Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΚΑΒ: «Μια εβδομάδα μπορεί, κυριολεκτικά, να κρατήσει μια ΖΩΗ!» (+Βίντεο) Κύριο

  • 14 Δεκεμβρίου 2021, 14:08
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
ΕΚΑΒ: «Μια εβδομάδα μπορεί, κυριολεκτικά, να κρατήσει μια ΖΩΗ!» (+Βίντεο)

.

Με κεντρικό σύνθημα «ΕΚΑΒ be S.A.F.E.- Μια εβδομάδα μπορεί, κυριολεκτικά, να κρατήσει μια ΖΩΗ!» το  ΕΚΑΒ, ως επίσημος Δημόσιος φορέας παροχής επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας και στα πλαίσια του Πανελλαδικού εκπαιδευτικού σχεδίου δράσης του, διοργανώνει για 8η χρονιά και συγκεκριμένα από τις 12 έως και τις 19 Δεκεμβρίου 2021 την Πανελλήνιας Εβδομάδας Εκπαίδευσης & Πρόληψης.

Η Πανελλήνια Εβδομάδα Εκπαίδευσης και Πρόληψης έχει θεσμοθετηθεί ως ελάχιστος φόρος τιμής προς τους διασώστες-πληρώματα ασθενοφόρων, τους νοσηλευτές και τους ιατρούς του ΕΚΑΒ που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, στοχεύει στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών σχετικά με την πρόληψη των ατυχημάτων και των τραυματισμών αλλά και στην παροχή βασικών γνώσεων για την υποστήριξη των ζωτικών λειτουργιών των συνανθρώπων μας.

Στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Εβδομάδας Εκπαίδευσης και Πρόληψης το ΕΚΑΒ 5 Τομέας Καρδίτσας, πραγματοποίησε σήμερα (Τρίτη 14/12) το πρωί, στην Κεντρική Πλατεία της Καρδίτσας, δράση εκπαιδευτικού χαρακτήρα σχετικά με την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και τη χρήση του Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ), θέλοντας να δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να αποκτήσουν τις βασικές γνώσεις αντιμετώπισης μιας καρδιακής ανακοπής, προσφέροντας τη κατάλληλη βοήθεια στα πρώτα καθοριστικά λεπτά μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ.

.Στελέχη του ΕΚΑΒ έκαναν συνεχώς επίδειξη του τρόπου, με τον οποίο γίνεται η Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση και η χρήση των Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών, δυο παρεμβάσεων που μπορεί να κάνει ο καθένας, σώζοντας μια ανθρώπινη ζωή τα καθοριστικά πρώτα λεπτά ενός απρόοπτου συμβάντος μέχρι να φθάσει το ΕΚΑΒ, η κλήση του οποίου είναι απαραίτητο να γίνει πριν ακόμη και από την άμεση παροχή βοήθειας.

Αρκετοί συμπολίτες με την καθοδήγηση των διασωστών του ΕΚΑΒ δοκίμασαν στην πράξη να εκτελέσουν τις παραπάνω παρεμβάσεις και έλυσαν με ερωτήσεις τους πολλές απορίες τους.

Δίκτυο απινιδωτών στην Καρδίτσα

Σημειώνεται με την ευκαιρία ότι στο Δήμο Καρδίτσας έχει αναπτυχθεί έπειτα και από την δωρεά 5 απινιδωτών από το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης στις αρχές του χρόνου ένα δίκτυο απινιδωτών  που καλύπτει ένα μεγάλο κομμάτι της  πόλης μας. Ειδικότερα απινιδωτές υπάρχουν στα εξής σημεία: Δημαρχείο 2ος όροφος, Κεντρική Πλατεία  στην πιάτσα ΤΑΧΙ, Παυσίλυπο στο αναψυκτήριο,  Πλατεία Λάππα στο café Gallery, στο παλαιό κλειστό γυμναστήριο, στο νέο κλειστό γυμναστήριο, στο αίθριο της Δημοτικής Αγοράς στον Ερυθρό Σταυρό και στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας, ενώ ένας ακόμα από τους 5 που δώρισε ο ΔΟΜ παραχωρήθηκε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Καρδίτσας. Η τοποθέτηση έγινε κατόπιν υπόδειξης των σημείων από το ΕΚΑΒ Καρδίτσας.

Ο απινιδωτής είναι ιατρική συσκευή η οποία σε συνεργασία με καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση μπορεί να ανατάξει μια θανατηφόρα καρδιακή αρρυθμία. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω ενός ηλεκτρικού σοκ. Οι απινιδωτές χωρίζονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες: Στους χειροκίνητους και τους αυτόματους. Σε κάθε περίπτωση αποτελούν το πιο σημαντικό εργαλείο της αναζωογόνησης. Σύμφωνα με τα σύγχρονα στατιστικά η κοιλιακή μαρμαρυγή (VF) που αντιμετωπίζεται με απινίδωση και αναζωογόνηση στα πρώτα 3-5 λεπτά έχει ποσοστό επιβίωσης 49-75% ενώ είναι σημαντική η κατανόηση πως κάθε λεπτό που καθυστερεί η απινίδωση μειώνει την πιθανότητα επιβίωσης κατά 10-12%. Οι παραπάνω πληροφορίες αποδεικνύουν στην σπουδαιότητα ύπαρξης των απινιδωτών σε πολυσύχναστα μέρη όπως αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμούς τρένων, πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα, αεροπλάνα, κρουαζιερόπλοια, γήπεδα, σχολεία κλπ.

Κωστής Κριτσιάνης

.
.
 
 
.
.
 
 

.

Τελευταία τροποποίηση στις14 Δεκεμβρίου 2021, 14:10

Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Διαβάστε επίσης:

  • Δράση για την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων με ενημέρωση και δραστηριότητες στο Αθλητικό Πάρκο (+Φωτο +Βίντεο) Δράση για την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων με ενημέρωση και δραστηριότητες στο Αθλητικό Πάρκο (+Φωτο +Βίντεο)
    4 Οκτωβρίου 2026, 11:46
  • Καρδίτσα: Ημερίδα με θέμα «Οι φυσικές καταστροφές και η πολιτισμική ανθεκτικότητα των τοπικών κοινωνιών» (+Φωτο +Βίντεο) Καρδίτσα: Ημερίδα με θέμα «Οι φυσικές καταστροφές και η πολιτισμική ανθεκτικότητα των τοπικών κοινωνιών» (+Φωτο +Βίντεο)
    4 Οκτωβρίου 2026, 10:32
  • Την Κυριακή 4 Οκτωβρίου η κηδεία της Ζωγράφως Τρυφ. Μητσικώστα Την Κυριακή 4 Οκτωβρίου η κηδεία της Ζωγράφως Τρυφ. Μητσικώστα
    3 Οκτωβρίου 2026, 21:37
  • Καρδίτσα: Με συνάντηση χορωδιών ξεκίνησαν οι «Ημέρες Παράδοσης» (+Φωτο +Βίντεο) Καρδίτσα: Με συνάντηση χορωδιών ξεκίνησαν οι «Ημέρες Παράδοσης» (+Φωτο +Βίντεο)
    3 Οκτωβρίου 2026, 21:03
Copyright © 2009 - 2026 Karditsalive.net. All rights reserved. Κατασκευή ιστοσελίδων Centiva