.
.
.

Γ. Σακελλαρίου στο KarditsaLive.Net: Η «Δημοτών Παρέμβαση» στοχεύει στην αυτοδυναμία στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα Κύριο

Γ. Σακελλαρίου στο KarditsaLive.Net: Η «Δημοτών Παρέμβαση» στοχεύει στην αυτοδυναμία στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα

...

«Δημοτών Παρέμβαση» είναι το όνομα του Αυτοδιοικητικού Συνδυασμού που θα ηγηθεί ο κ. Γιώργος Σακελλαρίου για τον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα, όπως ο ίδιος αποκάλυψε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο KarditsaLive.Net.

Όπως ανέφερε στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα, ο επί 20 χρόνια ασχολούμενος με τα κοινά υποψήφιος δήμαρχος, ο στόχος του συνδυασμού του είναι η αυτοδυναμία, πιστεύει σε αυτή αν και κατανοεί τις δυσκολίες που υπάρχουν λόγω εκλογικού νόμου και την πιθανή ύπαρξη πολλών συνδυασμών.

Στη συνέντευξή του τονίζει ότι οι δικοί του υποψήφιοι ξεκινούν από διαφορετικές πολίτικες αφετηρίες και πως οι πολιτικοί φορείς είναι οι πυλώνες της Δημοκρατίας. Με αυτό ως δεδομένο δεν απορρίπτει οποιαδήποτε στήριξη πολιτικών δυνάμεων του «δημοκρατικού τόξου» υπό την απαραίτητη, βεβαίως προϋπόθεση του σεβασμού και αποδοχής της βασικής φιλοσοφίας για πραγματικά ακηδεμόνευτη και αχειραγώγητη τοπική αυτοδιοίκηση.

Δηλώνει αντίθετος με τον νέο εκλογικό νόμο και σημειώνει πως  πέρα από μεγαλόστομες διακηρύξεις περί  διεύρυνσης της δημοκρατίας και αναλογικής συμμετοχικότητας, το βασικό και ουσιαστικό συμπέρασμα είναι ότι το νέο πλαίσιο «ποτίζει» το δέντρο της συναλλαγής.

Ακόμα υποστηρίζει ότι ο τομέας του τουρισμού έχει εγκαταλειφθεί από την παρούσα Δημοτική αρχή, θέτει ως προτεραιότητα, εφόσον εκλεγεί, τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, ενώ σημειώνει με νόημα ότι παρά την οικονομική συγκυρία  υπάρχουν δυνατότητες δημιουργικής πολιτικής στον Δήμο αρκεί  η κατανομή των διαθέσιμων πόρων να γίνεται με σύνεση και με βάση τις πραγματικές ανάγκες των Δημοτών και όχι των διοικούντων και του περίγυρού τους.

Όλη η συνέντευξη του κ. Γιώργου Σακελλαρίου

Κε Σακελλαρίου, τι ήταν αυτό που σας ώθησε να αποφασίσετε να ηγηθείτε ψηφοδελτίου για την διεκδίκηση του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα;

Η μακρόχρονη και ουσιαστική παρέμβαση μου στα δημοτικά δρώμενα, στα πλαίσια και θεσμικών μου ιδιοτήτων, το υψηλό αίσθημα ευθύνης, σε συνδυασμό με την επίμονη παρότρυνση συνειδητοποιημένων συνδημοτών μας για την αδήριτη αναγκαιότητα  χάραξης πορείας επιβίωσης και αναγέννησης του Δήμου μας, με οδήγησαν στην απόφαση της  συγκρότησης  του πολυσυμμετοχικού και ακηδεμόνευτου συνδυασμού «ΔΗΜΟΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ», αφουγκραζόμενος την αγωνία και τις εύλογες ανησυχίες τους για το μέλλον του Δήμου μας.

