.
.
.

Παν. Νάνος στο KarditsaLive.Net: Οι «Νέοι Ορίζοντες» είναι η λύση στο πρόβλημα της στασιμότητας και της παρακμής που βάλτωσε το Δήμο Λίμνης Πλαστήρα Κύριο

Παν. Νάνος στο KarditsaLive.Net: Οι «Νέοι Ορίζοντες» είναι η λύση στο πρόβλημα της στασιμότητας και της παρακμής που βάλτωσε το Δήμο Λίμνης Πλαστήρα

...

Ως τη λύση στο πρόβλημα της στασιμότητας και της παρακμής που τα τελευταία χρόνια βάλτωσε την περιοχή του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, χαρακτήρισε το συνδυασμό που ηγείται ο κ. Παναγιώτης Νάνος.

Ο διοικητής του Πανεπιστημιακού και Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, που πρόσφατα παρουσίασε τους «Νέους Ορίζοντες» παραχώρησε στο KarditsaLive.Net μια συνέντευξη για το πώς βλέπει την κατάσταση στο Δήμο, τους στόχους που θέτει και τους που, κατά την άποψή του, επιβάλλουν να αλλάξει χέρια ο Δήμος.

Απαντώντας στις ερωτήσεις μας τονίζει ότι η διεκδίκηση του Δήμου λίμνης Πλαστήρα ξεκινά από ένα ηθικό χρέος που έχει προς τον τόπο και λέει ότι είναι ζήτημα κοινωνικής ευθύνης να δώσει στους κατοίκους και την περιοχή μία αξιόπιστη πρόταση για την ανάπτυξη.

Υπογραμμίζει ότι οι «Νέοι Ορίζοντες» είναι  ένας ανεξάρτητος συνδυασμός με ενεργούς πολίτες από όλους τους πολιτικούς χώρους, ενώ χαρακτηρίζει ψεύτες και  ανέντιμους όσους διακινούν την φήμη ότι είναι κυβερνητικό ψηφοδέλτιο.

Σημειώνει ότι στόχος είναι η εκλογή από την πρώτη Κυριακή, εκτιμώντας ότι αυτό είναι εφικτό. Υποστηρίζει ότι υπάρχει ένα βαθύ αίτημα για αλλαγή διότι η απερχόμενη δημοτική αρχή έχει κουράσει με την 25χρονη θητεία και δεν έχει να προσφέρει κάτι διαφορετικό. Σε ότι αφορά τις συνεργασίες, δηλώνει ανοιχτός και πως ως δημοτική αρχή θα είναι ανοιχτή σε ιδέες και προτάσεις, απ’ όπου κι αν προέρχονται.

Ακόμα μιλά για τον τουρισμό ως απόλυτη προτεραιότητα με στόχο τον «Τουρισμό 4 εποχών και όλων των ημερών», αναφέρεται  σε ολοκληρωμένο σχέδιο για την επανακατοίκηση των χωριών, ενώ τονίζει ότι το πρώτο πράγμα  που θα γίνει με την εκλογή του συνδυασμού του θα είναι η δημιουργία του Τοπικού Μητρώου Απασχόλησης.

Τέλος, ξεκαθαρίζει ότι η θέση του δημάρχου δεν είναι επάγγελμα και πως φιλοδοξούν να φέρουν ένα άλλο ήθος και ύφος στην άσκηση της εξουσίας στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Νάνου στο KarditsaLive.Net:

“Νέοι Ορίζοντες”. Τι σας έκανε να επιλέξετε το συγκεκριμένο όνομα για τον συνδυασμό σας και τι εκφράζει για σας;

Οι «Νέοι Ορίζοντες» είναι με δυο λέξεις η πρόταση Ανάπτυξης που φέρνουμε για την περιοχή. Έχουμε δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τις παραλίμνιες κοινότητες με βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία και τις καλές πρακτικές που χρησιμοποίησαν άλλες περιοχές της χώρας μας που σήμερα είναι σε καλύτερη θέση. Είμαστε η λύση στο πρόβλημα της στασιμότητας και της παρακμής που τα τελευταία χρόνια βάλτωσε την περιοχή. Δεν μπορεί να βλέπουμε επιχειρήσεις να κλείνουν, τους κοινοτικούς ξενώνες να ρημάζουν, την  περιοχή να βυθίζεται στην εγκατάλειψη και να εξακολουθούμε να μένουμε αδρανείς. Ο τόπος θέλει πραγματικά νέους ορίζοντες, αυτή είναι η βαθύτερη ανάγκη του.

