Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρόγραμμα Θεσσαλία 2021-2027: 70 εκατ. ευρώ για δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της έρευνας - καινοτομίας (+Φωτο +Βίντεο) Κύριο

Ημερίδα διαβούλευσης με τους φορείς της Καρδίτσας των προτάσεων των ομάδων εργασίας που συγκρότησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας
  • 20 Απριλίου 2024, 17:59
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
Πρόγραμμα Θεσσαλία 2021-2027: 70 εκατ. ευρώ για δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της έρευνας - καινοτομίας (+Φωτο +Βίντεο)

...

Η ανάγκη να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα 70 εκατ. ευρώ που αποτελούν την δημόσια δαπάνη χρηματοδότησης των δράσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της έρευνας-καινοτομίας που θα προκηρυχθούν προσεχώς από το Πρόγραμμα Θεσσαλία 2021-2027 αναδεικνύει η ημερίδα διαβούλευσης των δράσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Καρδίτσα που εστιάζει στον τομέα της Αγροδιατροφής και στον τομέα της Αειφορία-Ανθεκτικότητα-Βιωσιμότητα, δύο τομείς όπου εκτιμάται ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας.

Η ημερίδα που διοργανώνεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς του Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Κων. Τέλιου και του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα και Αγροτικής Οικονομίας κ. Δημ. Τσέτσιλα.

Τα δύο στελέχη της Περιφερειακής Αρχής επισήμαναν την ανάγκη στην όλη προσπάθεια της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αξιοποίηση των παραπάνω διαθέσιμων πόρων και τις προτάσεις που επεξεργάστηκαν η Θεματική Ομάδα Εργασίας για το Αγροτοδιατροφικό Σύμπλεγμα και η Θεματική Ομάδα για την Αειφορία – Ανθεκτικότητα – Βιωσιμότητα που συστάθηκαν κατ’ εντολή του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας τον Φεβρουάριο του 2024 να συνεισφέρουν με επισημάνσεις και βελτιωτικές προτάσεις τους επιχειρηματίες, ερευνητές, αιρετοί και στελέχη των υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης και των Αναπτυξιακών Εταιρειών ΟΤΑ, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών και των συλλογικών φορέων της επιχειρηματικότητας, καθώς και τα Επιμελητήρια.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης εκ μέρους του Δημάρχου Καρδίτσας ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για θέματα Τεχνικών Υπηρεσιών, Πολεοδομίας και Προγραμματισμού κ. Κων. Κολοβός και εκ μέρους του Επιμελητηρίου Καρδίτσας το μέλος του Δ.Σ. κ. Απ. Κηρύκος.

Προκλήσεις και στόχοι στον τομέα της Αγροδιατροφής

Στη συνέχεια επιστήμονες και στελέχη της Περιφέρειας Θεσσαλίας παρουσίασαν τις εισηγητικές προτάσεις τους και τις δράσεις που θα προκηρυχθούν το επόμενο διάστημα για παρεμβάσεις που θα πρέπει να ενισχυθούν κατά προτεραιότητα και με ένταση κατά την προσεχή προγραμματική περίοδο μέσω του Προγράμματος Θεσσαλία 2021-2027 στο Αγροδιατροφικό Σύμπλεγμα, ώστε να υποστηριχθεί η περαιτέρω ανταγωνιστικότητά του με όρους βελτίωσης της προστιθέμενης αξίας, των εξαγωγών, της συμμετοχής σε διεθνείς αλυσίδες αξίας, της δημιουργίας θέσεων εργασίας και του μετασχηματισμού προς δραστηριότητες έντασης γνώσης.

Οι κύριες προκλήσεις που αναγνωρίστηκαν για το Αγροδιατροφικό Σύμπλεγμα στη Θεσσαλία με ορίζοντα το 2030 έχουν ως εξής:

-Ανάπτυξη καινοτόμων τροφίμων και ποτών και συνολική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου.

-Υποστήριξη του πρωτογενή τομέα για την μεσοπρόθεσμη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τη μακροπρόθεσμη ανάσχεση των επιπτώσεών της.

-Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών, και σταδιακή επέκτασή του στα ανάντη των αλυσίδων αξίας.

-Ενίσχυση της εφαρμογής των αρχών της αειφορίας και της κυκλικής οικονομίας σε όλες τις αλυσίδες αξίας του αγροδιατροφικού συμπλέγματος για την παραγωγή προϊόντων με λιγότερους πόρους (όπως νερό, ενέργεια, λίπανση), μηδενισμό αποβλήτων σε όλα τα στάδια παραγωγής και μετά το τέλος του κύκλου ζωής των προϊόντων.

-Εξασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας και ασφάλειας.

