KarditsaLive.Net
  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Αναζήτηση
  • RSS
  • Επικοινωνία με το KarditsaLive.Net
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΚΑΡΔΙΤΣΑ
    • Ειδήσεις ανά Δήμο
      • Αργιθέας
      • Καρδίτσας
      • Μουζακίου
      • Λίμνης Πλαστήρα
      • Παλαμά
      • Σοφάδων
    • Τοπική Επικαιρότητα
    • Κοινωνικά – Αστυνομικά
    • Εκδηλώσεις
    • Ανακοινώσεις
    • Υγεία
    • Πολιτικά
    • Παρουσιάσεις
    • Εργασία
    • Αναγγελίες Τελετών
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Θεσσαλία
      • Λάρισα
      • Μαγνησία
      • Τρίκαλα
      • Θεσσαλία
    • Ελλάδα
      • Επικαιρότητα
      • Κοινωνικές - Αστυνομικές
      • Ανακοινώσεις
      • Πολιτικά
      • Οικονομικά
      • Επιστημονικά - Τεχνολογικά
      • Εκδηλώσεις
      • Εργασία
      • Υγεία
    • Κόσμος
      • Υγεία
      • Οικονομικά
      • Πολιτικά
      • Επικαιρότητα
      • Εκδηλώσεις
      • Επιστήμη - Τεχνολογία
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • Βόλεϊ
    • Αλλα Αθλήματα
    • Τυχερά Παιχνίδια
    • Super League
    • Super League 2
    • Γ'Εθνική
    • Ερασιτεχνικό
    • Ποδόσφαιρο Γυναικών
    • Διεθνή
    • Μπάσκετ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τιμητική εκδήλωση στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό Φαναρίου για τους εννέα πεσόντες της Εθνικής Αντίστασης (+Φωτο +Βίντεο)

Δήμος Καρδίτσας: Εγκρίθηκε η συμμετοχή του στο πρόγραμμα καταπολέμησης επιβλαβών τρωκτικών με το νυκτόβιο αρπακτικό πτηνό "Τυτώ"

Με τρακτέρ στη ΔΕΘ οι αγρότες - "Παρών" και από τους αγρότες του ν. Καρδίτσας

Στην Αναγέννηση και ο 20χρονος αριστερός μπακ Ηλίας Σημαντηράκης

Ξεκίνησαν οι εξωτερικές εργασίες στο κτίριο Πολλαπλών Χρήσεων στον Παλαμά (+Φωτο)

Σε ποιους δρόμους της Καρδίτσας σχεδιάζεται να γίνουν παρεμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ

Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο συναντήθηκε στο Φανάρι ο Ανδρέας Στεργίου

Πέντε θέσεις σχολικών τροχονόμων στο Δήμο Σοφάδων

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Β. Γιαννάκος: O ΤΟΕΒ Τιτανίου σε θέση «οδηγού» στο νέο κυβερνητικό σχέδιο «Ύδωρ 2.0» Κύριο

  • 12 Μαρτίου 2022, 08:22
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Κατηγορία Αγροτικά
  • Εκτύπωση
  • E-mail
Β. Γιαννάκος: O ΤΟΕΒ Τιτανίου σε θέση «οδηγού» στο νέο κυβερνητικό σχέδιο «Ύδωρ 2.0»

..

Το πρώτο μεγάλο ολοκληρωμένο επενδυτικό πρόγραμμα αρδευτικών έργων, (φραγμάτων και υποδομών), από την 10ετία του 50’, τίθεται άμεσα σε εφαρμογή στην Ελλάδα για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων - αλλά ξεπερασμένων από τον χρόνο - υποδομών και για την κατασκευή νέων.

 

Για τα συγκεκριμένα έργα Σ.Δ.Ι.Τ., που εντάσσονται στο κυβερνητικό σχέδιο «Ύδωρ 2.0» - όπως ονομάστηκε το σχετικό πρόγραμμα 21 έργων συνολικού προϋπολογισμού κατασκευής, συντήρησης και λειτουργίας, 4 δισ. Ευρώ -, εκδήλωσαν ενδιαφέρον μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες και τράπεζες της χώρας και του εξωτερικού.

Όπως ανακοίνωσαν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, του Π.Α.Α. και του Π.Δ.Ε. Η κυριότητα των έργων όμως παραμένει στο Δημόσιο.

Ως Πρόεδρος του Τ.Ο.Ε.Β. Τιτανίου είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος διότι μέσα στον σχεδιασμό αυτόν εντάχθηκε και το μεγάλο έργο μας, της κατασκευής σύγχρονων κλειστών αρδευτικών δικτύων Υπέρειας Ν. Λάρισας και Ορφανών Ν. Καρδίτσας.