Η ενασχόλησή σας με τα κοινά είναι γνωστή και μακροχρόνια. Η διεκδίκηση όμως του Δήμου είναι κάτι καινούργιο. Έφθασε το πλήρωμα του χρόνου ή σας ώθησε κάτι άλλο σε αυτή την απόφαση;

Προσωπικά ξεκίνησα από τα εφηβικά μου χρόνια να προσφέρω στα Κοινά, αρχικά μέσα από την λειτουργία της Βιβλιοθήκη που ίδρυσε στην Κοινότητα ο Σύλλογος Μορφοβουνιωτών  Αθήνας. Έκτοτε δεν έλειψα ποτέ από την συλλογική δράση και την εθελοντική προσφορά στο χωριό μου και την πόλη της Καρδίτσας.  Η διεκδίκηση του Δήμου λίμνης Πλαστήρα ξεκινά από ένα ηθικό χρέος που έχω προς τον τόπο. Είναι για μένα ζήτημα κοινωνικής ευθύνης να δώσω στους κατοίκους και την περιοχή μία αξιόπιστη πρόταση για την ανάπτυξη της περιοχής, η οποία είναι εγκλωβισμένη μέχρι σήμερα. Προσωπικά έχω μια επαγγελματική διαδρομή η οποία είναι γνωστή, θα παραιτηθώ για να υπηρετήσω τον τόπο μου με αγάπη και ανιδιοτέλεια.

Ποια είναι τα στοιχεία με τα οποία επιλέγετε υποψηφίους για να στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο;

Δημιουργούμε ένα συνδυασμό με έμπειρους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Δημόσια Διοίκηση. Ταυτόχρονα έχουμε μαζί μας νέους επιστήμονες με φρέσκιες ιδέες και γνώση της οικονομικής και αναπτυξιακής πραγματικότητας. Είμαστε ένας ανεξάρτητος συνδυασμός ανθρώπων που αγαπάμε τον τόπο μας και θέλουμε να προσφέρουμε.

Ποια είναι τα στοιχεία που προβάλλετε για να πείσετε έναν υποψήφιο να συμμετάσχει στην προσπάθεια;

Πρώτα απ’ όλα οι υποψήφιοι που εντάσσονται στον συνδυασμό μας διακατέχονται από τα ίδια αισθήματα, έχουμε συναντίληψη για αυτά που πρόκειται να γίνουν. Έχουν διαβάσει τις θέσεις μας, τις αρχές και τις αξίες, με τις οποίες σκοπεύουμε να διοικήσουμε το Δήμο και συμφωνούν με αυτά.

Πόσο δύσκολο είναι σε μικρούς Δήμους, όπως ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα, να βρεθεί ο απαιτούμενος αριθμός ικανών υποψηφίων, ειδικά όταν υπάρχουν και περισσότεροι από δύο συνδυασμούς που τους αναζητούν;

Οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που έχουν γίνει στην Αυτοδιοίκηση είναι σημαντικές, όπως η απλή αναλογική, ο διαχωρισμός των κοινοτικών συμβουλίων, η συμμετοχή των γυναικών στο 40% των υποψηφίων κ.λπ. Εκτιμώ ότι οι αλλαγές αυτές διευκολύνουν την δημιουργία περισσότερων συνδυασμών και αυτό ήδη αποτυπώνεται σε όλους τους δήμους της χώρας. Για το δήμο λίμνης Πλαστήρα χρειάζονται από 21 μέχρι 27 υποψήφιοι και είναι σχετικά εύκολο να σχηματιστεί ψηφοδέλτιο. Εμείς, έχουμε σχεδόν κλείσει τον συνδυασμό μας.