Σας ενδιαφέρει κάποια επίσημη κομματική στήριξη ή είναι κάτι που δεν το θεωρείτε απαραίτητο ;

Σας ευχαριστώ που μου κάνετε αυτήν την ερώτηση και μου δίνετε την ευκαιρία να εκφράσω την αποστασιοποίησή μου από το κλίμα του «συρμού»  των τελευταίων χρόνων, που συνοδεύεται από ισχυρές  δόσεις  υποκρισίας και υποτίμησης της νοημοσύνης των πολιτών.

Ηγούμαι συνδυασμού πολυσυμμετοχικού, του οποίου τα στελέχη ξεκινούν από διαφορετικές  πολιτικές αφετηρίες, που προφανώς αναφέρονται, κυρίως, σε προτιμήσεις τους σε διαφορετικούς πολιτικούς φορείς, οι οποίοι κατά το Σύνταγμα αποτελούν τους βασικούς πυλώνες του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Επειδή, δυστυχώς, στις μέρες μας, εντελώς υποκριτικά και πολιτικάντικα, έχει «θεοποιηθεί» η έννοια του λεγόμενου «ανεξάρτητου» συνδυασμού, εξυπηρετώντας προφανείς μικροπολιτικές σκοπιμότητες, σας δηλώνω ευθαρσώς ότι, σεβόμενος τον θεσμικό ρολό των πολιτικών κομμάτων στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και τον  ιδιαίτερα  σημαντικό ρόλο τους στο επίπεδο της αγαστής συνεργασίας με τις υγιείς δυνάμεις της αυτοδιοίκησης, οποιαδήποτε στήριξη πολιτικών δυνάμεων του «δημοκρατικού τόξου» θα ήταν καλοδεχούμενη υπό την απαραίτητη, βεβαίως προϋπόθεση του σεβασμού και αποδοχής της βασικής μας φιλοσοφίας για πραγματικά ακηδεμόνευτη και αχειραγώγητη τοπική αυτοδιοίκηση. Όλα τα άλλα είναι εκ του περισσού και αποτελούν μνημεία απύθμενης υποκρισίας και μικροπολιτικής κουτοπονηριάς.

Φαντάζομαι ότι βρίσκεστε σε διαδικασίες στελέχωσης του ψηφοδελτίου σας. Ποια είναι τα κριτήρια που επιλέγετε τα πρόσωπα που θα συμμετάσχουν;

Με βάση την εμπειρία μου, αλλά κυρίως αφουγκραζόμενος τις αγωνίες και τις προτροπές των συνδημοτών μας στο πλαίσιο μιας ιδιότυπης και συνεχούς διαβούλευσης τα τελευταία χρόνια, επέλεξα, σε συνεργασία με τα στελέχη που στηρίζουν τον συνδυασμό, ως βασικά κριτήρια την εντιμότητα, την αυτοδιοικητική συνείδηση, την πραγματική βούληση ανιδιοτελούς προσφοράς, την απόλυτη προσήλωση σε έναν κοινό αξιακό κώδικα ηθικής, καθώς και την αποδοχή και εκτίμηση των τοπικών τους κοινωνιών συνεκτιμώντας και τι δυνατότητές τους να ανταποκριθούν στις ευθύνες που θα κληθούν να αναλάβουν.

Παρότι ένας μικρός Δήμος φαίνεται ότι θα έχουμε τουλάχιστον τέσσερα ψηφοδέλτια.  Πόσο σημαντικό ρόλο θα παίξει αυτό στην οικονομία των εκλογών και πόσο περιορίζει τις πιθανότητες αυτοδυναμίας;

Οι συνεργάτες μου κι εγώ, στοχεύουμε στην επιτυχία του συνδυασμού μας και πιστεύουμε στην εξασφάλιση της αυτοδυναμίας από την πρώτη Κυριακή. Ωστόσο, αν όπως λέτε συμμετέχουν τελικά τέσσερα ψηφοδέλτια, η αυτοδυναμία γίνεται δυσκολότερη.

