.
.
.

Γ. Σακελλαρίου στο KarditsaLive.Net: "Ο δήμαρχος δεν πρέπει να είναι πάντα αρεστός αλλά ειλικρινής, έντιμος, δίκαιος και προσηλωμένος στο κοινό καλό" Κύριο

Συνέντευξη του Δημάρχου Παλαμά στο KarditsaLive.Net
Γ. Σακελλαρίου στο KarditsaLive.Net: "Ο δήμαρχος δεν πρέπει να είναι πάντα αρεστός αλλά ειλικρινής, έντιμος, δίκαιος και προσηλωμένος στο κοινό καλό"

...

Σε διαδικασία οργάνωσης για τις εκλογές του Μαΐου, βρίσκεται ο συνδυασμός του νυν δημάρχου Παλαμά κ Γιώργου Σακελλαρίου, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα.

 

Μέσω αυτής δηλώνει ότι δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός και πως είναι η αγάπη του κόσμου που τον ωθεί να συνεχίσει την προσπάθεια. Σημειώνει ότι ένας δήμαρχος δεν πρέπει να είναι πάντα αρεστός αλλά ειλικρινής, έντιμος δίκαιος και προσηλωμένος στο κοινό καλό.

Τονίζει ότι δεν επιθυμεί κανένα χρίσμα και κομματικές στηρίξεις, εκφράζει την αισιοδοξία για νίκη από την πρώτη Κυριακή αλλά ταυτόχρονα δεσμεύεται για συνεργασίες και δηλώνει οπαδός αυτών.

Χαρακτηρίζει ως πολύ σημαντικά έργα για τον Δήμο το δίκτυο ακαθάρτων του Παλαμά, την ύδρευση του Φύλλου, τον δρόμο Παλαμά-Δέλτα, την αποκατάσταση του ρέματος στο Προάστιο, όπως και τη σύνδεση της πρωτεύουσας του Δήμου με το δίκτυο Φυσικού Αερίου. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα του Δήμου είναι το οικονομικό και η υποστελέχωση.

Θεωρεί ότι θα βοηθήσει πολύ τον Δήμο η παραχώρηση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας και βάζει ως προτεραιότητες την μείωση του αγροτικού κόστους παραγωγής και την ενίσχυση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας.

Όλη η συνέντευξη του κ. Σακελλαρίου στο KarditsaLive.Net

Μπαίνοντας στο τελευταίο κομμάτι της θητείας σας ως δήμαρχος Παλαμά, έχετε ξεκινήσει την διαδικασία για την διεκδίκηση της επόμενης;

Η αλήθεια είναι ότι ο εν ενεργεία δήμαρχος δεν έχει τη δυνατότητα να ασχοληθεί με τις εκλογές όσο έχουν οι άλλοι υποψήφιοι, αφού οι ανάγκες του Δήμου τρέχουν. Παρόλα αυτά έχουμε ξεκινήσει συζητήσεις με τον συνδυασμό και οργανωνόμαστε με ορίζοντα τις εκλογές.

Ελπίζω ότι, και το έργο και οι προσπάθειες που κάναμε σαν Δημοτική Αρχή, θα αναγνωρισθούν και θα εκτιμηθούν από τους δημότες, ώστε να μας στηρίξουν και πάλι για την νέα περίοδο ώστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στον τόπο μας.

Με την εμπειρία που αποκτήσατε σε αυτή την θητεία, ποια πιστεύετε ότι είναι το βασικά προσόντα που πρέπει να έχει ένας δήμαρχος  για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις ενός Δήμου όπως ο Δήμος Παλαμά;

Θα πρέπει να είναι ειλικρινής, συνεπής, έντιμος, με ευρύτητα πνεύματος και συνεργασίας τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο περιφέρειας και υπουργείων. Κατά την άποψή μου δεν πρέπει να έχει προτεραιότητα το αν θα εκλεγεί πάλι, δεν χρειάζεται να λέει σε όλους ναι με το "βλέμμα" στην επόμενη θητεία, αλλά να βάζει τα πράγματα στη σωστή διάσταση και το κοινό συμφέρον πάνω απ’ όλα. O Δήμαρχος εκλέγεται για να είναι δίκαιος και όχι κατ' ανάγκη αρεστός.

