Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Πράσινο φως" από το Υπουργείο Πολιτισμού για το Υδροηλεκτρικό Αυλακίου στον Αχελώο Κύριο

  • 10 Σεπτεμβρίου 2022, 09:30
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
"Πράσινο φως" από το Υπουργείο Πολιτισμού για το Υδροηλεκτρικό Αυλακίου στον Αχελώο

..

Σε έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Υδροηλεκτρικό Έργο (ΥΗΕ) Αυλακίου ισχύος 83,60MW επί του ποταμού Αχελώου, στις Δ.Ε. Αχελώου, Δήμου Αργιθέας της Π.Ε. Καρδίτσας και Δ.Ε. Τετραφυλλίας, Δήμου Γ. Καραϊσκάκη Π.Ε. Άρτας» προχώρησε στις 8 Σεπτεμβρίου η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς Πολυξένη Αδάμ-Βελένη.

Όπως τονίζεται στην απόφαση πρόκειται για έργο πολλαπλής σκοπιμότητας που θα συμβάλλει:

α) στην αποθήκευση πράσινης ενέργειας με εγχώριους πόρους, στην αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας και την ενεργειακή απεξάρτηση από εισαγόμενα καύσιμα,

β) στην αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών κατάντη του φράγματος και

γ) στην ανάπτυξη της περιοχής (θέσεις εργασίας, ανάπτυξη τριτογενούς τομέα, βελτίωση υποδομών).

Η έγκριση δίνεται με τους ακόλουθους όρους:

1.Να πραγματοποιηθούν ενδεικτικές δοκιμαστικές τομές στις περιοχές των αρχαιολογικών θέσεων “Λιθό Λιθάρι” και “Λογγά Παναγιά”, που βρίσκονται εντός της λεκάνης κατάκλυσης για την πληρέστερη τεκμηρίωση των περιοχών που εν τέλει θα κατακλυστούν σύμφωνα με τον τοπογραφικό χάρτη που συνοδεύει την εν λόγω ΜΠΕ.

2.Όλες οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν κατά τη φάση κατασκευής του έργου να γίνουν υπό την επίβλεψη εξειδικευμένου προσωπικού της Υπηρεσίας.

3.Σε περίπτωση ανεύρεσης αρχαιοτήτων, όλες οι εργασίες να σταματήσουν και να ακολουθήσει ανασκαφική έρευνα σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4858/2021. Oι δαπάνες για την εκτέλεση των αρχαιολογικών ερευνών και κάθε φύσεως εργασίας προστασίας των αρχαιοτήτων να βαρύνουν τον φορέα υλοποίησης του έργου.

4.Να ληφθεί μέριμνα για την εξασφάλιση της πρόσβασης σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία εκτός λεκάνης κατάκλυσης, στις περιπτώσεις που αυτή τροποποιείται.

5.Να υποβληθεί στην ΥΝΜΤΕ Ηπείρου - Β. Ιονίου - Δυτ. Μακεδονίας προς έγκριση πλήρης μελέτη αποτύπωσης, τεκμηρίωσης, αποκατάστασης - στερέωσης και εργασιών, οι οποίες να προηγηθούν της εφαρμογής της κατάκλυσης προκειμένου να προστατευτεί το γεφύρι “Καμάρα στο Μονόξυλο”.

6.Να εξασφαλιστεί με την έκδοση σχετικών οδηγιών προς τον φορέα υλοποίησης του έργου και την τοποθέτηση κατάλληλης σήμανσης, η μη διέλευση βαρέων οχημάτων πάνω από τη γέφυρα “Αυλακίου/Καταφυλίου”.

7.Να υπάρχει πλήρης συνεργασία με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες (ΥΝΜΤΕ Θεσσαλίας - Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας και ΥΝΜΤΕ Δυτικής Ελλάδας - Πελοποννήσου - Ν. Ιονίου) σχετικά με ενδεχόμενη ανάγκη διαχείρισης των φερτών υλών της κοίτης στη θέση της Γέφυρας Αυλακίου/Καταφυλίου, ώστε να διασφαλίζεται πως δεν θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις (είτε υποσκαφή θεμελίων, είτε υπερβολική συγκέντρωση και άρα μείωση της διατομής της).

.
.
 
 
.
.
 
 

.

Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Διαβάστε επίσης:

  • Φ. Σερέτης: Θα ανακατασκευαστούν πέντε Περιφερειακά Ιατρεία του ν. Καρδίτσας - Πρώτο το Π.Ι. Ματαράγκας Φ. Σερέτης: Θα ανακατασκευαστούν πέντε Περιφερειακά Ιατρεία του ν. Καρδίτσας - Πρώτο το Π.Ι. Ματαράγκας
    23 Αυγούστου 2026, 21:09
  • Πρώτη παράταση για έργο αποκατάσταση πρανούς και τάφρου συλλογής ομβρίων στη Δ.Κ. Βραγκιανών Πρώτη παράταση για έργο αποκατάσταση πρανούς και τάφρου συλλογής ομβρίων στη Δ.Κ. Βραγκιανών
    22 Αυγούστου 2026, 09:25
  • Υπεγράφη η σύμβαση του έργου «Αντιμετώπιση καταστροφών που προκλήθηκαν από τις θεομηνίες "Daniel" στην ΤΚ Αργιθέας» Υπεγράφη η σύμβαση του έργου «Αντιμετώπιση καταστροφών που προκλήθηκαν από τις θεομηνίες "Daniel" στην ΤΚ Αργιθέας»
    20 Αυγούστου 2026, 17:53
  • Νέα ισχυρή ηλεκτρογεννήτρια προμηθεύθηκε ο Δήμος Αργιθέας Νέα ισχυρή ηλεκτρογεννήτρια προμηθεύθηκε ο Δήμος Αργιθέας
    20 Αυγούστου 2026, 13:12
Copyright © 2009 - 2026 Karditsalive.net. All rights reserved. Κατασκευή ιστοσελίδων Centiva