.
.
.

Εκλογές Δήμου Καρδίτσας: 7 απαντήσεις του Φώτη Αλεξάκου σε 7 ερωτήσεις του Karditsalive.Net Κύριο

Εκλογές Δήμου Καρδίτσας: 7 απαντήσεις του Φώτη Αλεξάκου σε 7 ερωτήσεις του Karditsalive.Net

...

Μία προσπάθεια με διπλή στόχευση ξεκινά σήμερα το KarditsaLive.Net, ενόψει των εκλογών της 26ης Μαΐου για την Αυτοδιοίκηση, επικεντρώνοντας στο Δήμο Καρδίτσας.

Από τη μία στοχεύουμε στην ενημέρωση των Καρδιτσιωτών, για θέματα που αφορούν την καθημερινότητα τους, μέσω του τι σκέπτονται να πράξουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι, ώστε να έχουν ένα ακόμα στοιχείο σύγκρισης.

Από την άλλη θέλουμε να δώσουμε βήμα και δυνατότητα στους επικεφαλής των συνδυασμών να παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους σε συγκεκριμένα θέματα και να απευθυνθούν κατά αυτό τον τρόπο στους δημότες.

Επιλέξαμε επτά ερωτήσεις κοινές για όλους τους υποψηφίους και οι οποίες έχουν ήδη απαντηθεί. Με χειροπιαστά καθημερινά θέματα που λίγο-πολύ μας απασχολούν όλους. Σημειώνουμε εδώ πως από την παρουσίαση θα απουσιάσει ο κ. Βασίλης Τσιάκος που ηγείται του συνδυασμού «Καρδίτσα ο τόπος μας», κατόπιν δικής του επιθυμίας και για λόγους που οφείλουμε να σεβαστούμε.

Από σήμερα αρχίζει η παρουσίαση των απαντήσεων υποψηφίων με το ξεκίνημα να γίνεται αλφαβητικά από το νυν Δήμαρχο και εκ νέου υποψήφιο κ. Φώτη Αλεξάκο με το συνδυασμό "Ανεξάρτητη Προοδευτική Συμμαχία Πολιτών Καρδίτσας".

Αναλυτικά:

1. Πώς σκέφτεστε να αξιοποιήσετε το στρατόπεδο Λουμάκη που πρόσφατα πέρασε στην κατοχή του Δήμου;

Όπως είναι γνωστό μετά από πολλές επαφές και συντονισμένες προσπάθειες ως Δημοτική Αρχή καταφέραμε να παραχωρηθεί το στρατόπεδο Λουμάκη, να γίνει η οριστική μεταγραφή του ακινήτου και να είναι πλέον περιουσία του Δήμου μας. Αμέσως μετά, χωρίς να χάσουμε χρόνο προκηρύξαμε Πανελλήνιο διαγωνισμό ιδεών για την αξιοποίησή του. Έγινε η αξιολόγηση, απονεμήθηκαν τα βραβεία και με βάση τις προτάσεις που κατατέθηκαν ξεκινήσαμε την σύνταξη της οριστικής μελέτης αξιοποίησής του ως ένα νέο πνεύμονα πρασίνου αντίστοιχο του Παυσιλύπου.

Παράλληλα έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες τροποποίησης του τοπικού ρυμοτομικού, ώστε τα υπάρχοντα κτίρια να μπορούν να παραμείνουν, κάτι που δεν επιτρέπεται σήμερα. Καταληκτικά, για μας ως Δημοτική Αρχή η ωρίμανση της οριστικής μελέτης είναι ΠΡΩΤΗ προτεραιότητα, ώστε να διεκδικήσουμε την ένταξη του έργου ανάπλασης του στρατοπέδου μόλις βγει η πρώτη πρόσκληση ενδιαφέροντος.

2. Ποια είναι η πολιτική που θα ακολουθήσετε στο θέμα των ποδηλατοδρόμων; Είναι στις σκέψεις η συντήρηση και επέκταση του δικτύου;

Η περαιτέρω ενθάρρυνση της χρήσης του ποδηλάτου ήταν και είναι απόλυτη προτεραιότητά μας. Είμαστε πόλη του ποδηλάτου και θεωρούμε ότι αυτό είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του Δήμου μας και κάνουμε πολλές δράσεις για να το αξιοποιήσουμε. Η πρόσφατη βράβευσή μας στις τρεις καλύτερες Ευρωπαϊκές πόλεις μεταξύ 2.900 διαγωνιζομένων στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας το αποδεικνύει. Η επέκταση και η συντήρηση των υπαρχόντων γίνεται ήδη πράξη. Στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που εντάχθηκε πρόσφατα στο ΕΣΠΑ προβλέπεται η ανάπλαση της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου με την κατασκευή ποδηλατοδρόμου, καθώς και του συνόλου της οδού Λάππα συνολικού μήκους 3,5 χλμ.

Τέλος η μελέτη του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) προϋπολογισμού 65.000€ που έχουμε προκηρύξει και στην οποία προβλέπεται ευρύτατη διαβούλευση, θα μας δώσει προτάσεις για την ακόμη μεγαλύτερη και ασφαλή χρήση του ποδηλάτου.

3. Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος προγραμματισμός για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων, που δείχνει εξαιρετικά δυσεπίλυτο;

Στο ζήτημα των αδέσποτων συγκαταλεγόμαστε στους πρώτους Δήμους της χώρας με τις περισσότερες δράσεις και πρωτοβουλίες, πάντα σε αγαστή συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία. Συγκεκριμένα:

- 20πλασιάσαμε τους διατιθέμενους πόρους για διαχείριση αδέσποτων, στειρώσεις, διατροφή, περίθαλψη και φιλοξενία,

- Κάναμε περισυλλογή πάνω από 1000 αδέσποτων, τα οποία υιοθετήθηκαν ή φιλοξενούνται στα προσωρινά καταφύγια

- Κάναμε πολλές ενημερωτικές δράσεις σε σχολεία και διανομή φυλλαδίων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΥΑΚ

- Φιλοξενούμε 300 αδέσποτα έναντι 130 που παραλάβαμε

Τα αποτελέσματα είναι ορατά, αφού πετύχαμε πάνω από 50% μείωση του πληθυσμού τους και μειώσαμε τα δαγκώματα κατά 83% . Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και πιστεύουμε ότι παράλληλα με τις δράσεις θα υπάρξει μεγαλύτερη ανταπόκριση των πολιτών, ώστε να αποφεύγονται οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες των δεσποζόμενων ζώων που είναι η γενεσιουργός αιτία του προβλήματος και η μείωση του αριθμού των αδεσπότων να γίνει ακόμη μεγαλύτερη.

4. Έχετε στις προτεραιότητες σας την αξιοποίηση των Δημοτικών Ξενώνων και αν ναι πως θα κινηθείτε για να το πετύχετε;

Οι μισθώσεις που έγιναν επί προηγούμενων Διοικήσεων, δεν είχαν ευτυχή κατάληξη. Αφού εξαντλήσαμε τον διάλογο, ήδη με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ξεκίνησαν οι διαδικασίες έξωσης. Επιδιώκουμε την ταχύτερη ολοκλήρωση των διαδικασιών και την εκ νέου μίσθωσή τους, ώστε και έσοδα να υπάρξουν και να αυξηθεί η απασχόληση και φυσικά ο αριθμός των διατιθέμενων κλινών.

5. Κρίνετε απαραίτητη μία νέα κυκλοφοριακή μελέτη για την πόλη και ποια θεωρείτε πως πρέπει να είναι η φιλοσοφία της, ώστε να λύσει προβλήματα;

Όπως απάντησα και παραπάνω ήδη προκηρύξαμε μελέτη με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο ύψους 65.000€. Στη μελέτη αυτή που ονομάζεται Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) δεν δίνονται μόνο κυκλοφοριακές απαντήσεις αλλά αναπτύσσεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μείωσης της χρήσης του αυτοκινήτου με ενθάρρυνση του βαδίσματος, της χρήσης του ποδηλάτου και της χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς.

6. Ποια η πολιτική που θα ακολουθήσετε στην ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στο Δήμο και την χρήση της για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους Δημότες;

Ήδη είμαστε στους πρώτους Δήμους της χώρας που ενσωματώνουν την τεχνολογία για την εξυπηρέτηση του πολίτη. Υπάρχει η εφαρμογή My Karditsa app για παρατηρήσεις, επισημάνσεις, παράπονα μέσω κινητού. Γίνονται ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου. Εφαρμόζουμε πρώτοι σε όλη την Ελλάδα την εφαρμογή του συνεπιβατισμού (carpooling). Έχουμε ελεύθερο wi fi στους κοινόχρηστους χώρους και προγραμματίζουμε τον πολλαπλασιασμό των θέσεων σε πόλη και χωριά, αξιοποιώντας Ευρωπαικούς και ίδιους πόρους. Τοποθετήσαμε και συνεχίζουμε την τοποθέτηση μεγάλου αριθμού νέων φωτιστικών led κ.λπ. Η βελτίωση των οικονομικών του Δήμου μας επιτρέπει πλέον να συνεχίσουμε με ακόμη περισσότερο ζήλο την αξιοποίηση της τεχνολογίας για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους Δημότες.

7. Είναι στις οικονομικές -και σε ανθρώπινο δυναμικό-δυνατότητες του Δήμου η σωστή συντήρηση και πλήρης λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων, τώρα που προστίθεται και το νέο κλειστό;

Με πολύ μεγάλη προσπάθεια και σε συνεργασία με την Περιφέρεια, ολοκληρώνουμε εντός των επόμενων ημερών ως Δημοτική Αρχή το νέο σύγχρονο κλειστό της πόλης μας. Είναι μια πολύ σημαντική αθλητική υποδομή για τον Δήμο μας. Παρά την έλλειψη προσωπικού, έχουμε τον σχεδιασμό για την λειτουργία του. Τα οφέλη για την τοπική κοινωνία είναι πολύ περισσότερα από την οικονομική επιβάρυνση και τις δυσκολίες. Άλλωστε παρά την μείωση του προσωπικού τα τελευταία χρόνια έχουμε αποδείξει ότι με τις κατάλληλες προσαρμογές βελτιώνουμε το παρεχόμενο έργο στους Δημότες.

Τελευταία τροποποίηση στις15 Μαΐου 2019, 11:49
επιστροφή στην κορυφή

Ειδησεογραφία

Ειδήσεις ανά Δήμο

Αθλητισμός

Κεντρική Ελλάδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