Λένε ότι στην πολιτική χρειάζεται και γερό στομάχι…

Πραγματικά το άγχος είναι τεράστιο. Ειδικά όταν δεν είσαι «επαγγελματίας» πολιτικός -και εγώ δεν είμαι με την έννοια αυτή- απαιτούνται πολύ μεγάλα ψυχικά αποθέματα για να αντιμετωπίσεις τις εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις που βρίσκεις μπροστά σου.

Πιθανόν, αν ήξερα στο ξεκίνημα τις δυσκολίες -και δεν μιλώ για τον όγκο και τις ατέλειωτες απαιτήσεις της δουλειάς του δημάρχου, αλλά για τη μη δυνατότητα να εκτελέσεις όσα σχεδιάζεις και θέλεις για τον δήμο γιατί λείπουν τα χρήματα ή το προσωπικό ή δεν το επιτρέπει η ατέλειωτη γραφειοκρατία- να μην έμπαινα στην πολιτική, αφού είμαι περισσότερο άνθρωπος της αγοράς όπως και του αθλητισμού. Αλλά η αγάπη του κόσμου ήταν πολύ μεγάλο έναυσμα για τα κοινά και συνεχίζει να είναι, όπως και η ανάγκη να προσφέρω στον τόπο μου όσο περισσότερο μπορώ για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Με συζητήσεις που έχουμε κάνει με συναδέλφους σας, μας είπαν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισαν ήταν το οικονομικό. Συμφωνείτε ή θα προβάλατε κάποιο άλλο;

Αναμφίβολα το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το οικονομικό. Ειδικά για Δήμους σαν τον δικό μας που είχαν τεράστια οικονομικά προβλήματα. Ο Δήμος Παλαμά όταν τον αναλάβαμε ήταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια πληρώσαμε 4 εκ. οφειλές των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών. Παράλληλα έχουν μειωθεί οι ΚΑΠ πάνω από 65%. Να σκεφθείτε ότι ο Δήμος Παλαμά το 2011 και το 2012 έπαιρνε 4,6 εκ ευρώ το χρόνο και τώρα παίρνει 2,2 εκ ευρώ.

Σε αυτό θα πρέπει να προσθέσουμε ότι από το 2016 και μετά δεν μας δίνονται και τα παρακρατηθέντα, πράγμα που σημαίνει περίπου 700.000 ευρώ λιγότερα ετησίως για τον Δήμο Παλαμά.

Με αυτά ως δεδομένα όντως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το οικονομικό αλλά εγώ θα έβαζα δίπλα του και την υποστελέχωση των υπηρεσιών. Κι αυτό γιατί την τελευταία οκταετία έχουν φύγει πάνω από 30 άτομα από τον Δήμο. Ανανέωση δεν μπορούμε να κάνουμε καθώς δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα για να κάνουμε κάποιες προσλήψεις από τα προγράμματα που βγαίνουν και το πρόβλημα είναι μεγάλο.

Για να σας δώσω μία διάσταση της σοβαρότητας του θέματος σας λέω ότι σε μια εποχή που –πέραν της καθημερινής εργασίας και των έργων και μελετών που κάνουμε με τους δικούς μας πόρους- ανοίγουν προγράμματα για έργα και απαιτούνται μελέτες για την ένταξη, ο Δήμος Παλαμά έχει μόνο τέσσερις μηχανικούς για να ωριμάσει έργα, να καταθέσει τις αιτήσεις για χρηματοδότηση και στη συνέχεια να τα υλοποιήσει.  Την ίδια ώρα που αντίστοιχοι γειτονικοί Δήμοι έχουν πολλαπλάσιους μηχανικούς

Εμείς με τέσσερις μηχανικούς μόνο, πρέπει να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις και τις προκλήσεις της εποχής για να φέρουμε έργα και αποτελέσματα σοβαρά στο Δήμο, σε ένα περιβάλλον που, κακά τα ψέματα, είναι και ανταγωνιστικό.

