Καρδίτσα: Με ευχές…στολίστηκε το Δέντρο Πρόληψης υπό τους ήχους μουσικής και τραγουδιών (+Φωτο +Βίντεο) Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Με ευχές…στολίστηκε σήμερα Δευτέρα (15/12) το πρωί, στην κεντρική πλατεία της πόλης, το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο Πρόληψης, σε μια όμορφη εκδήλωση που διοργάνωσε το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Καρδίτσας.
Συμμετείχε η μπάντα του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας, μαθητές του 4ου Γυμνασίου Καρδίτσας και η χορωδία του Κέντρου «Ορίζοντες» του Δήμου.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεος, ο οποίος συνεχάρη τη διοίκηση του Κέντρου και τους εργαζομένους για την προσπάθεια που καταλάβουν, με την οποία όπως είπε «αναδεικνύονται αρετές, ιδέες, σκέψεις, διαθέσεις των ανθρώπων, που πρέπει να εξυγιαίνονται και να γίνονται καλύτερες.
Ευχόμαστε λοιπόν, αυτή η προσπάθεια την οποία κάνετε, να στεφθεί από επιτυχία, να ευαισθητοποιηθούν οι άνθρωποι, αλλά εγώ θα πω ότι θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν και από το μεγάλο γεγονός της Χριστιανοσύνης, της πίστεώς μας, που είναι η γέννηση του Χριστού. Όπου φέρνει στους ανθρώπους την αγάπη, την ειρήνη, τη μακροθυμία του Θεού και όπου μας διδάσκει ότι πρέπει και εμείς να γινόμαστε άγιοι».
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κώστας Τέλιος κάλεσε τους συμπολίτες να ευαισθητοποιηθούν στο θέμα της πρόληψης, λέγοντας μεταξύ άλλων πως μας αφορά όλους.
Ο Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης, Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας κ. Κώστας Μπαρμπούτης στην ομιλία του τόνισε τα εξής:
«Θέλω κατ’ αρχήν να συγχαρώ την Επιστημονική Ομάδα του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Καρδίτσας για το σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει κατά την περίοδο που είμαι πρόεδρος, καθώς και για τις προσπάθειες που κατέβαλε, ώστε να πραγματοποιήσουμε τη σημερινή εκδήλωση.
Όλοι μας γνωρίζουμε ότι η χρήση ουσιών, ο εθισμός σε αυτές και οι εξαρτήσεις που δημιουργούν είναι ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο σχετίζεται ιδιαίτερα με τη νέα γενιά. Η αντιμετώπιση αυτού του πολύ σοβαρού κοινωνικού προβλήματος απαιτεί τη συστράτευση όλων των κοινωνικών φορέων και τη συνειδητή συμμετοχή της κοινωνίας.
Κατά την περίοδο που διανύουμε, η χρήση ουσιών και γενικότερα οι εξαρτήσεις, όπως είναι τα ναρκωτικά, άλλες ουσίες, το αλκοόλ, ο τζόγος, το κάπνισμα, το διαδίκτυο κ.λ.π. εμφανίζουν αυξητικούς ρυθμούς. Η χρήση των ουσιών και οι λοιπές εξαρτήσεις εισάγουν τους νέους σε έναν φαύλο και καταστροφικό κύκλο, που επηρεάζει βαθιά τη σωματική και ψυχική τους υγεία, τις σχολικές και επαγγελματικές τους επιδόσεις, καθώς και τις οικογενειακές και κοινωνικές τους σχέσεις. Η δυσμενής αυτή εξέλιξη επιβάλει τη συστηματική και ολόπλευρη αντιμετώπιση όλων των εξαρτήσεων.
Οι κοινωνικές μεταβολές που συντελούνται, η κοινωνική αποδοχή ορισμένων ουσιών, η πίεση της παρέας και η έλλειψη ουσιαστικής ενημέρωσης και υποστήριξης εντείνουν το φαινόμενο. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν την έναρξη της χρήσης των ουσιών σε όλο και μικρότερες ηλικίες, γεγονός που θα αποβεί καταστροφικό για τη νέα γενιά. Η ευκολότερη πρόσβαση στο διαδίκτυο, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τις εξελίξεις αυτές, ενώ η επιτήρηση και η προστασία των νέων αποτελεί πλέον καθήκον της οικογένειας και της κοινωνίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονίσουμε ότι ένα από τα πιο ουσιαστικά «όπλα» απέναντι στη χρήση και τις εξαρτήσεις είναι οι αξίες. Οι αξίες που διαμορφώνονται από την οικογένεια, το σχολείο, την κοινότητα. Είναι όλα εκείνα τα εσωτερικά στηρίγματα που βοηθούν τον άνθρωπο, και ιδιαίτερα τον νέο, να αντέξει τις αντιξοότητες, να διαχειριστεί τις δυσκολίες και να επιλέξει υγιείς δρόμους ζωής.
Γι’ αυτό και η σημερινή εκδήλωση έχει ιδιαίτερη σημασία. Το «Δέντρο της Πρόληψης» συμβολίζει ακριβώς αυτή τη διαδικασία: το πώς μπορούμε να στολίσουμε τη ζωή μας όχι με πρόσκαιρα υποκατάστατα, αλλά με αξίες που λειτουργούν προστατευτικά, ενδυναμωτικά και προληπτικά απέναντι σε κάθε μορφή εξάρτησης.
Η ευθύνη της Πολιτείας και της κοινωνίας είναι αδιαμφισβήτητη. Η πρόληψη, η έγκαιρη παρέμβαση και την ολοκληρωμένη θεραπεία όλων όσων έχουν εμπλακεί στα «δίχτυα» των ουσιών και των εξαρτήσεων αποτελεί επιτακτική κοινωνική και πολιτική προτεραιότητα. Αν μείνουμε απαθείς και αμέτοχοι σε αυτόν τον εφιάλτη της νέας γενιάς, το πρόβλημα θα επιδεινωθεί. Οφείλουμε λοιπόν να ευαισθητοποιηθούμε και να κινητοποιηθούμε στον αγώνα της πρόληψης, από όποια θέση κι’ αν βρισκόμαστε.
Η πρόληψη μας αφορά όλους. Και προς την κατεύθυνση αυτή κρίνω ότι όλοι μας πρέπει να εργαστούμε.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Καλά Χριστούγεννα και καλές γιορτές σε όλους σας».
Να αναφέρουμε, πως το πρώτο στολίδι – ευχή, έβαλε στο δέντρο της Πρόληψης ο Ποιμενάρχης μας και ακολούθησαν οι υπόλοιποι παριστάμενοι.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμη, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Δημήτρης Τσεκούρας, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Δημήτρης Παπούλιας, εκπρόσωποι της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων Δημοσίου κ. Βαγγέλης Νοτόπουλος, μαθητές, καθηγητές και πλήθος συμπολιτών.
Λ.Μ.





















