Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεκίνησαν οι εργασίες του 12ου Λιβαδοπονικού Συνεδρίου στην Καρδίτσα (+Φωτο +Βίντεο) Κύριο

  • 7 Μαΐου 2025, 11:36
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
Ξεκίνησαν οι εργασίες του 12ου Λιβαδοπονικού Συνεδρίου στην Καρδίτσα (+Φωτο +Βίντεο)

.

Στην ανάδειξη και τη βέλτιστη αξιοποίηση των νέων επιστημονικών δεδομένων και εργαλείων για την ανάπτυξη προτάσεων προσαρμογής και ενίσχυσης της ανθεκτικότητας των βοσκήσιμων γαιών στοχεύει το 12ο Λιβαδοπονικό Συνέδριο με θέμα «Κλιματική Κρίση και Ανάπτυξη Λιβαδιών – Κτηνοτροφίας» οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν σήμερα Τετάρτη (7/5) στο αμφιθέατρο του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού στην Καρδίτσα και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή με επίσκεψη των συνέδρων στην Αργιθέα.

Η επιλογή της Καρδίτσας για την διεξαγωγή του συνεδρίου σχετίζεται με τα καταστροφικά πλήγματα από ακραία καιρικά φαινόμενα που δέχθηκε η περιοχή και ευρύτερα η Θεσσαλία με αποκορύφωμα τις εκτεταμένες πλημμύρες από τις κακοκαιρίες "Daniel" και "Elias" τα οποία αποδίδονται στην κλιματική κρίση Οι προβλέψεις για μείωση των βροχοπτώσεων, συχνότερη εμφάνιση έντονων και ισχυρών βροχοπτώσεων, εκτεταμένες περιόδους ξηρασίας και αύξηση θερμοκρασιών όχι μόνο στην περιφέρεια της Θεσσαλίας αλλά και σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων αντιμετώπισης και προσαρμογής στην κλιματική κρίση, κάτι που στοχεύει να αναδείξει το συνέδριο.

Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν με χαιρετισμούς από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λιβαδοπονικής Εταιρείας Δρ Ηλ. Καρμίρη, τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ιωάν. Καζόγλου και τον Πρόεδρο του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού κ. Γ.Νταλό, που καλωσόρισαν τους συνέδρους αναφερόμενοι επιγραμματικά στη σημασία των λιβαδιών για το οικοσύστημα και την ανάπτυξη τη κτηνοτροφίας. Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κων. Τέλιος, ο Αντιδήμαρχος Αργιθέας κ. Κων. Γραμμένος, και το μέλος του ΔΣ του ΓΕΩΤΕΕ κ. Παν. Παράσχου, ενώ μήνυμα του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κων. Τσιάρα μετέφερε ο συνεργάτης του κ. Πήττας. Μηνύματα απέστειλε και η βουλευτής κ. Ασ. Σκόνδα καθώς και η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης που είναι εκ των συνδιοργανωτών του συνεδρίου.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημ. Κουρέτας με τον οποίο υπήρξε στη συνέχεια διαδικτυακή σύνδεση, στην εναρκτήρια ομιλία του παρουσίασε επιγραμματικά το μοντέλο της ανθεκτικής γεωργίας στη Θεσσαλία που προωθεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας δίνοντας μεγάλη έμφαση στα έργα ορεινής υδρονομίας και τα μεγάλα φράγματα, αλλά και τη μερική μεταφορά νερών του Αχελώου που θα διασφαλίσουν το νερό που απαιτείται για την βιωσιμότητα της γεωργίας και την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων.

Σήμερα και αύριο αναμένεται να παρουσιαστούν και να ανακοινωθούν ερευνητικές εργασίες, αποτελέσματα ερευνητικών προγραμματικών, νέες μεθοδολογίες και εργαλεία έρευνας, κλπ. που πραγματεύονται όλα τα αντικείμενα της Λιβαδοπονικής Επιστήμης. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και την αποτελεσματική διαχείριση των λιβαδικών πόρων (νερό, έδαφος, βλάστηση και ζωικοί οργανισμοί), την αειφόρο παραγωγή ποιοτικών ζωικών προϊόντων, την προστασία της βιοποικιλότητας, την ενίσχυση των υπηρεσιών οικοσυστήματος, τη διατήρηση οικότοπων, τοπίων και προστατευτέων αντικειμένων καθώς και την αντιμετώπιση και τον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.
Επιπρόσθετα θα δοθεί γόνιμο έδαφος προκειμένου να πραγματοποιηθούν συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων για το μέλλον της Λιβαδοπονικής Επιστήμης και κυρίως της βόσκησης υπό το πρίσμα της κλιματικής κρίσης τόσο στη χώρα μας όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Την Παρασκευή οι σύνεδροι θα εκδράμουν στον ορεινό Δήμο Αργιθέας, όπου θα επισκεφθούν παραδοσιακό τυροκομείο, τη Μονή Παναγίας Σπηλιάς, τη λίμνη Στεφανιάδας και, τελικά, το Αετοχώρι, όπου θα δουν από κοντά μονάδα εκτροφής βραχυκερατικών βοοειδών και θα γευθούν παραδοσιακά τοπικά εδέσματα.

Κωστής Κριτσιάνης

  • Κάντε κλικ για μεγέθυνση
  • Κάντε κλικ για μεγέθυνση
  • Κάντε κλικ για μεγέθυνση
  • Κάντε κλικ για μεγέθυνση
  • Κάντε κλικ για μεγέθυνση
  • Κάντε κλικ για μεγέθυνση
  •  
View the embedded image gallery online at:
https://www.karditsalive.net/karditsa/topiki-epikerotita/%CE%BE%CE%B5%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-12%CE%BF%CF%85-%CE%BB%CE%B9%CE%B2%CE%B1%CE%B4%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CE%B4%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B1-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF-%CE%B2%CE%AF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BF?print=1&tmpl=component#sigProId9c590dac5c

.
.
 
 
.
.
 
 

.

Τελευταία τροποποίηση στις7 Μαΐου 2025, 11:37

Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Διαβάστε επίσης:

  • “Interwash”_station! 3 σε 1 και καθάρισες! “Interwash”_station! 3 σε 1 και καθάρισες!
    6 Οκτωβρίου 2026, 00:05
  • Σωματείο Εργαζομένων Κέντρων Υγείας Ν. Καρδίτσας: Κάλεσμα στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στη Λάρισα Σωματείο Εργαζομένων Κέντρων Υγείας Ν. Καρδίτσας: Κάλεσμα στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στη Λάρισα
    5 Οκτωβρίου 2026, 19:57
  • Στο δρόμο της δημοπράτησης η ενεργειακή αναβάθμιση του δικαστικού μεγάρου Καρδίτσας Στο δρόμο της δημοπράτησης η ενεργειακή αναβάθμιση του δικαστικού μεγάρου Καρδίτσας
    5 Οκτωβρίου 2026, 19:59
  • Κ. Τέλιος: Θέμα λίγων ημερών η υπόθεση κάλυψης των μαθητικών δρομολογίων από το Αγναντερό για το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Κ. Τέλιος: Θέμα λίγων ημερών η υπόθεση κάλυψης των μαθητικών δρομολογίων από το Αγναντερό για το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο
    5 Οκτωβρίου 2026, 19:45
Copyright © 2009 - 2026 Karditsalive.net. All rights reserved. Κατασκευή ιστοσελίδων Centiva