Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκτεταμένος ο πρώιμος νεολιθικός οικισμός στο Βοτανικό κήπο Νεοχωρίου - Πρόγραμμα ανασκαφών για άλλα 5 χρόνια Κύριο

  • 27 Σεπτεμβρίου 2026, 10:19
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
Εκτεταμένος ο πρώιμος νεολιθικός οικισμός στο Βοτανικό κήπο Νεοχωρίου - Πρόγραμμα ανασκαφών για άλλα 5 χρόνια

.

Σημαντικά ευρήματα αποκάλυψε η γεωφυσική διασκόπηση (ακτινογραφία εδάφους) στον χώρο των ανασκαφών στο Βοτανικό κήπο Νεοχωρίου, καθώς διαπιστώθηκε ότι ο πρώιμος νεολιθικός οικισμός, που χρονολογείται από το 6.100 έως το 6.000 π.Χ., επεκτείνεται μέχρι την άκρη της λίμνης.

Αυτό τόνισε μιλώντας στο KarditsaLive.Net η κ. Κατερίνα Κυπαρίσση-Αποστολίκα που μαζί με τον κ. Ορέστη Αποστολίκα είναι οι επικεφαλής αρχαιολόγοι του προγράμματος ανασκαφής που εδώ και πέντε χρόνια διενεργείται στην περιοχή.

Η αποκάλυψη του εκτεταμένου οικισμού θα φέρει ένα ακόμα πενταετές πρόγραμμα για το οποίο το επόμενο διάστημα θα υποβληθεί αίτηση προς το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου.

Για τις ανασκαφές και τα ευρήματα σας έχει ενημερώσει με διάφορα ρεπορτάζ η ηλεκτρονική μας εφημερίδα. Τα αποτελέσματα από την συνολική αυτή προσπάθεια θα παρουσιαστούν μέσα στον Οκτώβριο, σε εκδήλωση που θα γίνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας.

Συνεχίζοντας η κ Κυπαρίσση-Αποστολίκα τόνισε ότι μέσω της διασκόπησης φάνηκε ότι υπάρχουν κατάλοιπα οικισμού σε μεγάλη απόσταση από τον χώρο των ανασκαφών γεγονός που αποδεικνύει πως πρόκειται για ένα μεγαλύτερο συγκρότημα.

Επίσης, τονίζει, στις φετινές ανασκαφές βρήκαμε κι άλλες πλινθοκατασκευές που αποδίδονται σε τοίχους κάποιου χώρου, δουλέψαμε πάνω στους κλιβάνους και βρέθηκαν και θέσεις που είχαν ψηθεί. Αυτό το γεγονός δείχνει ότι επρόκειτο για ένα αυτόνομο πληθυσμό που κατασκεύαζε μόνος του αυτά που χρησιμοποιούσε και δεν αγόραζε. Επίσης αλλάζει την αρχική εκτίμηση πως επρόκειτο για οικισμό που χρησιμοποιούνταν κατά τους θερινούς μήνες για τα ορεινά βοσκοτόπια καθώς όλα δείχνουν διάρκεια κατοίκησης.

Ακόμα, συνεχίζει, βρέθηκαν εργαλεία από υλικά που υπήρχαν στην περιοχή σε αντίθεση με αυτά που χρησιμοποιούσαν στον κάμπο και που ήταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία από ένα συγκεκριμένο είδος πυριτόλιθου. Στον ορεινό οικισμό βρήκαμε εργαλεία από πολλά είδη πυριτόλιθου (απόδειξη συνεχών πειραματισμών), από ψαμμίτη και ελάχιστα από οψιανό που υπήρχε στην Μήλο και προφανώς έφθασε στον ορεινό οικισμό ως έτοιμο εργαλείο από χέρι σε χέρι.

Π.Κ.

φωτογραφία αρχείου

.
.
 
 
.
.
 
 

.

Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Διαβάστε επίσης:

  • Δήμος Λίμνης Πλαστήρα: Κατακυρώθηκε με έκπτωση 1% η υπηρεσία «Μετακινήσεις και αμοιβές καλλιτεχνών» Δήμος Λίμνης Πλαστήρα: Κατακυρώθηκε με έκπτωση 1% η υπηρεσία «Μετακινήσεις και αμοιβές καλλιτεχνών»
    27 Σεπτεμβρίου 2026, 14:19
  • Την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου το 40ήμερο μνημόσυνο της Αντιγόνης Γιαννάκου Την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου το 40ήμερο μνημόσυνο της Αντιγόνης Γιαννάκου
    24 Σεπτεμβρίου 2026, 19:26
  • Προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή (25/9) σε τμήματα των Δήμων Καρδίτσας, Σοφάδων και Λίμνης Πλαστήρα Προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή (25/9) σε τμήματα των Δήμων Καρδίτσας, Σοφάδων και Λίμνης Πλαστήρα
    24 Σεπτεμβρίου 2026, 15:10
  • Την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου το 40ήμερο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Αθαν. Λιαπή Την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου το 40ήμερο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Αθαν. Λιαπή
    24 Σεπτεμβρίου 2026, 14:29
Copyright © 2009 - 2026 Karditsalive.net. All rights reserved. Κατασκευή ιστοσελίδων Centiva