Ανακουφίζεται καθόλου το πρόβλημα με τους εργαζόμενους οκτάμηνης διάρκειας σύμβασης;

Είναι σίγουρα μία ανάσα. Στον Παλαμά έχουν έρθει, με τον δεύτερο κύκλο στο 2018,  70 εργαζόμενοι με αυτή τη σχέση εργασίας, απ’ όλες τις ειδικότητες που μπορούσαμε και ζητήσαμε, και κάναμε μια καλή κατανομή των θέσεων. Όντως την περίοδο που  δουλεύουν αυτά τα άτομα υπάρχει σαφής βελτίωση και της καθημερινότητας και των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά η προσωρινότητα της εργασίας τους δεν μπορεί να δώσει μόνιμη λύση στο πρόβλημα της στελέχωσης.

Ποιο από τα έργα που έγιναν ή προγραμματίστηκε να γίνει, τα τελευταία χρόνια στο Δήμο Παλαμά θεωρείτε ότι θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη;

Όταν το 2014 αναλάβαμε την Διοίκηση του Δήμου Παλαμά βάλαμε τέσσερις σημαντικές προτεραιότητες. Τέσσερις στόχους και δεσμεύσεις ταυτόχρονα,  για να τους επιτύχουμε στην διάρκεια της θητείας μας. Και πιστεύω ότι όλες ή υλοποιήθηκαν ή βρίσκονται σε φάση υλοποίησης.

Η πρώτη εξ αυτών, και δεν μιλάω από πλευράς σημασίας καθώς όλες είναι εξαιρετικά σημαντικές, είναι η ολοκλήρωση του δικτύου ακαθάρτων. Ένα έργο προϋπολογισμού 5,5 εκ. ευρώ το οποίο ολοκληρώθηκε αντιμετωπίζοντας μια σειρά από μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα, και ο Παλαμάς, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής των εργατικών κατοικιών όπως ήταν και δέσμευσή μας, μπορεί πλέον να λειτουργεί με τον βιολογικό καθαρισμό. Σταματά η μόλυνση του εδάφους και αποφεύχθηκαν πρόστιμα στο Δήμο όπως προβλέπονται για οικισμούς πάνω από 5.000 κατοίκους που δεν έχουν διαχείριση των υγρών αποβλήτων τους.

Ακολούθως έχουμε την ύδρευση του Φύλλου, το οποίο για χρόνια δεν είχε νερό και οι κάτοικοι έπιναν από υδροφόρες και εμφιαλωμένα. Παρά την ένταση του προβλήματος, χρειάστηκε να έρθει η δική μας Δημοτική Αρχή, να μελετήσει, ωριμάσει και εντάξει το έργο στο ΠΕΠ Θεσσαλίας για  να τύχει χρηματοδότησης. Ήδη τώρα κατασκευάζεται και δημιουργείται νέος αγωγός δίνοντας λύση σε ένα πρόβλημα πολλών χρόνων, ικανοποιώντας το απλό και δίκαιο αίτημα των κατοίκων του Φύλλου να πίνουν ποιοτικό νερό.

Επίσης πολύ σημαντικό έργο για το Δήμο είναι ο δρόμος Δέλτα-Παλαμά. Υπήρχε μια μελέτη από το 1996 που την επικαιροποιήσαμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια, κάναμε ως Δήμος τη μελέτη στατικών για την επέκταση της γέφυρας στο Μάρκο,  την υδραυλική και γεωλογική μελέτη, ετοιμάσαμε το φάκελο και η Περιφέρεια ως αρμόδια για το δρόμο αυτό τον ενέταξε στο ΕΣΠΑ, δημοπρατήθηκε και ξεκινάει από το νέο έτος με ένα προϋπολογισμό 13,5 εκ ευρώ περίπου.

Ο Παλαμάς είναι η μόνη ουσιαστικά πόλη της Θεσσαλίας που δεν είναι πάνω σε ένα μεγάλο οδικό άξονα, οπότε αυτός ο δρόμος θα βγάλει την πόλη από την απομόνωση και θα την αναβαθμίσει, ενώνοντάς την και με την Καρδίτσα και τον Ε65. Και το βασικότερο, θα πάψει να είναι ένας δρόμος επικίνδυνος, με συνεχή δυστυχήματα και προβλήματα για όλους τους κατοίκους της περιοχής που τον κυκλοφορούσαν όλα τα χρόνια.

