.
.
..

Μ. Χρυσοβελώνη από την Καρδίτσα: Θεσμοθετείται η ισότητα των φύλων σε όλα τα κοινωνικά πεδία (+Βίντεο) Κύριο

Μ. Χρυσοβελώνη από την Καρδίτσα: Θεσμοθετείται η ισότητα των φύλων σε όλα τα κοινωνικά πεδία (+Βίντεο)

. sveronis panagiotis

Την θεσμοθέτηση της ισότητας των δύο φύλων σε όλα τα κοινωνικά πεδία φέρνει το νομοσχέδιο που θα φέρει  σε 10 περίπου ημέρες στη Βουλή η κυβέρνηση, τόνισε από την Καρδίτσα η υφυπουργός Εσωτερικών κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Η κ. Χρυσοβελώνη ήρθε την Παρασκευή στην πόλη μας, ξεκινώντας μία πανελλαδική καμπάνια για την ενημέρωση και συνειδητοποίηση των πολιτών επάνω στα ζητήματα της Ισότητας των Φύλων και της καταπολέμησης της έμφυλης βίας.

Όπως, μάλιστα, τόνισε η ίδια δεν το έκανε τυχαία καθώς η Καρδίτσα πρωτοπορεί αφού είναι η  πρώτη πόλη στην οποία δημιουργήθηκε μία Δομή υποστήριξης των γυναικών, το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας, που πλησιάζει τα  τριάντα χρόνια λειτουργίας.

.Γι αυτό άλλωστε στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η υφυπουργός, στο Δημαρχείο Καρδίτσας, ήταν παρούσες η πρόεδρος του Κέντρου κ. Μπακαλάκου και η Διευθύντρια κ. Βελεσιώτη. Επίσης θα πρέπει να πούμε πως η περιοδεία της κ. Χρυσοβελώνη στην Καρδίτσα ολοκληρώθηκε στο Κέντρο Γυναικών, όπου είχε επαφές με στελέχη και συζήτησαν θέματα λειτουργίας και παρεχόμενων υπηρεσιών σε γυναίκες που το έχουν ανάγκη.

Επίσης η προερχόμενη από τους ΑΝ.ΕΛ. υφυπουργός είχε συνάντηση με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Τιμόθεο, αλλά και τον δήμαρχο Καρδίτσας, ενώ συνοδευόταν από τον βουλευτή Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Λάππα, τον Συντονιστή της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αντωνίου και τοπικά στελέχη των ΑΝ.ΕΛ.

Η κ. Χρυσοβελώνη στην τοποθέτησή της σε ότι αφορά στο νομοσχέδιο μίλησε για τους τομείς που επιφέρει σημαντικές αλλαγές λέγοντας ότι στον ιδιωτικό, στον δημόσιο, επαγγελματικό και οικογενειακό χώρο, δημιουργεί προϋποθέσεις εξάλειψης των έμφυλων διακρίσεων.

Επιτροπές Ισότητας

Ειδική αναφορά έκανε στην τοπική Αυτοδιοίκηση υπογραμμίζοντας ότι δημιουργούνται δυνατότητες για  πρωτοβουλίες με στόχο την προώθηση της ισότητας των φύλων εντός των διοικητικών ορίων των ΟΤΑ καθώς προβλέπεται σύσταση Δημοτικών και Περιφερειακών Επιτροπών Ισότητας ως τοπικών θεσμών προώθησης τέτοιων πολιτικών. Παράλληλα, μετά τις εκλογές θα δημιουργηθεί ένα νέο πανελλαδικό δίκτυο υποστήριξης των πολιτικών Ισότητας Φύλων κοντά στις τοπικές κοινωνίες.

Στο σημείο αυτό η κ. Χρυσοβελώνη σημείωσε ότι ήδη έχει υπογραφεί ένα μνημόνιο συνεργασίας με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Πατούλη, το οποίο, μαζί με το νομοσχέδιο τα πρόσφερε στον δήμαρχο Καρδίτσας για να τα μελετήσει.

Επίσης κάλεσε τις γυναίκες να στελεχώσουν ψηφοδέλτια στις επικείμενες εκλογές της Αυτοδιοίκησης για να πάρουν, όπως είπε χαρακτηριστικά, οι ίδιες τις τύχες στα χέρια τους, στελεχώνοντας με τον καλύτερο τρόπο, τις νέες Δημοτικές Επιτροπές Ισότητας Φύλων κάθε γειτονιάς της Ελλάδας.