Σήμερα που μιλάμε υπάρχει πιθανότητα να έχουμε ακόμα και 5 συνδυασμούς στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα. Το θεωρείτε εφικτό να συμβεί τελικά κάτι τέτοιο;

Δεν γνωρίζω αν θα έχουμε 5 συνδυασμούς μέχρι τέλους, αν και όλα δείχνουν ότι έτσι θα συμβεί. Για εμάς αυτό δεν είναι πρόβλημα αλλά οι πρακτικές και ο τρόπος που διεκδικεί κάποιος την ψήφο των πολιτών. Στις δημοκρατικές κοινωνίες ο πλούτος των ιδεών,  η συμμετοχή των πολιτών και η εναλλαγή ηγεσιών στη δημοτική αρχή, οι συνεργασίες, είναι κεφάλαιο για τον τόπο.

Ποιος είναι ο εκλογικός σας στόχος και πως βλέπετε τις μετεκλογικές συνεργασίες;

Στόχος μας είναι η εκλογή μας από την πρώτη Κυριακή και αυτό εκτιμούμε ότι είναι εφικτό, το εισπράττουμε από τις επισκέψεις μας στα χωριά. Υπάρχει ένα βαθύ αίτημα για αλλαγή διότι η απερχόμενη δημοτική αρχή έχει κουράσει με την 25χρονη θητεία και δεν έχει να προσφέρει κάτι διαφορετικό. Σε ότι αφορά τις συνεργασίες, εννοείται ότι είμαστε ανοιχτοί και ως δημοτική αρχή θα είμαστε ανοιχτοί σε ιδέες και προτάσεις που θα φέρνει κάθε δημοτικός σύμβουλος, ακόμα και αιτήματα φορέων θα συζητιούνται υπό την μορφή εισηγήσεων στο δημοτικό συμβούλιο. Για εμάς η αρχή του ενός αποδείχθηκε καταστροφική για τον Δήμο και θα σταματήσει την επόμενη των εκλογών.

Στην παρουσίαση του συνδυασμού σας παρέστησαν και στελέχη που επί χρόνια ήταν στο πλευρό του κ. Τσιαντή. Θα είναι πλέον μαζί σας; Και αν ναι, υπάρχει θετική και αρνητική πλευρά σε αυτή την συνεργασία;

Τα τελευταία δύο χρόνια η απερχόμενη δημοτική αρχή έχασε την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο και αυτό διότι 8 δημοτικοί σύμβουλοι έφυγαν καταγγέλλοντας πράγματα, εξ’ αυτών κάποια είναι σε πειθαρχική και δικαστική έρευνα. Θα μου επιτρέψετε να μην αναφερθώ για λόγους σεβασμού στην έρευνα. Το χειρότερο όμως όλων είναι ότι έχασε και την εκτίμηση, βέβαια όχι μόνον όσων αποχώρησαν. Ο καθένας έχει τη διαδρομή του και όλοι μας κρινόμαστε πρώτα από την Κοινωνία.

Στους «Νέους Ορίζοντες» έχουν ενταχθεί στελέχη που διαφώνησαν με πρακτικές και αποχώρησαν από την διοίκηση του δήμου. Θα μπορούσαν να σιωπήσουν, δεν το έκαμαν. Προτίμησαν να συγκρουστούν με το όποιο κόστος, παρά να βολευτούν όπως θα μπορούσαν να κάνουν. Προτίμησαν μία έντιμη φυγή, αλλά ταυτόχρονα έμειναν στο δήμο και για δύο χρόνια κάτω από  δύσκολες συνθήκες συνεισφέρουν σε ένα άλλο τρόπο διοίκησης του Δήμου προστατεύοντας τα συμφέροντα της περιοχής. Αυτό πρέπει να τους το αναγνωρίσουμε.    

Σας ακούσαμε, στην πρώτη δημόσια ομιλία σας ως επικεφαλής συνδυασμού  να αναφέρεστε σε νέο ήθος και ύφος άσκησης της εξουσίας, απαλλαγμένο από ισόβιους δήμαρχους και καθεστωτικές αντιλήψεις.  Αυτό, πέραν της γνωστοποίησης της δικής σας φιλοσοφίας, εμπεριέχει και αιχμές προς την σημερινή Δημοτική Αρχή;