Μία τέταρτη δέσμευσή μας ήταν η αποκατάσταση του ρέματος Βελά. Ένα ρέμα που περνάει μέσα από το Προάστιο, με συνέπεια όλο το χρόνο να υπάρχει δυσοσμία και  κίνδυνοι που προέρχονται από βρώμικα στάσιμα νερά. Σοβαρό πρόβλημα, δίκαιο αίτημα των κατοίκων, που κανένας δεν είχε καταφέρει να το αντιμετωπίσει.

Εμείς, από την πρώτη χρονιά που ήρθαμε, κάναμε μελέτη για την αποκατάσταση του ρέματος. Τώρα και με καθυστέρηση που οφείλεται κυρίως στις διαδικασίες που απαιτούνται για την δημοπρασία, αφού χρειάζονται πάνω από 30 εγκρίσεις, βρισκόμαστε στην τελική ευθεία.  Στις αρχές του έτους θα ξεκινήσει η αποκατάσταση του ρέματος Βελά, θα αρθεί το περιβαλλοντικό πρόβλημα και θα ανακουφιστούν οι κάτοικοι του Προαστίου.

Πέραν αυτών των τεσσάρων έργων, έργων περιβαλλοντικών, ουσίας, ποιότητας ζωής και ανάπτυξης, στην πορεία είχαμε και την έλευση του φυσικού αερίου στον Παλαμά, αφού ως Δημοτική Αρχή αναγνωρίσαμε άμεσα τα σημαντικά οφέλη και κάναμε έγκαιρα όλες τις απαιτούμενες ενέργειες. Μετά την Καρδίτσα είναι η πρώτη πόλη του νομού που έρχεται το φυσικό αέριο και είμαι περήφανος για αυτό καθώς είναι μια εξέλιξη που βασίζεται σε  δικές μας ενέργειες. Ήδη έχει κατασκευαστεί ένα κομμάτι δικτύου περίπου 2,5 χιλιομέτρων, οι πρώτες συνδέσεις αναμένεται να γίνουν τον Μάρτιο του 2019, οπότε τη νέα χειμερινή περίοδο οι κάτοικοι του Παλαμά θα μπορούν να θερμαίνονται με φυσικό αέριο αντί άλλων ακριβών και ρυπογόνων ενεργειακών μέσων.  Θεωρώ ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικά έργα που γίνονται στην περιοχή μας.

Υπήρξε κάτι σημαντικό που θελήσατε να κάνετε για τον Δήμο αλλά δεν το επέτρεψαν μέχρι τώρα οι συνθήκες;

Αυτό που δεν έγινε ακόμα αλλά συνεχίζεται η προσπάθεια είναι η παραχώρηση του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης,  στον Δήμο. Είναι μια έκταση 340 στρεμμάτων μέσα στον Παλαμά, με ορισμένα οικήματα, γραφεία και αποθήκες. Ένας αναπτυξιακός πνεύμονας τα παλιότερα χρόνια, που έδινε δουλειά σε πολύ κόσμο.

Πρόταση παραχώρησης έχουμε υποβάλλει από τον Φεβρουάριο του 2015, προκειμένου να το αξιοποιήσουμε καταλλήλως, αλλά δυστυχώς κόλλησε στα "γρανάζια" της γραφειοκρατίας και ενώ η προσπάθεια ήταν συνεχής όλο κάτι γινόταν και φθάναμε στην πηγή χωρίς να καταφέρουμε να πιούμε νερό. Και εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι η Δημοτική Αρχή κατέθεσε στο Υπουργείο πλήρη φάκελο πρότασης αξιοποίησης του χώρου του Σταθμού, μελέτη σκοπιμότητας και πρόγραμμα επανάχρησης των χώρων του. Γιατί αυτό απαιτούνταν και όχι οι απλές αιτήσεις παραχώρησης που υποβάλλονταν στα προηγούμενα χρόνια. Το σχέδιό μας στοχεύει συνοπτικά στη δημιουργία πρότυπου πιλοτικού αγροκτήματος πολλαπλών δραστηριοτήτων, κέντρου εκπαίδευσης και υποστήριξης της αγροτικής παραγωγής, σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ή και άλλους επιστημονικούς φορείς.  