Με 40% τουλάχιστον η συμμετοχή του κάθε φύλου στις εκλογές

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησης της τόνισε πως το νομοσχέδιο θα προβλέπει ότι για την ανακήρυξη των εκλογικών συνδυασμών, ο αριθμός των υποψηφίων βουλευτών, από κάθε φύλο, πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον ίσο με το 40% του συνολικού αριθμού των υποψηφίων, αντιστοίχως, ανά εκλογική περιφέρεια και όχι το 1/3 ανά την επικράτεια που ισχύει σήμερα.

Σεξουαλική αγωγή και υγεία με γνώμονα την ισότητα των φύλων

Ακόμα ανέφερε ότι εντάσσει την οπτική του φύλου και την σεξουαλική αγωγή και υγεία, με γνώμονα την ισότητα των φύλων, οριζόντια στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Στο κρατικό προνοιακό σύστημα οι δομές Υποστήριξης  Γυναικών.

.Παρεμβάσεις και καινοτομίες προβλέπονται ακόμα στην υγεία, στην Κοινωνική Αλληλεγγύη, στον επαγγελματικό τομέα, στα ΜΜΕ, ενώ σε ότι αφορά στις δομές Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας και Ξενώνων, ανακοίνωσε ότι εντάσσονται στο κρατικό προνοιακό σύστημα, και θεσμοθετείται η χρηματοδότηση τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Παράλληλα διευκολύνεται  η πρόσβαση γυναικών μεταναστριών και επεκτείνεται η χρήση κρίσιμων ξένων γλωσσών για θύματα προερχόμενα από χώρες που εμφανίζουν μεγάλα ποσοστά στο Trafficking.

Ακόμα η υφυπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στο ότι η κυβέρνηση, αντίθετα με άλλες χώρες της Ευρώπης, έφερε προς κύρωση στη Βουλή την Συμφωνία της Κωνσταντινούπολης, η οποία καθορίζει όρους και κανόνες για την αντιμετώπιση των διακρίσεων με βάση το φύλο και τη καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, αλλά ακριβώς λόγω της άρνησης κάποιων χωρών να την στηρίξουν, δεν έγινε ακόμα Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.

Τέλος να πούμε πως παραλέχτηκε ότι έγιναν βήματα προς τα πίσω τα χρόνια της κρίσης στον τομέα της ισότητας  και πως το μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα έχει επιφέρει πρόσθετους πληθυσμούς των οποίων πολυάριθμα μέλη έχουν υποστεί διακρίσεις λόγω του φύλου.

Ο κ. Αλεξάκος

Ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος απευθυνόμενος προς την κ. Χρυσοβελώνη, είπε ότι ο Δήμος Καρδίτσας έχει τρεις δομές που δεν τις έχουν άλλοι Δήμοι και συγκεκριμένα το Κέντρο Γυναικών, το Κέντρο «Ορίζοντες» και τις 11 παιδικές βιβλιοθήκες, που στηρίζονται αποκλειστικά από τον Δήμο.

Σημείωσε ότι όταν ανέλαβαν το Δήμο αντιμετώπιζαν πολλά, κυρίως οικονομικά προβλήματα, που σήμερα έχουν ξεπεραστεί  και η κατάσταση είναι πολύ καλή, γεγονός που αποδεικνύει το έμπρακτο ενδιαφέρον της Δημοτικής Αρχής για τις κοινωνικές δομές και την ισότητα. Αυτό που ζητάμε από την κυβέρνηση συνέχισε και έχουμε εισακουστεί σε μεγάλο βαθμό, είναι να τις στηρίξει αυτές τις δομές, ούτως ώστε να αποτελέσουν θετικό παράδειγμα για όλους τους Δήμους της χώρας.  

ΚΙ εδώ ανέφερε την μεγάλη προσπάθεια του Δήμου που με συμπαραστάτες την κυβέρνηση, τους βουλευτές και τον περιφερειάρχη, ενέταξε στο ΕΣΠΑ το Κέντρο Γυναικών διασφαλίζοντας την χρηματοδότησή του. 

.

 

Τελευταία τροποποίηση στις7 Δεκεμβρίου 2018, 14:52
επιστροφή στην κορυφή

Ειδησεογραφία

Ειδήσεις ανά Δήμο

Αθλητισμός

Κεντρική Ελλάδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