-Η αύξηση της παραγωγικότητας της φυτικής και της ζωικής παραγωγής με παράλληλη μείωση του κόστους

-Αντιμετώπιση του ανταγωνισμού για κάλυψη της γης υψηλής παραγωγικότητας από μονάδες παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Για την Αειφορία – Ανθεκτικότητα – Βιωσιμότητα

Αντίστοιχες παρουσιάσεις έγιναν και για τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να ενισχυθούν κατά προτεραιότητα στο ίδιο διάστημα ώστε να υποστηριχθεί η περαιτέρω αειφορία, ανθεκτικότητα και βιωσιμότητα των βασικών τομέων προτεραιότητας της Περιφέρειας Θεσσαλίας καθώς και για δραστηριότητες προτεραιότητας που αφορούν στην Κλιματική Αλλαγή, την Κυκλική Οικονομία, την Ενίσχυση και Αξιοποίηση της Βιοποικιλότητας και την Έγκαιρη προειδοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού για φυσικές καταστροφές.

Για την υλοποίηση των προτεινόμενων παρεμβάσεων σύμφωνα με τις προτάσεις της Θεματικής Ομάδας Εργασίας απαιτούνται τα ακόλουθα εργαλεία πολιτικής:

-Επενδύσεις σε υποδομές για Έρευνα

-Συνεργατικά έργα έρευνας και καινοτομίας

-Έργα έρευνας στις επιχειρήσεις

-Έργα πειραματικής ανάπτυξης και υποστήριξης καινοτομίας στις επιχειρήσεις

-Υποστηρικτικά μέτρα για την καινοτομία (επιδεικτικά έργα, συνεργατικοί σχηματισμοί, κέντρα ικανοτήτων)

-Έργα ανάπτυξης δεξιοτήτων ανέργων ή εργαζομένων

-Έργα μόχλευσης επιχειρηματικών επενδύσεων (ίδρυση νέων επιχειρήσεων, τεχνολογικός εκσυγχρονισμός, επενδύσεις προστασίας του περιβάλλοντος,
ψηφιοποίηση, εξωστρέφεια, πιστοποιήσεις προϊόντων με εξαγωγικό προσανατολισμό).

-Δημόσιες επενδύσεις

Με βάση τα παραπάνω ακολούθησαν παρεμβάσεις , τοποθετήσεις και προτάσεις των συμμετεχόντων στην ημερίδα, οι οποίες θα αξιοποιηθούν

Κωστής Κριτσιάνης

  • Κάντε κλικ για μεγέθυνση
  • Κάντε κλικ για μεγέθυνση
  • Κάντε κλικ για μεγέθυνση
  • Κάντε κλικ για μεγέθυνση
  • Κάντε κλικ για μεγέθυνση
  • Κάντε κλικ για μεγέθυνση
  • Κάντε κλικ για μεγέθυνση
  • Κάντε κλικ για μεγέθυνση
  •  
View the embedded image gallery online at:
https://www.karditsalive.net/karditsa/topiki-epikerotita/%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1-%CE%B8%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B1-2021-2027-70-%CE%B5%CE%BA%CE%B1%CF%84-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B4%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CE%BD%CE%AF%CF%83%CF%87%CF%85%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%AD%CF%81%CE%B5%CF%85%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF-%CE%B2%CE%AF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BF?print=1&tmpl=component#sigProId43c2ac043f

.
.
 
 
.
.
 
 

.

Τελευταία τροποποίηση στις20 Απριλίου 2024, 18:00

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Υπότιλος: Ημερίδα διαβούλευσης με τους φορείς της Καρδίτσας των προτάσεων των ομάδων εργασίας που συγκρότησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Διαβάστε επίσης:

  • Ο Δήμαρχος Καρδίτσας Β. Τσιάκος για την επίσημη έναρξη των προπονήσεων της Αναγέννησης Ο Δήμαρχος Καρδίτσας Β. Τσιάκος για την επίσημη έναρξη των προπονήσεων της Αναγέννησης
    3 Αυγούστου 2026, 15:12
  • Προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης την Τρίτη (4/8) σε τμήμα του Δήμου Σοφάδων, περιφερειακά της Καρδίτσας και κοντά στο Δημαρχείο (ολιγόλεπτες) Προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης την Τρίτη (4/8) σε τμήμα του Δήμου Σοφάδων, περιφερειακά της Καρδίτσας και κοντά στο Δημαρχείο (ολιγόλεπτες)
    3 Αυγούστου 2026, 15:08
  • Παρεμβαίνει ο Δήμος Καρδίτσας για τον καθαρισμό 6 ακαθάριστων οικοπέδων ιδιωτών - "Τρέχουν" οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για τα δηλωμένα καθαρά Παρεμβαίνει ο Δήμος Καρδίτσας για τον καθαρισμό 6 ακαθάριστων οικοπέδων ιδιωτών - "Τρέχουν" οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για τα δηλωμένα καθαρά
    3 Αυγούστου 2026, 11:08
  • Εκτός λειτουργίας προειδοποιητικός σηματοδότης στον περιφερειακό της Καρδιτσομαγούλας (+Φωτο +Βίντεο) Εκτός λειτουργίας προειδοποιητικός σηματοδότης στον περιφερειακό της Καρδιτσομαγούλας (+Φωτο +Βίντεο)
    3 Αυγούστου 2026, 10:37
Copyright © 2009 - 2026 Karditsalive.net. All rights reserved. Κατασκευή ιστοσελίδων Centiva