Η τελευταία μας κίνηση ήταν να στείλουμε ορισμένα τοπογραφικά που μας ζητήσαν συμπληρωματικά και θέλω να πιστεύω, επειδή υπάρχει και πολιτική αναγνώριση και βούληση, ότι θα γίνει η παραχώρηση πολύ σύντομα πλέον επίσημα.

Τι ιδιαιτερότητες και τι δυσκολίες κρύβει η διαχείριση ενός καθαρά πεδινού και με μεγάλη έμφαση στην αγροτική οικονομία Δήμου;

Πραγματικά ο Δήμος Παλαμά είναι αγροτικός και δίνεται βαρύτητα στην αγροτική οικονομία. Ως εκ τούτου και οι δικές μας προτεραιότητες κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, πιθανόν αδικώντας κάποιους άλλους τομείς. 

Φυσικό επακόλουθο είναι να δίνεται μεγάλη προσοχή κυρίως στη διαχείριση των υδάτων που είναι και ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

Όπως ξέρετε ο Δήμος Παλαμά βρίσκεται στο Βόρειο τμήμα του νομού. Από τα διοικητικά του όρια περνάνε όλοι οι παραπόταμοι του Πηνειού ποταμού και ενώ θα έλεγε εύκολα κάποιος ότι ο τόπος είναι ευλογημένος γιατί περνάνε πολλά νερά από εκεί, αποδεικνύεται ότι, δυστυχώς, δεν είναι έτσι.

Το χειμώνα κυρίως λόγω φραγμάτων που είναι πριν τα όρια του Δήμου και παρακρατούν τα νερά και την απουσία ενιαίου φορέα διαχείρισης, αυτά φθάνουν σε μας ανεξέλεγκτα και πλημμυρίζουμε, ενώ το καλοκαίρι, πάντα με δεδομένη την  απουσία ενιαίου φορέα διαχείρισης των νερών, φθάνει με πολύ μεγάλη δυσκολία το νερό στα καταληκτικά σημεία και δεν μπορούν οι αγρότες μας να ποτίσουν επαρκώς.

Δηλαδή η διαχείριση των νερών αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση και μείζον θέμα για τον Δήμο μας, ενώ έργα αρδευτικά και χρηματοδοτήσεις απουσιάζουν εντελώς έως σήμερα.

Επίσης βασικό θέμα είναι η υποστήριξη των κτηνοτρόφων και των μονάδων τους στην περιοχή, που είναι σημαντικοί σε αριθμό. Τόσο οι προσβάσεις στις μονάδες τους, όσο και άλλα θέματα στα οποία ο δήμος έχει αρμοδιότητα, μας απασχολούν, συνεργαζόμαστε και προσπαθούμε συνεχώς να είμαστε παρόντες και χρήσιμοι.

Και τέλος, το ζήτημα της ηλεκτροδότησης των αγροτικών εγκαταστάσεων, της βελτίωσης των δρόμων πρόσβασης, της σύνδεσης με δίκτυα, της διαχείρισης των αποβλήτων τους, αποτελούν επίσης σημαντικές προτεραιότητες για τη Δημοτική αρχή μας.

Ο αγροτικός Δήμος Παλαμά, όπως καταλαβαίνουμε, δεν διαθέτει αρκετές ούτε μεγάλες επιχειρήσεις, δεν είναι τουριστικός, δεν είναι εμπορικός, δεν έχει επομένως δυνατότητα απορρόφησης σε εργασία -ειδικά των νέων- άλλης πέραν της αγροτικής που κι αυτή όμως με τον τρόπο που κυρίως υλοποιείται, εμφανίζει τα γνωστά προβλήματα.  Η αγωνία μας και προσπάθειές μας λοιπόν είναι, να βρεθούν λύσεις και θέσεις απασχόλησης, για να μην φεύγουν οι νέοι, για να υπάρχει ένα αξιοπρεπές εισόδημα σε κάθε οικογένεια που ζει στην περιοχή, για να στηριχθεί μια εκσυγχρονισμένη αγροτική εργασία.

Πόσο σας προβληματίζει η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η εφαρμογή του συγκεκριμένου είδους απλής αναλογικής που προωθεί;

Πρώτα απ’ όλα να πω ότι κάθε τι καινούργιο στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως αιρετικό. Τα περάσματα από την αρχική μορφή σε «Καποδίστρια» και «Καλλικράτη» είχαν προκαλέσει αντιδράσεις και το ίδιο γίνεται και τώρα.

