεώργιος Μπούκης δήλωσε πως η Τράπεζα στηρίζει τον θεσμό, καθώς η ανάπτυξη μιας περιοχής δεν εξαντλείται στα οικονομικά μεγέθη αλλά εμπεριέχει αναπόσπαστα τον πολιτισμό.
 
Ο Αντιδήμαρχος Καρδίτσας κ. Στέφανος Θεολόγης στάθηκε και εκείνος στην επιτυχία όλων αυτών των χρόνων που διοργανώνεται η εκδήλωση σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως ο Δήμος Καρδίτσας στέκεται αρωγός σε κάθε προσπάθεια ανάδειξης του πολιτισμού και των παραδόσεων του τόπου μας.
 
Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Πρόνοιας του Δήμου Σοφάδων κ. Σοφία Αλειφτήρα εστίασε στην αποκέντρωση των εκδηλώσεων και τη φιλοξενία των αποστολών από τη Σερβία, την Αρμενία και την Αυστραλία στους Σοφάδες, υπογραμμίζοντας τη σύνδεση πολιτισμού και τοπικής οικονομίας.
 

.Τέλος, ο κ. Μανώλης Στεργιόπουλος, Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας υπογράμμισε ότι τα Καραϊσκάκεια αποτελούν το πιο αναγνωρίσιμο πολιτιστικό «brand name» της περιοχής με διεθνή αναγνώριση, βαθιές ρίζες και τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης. Σημείωσε πως ο θεσμός είναι ένα «δοκιμασμένο πολιτιστικό κεφάλαιο» που ενισχύει τους δεσμούς φιλίας μεταξύ των λαών ενώ και ο Γραμματέας της Ένωσης κ. Γιάννης Γλυνός επισήμανε πως διαθέτει κοινωνικό πρόσημο και πως η πόλη της Καρδίτσας, ενωμένη, μπορεί να επιτύχει σπουδαία πράγματα μέσα από την αλληλεγγύη.
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Σάββατο 20 Ιουνίου 2026

Κεντρική πλατεία Καρδίτσας – Ώρα 20:45

  • Παρέλαση χορευτικών συγκροτημάτων
  • Τελετή Έναρξης - Χαιρετισμοί
  • Σύντομη εμφάνιση ξένων χορευτικών συγκροτημάτων (Σερβία, Γεωργία, Βραζιλία, Αρμενία)
  • Σύλλογος Πανηγυριστών «Ο Αη Συμιός» Μεσολογγίου

Σκηνοθεσία - Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Παύλος Βησσαρίου
Επιμέλεια Σκηνικών: Τέχνης Χώρος Θέατρο Όψεις


Κυριακή 21 Ιουνίου 2026

Κεντρική πλατεία Καρδίτσας – Ώρα 20:45

  • Ομάδα Χορού Νάντια Ράγκου
  • Σωματείο Διάσωσης και Διάδοσης του Καραγκούνικου Λαϊκού Πολιτισμού «Η Ψηφίδα»
  • Λαογραφικός - Μουσικοχορευτικός Σύλλογος «Θεσσαλικό Χοροστάσι»
  • Μορφωτικός, Ποντιακός Σύλλογος Κορίνου «Εύξεινος Πόντος»
  • Δημοτικό Χορευτικό Καρδίτσας «Μαίρη Ιωαννίδου»
  • Σύλλογος Αργιθεατών Καρδίτσας «Η Μέριμνα»
  • Χορευτικός Όμιλος Κεφαλονιάς «Ο ΒΑΛΣΑΜΟΣ»

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2026

Κεντρική πλατεία Καρδίτσας – Ώρα 20:45

  • Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο Απόλλων», Σύλλογος Πορτίτσας «ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ»
  • Χορευτικό συγκρότημα «MARULA» από τη Γεωργία
  • Ένωση Μικρασιατών και Ανατολικοθρακιωτών Ν. Καρδίτσας

Σύντομο τιμητικό αφιέρωμα στην πρώην Πρόεδρο της Ένωσης Μικρασιατών και Ανατολικοθρακιωτών Ν. Καρδίτσας Ευγενία Μαρκοπούλου

  • Μορφωτικός Σύλλογος Αγίας Τριάδας
  • Σύλλογος Αργιθεατών Μουζακίου
  • Κέντρο Σπουδών και Ανάδειξης Ελληνικού Πολιτισμού «Χορίαμβος»
  • Συγκρότημα της Ελληνικής ομογένειας στη Μελβούρνη της Αυστραλίας «MANASIS School of Greek Dance and Culture»

Τρίτη 23 Ιουνίου 2026

Κεντρική πλατεία Καρδίτσας – Ώρα 20:45

  • ΚΑΠΗ Καρδίτσας
  • Λαογραφικός, Χορευτικός Όμιλος «Καραγκούνα», Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας για Άτομα με Αναπηρία Join Us
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Σοφάδων «ΤΟ ΧΟΡΟΠΑΤΗΜΑ»
  • Μορφωτικός Σύλλογος Αγίας Παρασκευής
  • Χορευτικό συγκρότημα «Branko Radičević» από τη Σερβία
  • Μορφωτικός Σύλλογος Ιτέας
  • Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Μάρκου