Φιλοδοξούμε να φέρουμε ένα άλλο ήθος και ύφος στην άσκηση της εξουσίας στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα, αυτή είναι ένα από τα κίνητρα της υποψηφιότητας. Προσωπικά θεωρώ ότι η θέση του δημάρχου δεν είναι επάγγελμα και θα έπρεπε να θεσμοθετηθούν οι δύο θητείες στα αξιώματα των αιρετών. Η μακρόχρονη παραμονή στην όποια εξουσία φθείρει και διαφθείρει συνειδήσεις. Η εμμονή να διατηρηθεί κάποιος στην εξουσία οδηγεί σε μεθόδους που ταλάνισαν το πολιτικό σύστημα και χρεοκόπησαν τον τόπο μας. Για παράδειγμα: τα ρουσφέτια, η ευνοιοκρατία, ο χωρισμός των πολιτών σε «δικούς  μας» και τους άλλους, η επιλεκτική ικανοποίηση προσωπικών αναγκών με έργα που πληρώνουν οι δημότες με αντάλλαγμα τις ψήφους, και άλλα παραδείγματα που γνωρίζουν οι πολίτες και δεν έχει νόημα να πούμε περισσότερα.  Όταν η επανεκλογή γίνεται εμμονή και στόχος που πρέπει «πάση θυσία να κερδηθεί», αυτό οδηγεί σε ιδιοκτησιακές αντιλήψεις για το Δήμο και καθεστωτικές συμπεριφορές που δεν συνάδουν σε πολιτισμένες και δημοκρατικές κοινωνίες. Στην Αμερική έχουν θεσπίσει δύο θητείες για κάθε πρόεδρο, στην Ελλάδα που γέννησε την Δημοκρατία αναπαράγουμε στοιχεία της οθωμανικής περιόδου όπως ρουσφέτια, παζάρια και μπαξίσια!

Όμως ο τόπος θέλει να δει μέσα από νέους ορίζοντες το Μέλλον του.

Επίσης δηλώσατε ότι δεν έχετε λόγους να κρύβεστε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και δεσμευτήκατε  για απευθείας διαδικτυακή μετάδοση των συνεδριάσεων, κάτι που δεν ισχύει σήμερα. Θεωρείτε, δηλαδή,  ότι η σημερινή δημοτική Αρχή  έχει πράγματα να κρύψει και γι αυτό δεν το εφαρμόζει;

Πραγματικά δεν γνωρίζω αν έχει να κρύψει κάτι. Εκτιμώ ότι είναι θέμα αντίληψης ορισμένων πραγμάτων και πως αντιλαμβάνεται την ανάγκη της κοινωνίας να συμμετέχει. Για παράδειγμα πολλοί δήμοι έχουν προχωρήσει στην απ’ ευθείας μετάδοση των συνεδριάσεων μέσω διαδικτύου. Στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα όταν το θέμα τέθηκε από τους αποσχισθέντες δημοτικούς συμβούλους, από την διοίκηση του δήμου έγινε λόγος για την «προστασία προσωπικών δεδομένων». Κατά την γνώμη μας ο δημόσιος λόγος επιβάλλεται να φθάνει στους πολίτες. Εμείς πάντως στο πρόγραμμά μας θα έχουμε απ’ ευθείας μετάδοση των συνεδριάσεων, όπως και μια σειρά άλλων δράσεων που εντάσσονται στον ψηφιακό Δήμο, ακριβώς διότι θέλουμε οι αποφάσεις μας να φθάνουν έγκαιρα στην κοινωνία, την οποία θέλουμε σύμμαχο.

Συνολικά από τις πολλές θητείες του κ. Τσιαντή, στη συνενωμένη η  μη μορφή των Δήμων, το ισοζύγιο είναι θετικό ή αρνητικό;