Δεν νομίζω πάντως ότι είναι θέμα η απλή αναλογική. Για μένα τουλάχιστον και για τους περισσότερους αιρετούς δεν είναι, πόσο μάλιστα όταν στο παρελθόν έχω αγωνιστεί για την εφαρμογή της. Το πνεύμα του νέου νόμου είναι οι συνεργασίες και οφείλουμε να το ακολουθήσουμε.

Το θέμα που προκύπτει είναι το πώς θα διοικηθεί ο Δήμος. Γιατί αυτό που θα ζήσουμε δεν είναι απλή αναλογική και εκεί έγκεινται οι αντιδράσεις. Πιστεύω ότι από την στιγμή που η σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου βγαίνει από την πρώτη Κυριακή, δεν έχει νόημα ο δήμαρχος να εκλέγεται τη δεύτερη.

Όσο πνεύμα συνεργασίας και να υπάρχει δεν μπορεί να ευδοκιμήσει μια διοίκηση που θα προκύψει  δήμαρχος που την πρώτη Κυριακή είχε 25% και υπερίσχυσε, την δεύτερη, του υποψηφίου δημάρχου που συγκέντρωσε 48% την πρώτη.

Επίσης είναι μεγάλο πρόβλημα και μας γυρνάει πολλά χρόνια πίσω,  αυτό που γίνεται στις τοπικές κοινότητες, όταν πρέπει να προκρίνει ο υποψήφιος δήμαρχος κάποιον επικεφαλής συνδυασμού αποκλείοντας κάποιος άλλους και μετά να τους πείσει να τρέξουν για να βγάλουν πρόεδρο αυτόν που επιλέχθηκε.

Το πλέον, δε, ανήκουστο είναι ότι, αν για παράδειγμα υπάρχουν δύο συνδυασμοί, πρόεδρος δεν θα είναι αυτός που θα πάρει τους περισσότερους ψήφους στο χωριό, αλλά θα μπει πάλι θέμα εκλογής ανάμεσα στους δύο υποψηφίους από τα μέλη του κοινοτικού συμβουλίου, καταστρατηγώντας κάθε έννοια απλής αναλογικής αλλά και λογικής.

Είναι στη σκέψη σας η περίπτωση των  συνεργασιών  και πόσο πιθανή θεωρείτε την αυτοδυναμία για τον συνδυασμό σας;

Όπως είναι πλέον το εκλογικό σύστημα, μάλλον κανείς δεν μπορεί εύκολα να πει ότι θα έχει αυτοδυναμία από την πρώτη Κυριακή. Λίγες χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις στη χώρα μας ως σήμερα. Αλλά, θα προσπαθήσουμε και πιστεύω ότι ο Συνδυασμός μας με το έργο του, τις αρχές του και το πρόγραμμά του για τη νέα τετραετία, θα στηριχθεί στις εκλογές κερδίζοντας από την πρώτη Κυριακή. Από κει και πέρα, δεν σημαίνει ότι δεν μας ενδιαφέρει η λογική των συνεργασιών, αρκεί να υπάρχει ίδια φιλοσοφία, αρχές και στόχοι για τη διοίκηση και το Δήμο. Και έτσι θα κινηθούμε προς τις εκλογές, άλλωστε είμαστε από την αρχή ένας ανεξάρτητος και ανοικτός συνδυασμός που κοιτά το Δήμο και όχι τα πρόσωπα.

Πως αντιμετωπίζετε το θέμα των κομματικών στηρίξεων και χρισμάτων. Επιθυμείτε κάτι τέτοιο για σας;

Δεν νομίζω να υπάρχουν υποψήφιοι που τους ενδιαφέρει η κομματική στήριξη. Είναι ίσως άτοπο και ξεπερασμένο να μιλάμε σήμερα για κάτι τέτοιο. Όλοι αντιλαμβάνονται πλέον ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν έχουν καμία σχέση με τις εθνικές. Το μόνο κόμμα που βλέπω να δίνει ακόμα στηρίξεις είναι μάλλον η ΝΔ και νομίζω ότι αδικεί τους υποψηφίους.

