.

Δημ. Παπακώστας: "Περί σχέσης Δήμου - Δημοτών - Αιρετών & Υπαλλήλων"

Δημ. Παπακώστας: "Περί σχέσης Δήμου - Δημοτών - Αιρετών & Υπαλλήλων"

.

Όντας στην Αυτοδιοίκηση επί 25 χρόνια με θητεία Δημάρχου (96 μήνες)/Κοινοτικού Συμβούλου (48 μήνες) & Δημοτικού (156 μήνες/13 έτη), υπηρετώντας και την Κοινοτική Αυτοδιοίκηση,και την Καποδιστριακή, Καλλικρατικη και τώρα του Κλεισθενη, οφείλω να εξηγήσω ορισμένα βασικά, ουσιώδη στοιχεία της δράσης στα κοινά,τα τοπικά,τα δημόσια πράγματα:

 

1.Η ενασχόληση με την πολιτική- κεντρική ή τοπική- δεν είναι επάγγελμα.

Είναι εν πρώτοις, ιστορικό κάλεσμα- κοινωνική αποστολή ευθύνης- εθελοντική προσφορά και δράση συλλογική.

Οι Αιρετοί λειτουργούμε ως υπόδειγμα συμπεριφοράς για τον κόσμο,που μας εμπιστεύεται και μας τιμά με ψήφο του.

Οφείλουμε να είμαστε -και να το δείχνουμε-αντικειμενικοί, δίκαιοι, σοβαροί, μετρημένοι και υπερασπιστές του γενικού συμφέροντος.

*Οι νίκες μας καταξιώνουν,μας δικαιώνουν!

*Οι ήττες μας κάνουν σοφότερους.... καλύτερους ως χαρακτήρες...

2.Η συλλογική δράση,οι συνεργασίες σε βελτιώνουν,σε βοηθούν στην ενδοσκόπηση και στη συναντιληψη με τους συναδέλφους.

Το έργο σου είναι απτό, χειροπιαστό υπέρ των συμπολιτών σου,σου προσφέρει ικανοποίηση και άμεση χαρά.

Λες, οφείλεις να λες, πικρές αλήθειες και αυτό στεγνώνει μεν, την ψυχή σου,ίσως χάνεις φίλους, κερδίζεις όμως αξιοπιστία και αναγνώριση από τους ορθολογικά σκεπτόμενους συνδημότες.

Σε βάθος χρόνου αυτό καταγράφεται στη συλλογική μνήμη... 

Προστίθεται στην υστεροφημία σου,που για εμάς τους Πολιτικούς/ Αιρετούς είναι το άπαν!!!

3.Με πρόσφατο άρθρο μου, που πάντα δημοσιοποιείται προς κρίση της κοινής γνώμης, προκλήθηκε αναστάτωση σε ορισμένους, προφανώς" βολεμενους", γιατί θίξαμε κάποιες Δυσλειτουργίες στον ορεινό Δήμο Αργιθεας-ενώ  δρομολογούνται σημαντικά έργα προϋπολογισμού άνω του 1.500.00€.!!!

Παρότι βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του παγετού και το αρμόδιο υπουργείο ενισχύει με μεγάλα,για τη συγκυρία, ποσά τον Δήμο,στο κεντρικό Δημαρχείο δεν λειτουργεί σύστημα θέρμανσης λόγω μη προμήθειας πετρελαίου.....Στις 25 Ιανουαρίου οι 21 και πλέον Αιρετοί συνεδρίασαν σε πολικό ψύχος και ενώ έγινε σύσταση από τον πρόεδρο ΔΣ , εξακολουθεί το πρόβλημα , χωρίς σοβαρή εξήγηση ή δικαιολογία....

Η Δημοτική αρχή, η Εκτελεστική επιτροπή, αντί άμεσα να αντιμετωπίσει το οξύ πρόβλημα και να το επιλύσει....." ερευνά", ποιοί το... διεσπειραν ή το δημοσιοποίησαν....

Η δημοσιότητα δεν γίνεται ως τιμωρία, αλλά για να λειτουργήσει ως.... αλογόμυγα στο οκνηρο....βαρυθυμο άλογο.....

Για να τονώσει το αίσθημα ευθύνης που έχουμε,όλοι οι Αιρετοί απέναντι στον Δήμο,τους δημότες,τους υπαλλήλους μας....

4.Επίσης, ελέγξαμε ως έχουμε καθήκον και συστήσαμε να γίνεται ορθολογική και συνετή χρήση των οχημάτων του Δήμου.

Να υπάρχει ισότιμη μεταχείριση  όλων των εργαζομένων και να μην παρατηρούνται διακρίσεις.