Θα ήμουν άδικος να πω ότι στα 25 χρόνια δεν έγιναν κάποια έργα. Ωστόσο αυτό που θέλω να πω είναι ότι έγιναν έργα που, δυστυχώς, δεν είχαν την οικονομική αντανάκλαση στην κοινωνία. Κάποια ήταν έργα βιτρίνας τα οποία δεν δημιούργησαν προστιθέμενη αξία. Ξοδεύτηκαν πάρα πολλά χρήματα, αλλά οι επιλογές των έργων ήταν άστοχες και δεν δικαίωσαν ούτε τους εμπνευστές τους. Ειδικότερα τα τελευταία χρόνια η περιοχή αποπνέει εγκατάλειψη και παρακμή. Να σας πω για παράδειγμα αυτό που μου είπε ένα παιδί φέτος το καλοκαίρι για την κατάσταση μίας παιδικής χαράς; Μέσα στην αθωότητά του είπε ότι αυτό έπρεπε να …λέγεται παιδική λύπη αντί για παιδική χαρά! Δεν μιλώ για τους κοινοτικούς ξενώνες που είναι κλειστοί, ούτε για αναψυκτήρια, εκθετήρια, μουσεία, κλπ. Ειλικρινά λυπάμαι και θέλω να σταματήσω εδώ γιατί θα νομίζει κάποιος ότι είμαι επικριτικός για λόγους προσωπικής αντιπαράθεσης. Προσκαλώ τον κάθε δημότη και επισκέπτη της περιοχής να παρατηρήσει όσα βλέπει με το χέρι στην καρδιά και να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Αυτοδιοίκηση και κόμματα. Φημολογίες περί στήριξής σας από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις. Ισχύει κάτι απ’ όλα αυτά και κατά πόσο σας βρίσκει σύμφωνο η εμπλοκή των κομμάτων;

Είμαστε ένα πραγματικά ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο με ενεργούς πολίτες από όλους τους πολιτικούς χώρους. Αυτοί που θορυβήθηκαν από την δυναμική του συνδυασμού μας διαδίδουν ότι είμαστε κυβερνητικό ψηφοδέλτιο. Είναι ανέντιμο και ηθικά ανεπίτρεπτο και όσοι διακινούν την φήμη να γνωρίζουν ότι είναι ψεύτες. Ο λαός μας λέει ότι «ο ψεύτης και ο κλέφτης την πρώτη μέρα χαίρεται», όταν ανακοινωθούν τα ονόματα των συμβούλων θα καταλάβουν όλοι την ανεξαρτησία του συνδυασμού. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν έχουν νόημα οι κομματικές προσεγγίσεις, αλλά οι προτάσεις ανάπτυξης και οι ιδέες για την πρόοδο των κοινοτήτων.

Στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα υπάρχουν πολλοί ετεροδημότες που ψηφίζουν. Πιστεύετε ότι γνωρίζουν την πραγματική κατάσταση του Δήμου και πόσο σας εκφράζει η φράση «όπου ζεις ψηφίζεις»;

Πράγματι στο Δήμο λίμνης Πλαστήρα οι ετεροδημότες είναι πολλοί, όπως άλλωστε συμβαίνει στα περισσότερα ορεινά χωριά που η μετανάστευση τα αποψίλωσε. Θεωρώ ότι οι ετεροδημότες δεν έπαψαν ποτέ να αγαπάνε τον τόπο, απόδειξη ότι επισκέπτονται τα χωριά συχνά, συμμετέχουν σε εκδηλώσεις, διατηρούν ακόμα ζωντανούς Συλλόγους. Αυτή η αγάπη για τον τόπο, τους κάνει να κρατάνε τα πολιτικά δικαιώματα εδώ, να έρχονται για την απογραφή, να ενδιαφέρονται για την πρόοδο.  Προσωπικά πιστεύω στο μοντέλο των ανοιχτών πόλεων και των ανοιχτών οριζόντων. Ο καθένας μπορεί να επιλέξει ελεύθερα που θέλει να ψηφίζει.  Εμείς ως συνδυασμός έχουμε μια άλλη φιλοσοφία και θέλουμε τους ετεροδημότες να επιστρέψουν μόνιμα ή για μεγάλο διάστημα στα χωριά μας. Έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο για την επανακατοίκηση των χωριών μας που ερημώνουν.