Ο προϋπολογισμός του ως έργο Σ.Δ.Ι.Τ. είναι 88.066.645 Ευρώ και περιλαμβάνει 74.650 αρδευόμενα στρέμματα, ενώ προβλέπεται ότι θα ωφεληθούν 3.730 παραγωγοί της περιοχής μας.

Ειδικά στο Νομό Καρδίτσας, θα αρδεύονται στην Τ.Κ. Ορφανών 8.400 στρέμματα, στην Τ.Κ. Φύλλου 11.300 στρέμματα και κάποια γεωργική έκταση της Τ.Κ. Λεύκης που εφάπτεται στο κτήμα των Ορφανών.

Επίσης, προβλέπεται δυνατότητα επέκτασης της αρδευτικής κάλυψης του συνόλου των καλλιεργούμενων εκτάσεων των εν λόγω Τοπικών Κοινοτήτων.

.Αυτονόητο είναι πως το έργο αυτό δεν θα χρηματοδοτούνταν ποτέ εάν δεν υπήρχε από το 2013 εγκεκριμένη μελέτη που χρηματοδότησε και εκπόνησε το ΥΠ.Α.Α.&Τ. μετά από στενή συνεργασία με τον Οργανισμό μας.

Οπωσδήποτε, υπάρχουν απορίες στους αγρότες για τον τρόπο κατασκευής, δηλαδή για τη λεγόμενη σύμπραξη του δημοσίου και ιδιωτών επενδυτών, μα και σχετικά με το καθεστώς λειτουργίας όταν ολοκληρωθούν οι υποδομές που προβλέπονται.

Θέλω επομένως να επισημάνω τα εξής:

Μείζονα ζητήματα διαχρονικά στο Νομό μας για όλους τους παραγωγούς, ήταν και είναι η εξασφάλιση της ομαλότητας στην άρδευση των καλλιεργειών, η ορθολογική διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων χωρίς αλόγιστες σπατάλες και απώλειες και η χρήση του νερού βάσει κανόνων κοινού συμφέροντος και όχι με τον άναρχο και εντελώς άδικο για τους συνεπείς, τρόπο που γίνεται σήμερα.

Το σχέδιο «Υδωρ 2.0» όπου εντάσσονται και τα αρδευτικά Υπέρειας Ν. Λάρισας – Ορφανών Ν. Καρδίτσας, επιδιώκει την επίτευξη των παρακάτω βασικών στόχων:

α) Την άρδευση ακόμα περισσότερων καλλιεργήσιμων εκτάσεων και την αύξηση της απόδοσής τους.

γ) Την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας.

δ) Τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της χώρας, αφού το 90% του βρόχινου ύδατος χάνεται σήμερα στη θάλασσα.

ε) Τη μείωση των παράνομων γεωτρήσεων που αποδυναμώνουν τον υδροφόρο ορίζοντα.

στ) Τον εκσυγχρονισμό μεγάλου μέρους των αρδευτικών δικτύων, γεγονός που θα ελαχιστοποιήσει τις υδάτινες απώλειες και θα εξασφαλίσει σε σημαντικό βαθμό την αρδευτική ομαλότητα.

Εμείς, στον Τ.Ο.Ε.Β. Τιτανίου, είχαμε προβλέψει ότι η υλοποίηση ενός επενδυτικού σχεδίου «μαμούθ», όπως το «Υδωρ 2.0», ήταν αναπόφευκτη για την κεντρική εξουσία, καθώς τα πεπαλαιωμένα αρδευτικά δίκτυα βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση, ενώ μεγάλο μέρος τους είναι υπό κατάρρευση στον Ιανό-πληκτο πλέον Ν. Καρδίτσας.

Έτσι, το 2013, προωθήσαμε προς εκπόνηση και χρηματοδότηση την ως άνω αναφερόμενη μελέτη, η οποία αποτέλεσε το εφαλτήριο για τη δρομολόγηση της κατασκευής των νέων αρδευτικών δικτύων στην περιοχή μας.

Όπως προείπα, η κατασκευή τους θα συγχρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και από το «Υδωρ 2.0», ενώ θα υλοποιηθούν ως μη ανταποδοτικό έργο Σ.Δ.Ι.Τ.. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η αποπληρωμή του επενδυτή ιδιωτικού φορέα να γίνει σε βάθος χρόνου, μετά την έναρξη λειτουργίας τους, βάσει προκαθορισμένων προδιαγραφών αποτελέσματος από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Οφείλω να τονίσω ότι ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λιβανός ξεκαθάρισε δημόσια πως «δεν πρόκειται να παραδοθεί σε ιδιώτες οποιοδήποτε έργο υποδομής του ΥΠ.Α.Α.&Τ., που θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ», για να προλάβω και τις «Κασσάνδρες»!