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2026

Κεντρική πλατεία Καρδίτσας – Ώρα 20:45

  • Σύλλογος Γυναικών Πεταλιδίου Μεσσηνίας
  • Μορφωτικός, Λαογραφικός, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μυρίνης
  • Μορφωτικός, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αμπελικού, Πολιτιστικός, Μορφωτικός Σύλλογος Γοργοβιτών, Μορφωτικός, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Λαμπερού «Το Δαμπεσί»
  • Φυσιολατρικός, Λαογραφικός, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Προαστίου
  • Χορευτικός, Λαογραφικός Όμιλος «Καλλίχορος»
  • Γλέντι με την Ορχήστρα «Χάλκινα Ηχοχρώματα»

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2026

Κεντρική πλατεία Καρδίτσας – Ώρα 20:45

  • Χορευτικός Όμιλος Βλοχού «Η Αρχαία Πειρασία»
  • Μορφωτικός Σύλλογος Λεονταρίου
  • Μορφωτικός, Χορευτικός, Λαογραφικός Όμιλος Παλαμά «Οι Καραγκούνηδες»
  • Λαογραφική Εταιρεία Μουσικών και Χορευτικών Μελετών «Νικόλαος Πλαστήρας»
  • Κρατικό Εθνογραφικό Συγκρότημα AKUNQ από την Αρμενία
  • Μορφωτικός Σύλλογος Ριζοματιανών Τρικάλων

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2026

Κεντρική πλατεία Καρδίτσας – Ώρα 20:45

  • Σύντομη εμφάνιση Σερβίας
  • Σύντομη εμφάνιση Αρμενίας
  • Μορφωτικός, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Δασοχωρίου, Μορφωτικός Σύλλογος Αγίου Θεοδώρου
  • Σύλλογος Έρευνας και Διάδοσης της Κρητικής Παράδοσης «ΓΑΙΑ ΓΗ»
  • Σύντομη εμφάνιση Γεωργίας
  • Μορφωτικός Σύλλογος Σοφάδων
  • Σύλλογος Ποντίων Λάρισας
  • Μορφωτικός Σύλλογος Ρούσσου
  • Χαιρετισμοί - Τελετή Λήξης

Εκδηλώσεις στους υπόλοιπους Δήμους

Κυριακή 21 Ιουνίου 2026 – Ώρα 21:00

  • Μαυρομμάτι: Γεωργία, Σερβία
  • Γεωργικό: Αυστραλία

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2026 – Ώρα 21:00

  • Αρτεσιανό: Σερβία, Αρμενία

Τρίτη 23 Ιουνίου 2026 – Ώρα 21:00

  • Μακρυχώρι: Αρμενία
  • Αμπελικό: Γεωργία

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2026 – Ώρα 21:00

  • Καλλιφώνι: Αρμενία

  • Μέλισσα: Γεωργία

  • Πύργος Κιερίου: Σερβία

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2026 – Ώρα 21:00

  • Σοφάδες: Αυστραλία, Σερβία, Γεωργία

  • Γραμματικό: Αυστραλία

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2026 – Ώρα 21:00

  • Λεοντάρι: Σερβία, Αρμενία


ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Έκθεση Φωτογραφίας των μελών της ΛΕ.Φ.Κ.Κ., με θέμα «Αστικό τοπίο».

Εγκαίνια: Παρασκευή 19 Ιουνίου, ώρα 21:00.


ΥΠΟΔΟΧΗ - ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ

Κυριακή 21 Ιουνίου 2026 – Ώρα 11:30 π.μ.

Υποδοχή των φιλοξενούμενων χορευτικών συγκροτημάτων από τις αρχές του τόπου στο Παυσίλυπο.

Π.Β. 

 

 

 



.
.
 
 
.
.
 
 

.

Τελευταία τροποποίηση στις22 Ιουνίου 2026, 12:46

Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Διαβάστε επίσης:

  • Παροχέτευση 42 εκατ. κυβικών σε 35 ημέρες από τη λίμνη Πλαστήρα - Επάρκεια νερού στη λίμνη Σμοκόβου Παροχέτευση 42 εκατ. κυβικών σε 35 ημέρες από τη λίμνη Πλαστήρα - Επάρκεια νερού στη λίμνη Σμοκόβου
    30 Ιουλίου 2026, 20:00
  • Ολοκληρώθηκε η ανάπλαση των πεζοδρομίων στην οδό Κουμουνδούρου - Κανονικά πλέον η διέλευση οχημάτων και πεζών (+Φώτο) Ολοκληρώθηκε η ανάπλαση των πεζοδρομίων στην οδό Κουμουνδούρου - Κανονικά πλέον η διέλευση οχημάτων και πεζών (+Φώτο)
    30 Ιουλίου 2026, 14:40
  • Ιερά Μητρόπολη: Πρόγραμμα εκκλησιασμών για το Σάββατο(1/8) Ιερά Μητρόπολη: Πρόγραμμα εκκλησιασμών για το Σάββατο(1/8)
    30 Ιουλίου 2026, 14:18
  • Την Κυριακή 2 Αυγούστου το 40ήμερο μνημόσυνο της Κλεοπάτρας Καπράνα Την Κυριακή 2 Αυγούστου το 40ήμερο μνημόσυνο της Κλεοπάτρας Καπράνα
    30 Ιουλίου 2026, 14:15
Copyright © 2009 - 2026 Karditsalive.net. All rights reserved. Κατασκευή ιστοσελίδων Centiva