Εμείς είμαστε ένας συνδυασμός πολυσυλλεκτικός, με πρόσωπα που προέρχονταν από όλους τους πολιτικούς χώρους και έτσι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε. Μας ενδιαφέρει η σωστή διοίκηση και ο Δήμος και όχι τα κόμματα ή προσωπικές φιλοδοξίες.

Βεβαίως δεν ισχύει το ίδιο για τους άλλους δυο συνδυασμούς που δείχνουν να δραστηριοποιούνται για τον Δήμο Παλαμά καθώς είναι καθαρά κομματικοί, πράγμα που εμένα δεν με βρίσκει σύμφωνο.

Μακριά, λοιπόν, από εμάς τα χρίσματα και νομίζω ότι αυτή είναι και η σκέψη των περισσότερών υποψηφίων.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η κατάρτιση του συνδυασμού σας και κατά πόσο θα επιχειρήσετε να τον ανανεώσετε σε πρόσωπα;

Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό γιατί μέσα από ένα δυνατό Συνδυασμό, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που αναδείχθηκαν και είχα συνεργάτες, ήταν άξιοι και ικανοί  και με βοήθησαν πάρα πολύ με το έργο τους όλα τα χρόνια. Αν εξαιρεθεί η περίπτωση ενός ατόμου που βασιζόταν σε καθαρά προσωπικά συμφέροντα, προτάσσοντας το «εγώ» εις βάρος του «εμείς», όλοι οι υπόλοιποι διακατέχονταν από πνεύμα συνεργασίας και προσφοράς. 

Για να οριστικοποιηθεί ο συνδυασμός, ειδικά τώρα με τον μειωμένο αριθμό υποψηφίων, απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή στην επιλογή των προσώπων. Και να ξέρετε, ότι ένας συνδυασμός, ανεξάρτητα του τι μπορεί κάποιος να υποστηρίζει, κλείνει σχεδόν πάντα την τελευταία ώρα.

Σαφώς και θα υπάρξει ανανέωση στον συνδυασμό αλλά και αυτή θα πραγματοποιηθεί με πολλή προσοχή και αξιολόγηση πολλών παραγόντων. Η δική μου φιλοσοφία στην επιλογή είναι όχι τόσο η εκλογιμότητα ενός προσώπου, το πόσους, δηλαδή, ψήφους θα φέρει, αλλά το τι μπορεί να προσφέρει εφόσον εκλεγεί.

Στην περίπτωση που οι δημότες ανανεώσουν την θητεία σας, ποιες θα είναι οι προτεραιότητες της επομένης μέρας των εκλογών;

Η ενίσχυση των κοινωνικών δομών και των δράσεων θα είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη λόγω της κρίσης και των ειδικότερων προβλημάτων της περιοχής αλλά και γιατί έχουν αργήσει πάρα πολύ να ξεκινήσουν οι χρηματοδοτήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Επίσης θα ρίξουμε ακόμα περισσότερο βάρος στη μείωση του κόστους παραγωγής στον αγροτικό τομέα τα οποία θα λειτουργήσουν προσθετικά σε αυτά που έχουμε ήδη κάνει, ενώ, ειδικά για τον αγροτικό τομέα, έχουμε μελετήσει έργα άρδευσης για τα οποία περιμένουμε χρηματοδότηση. 

Θεωρούμε μεγάλη υπόθεση την παραχώρηση του Σταθμού Γεωργικής Ανάπτυξης και μέσω αυτού θα προωθήσουμε νέες καλλιέργειες, προσπαθώντας να άρουμε την στασιμότητα των καλλιεργειών βαμβακιού και σιταριού που προτιμούνται στην περιοχή μας.

Τέλος, μελετάμε και προγραμματίζουμε την στήριξη δράσεων που θα ενισχύσουν την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα που καταγράφονται προβληματικές στην περιοχή μας, κυρίως για τους νέους.

Π.Κ.

Τελευταία τροποποίηση στις19 Φεβρουαρίου 2019, 21:08

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Υπότιλος: Συνέντευξη του Δημάρχου Παλαμά στο KarditsaLive.Net
επιστροφή στην κορυφή

Ειδησεογραφία

Ειδήσεις ανά Δήμο

Αθλητισμός

Κεντρική Ελλάδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