Έχετε ασχοληθεί με τα κοινά και έχετε διατελέσει και πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου σε Διοίκηση του κ. Τσιαντή. Με την εμπειρία που διαθέτετε, διακρίνετε πιθανότητες συνεργασίας μεταξύ των συνδυασμών που θα συμμετάσχουν;

Συμμετέχω στα κοινά αδιάλειπτα από το 1998. Έχω διατελέσει επίσης Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Νεβρόπολης Αγράφων και Αντιδήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα. Η συνεργασία ανάμεσα στους συνδυασμούς που θα συμμετάσχουν, αν χρειαστεί, σε ότι αφορά εμάς θα κριθεί κατά περίπτωση και από την πλευρά μας πάντοτε με πυξίδα και γνώμονα το συμφέρον του Δήμου και των Δημοτών μας.

Το νέο εκλογικό σύστημα, έχει κατηγορηθεί από την πλειοψηφία των αιρετών, ως σύστημα που ευνοεί τα «Παζαρέματα». Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτή την άποψη;

Δεν είναι μόνον η πλειοψηφία των αιρετών, είτε μέσω θεσμικών τους εκπρόσωπων (ΚΕΔΕ,ΕΝΠΕ, ΠΕΔ κλπ) είτε μεμονωμένων αυτοδιοικητικών προσωπικοτήτων. Έχει καταστεί συνείδηση στους πολίτες ότι πέρα από μεγαλόστομες διακηρύξεις περί  διεύρυνσης της δημοκρατίας και αναλογικής συμμετοχικότητας, το βασικό και ουσιαστικό συμπέρασμα είναι ότι το νέο πλαίσιο «ποτίζει» το δέντρο της συναλλαγής, λαμβανομένου σοβαρά υπόψη ότι ο χώρος της αυτοδιοίκησης έχει δεχτεί τα τελευταία χρόνια συντριπτικό πλήγμα για το κύρος και την αξιοπιστία του στους τομείς τη διαφθοράς, της κακοδιαχείρισης και των αθέμιτων συναλλαγών.

Υπάρχουν θετικά στοιχεία στον «Κλεισθένη» που θα μπορούσαμε να απομονώσουμε και να κρατήσουμε;

Ένα νομοθετικό πλαίσιο κρίνεται στο σύνολο του και όχι αποσπασματικά από μεμονωμένες  διατάξεις. Δεν έχει νόημα η εστίαση σε κάποιες επί μέρους αναφορές όταν το βασικό οικοδόμημα, τόσο ως προς την γενική του φιλοσοφία όσο και ως προς την στόχευσή του (κυρίως) έχει απορριφθεί από το σύνολο των θεσμικών εκπρόσωπων και των αιρετών στελεχών πανελλαδικά.

Ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα  έχει ως αναπτυξιακή ναυαρχίδα τον τουρισμό. Έχει μέχρι τώρα δοθεί η απαραίτητα βαρύτητα από τις δημοτικές αρχές σε αυτό τον τομέα ή απαιτούνται επιπλέον κινήσεις;

Λυπούμαι που είμαι αναγκασμένος να το επισημάνω,  αλλά ουδεμία υπήρξε ως σήμερα στρατηγική και ουδείς σχεδιασμός στον τομέα της τουριστικής ανάπτυξης με ολέθριες συνέπειες για τους επαγγελματίες της περιοχής αλλά και για επιδόξους επενδυτές.

Όλα αντιμετωπίστηκαν με κομπογιαννίτικη και αντιεπαγγελματική νοοτροπία χωρίς σχέδιο και συγκρότηση ολοκληρωμένης και υλοποιήσιμης αναπτυξιακής πρότασης, συνδυασμένης με την εξασφάλιση των απαραίτητων υποδομών και την εκμετάλλευση και αποτελεσματική αξιοποίηση κοινοτικών πόρων που διατίθενται για έργα υποδομών και προστασίας του περιβάλλοντος.

Αλλά και σε επιμέρους παρεμβάσεις αναφέρω ενδεικτικά την παντελή μας απουσία σε προγράμματα συνεδριακού τουρισμού, μαθητικού τουρισμού, οργανωμένου φυσιολατρικού τουρισμού, θρησκευτικού τουρισμού (στο γραφείο οργανωμένου θρησκευτικού τουρισμού της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος  αγνοούν ακόμα και την ύπαρξή μας), που θα έδιναν σημαντική ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, αυτά όμως αποτέλεσαν και αποτελούν «ψιλά γράμματα» για την διοίκηση του Δήμου μας.

