Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατασκευή έως 1.000 κατοικιών στη Θεσσαλία προανήγγειλε ο Δημ. Κουρέτας για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες Κύριο

  • 27 Μαΐου 2025, 15:50
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
Κατασκευή έως 1.000 κατοικιών στη Θεσσαλία προανήγγειλε ο Δημ. Κουρέτας για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

..

Την πρόθεση κατασκευής 500-1.000 κατοικιών σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας μέσω άτοκου δανείου από την Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης γνωστοποίησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημ. Κουρέτας κατά την ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη συνεδρίαση της Τρίτης 27 Μαΐου.

Ο κ. Κουρέτας ανακοίνωσε πως η δανειοδότηση της Περιφέρειας, θα έχει ορίζοντα 25 ετών, με δάνειο 5,7 εκατ. ευρώ για κάθε 100 κατοικίες, ενώ στόχος του είναι να ανεγερθούν 500 εως 1000 κατοικίες. Οι δικαιούχοι θα καταβάλουν το μισό ενοίκιο από αυτό που ισχύει στην αγορά, ανάλογα με τα τετραγωνικά του κάθε σπιτιού, με τον Περιφερειάρχη να τονίζει πως δεν πρόκειται να υπάρχουν αυξήσεις. Το μέσο εμβαδόν της κάθε κατοικίας θα είναι 60 τετραγωνικά και το κόστος κατασκευής υπολογίζεται στα 900 ευρώ το τετραγωνικό. Τα οικόπεδα ανέγερσης των κατοικιών θα τα διαθέσουν οι δήμοι (πρωτεύουσες των τεσσάρων νομών καθώς και τις Σκιάθο και Σκόπελο) και το δάνειο της Περιφέρειας θα είναι απόλυτα αυτοχρηματοδοτούμενο καθώς θα αποπληρώνεται από τους ενοικιαστές.

Αναλύοντας περαιτέρω ο κ. Κουρέτας ανέφερε ότι το στεγαστικό ζήτημα έχει διάφορες πλευρές στη Θεσσαλία όπου για μεν τις τουριστικές περιοχές το πρόβλημα έλλειψης κατοικιών οφείλεται στην τουριστική ανάπτυξη με αποτέλεσμα δημόσιοι υπάλληλοι αλλά και εποχιακοί εργαζόμενοι να μην βρίσκουν στέγη, σε ότι αφορά τις αστικές περιοχές εντοπίζεται κυρίως στην φοιτητική στέγη και τέλος σε ότι αφορά τις ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές στην πληθυσμιακή συρρίκνωση και την εγκατάλειψη των ήδη υπαρχόντων κατοικιών.

Πρόθεση λοιπόν την Περιφέρειας συνέχισε είναι να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές ανισότητες και να στηριχτούν δημόσιοι υπάλληλοι, φοιτητές, νέοι εργαζόμενοι, οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, εποχιακά εργαζόμενοι και ζευγάρια που επιθυμούν να διαμείνουν μόνιμα σε ορεινές περιοχές.

Σε ότι αφορά το μοντέλο χρηματοδότησης και αποπληρωμής ο κ. Κουρέτας εξήγησε ότι η Περιφέρεια θα αποπληρώνει το δάνειο από τα έσοδα των ενοικίων, χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού ενώ θα γίνουν προσπάθειες να εμπλακούν και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία (π.χ. ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαψης).

.
.
 
 
.
.
 
 

.

Τελευταία τροποποίηση στις27 Μαΐου 2025, 18:01

Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Copyright © 2009 - 2026 Karditsalive.net. All rights reserved. Κατασκευή ιστοσελίδων Centiva