Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέες καταστροφές από χαλαζόπτωση σε 20.000 στρέμματα Κύριο

  • 27 Ιουλίου 2010, 16:32
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα

Νέες καταστροφές από χαλαζόπτωση σε 20.000 στρέμματαΤο απόγευμα της Δευτέρας  26 Ιουλίου 2010 και νέα θεομηνία  έπληξε το Νομό μας, αυτή τη φορά σε αγροτικές περιοχές των Δήμων Ταμασίου, Σοφάδων και Καρδίτσας.

Η νέα θεομηνία δηλαδή η ισχυρή  βροχόπτωση που  συνοδεύθηκε  με χαλαζόπτωση προκάλεσε  σοβαρές ζημιές σε διάφορες καλλιέργειες, αλλά κυρίως σε καλλιέργειες βαμβακιού αλλά και σε καλλιέργειες αραβοσίτου, καπνού, μηδικής σποροπαραγωγής  βιομηχανικής τομάτας και σε άλλες καλλιέργειες.

Συγκεκριμένα, η θεομηνία επικεντρώθηκε κυρίως σε μια ενιαία περιοχή του Δήμου Ταμασίου που περιλαμβάνει τμήματα των αγροκτημάτων Ασημοχωρίου, Λεονταρίου, Αχλαδιάς και Ανάβρας συνολικής έκτασης 10.000 στρεμμάτων. Στο Δήμο Σοφάδων ζημιά από τη χαλαζόπτωση είχαμε σε 3.000 στρέμματα στα αγροκτήματα Φίλιας και Μαυραχάδων και άλλα 3.000 στρέμματα στο αγρόκτημα Καρδιτσομάγουλας του Δήμου Καρδίτσας. Αν υπολογισθούν και οι ζημιές της προηγούμενης μέρας στο Δήμο Φύλλου η συνολική έκταση που πλήγηκε από τη χαλαζόπτωση το διήμερο ανήλθε σε 20.000 στρέμματα.   

Νέες καταστροφές από χαλαζόπτωση σε 20.000 στρέμματαΕπί τόπου στις περιοχές  που υπέστησαν  ζημιές από τη θεομηνία, μετέβησαν μετά από εντολή του Νομάρχη Φώτη Αλεξάκου, ο αρμόδιος για τα αγροτικά θέματα αντινομάρχης Κώστας Τέλιος και ο Γενικός Γραμματέας της Νομαρχίας Απόστολος Γκούβης και ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Νίκος Καλιακούδας. Επίσης επί τόπου  μετέβησαν  και οι Γεωπόνοι της Διεύθυνσης Βιομηχανιών Φυτών και ΟΣΔΕ Κώστας Έξαρχος και Χρήστος Σκόνδρας ως και ο Γεωπόνος του Κέντρου Γεωργικής Ανάπτυξης Σοφάδων Γιώργος Στεργιόπουλος.

Όλοι οι παραπάνω Υπηρεσιακοί παράγοντες ενημερώθηκαν από τους τοπικούς φορείς  ήτοι: το Δήμαρχο Ταμασίου Βασίλη Μόσχο, τους Αντιδημάρχους Ταμασίου Βασίλη Αλεξόπουλο και Αποστόλη Τσιλομήτρο, τους Προέδρους των Τοπικών Διαμερισμάτων Αχλαδιάς, Ανάβρας και Καρδιτσομαγούλης ως και από πληγέντες παραγωγούς για τις ζημιές που προκάλεσε η θεομηνία και κυρίως το χαλάζι.

Νέες καταστροφές από χαλαζόπτωση σε 20.000 στρέμματαΗ πρώτη εκτίμηση των ζημιών έγινε μετά από  επιτόπια μετάβαση σε πληγείσες φυτείες των εκπροσώπων της Νομαρχίας μαζί με τους τοπικούς φορείς και τον Επόπτη του ΕΛΓΑ Λάρισας Κώστα Μπρούζα, ο οποίος ήλθε πάραυτα στις περιοχές των ζημιών μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του. Εκτιμήθηκε ότι υπέστη ζημιά  συνολική έκταση 20.000 στρεμμάτων περίπου κυρίως καλλιέργειας βαμβακιού τα οποία ευρίσκονταν πάνω στα κρίσιμα στάδια της ανθοφορίας ως και της καρποφορίας αλλά και σε καλλιέργειες καλαμποκιού, καπνού, μηδικής σποροπαραγωγής και βιομηχανικής τομάτας.

Τέλος, οι παραγωγοί των οποίων οι φυτείες τους υπέστησαν ζημιές από τη χαλαζόπτωση, πρέπει να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους μέσα σε διάστημα δώδεκα (12) ημερών από την ημέρα της αναγγελίας, στους ανταποκριτές  του ΕΛΓΑ, για να γίνει σύντομα η ακριβής εκτίμηση των ζημιών από  Γεωπόνους του Οργανισμού καια να τους αποδοθεί η δικαιούμενη αποζημίωση.

.
.
 
 
.
.
 
 

.

Τελευταία τροποποίηση στις28 Ιουλίου 2010, 15:37

Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Copyright © 2009 - 2026 Karditsalive.net. All rights reserved. Κατασκευή ιστοσελίδων Centiva