Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δ.Σ. Αργιθέας: Αρνητική γνωμοδότηση για Μ.Π.Ε. αιολικού σταθμού στη θέση «Αετός-Πύργος» Κύριο

  • 26 Νοεμβρίου 2024, 17:40
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
Δ.Σ. Αργιθέας: Αρνητική γνωμοδότηση για Μ.Π.Ε. αιολικού σταθμού στη θέση «Αετός-Πύργος»

..

Ομόφωνα αρνητικά γνωμοδότησε το Δημοτικό Συμβούλιο Αργιθέας σχετικά με τον φάκελο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή και λειτουργία του έργου «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 25ΜW της ‘’ΑΡΙΑΔΝΗ ΑΙΟΛΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ με διακριτικό τίτλο ‘’ ΑΡΙΑΔΝΗ ΑΙΟΛΙΚΗ Μ.Α.Ε.’’, στη θέση ‘’Αετός -Πύργος’’ των Δ.Ε. Ανατολικής Αργιθέας και Αχελώου.

Το σχεδιαζόμενο έργο αποτελείται από 5 ανεμογεννήτριες με πυλώνα ύψους 115μ και πτερωτές με μήκος 72,5μ και διάμετρο 145μ

Σύμφωνα με τον εισηγητή του θέματος Αντιδήμαρχο κ. Αθ. Καραγεώργο η σχετική Μ.Π.Ε κρίνεται απαράδεκτη για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων είναι η μη αναφορά στο πως θα γίνει η διέλευση του εξοπλισμού από την επαρχιακή οδό Μουζακίου – Στεφανιάδας, η οποία διέρχεται διαμέσου των οικισμών Πευκόφύτου, Βλασίου, Παλαιοχωρίου, Στεφανιάδας και άλλων μικρότερων, ενώ και ο υποσταθμός όπου προτείνεται να συνδεθεί το έργο κοντά στην θέση Παλαιόδενδρος, δεν έχει κατασκευασθεί και δεν έχουν μελετηθεί οι περιβαλλοντικές του επιπτώσεις αν και όταν σχεδιασθεί.

Επίσης, σύμφωνα με την εισήγηση, «στην ΜΠΕ δεν αναφέρεται ότι το ½ του έργου είναι εντός της Δημοτικής Ενότητας Αχελώου του Δήμου Αργιθέας για την οποία έχει εγκριθεί το σχετικό ΣΧΟΟΑΠ και το οποίο δεν προβλέπει εγκατάσταση βιομηχανικών ΑΠΕ», ενώ όπως επισημαίνεται «δεν έχουν μελετηθεί ούτε καν αναφέρονται οι πρόσφατες θεομηνίες Ιανός 2020 και Daniel 2023 που οι επιπτώσεις τους έχουν αλλάξει το ανάγλυφο στην Αργιθέα καταστρέφοντας σημαντικές υποδομές και που ακόμα και σήμερα ο Δήμος Αργιθέας με την πολιτεία αγωνίζεται να αποκαταστήσει.»

Δεν υπάρχει ακόμη σύμφωνα με την εισήγηση, σχετική Υδρολογική Μελέτη της περιοχής του έργου, ενώ στην ενότητα για το πέρας λειτουργίας του αιολικού πάρκου μετά από 20 – 25 χρόνια η ΜΠΕ αναφέρεται μόνο στην ανακύκλωση κάποιων υλικών που μπορούν να μεταφερθούν και δεν αναφέρει τίποτα για τους τόνους μπετόν που θα παραμείνει στην περιοχή , η οποία εντάσσεται στη Βόρεια Πίνδο και καλύπτει μια απότομη, μερικώς δασωμένη χαράδρα που περιλαμβάνει τα Όρη Βάλτου καθώς και τμήμα της κοιλάδας του Αχελώου το οποίο καθορίζει τα σύνορα μεταξύ των νομών Άρτας και Καρδίτσας περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ)

«Από τα ανωτέρω συμπεραίνουμε ότι η κατασκευή του υπό έγκριση αιολικού σταθμού θα επιφέρει σημαντικές και ανεπανόρθωτες ζημίες στο ευαίσθητο και ανέγγιχτο περιβάλλον της Αργιθέας. Οι σχεδιαζόμενες επεμβάσεις με τις θηριώδεις εκσκαφές, την ισοπέδωση των κορυφογραμμών και την αλλοίωση των πηγών, πέρα από τους κινδύνους που θα επιφέρουν στην πανίδα και την χλωρίδα της περιοχής θα καταστρέψουν έναν μοναδικό φυσικό πόρο και προτέρημα της περιοχής για την ήπια και με σεβασμό στο περιβάλλον προοπτική της αγροτικής, κτηνοτροφικής και τουριστικής ανάπτυξης.» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην εισήγηση όπου προτείνεται σε κάθε περίπτωση η αναστολή αδειοδότησης για την εγκατάσταση του συγκεκριμένου έργου, μέχρι τη σύνταξη ενός εθνικού χωροταξικού σχεδίου για τις Α.Π.Ε. που θα λαμβάνει υπόψη τις ανωτέρω περιβαλλοντικές και άλλες παραμέτρους που έχουν ήδη επισημανθεί.

Πέρα από το Δημοτικούς Συμβούλους αρνητικά επί της ΜΠΕ ψήφισε ο Πρόεδρος του Μαράθου που ήταν παρών στη συνεδρίαση, ενώ αρνητική δήλωση απέστειλε εγγράφως ο και ο Πρόεδρος της Στεφανιάδας.

Κωστής Κριτσιάνης

.
.
 
 
.
.
 
 

.

Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Διαβάστε επίσης:

  • Υπεγράφη η σύμβαση του έργου «Αντιμετώπιση καταστροφών που προκλήθηκαν από τις θεομηνίες "Daniel" στην ΤΚ Αργιθέας» Υπεγράφη η σύμβαση του έργου «Αντιμετώπιση καταστροφών που προκλήθηκαν από τις θεομηνίες "Daniel" στην ΤΚ Αργιθέας»
    20 Αυγούστου 2026, 17:53
  • Νέα ισχυρή ηλεκτρογεννήτρια προμηθεύθηκε ο Δήμος Αργιθέας Νέα ισχυρή ηλεκτρογεννήτρια προμηθεύθηκε ο Δήμος Αργιθέας
    20 Αυγούστου 2026, 13:12
  • Αργιθέα: Έσβησαν οι δύο φωτιές που προκλήθηκαν από κεραυνούς Αργιθέα: Έσβησαν οι δύο φωτιές που προκλήθηκαν από κεραυνούς
    19 Αυγούστου 2026, 19:14
  • Οκτώ νέους εξωτερικούς απινιδωτές προμηθεύθηκε ο Δήμος Αργιθέας Οκτώ νέους εξωτερικούς απινιδωτές προμηθεύθηκε ο Δήμος Αργιθέας
    19 Αυγούστου 2026, 12:48
Copyright © 2009 - 2026 Karditsalive.net. All rights reserved. Κατασκευή ιστοσελίδων Centiva