Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατά πλειοψηφία η έγκριση του ισολογισμού 2022 του Δήμου Καρδίτσας Κύριο

  • 21 Δεκεμβρίου 2023, 15:50
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
Κατά πλειοψηφία η έγκριση του ισολογισμού 2022 του Δήμου Καρδίτσας

..

Στην κατά πλειοψηφία έγκριση των οικονομικών καταστάσεων του Δήμου Καρδίτσας για το οικονομικό έτος 2022 (ισολογισμού, λογαριασμού αποτελεσμάτων χρήσεως, πίνακα διαθέσεως αποτελεσμάτων και προσαρτήματος) ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα (21/12) το μεσημέρι.

Τη σχετική εισήγηση του θέμα έκανε η εκπρόσωπος των ορκωτών λογιστών κ. Χαρ. Χαλκιά, ο αν. πρ/νος Λογιστηρίου Αν. Καρράς και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σχορετσιανίτης.

Τα συνολικά οργανικά έσοδα του Δήμου της τρέχουσας χρήσης ανήλθαν σε ποσό 24.430.616,00 ευρώ έναντι ποσού 23.016.823,45 ευρώ της προηγούμενης χρήσης, δηλαδή παρουσίασαν μια σημαντική αύξηση, δεδομένων των άσχημων συνθηκών που επικράτησαν στις προηγούμενες χρήσεις και επηρέασαν σημαντικά τα οικονομικά των δημοτών, ΙΑΝΟΣ και πανδημία COVID-19, σε ποσοστό 6,14%, σε σχέση με την προηγούμενη χρήση 2021. Στο προαναφερθέν ποσό αν προστεθούν τα έκτακτα & ανόργανα έσοδα ποσού 3.661.785,70 ευρώ και τα έσοδα προηγούμενων χρήσεων ποσού 1.481.402,62 ευρώ, τότε τα συνολικά έσοδα του Δήμου, οργανικά και έκτακτα ανήλθαν σε ποσό 29.573.804,32 ευρώ, παρουσιάζοντας τελική αύξηση, σχετικά σημαντική αν λάβουμε υπόψη, όπως προαναφέραμε και απραπάνω, τις ιδιαιτερότητες της κλειόμενης χρήσεως λόγω της πανδημίας του COVID-19 και τις καταστροφές του Ιανού, σε ποσοστό 7,99%, σε σχέση με την με την προηγούμενη χρήση 2021.

Η ανάλυση των εξόδων της τρέχουσας χρήσεως έχει ως εξής: Τα συνολικά οργανικά έξοδα του Δήμου μαζί με τις αναλώσεις αποθεμάτων της τρέχουσας χρήσης ανήλθαν σε ποσό 28.684.073,80 ευρώ έναντι ποσού 26.549.388,17 ευρώτης προηγούμενης χρήσης δηλαδή εμφάνισαν μια αύξηση σε ποσοστό 6,44%. Στο προαναφερθέν παραπάνω συνολικό ποσό αν προστεθούν τα έκτακτα & ανόργανα έξοδα ποσού 13.250,16, ευρώ καθώς και τα έξοδα προηγούμενων χρήσεων ποσού 484.367,50 ευρώ τότε τα συνολικά έξοδα-δαπάνες του Δήμου ανήλθαν σε ποσό 29.181.691,46 ευρώ, παρουσιάζοντας τελική αύξηση σε ποσοστό 8,25%, σε σχέση με την προηγούμενη χρήση 2021. Το υπόλοιπο των Μακροπρόθεσμων Δανείων του Δήμου κατά την 31.12.2022, που αφορά στο σύνολο του, σε δάνεια ληφθέντα σε προηγούμενες χρήσεις από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αλλά και στην κλειόμενη χρήση για επενδυτικά επιχορηγούμενα δάνεια, και σε δάνεια από την Τράπεζα Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς, ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 15.403.735,46 ευρώ.

Ο Δήμαρχος κ. Β. Τσιάκος τοποθετούμενος επί του θέματος έδωσε έμφαση στην αύξηση των εσόδων που επιτεύχθηκε σε μια δύσκολη συγκυρία, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ύψος του αποθέματος και την περαιτέρω μείωση του δανεισμού και εκτίμησε ότι τα οικονομικά του Δήμου έχουν σταθεροποιηθεί χωρίς σκαμπανεβάσματα και προανήγγειλε ότι η βελτίωση των οικονομικών θα επιτρέψει τα επόμενα χρόνια στο Δήμο να δώσε μεγαλύτερη εμφαση στην κοινωνική πολιτική. Η νεα Δημοτική Αρχή θα επικεντρωθεί επίσης στο τι θα γίνει με τα ανείσπρακτα που φτάνουν τα 11 εκατ. ευρω μεγάλο μέρος των οποίων όπως είπε ο Δήμαρχος δεν μπορεί να εισπραχθεί αλλά συμπιέζει προς τα κάτω τον προυπολογισμό και πρέπει να ληφθούν αποφάσεις.

Οι παρόντες Δημοτικοί Σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας ενέκριναν τον ισολογισμο με τον κ. Κων. Μπαρμπούτη να παρατηρεί ότι η αύξηση των εσόδων το 2022 οφείλεται κυρίως στην είσπραξη του ΤΑΠ, τα έσοδα του οποίου θα λειψουν το 2023. Τον ισολογισμό καταψήφισε η παράταξη της ΛΑ.Σ. με τον κ. Γάζο να επισημαίνει ότι είχε καταψηφίσει και τον αντίστοιχο προϋπολογισμό εκφράζοντας και τη ριζική διαφωνία στην γενικότερη κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής του Δήμου.

Κωστής Κριτσιάνης

.
.
 
 
.
.
 
 

.

Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Διαβάστε επίσης:

  • Προς συμβασιοποίηση το έργο του καθαρισμού του ποταμού Γαβρά από εκβολή Καράμπαλη προς Γεωργικό Προς συμβασιοποίηση το έργο του καθαρισμού του ποταμού Γαβρά από εκβολή Καράμπαλη προς Γεωργικό
    28 Αυγούστου 2026, 09:01
  • Π.Ε. Καρδίτσας: Πρόταση χρηματοδότησης 10.000.000 ευρώ στο ΠΠΑ Περιφέρειας Θεσσαλίας για οδικά έργα Π.Ε. Καρδίτσας: Πρόταση χρηματοδότησης 10.000.000 ευρώ στο ΠΠΑ Περιφέρειας Θεσσαλίας για οδικά έργα
    28 Αυγούστου 2026, 08:57
  • Παρασκευή (28/8): Έκλεισε η οδός Υψηλάντου για τους οδηγούς ενόψει της «Λευκής Νύχτας» (+Φωτο +Βίντεο) Παρασκευή (28/8): Έκλεισε η οδός Υψηλάντου για τους οδηγούς ενόψει της «Λευκής Νύχτας» (+Φωτο +Βίντεο)
    28 Αυγούστου 2026, 08:37
  • Αστικό ΚΤΕΛ Καρδίτσας: Δρομολόγια για τον Αη-Γιάννη στον Πρόδρομο την Παρασκευή 28 Αυγούστου Αστικό ΚΤΕΛ Καρδίτσας: Δρομολόγια για τον Αη-Γιάννη στον Πρόδρομο την Παρασκευή 28 Αυγούστου
    28 Αυγούστου 2026, 07:46
Copyright © 2009 - 2026 Karditsalive.net. All rights reserved. Κατασκευή ιστοσελίδων Centiva