Όταν το 2015, καταθέσαμε τεκμηριωμένη πρόταση στο ΔΣ για Λειτουργία Δημοτικής Συγκοινωνίας ( κατ'άρθρο 83 ΔΚΚ)με λεωφορείο που διέθετε ο Δήμος,που θα συνέδεε τον Απόμακρο ορεινό Δήμο Αργιθεας με τον γειτονικό Δήμο Μουζακίου και θα εξυπηρετούσε τους υπαλλήλους και ΑΜΕΑ δημότες κλπ λόγω μη τακτικής συγκοινωνίας ΚΤΕΛ( δρομολόγια Ανθηρό- Μουζάκι κ αντίστροφα),η τότε Εκτελεστική επιτροπή το θεώρησε....μη εφικτό.

*Σήμερα,το μίνι λεωφορείο κινείται εκτός Δήμου ,χωρίς σχέδιο και δίχως εξυπηρέτηση των υπαλλήλων που αναγκάζονται να χρησιμοποιούν ίδια μέσα επιβαρυνομενοι οικονομικά, δυσβάσταχτο βάρος.

Ο Δήμος ,κάθε δήμος, υποχρεούται να έχει βασική σύνδεση, λεωφορειακή εξυπηρέτηση με τα πλησιέστερα αστικά κέντρα.

Οι υπάλληλοι δεν είναι ούτε..... οπλίτες σε φυλάκιο παραμεθορίου, ούτε μοναχοί- ασκητές, έχουν οικογένειες, υποχρεώσεις και δεν είναι αναγκασμένοι εκ του νόμου να κατοικούν μόνιμα εντός των ορίων του Δήμου ή δίπλα στο Δημαρχείο...

Δικαιούνται στοιχειώδη συγκοινωνιακά μέσα,οπως απολαμβάνουν οι δημοτικοί υπάλληλοι στις πόλεις και κωμοπόλεις.

5.Όταν, ως Αιρετοί, αναδεικνύουμε ένα μείζον πρόβλημα, κατά πρώτον δεν υποχρεουμαστε να λάβουμε...την άποψη κανενός- δρουμε κατά συνείδηση-& κατά δεύτερον πασχίζουμε να λύσουμε και να διευκολύνουμε όλους, ισότιμα,τους εργαζόμενους.

Όλοι γνωρίζουμε τις Δυσλειτουργίες, τις διακρίσεις[ άλλοι καθημερινά στη δουλειά,άλλοι αραιά και πότε....,άλλοι δαπανούν από την τσέπη τους.... μερικοί με δημοτικά οχήματα.....άλλοι αρνούνται να μετακινηθούν εντός των περιοχών του Δήμου και ιδίως στα χωριά Αχελωου...που φαντάζουν ως.... εξορία ή ..." Κείνται μακράν", παρότι είναι τα πλέον ενεργά Δημογραφικά.. ..άλλοι εργάζονται και εξυπηρετούν δημότες απογεύματα και  αργίες και μερικοί...ουτε  τις εργάσιμες ώρες....κλπ..κλπ.].. 

αλλά θέτουμε, δυστυχώς, τα πάντα...κάτω από το χαλί....αντί να τα αντιμετωπίσουμε!Όμως το θέμα....ξεχειλωσε......

6.Καλούμε όλους, Αιρετούς και εργαζόμενους,να κατανοήσουμε το ρόλο μας,να τιμήσουμε τις θέσεις μας,τη δημοτική/ κρατική δαπάνη που αναλογεί στον καθένα και να μην...πεισμωνουμε ή παρεξηγουμε φωνές που στοχεύουν στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων και δυσλειτουργιών.

-Ναι, πρώτοι εμείς οι Αιρετοί, κατανοούμε τις δύσκολες συνθήκες ,λόγω ορεινοτητας και αποστάσεων..& διασποράς των δημοτών μας

-Ναι, δεχόμαστε μια κάποια απόκλιση των ωραρίων,λόγω παγετού, υψόμετρου Τυμπάνου, αλλά με μέτρο και αλληλοεπικαλυψη.

*Όχι,όμως πλήρη ασυδοσία ή μακαριότητα,λόγω και των πολλών διαφορετικών σχέσεων εργασίας με το Δήμο (ΟΑΕΔ, ΕΣΠΑ/ Βοήθεια στο Σπίτι,Τριμηνιτες κλπ).

Αιρετοί- Διοικητικοί υπάλληλοι- Εργαζόμενοι-Χειριστες όλοι υπηρετούμε τους Αργιθεατες,τα ορεινά χωριά μας,τον Τόπο μας!

Οφείλουμε να ανεβάσουμε στροφές.... επίπεδο δουλειάς, προσφοράς! ΟΛΟΙ μας!

Φίλοι όλοι.... Φιλτα'τη η Αλήθεια και η Πατρίδα!!!

Δημήτρης Παπακώστας

Πρόεδρος ΔΣ Αργιθέας Καρδίτσας Θεσσαλιας.....12/2/2019

.

επιστροφή στην κορυφή

Ειδησεογραφία

Ειδήσεις ανά Δήμο

Αθλητισμός

Κεντρική Ελλάδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