Ο Δήμος που θέλετε να ηγηθείτε είναι η ναυαρχίδα του τουρισμού στο νομό. Στην πρόσφατη ομιλία σας είπατε πως σήμερα δεν βρίσκετε στο αναπτυξιακό σημείο που θα μπορούσε. Πως σκοπεύετε να κινητοποιήσετε το ζωτικής σημασίας κομμάτι γα την οικονομία όχι μόνο του Δήμου αλλά όλου του νομού;

Η λίμνη Πλαστήρα ξεπερνά τα τοπικά όρια, τολμώ να πω και τα όρια της Θεσσαλίας διότι είναι από τις ωραιότερες λίμνες της χώρας μας. Με τα προγράμματα LEADER και ΕΣΠΑ, καθώς και με τις επενδύσεις των μεγάλων ξενοδοχείων στην παραλίμνια περιοχή, έχει δημιουργηθεί εντυπωσιακή ξενοδοχειακή υποδομή, η οποία πρέπει να τύχει ανάλογης προσοχής. Δυστυχώς μέχρι σήμερα,  με την οικονομική κρίση που μεσολάβησε, η τουριστική κίνηση βυθίστηκε με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να ζούνε σε καθεστώς ασφυξίας. Είναι κοινό μυστικό ότι πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν και πολλές είναι στον προθάλαμο και κρατιούνται χάρη στην προσωπική εργασία και την των ιδιοκτητών και των μελών της οικογενείας τους.

Στην ασφυξία αυτή, εμείς είμαστε το οξυγόνο, διότι ο Τουρισμός είναι για εμάς απόλυτη προτεραιότητα. Στόχος μας, ο «Τουρισμός 4 εποχών και όλων των ημερών». Η περιοχή με έξυπνες κινήσεις μπορεί να αναπτύξει θεματικές μορφές τουρισμού. Προπαντός να βρει νέες θεματικές οι οποίες να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά στην προσέλευση τουριστών.

Η προσέλκυση τουριστών είναι θέμα που μπορεί να διαχειριστεί ο Δήμος; Γιατί περισσότερο ακούγεται ως αρμοδιότητα των επαγγελματιών του τουρισμού...

Ο Δήμος μπορεί να κάνει πολλά για να φέρει Έλληνες και ξένους τουρίστες. Πρώτα απ’ όλα έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει τις υποδομές εκείνες που θα κάνουν ελκυστική την περιοχή. Έχει υποχρέωση να οργανώσει χώρους για την απασχόληση των επισκεπτών, όπως είναι τα μουσεία, τα πάρκα, το χιονοδρομικό κέντρο, οι πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις. Ο Δήμος έχει υποχρέωση για την προβολή και ανάδειξη της περιοχής σε εκθέσεις τουρισμού, στο διαδίκτυο, παντού. Μέχρι σήμερα, δυστυχώς, η περιοχή παρέμεινε με μόνο αξιοθέατο το φυσικό περιβάλλον και πέραν τούτου ουδέν. Τα όποια μουσεία είναι κλειστά, ο Βοτανικός κήπος στο Νεοχώρι βυθισμένος στην εγκατάλειψη, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, από χρόνια κλειστό. Για το χιονοδρομικό κέντρο ούτε λόγος. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις εξαντλούνται στα πανηγύρια τον Αύγουστο. Ιστορία και Πολιτισμός έγιναν καραμέλα μιας επιφανειακής ρητορείας, αλλά από έργα…  

Εσείς τι σκοπεύετε να κάνετε;

Πρώτα απ’ όλα θα προσπαθήσουμε να φέρουμε ξένους τουρίστες, αρχής γενομένης από όσους επισκέπτονται τα Μετέωρα. Έπειτα στοχεύουμε σε πολίτες χωρών που έχουν θάλασσα αλλά τους λείπει η εμπειρία των βουνών. Το σημαντικότερο είναι ότι συνδέουμε την περιοχή με όλες τις μορφές της Εκπαίδευσης, με στόχο να καταστεί η λίμνη Πλαστήρα πρότυπο κέντρο εκπαιδευτικών και βιωματικών δραστηριοτήτων για μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.  Συνδέουμε την λίμνη Πλαστήρα με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας και επιλεκτικά του Εξωτερικού. Στόχος μας οι ερευνητικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, μέσα από τον θεσμό των Θερινών Σχολείων και Ακαδημιών. Απώτερος στόχος μας να γίνει η λίμνη Πλαστήρα ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς στην βιωματική μάθηση. 

