.
.
.
.
.

Επανεκκίνηση εργασιών για την ανακατασκευή της Κεντρικής Πλατείας (+Φώτο +Βίντεο) Κύριο

Επανεκκίνηση εργασιών για την ανακατασκευή της Κεντρικής Πλατείας (+Φώτο +Βίντεο)
.

Στην τελική ευθεία έπειτα από αρκετές περιπέτειες που οδήγησαν σε σημαντικές καθυστερήσεις εισέρχεται πλέον το έργο «Ολοκληρωμένη αισθητική περιβαλλοντική και βιοκλιματική αναβάθμιση κεντρικής πλατείας και κεντρικού πεζοδρόμου Καρδίτσας».

Οι εργασίες που είχαν διακοπεί για την εορταστική περίοδο καθώς η κεντρική πλατεία ήταν ένα από τα επίκεντρα του εορταστικού στολισμού με το χριστουγεννιάτικο δένδρο, τη φάτνη και το έλκηθρο του Αη Βασίλη, αλλά και των εκδηλώσεων που είχαν προγραμματιστεί, ξεκίνησαν από σήμερα (14/1) με τα συνεργεία του αναδόχου να προχωρούν στην αποξήλωση και την απομάκρυνση της παλιά πλακόστρωσης στην ανατολική πλευρά της πλατείας.

.Όπως ανέφερε στο KarditsaLive.Net ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Παν. Σβερώνης οι εργασίες, όπως είχε προαναγγείλει η Δημοτική Αρχή ξεκίνησαν αμέσως με τη λήξη της εορταστικής περιόδου και την απομάκρυνση του εορταστικού διάκοσμου και πλέον αναμένεται να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς και απρόσκοπτα. Μετά την αποξήλωση και την απομάκρυνση των παλιών πλακιδίων θα ξεκινήσει η τοποθέτηση του γρανίτη και του αντιολισθητικού μάρμαρου με αυξημένη μηχανική αντοχή, ενώ παράλληλα θα διαμορφωθούν τα παρτέρια και θα τοποθετηθούν οι πέργκολες για τον σκιασμό σε επιλεγμένα σημεία.

Αυτό που δεν προβλέπεται πάντως να γίνει, αν και προβλεπόταν στην αρχική μελέτη είναι η τοποθέτηση νέου υδάτινου στοιχείου στη νότια πλευρά της πλατείας.

Τελική προθεσμία η 11η Απριλίου

.Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση του έργου είναι 468.513 ευρώ και υπογράφηκε στις 11 Ιανουαρίου 2021 με ορίζοντα ολοκλήρωσης των έργων το αργότερο ένα χρόνο αργότερα θα έπρεπε δηλαδή να ολοκληρωθούν στις 11 Ιανουαρίου. Με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής στις αρχές Δεκεμβρίου δόθηκε τρίμηνη παράταση κατόπιν σχετικού αιτήματος του εργολάβου που επικαλέστηκε τις καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου καθώς και την καθυστέρηση στην έλευση των υλικών λόγω προβλήματος που ανέκυψε εξ΄αιτίας του COVID-19 και της ενεργειακής κρίσης. Μέχρι την ημέρα που χορηγήθηκε η παράταση είχε κατασκευασθεί το 75% του συμβατικού αντικειμένου.

Ο κ. Σβερώνης ήταν κατηγορηματικός ότι το έργο θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί στο Δήμο εντός του χρονοδιαγράμματος και δεν πρόκειται να απαιτηθεί και να δοθεί άλλη παράταση. Έτσι η πλατεία θα έχει την τελική της μορφή πριν το Πάσχα.

Αναγκαία η προστασία της

.Πέρα από την ολοκλήρωση του έργου, «στοίχημα» για τη Δημοτική Αρχή, αλλά και για κάθε ενεργό πολίτη θα είναι η προστασία της πλατείας και του πεζοδρόμου από κάθε είδους αυθαιρεσία και κυρίως από την πρόσβαση οχημάτων. Ήδη το μεσοδιάστημα από την κατασκευή του κεντρικού τμήματος και του πεζοδρόμου λόγω διέλευσης ογκωδών οχημάτων έχουν παρατηρηθεί σπασμένα πλακάκια, τα οποία θα αντικατασταθούν πριν την παράδοση του έργου. Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με τη μελέτη, αλλά και με όσα μας ανέφερε σχετικά ο κ. Σβερώνης, ο χαρακτήρας της κεντρικής πλατείας και του πεζοδρόμου θα προστατεύεται σύμφωνα με τα σύγχρονα Ευρωπαϊκά πρότυπα γι’ αυτό θα τοποθετηθούν κολονάκια, στις οδούς Ηρώων Πολυτεχνείου, Πλαστήρα, Λ. Σακελλαρίου και Υψηλάντου ώστε να αποτρέπουν τη διέλευση οχημάτων, κάτι που είχε εξαγγείλει και ο Δήμαρχος κ. Βασ. Τσιάκος στην κοινή συνέντευξή του με την Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου κ. Ρ. Νιάκα. Όπως είχε αναφέρει ο Δήμος έχει προχωρήσει σε τοποθέτηση ειδικών μπαρών που θα κατεβαίνουν στις 7.00 το πρωί και θα ανεβαίνουν στις 10.00, ώστε να  μην μπορεί κανένα όχημα να ανεβαίνει στον κεντρικό πεζόδρομο πέρα από το καθορισμένο ωράριο, με εξαίρεση βέβαια τα οχήματα έκτακτης ανάγκης (Πυροσβεστικά, ασθενοφόρα, αστυνομικά) για τα οποία έχει ληφθεί μέριμνα.

Η αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης παρέμβασης, αλλά και του αναγκαίου ελέγχου μένει να κριθεί στην πράξη και σε βάθος χρόνου.

Κωστής Κριτσιάνης

επιστροφή στην κορυφή

Ειδησεογραφία

Ειδήσεις ανά Δήμο

Αθλητισμός

Κεντρική Ελλάδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