Και βεβαίως, ουδεμία υπήρξε μέχρι σήμερα μεθοδική και υπεύθυνη συνεργασία με αρμόδιους φορείς (Υπ. Τουρισμού, ΕΟΤ, Περιφέρεια, αναπτυξιακές εταιρίες , εκθέσεις και προβολή στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, μεγάλα τουριστικά γραφεία κλπ) για την ένταξή μας στον κεντρικό σχεδιασμό αξιοποίησης της περιοχής ως θελκτικού τουριστικού προορισμού. Για του λόγου το αληθές βλέπετε την συντριπτική ,σε βάρος μας, σύγκριση με άλλους Δήμους της περιφέρειάς μας.

Υπάρχουν άλλα σημεία που θα μπορούσε να βασιστεί για την ανάπτυξη του ο Δήμος και οι κάτοικοί του;

Ο πρωτογενής τομέας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια φθίνει δραματικά, προσφέρεται και πρέπει να δοθεί προτεραιότητα από τον Δήμο για την ανάπτυξή του. Θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την βελτίωση-διόρθωση της ισχύουσας νομοθεσίας, που αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας με προτεραιότητα την εκτός λεκάνης απορροής της λίμνης περιοχή του Δήμου μας.

Υπάρχουν από πλευράς σας κάποιες σκέψεις για το τι θα αποτελέσει προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής, εφόσον εκλεγείτε;

Άμεση προτεραιότητα για μας θα αποτελέσει η βελτίωση της καθημερινότητας των Δημοτών μας και η ανασυγκρότηση των δομών του Δήμου που τα τελευταία χρόνια εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους.

Πιστεύετε ότι με δεδομένη την οικονομική κατάσταση και της χώρας αλλά και των ΟΤΑ, υπάρχουν περιθώρια να ασκηθεί δημιουργική πολιτική από ένα Δήμο;

Η δημιουργική πολιτική στον Δήμο ασκείται και υπάρχουν αυτά τα περιθώρια, όταν η κατανομή των διαθέσιμων πόρων γίνεται με σύνεση και με βάση τις πραγματικές ανάγκες των Δημοτών και όχι των διοικούντων και του περίγυρού τους.

Τι θα καταλογίζατε στην παρούσα Δημοτική Αρχή ότι δεν έπραξε σωστά στη θητεία της και θα το γνωστοποιούσατε και στους Δημότες;

Η παρούσα Δημοτική αρχή έχει οριστικά πλέον κλείσει τον κύκλο της. Έχουμε επισημάνει στο τελευταίο χρονικό διάστημα λάθη και παραλείψεις και θα το κάνουμε και στο επόμενο διάστημα, έχοντας πρωταρχικά το βλέμμα και τη σκέψη μας στο μέλλον, για το τί θα πράξουμε εμείς ως αυριανή Δημοτική αρχή και πάντως χωρίς τη διάθεση καταλογισμών αλλά και τον ρόλο του δικαστή και τιμωρού.

Ποια είναι τα στοιχεία του ανθρώπου Γιώργου Σακελλαρίου  που θα τον βοηθήσουν να πετύχει στο ρόλο του δημάρχου, αν τον επιλέξουν οι δημότες;

Η διαδρομή μου στα κοινά και η εμπειρία μου, η καταξίωση στον επαγγελματικό μου βίο επί είκοσι συναπτά έτη, οι σπουδές μου και κυρίως η δημοκρατική διαπαιδαγώγηση από τα φοιτητικά μου χρόνια στην κατεύθυνση του «εμείς» και όχι του «εγώ».

Π.Κ.

Τελευταία τροποποίηση στις19 Φεβρουαρίου 2019, 21:07
επιστροφή στην κορυφή

Ειδησεογραφία

Ειδήσεις ανά Δήμο

Αθλητισμός

Κεντρική Ελλάδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