Αν σήμερα ξεκινάγατε  να διοικήσετε τον Δήμο, ποιες είναι οι τρεις βασικές κινήσεις που θα κάνατε, ως προτεραιότητα, που θα έδιναν και το στίγμα της νέας Διοίκησης;

Σύμφωνα με το πρόγραμμά μας, το πρώτο που θα κάνουμε την Δευτέρα μετά τις εκλογές, εφόσον έχουμε την ευθύνη διοίκησης του Δήμου, είναι η δημιουργία του Τοπικού Μητρώου Απασχόλησης. Εδώ θα καταγραφούν όλοι οι άνεργοι και όλοι οι επαγγελματίες, με σκοπό την τόνωση της απασχόλησης μέσα από έργα αυτεπιστασίας του Δήμου.

Το δεύτερο είναι επενδύσεις σε όλους τους τομείς, με έμφαση τον Τουρισμό, την γεωργοκτηνοτροφία, τις βιοτεχνίες και τα καταστήματα, με κατεύθυνση την αυτοαπασχόληση, τη δημιουργία επιχειρήσεων, τους συνεταιρισμούς και την κοινωνική οικονομία.

Το τρίτο είναι η αναδιοργάνωση του υποστελεχωμένου Δήμου με πρώτη κίνηση την δημιουργία Γραφείου Ανάπτυξης με σύμβουλο επενδύσεων, ο οποίος θα παρακολουθεί ευρωπαϊκά και άλλα προγράμματα, θα αναζητά ευκαιρίες και θα ενημερώνει άμεσα δημότες και επιχειρηματίες. Επίσης θα δημιουργήσουμε Γραφείο Τουρισμού, Εκπαίδευσης και Προβολής για την υποστήριξη των προγραμμάτων, με έμφαση τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Σε συνεργασία με τους επαγγελματίες της περιοχής θα συστήσουμε Συμβούλιο Τουρισμού Λίμνης Πλαστήρα με ουσιαστικό λόγο στην πολιτική τουριστικής ανάπτυξης, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.

Ταυτόχρονα δημιουργούμε το Ανοικτό Μουσείο Αγράφων, είναι μια σύγχρονη αντίληψη στη διαχείριση του φυσικού, ιστορικού και πολιτιστικού αποθέματος, καθώς και του Ταμιείο Περιβάλλοντος, (Ταμιείον, αρχαία ελληνική λέξη, δηλώνει οικονομικοί πόροι και πολιτική βούληση) για την διαμόρφωση διαφόρων εκπαιδευτικών και άλλων πάρκων.

Κλείνοντας,  ασχολείστε χρόνια με την Διοίκηση ειδικά στον τομέα της υγείας. Τα τελευταία χρόνια είστε επικεφαλής σε δύο μεγάλα νοσοκομεία. Πόσο θα σας βοηθήσει αυτό στην Αυτοδιοικητική σας προσπάθεια και πόσο θα σας στοιχίσει που θα απομακρυνθείτε από τον τομέα της υγείας;

Εκτιμώ ότι τα 34 χρόνια που υπηρετώ το ΕΣΥ σε διάφορες θέσεις, αρχής γενομένης από το Υπουργείο Υγείας μέχρι τα Νοσοκομεία της Λάρισας, έχουν συνεισφέρει στην βαθιά γνώση της Δημόσιας Διοίκησης, των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και της διεθνούς εμπειρίας γενικότερα. Αυτό όπως αντιλαμβάνεστε είναι σημαντικό διότι τα εργαλεία σχεδιασμού και διεκδίκησης πόρων είναι τα ίδια.  Η θητεία μου σε διάφορες επιτελικές θέσεις ευθύνης, καθώς και ο τρόπος που υπηρέτησα την Υγεία και την Κοινωνία, είναι οδηγός και για το Δήμο Λίμνης Πλαστήρα.

Τέλος, σε ότι αφορά την αποχώρησή μου από τα Νοσοκομεία της Λάρισας… ελπίζω να είναι οριστική και τούτο διότι θέλω πραγματικά να κλείσω την διαδρομή μου προσφέροντας  στο γενέθλιο τόπο που με ανάθρεψε με τις αξίες του. Είμαι βέβαιος ότι οι πολίτες, με την επιλογή τους, θα ανοίξουν νέους ορίζοντες για το μέλλον.

Τελευταία τροποποίηση στις18 Μαρτίου 2019, 23:33
επιστροφή στην κορυφή

Ειδησεογραφία

Ειδήσεις ανά Δήμο

Αθλητισμός

Κεντρική Ελλάδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