.
.
..

Εντυπωσίασε το «κλέψιμο της αρκούδας» στο Αγναντερό Κύριο

Εντυπωσίασε το «κλέψιμο της αρκούδας» στο Αγναντερό

. sveronis panagiotis

Αστείρευτο κέφι, χαμόγελα και χαρά σκόρπισαν οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Μουζακίου σε πολλά Τοπικά Διαμερίσματα, από τις 9 έως 11 Μαρτίου 2019 όπου μικροί και μεγάλοι ξεφάντωσαν σε αποκριάτικους ρυθμούς.

Με σύμμαχο τις καλές καιρικές συνθήκες χιλιάδες επισκέπτες πήραν μέρος στις τριήμερες εκδηλώσεις οι οποίες κορυφώθηκαν την Καθαρά Δευτέρα.

agnantero1Για άλλη μια χρονιά το Αγναντερό βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με την αναπαράσταση του εθίμου «Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΑΡΚΟΥΔΑΣ».

Πάνω από 200 εθελοντές εργάστηκαν μεθοδικά με μεράκι στις εκδηλώσεις του Αγναντερού που ξεκίνησαν την Κυριακή της Τυρινής με την αναπαράσταση του Καραγκούνικου Γάμου υπό τους ήχους παραδοσιακής δημοτικής μουσικής.

Πρόκειται για ένα τοπικό έθιμο που λαμβάνει χώρα εδώ και πολλά χρόνια και αποτελεί ορόσημο για την ευρύτερη περιοχή με έντονα τα στοιχεία της παράδοσης.

Στην τελετή του γάμου ξεχώρισε η νύφη -άνδρας ντυμένος και βαμμένος ... ανάλογα-, όπως και ο γαμπρός και οι βλάμηδες.

Από την τελετή βέβαια δεν έλειψαν οι «κουδουνάδες», οι οποίοι έχουν κάνει την εμφάνισή τους μέρες πριν, προκαλώντας θόρυβο στο χωριό. Πρόκειται για ομάδες μασκοφόρων, οι οποίοι τριγύριζαν καθόλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων στους δρόμους ντυμένοι με προβιές και ζωσμένοι με κουδούνια.

Την Καθαρά Δευτέρα έγινε η αναπαράσταση της “αρπαγής της αρκούδας”, το κλέψιμο μιας αρκούδας από τους χωρικούς (κουδουνάδες), ενώ στους παρευρισκόμενους προσφέρθηκαν νηστίσιμα εδέσματα (φασολάδα, λαγάνα, ελιές και χαλβά) και άφθονο κρασί.

Επίσης κάτω από έναν υπέροχο ανοιξιάτικο ουρανό με παραδοσιακό τρόπο και καλή διάθεση, γιορτάστηκαν τα Κούλουμα, σε συνεργασία και τις τοπικές αρχές και την προσφορά των εθελοντών και στην Κρανιά, το Φανάρι, τη Γελάνθη.

Η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προηγούμενο με χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα, οι οποίοι απόλαυσαν τις νηστίσιμες λιχουδιές που ετοίμασαν οι εθελοντές του χωριού.

.

 

Τελευταία τροποποίηση στις13 Μαρτίου 2019, 10:36
επιστροφή στην κορυφή

Ειδησεογραφία

Ειδήσεις ανά Δήμο

Αθλητισμός

Κεντρική Ελλάδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