Όσο για τη χρονική διάρκεια έναρξης και ολοκλήρωσης, το όφελος  μέσω Σ.Δ.Ι.Τ. είναι ότι αποφεύγονται οι χρονοβόρες διαδικασίες των δημοσίων συμβάσεων και με την αποπληρωμή του ιδιώτη σε βάθος χρόνου, εξασφαλίζεται η καλή κατασκευή και λειτουργία του έργου, με απώτερα οφέλη:

  • Την ορθολογικότερη χρήση του νερού και τη μείωση των απωλειών με την εισαγωγή προηγμένων αρδευτικών συστημάτων και πρακτικών.
  • Την αύξηση της αποδοτικότητας των καλλιεργειών και κατά συνέπεια τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα.
  • Τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής που τόσο έχει βλάψει το Νομό μας και τους καλλιεργητές του.

Βέβαια, η κεντρική διοίκηση θα πρέπει να κάνει το γρηγορότερο μεγάλα βήματα άμεσης προσαρμογής του πρωτογενούς τομέα στα νέα καλλιεργητικά και κοινωνικοοικονομικά δεδομένα που διαμορφώθηκαν κατά τη μνημονιακή 10ετία και την πανδημία, αλλάζοντας ριζικά και το σημερινό άκρως προβληματικό μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας των δημόσιων αρδευτικών δικτύων. Ειδάλλως, το σχέδιο «Υδωρ 2.0» και τα μεγάλα έργα που ανακοινώθηκαν (συμπεριλαμβανομένων και των αρδευτικών Υπέρειας Ν. Λάρισας – Ορφανών Ν. Καρδίτσας), θα είναι δώρο άδωρο για τις τοπικές κοινωνίες, διότι δεν είναι δυνατόν… να χτίσεις καινούργιο σπίτι με παλιά υλικά!

Είναι αδήριτη ανάγκη πια τα διαπιστωμένα πολλά προβλήματα στον αγροτικό τομέα, (πρόσφατα οι Καρδιτσιώτες αγρότες είχαν βγει στους δρόμους με τα τρακτέρ τους και διαμαρτυρήθηκαν), να τεθούν εδώ και τώρα υπό διαπραγμάτευση με την πολιτική ηγεσία του τόπου, η οποία θα γίνει με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των παραγωγών.

Σε ότι αφορά δε στις αρδευτικές υποδομές, είναι μονόδρομος η ουσιαστική υποστήριξη των φορέων που ασχολούνται με τη χρήση, λειτουργία, αξιοποίηση και αποδοτικότητά τους όπως ο Τ.Ο.Ε.Β. Τιτανίου…

Πιστεύω ότι η  κεντρική εξουσία θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση αναγνωρίζοντας το ρόλο και το έργο των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων στο θέμα της άρδευσης.

Β. Γιαννάκος

Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Διαβάστε επίσης:

  • Τη Δευτέρα 31 Αυγούστου η κηδεία της Παρασκευής Παπαβασιλείου Τη Δευτέρα 31 Αυγούστου η κηδεία της Παρασκευής Παπαβασιλείου
    30 Αυγούστου 2026, 15:03
  • Την Κυριακή 30 Αυγούστου η κηδεία του Σωτήριου Τσερέπη Την Κυριακή 30 Αυγούστου η κηδεία του Σωτήριου Τσερέπη
    29 Αυγούστου 2026, 20:35
  • Ξεκίνησαν οι εξωτερικές εργασίες στο κτίριο Πολλαπλών Χρήσεων στον Παλαμά (+Φωτο) Ξεκίνησαν οι εξωτερικές εργασίες στο κτίριο Πολλαπλών Χρήσεων στον Παλαμά (+Φωτο)
    29 Αυγούστου 2026, 19:40
  • Την Κυριακή 30 Αυγούστου η κηδεία της Πανάγιας Παπαβασιλείου Την Κυριακή 30 Αυγούστου η κηδεία της Πανάγιας Παπαβασιλείου
    29 Αυγούστου 2026, 13:11
επιστροφή στην κορυφή

ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Τα Εκκοκκιστήρια Θεσσαλίας Α.Β.Ε.Ε. αναζητούν προσωπικό

Τα Εκκοκκιστήρια Θεσσαλίας Α.Β.Ε.Ε. αναζητούν προσωπικό

Η Αποκατάσταση Α.Ε. αναζητά για εργασία Νοσηλευτές και Βοηθούς Νοσηλευτές

Η Αποκατάσταση Α.Ε. αναζητά για εργασία Νοσηλευτές και Βοηθούς Νοσηλευτές

Η εταιρεία Αφοι Ν. Καραγιώργου Α.Β.Ε.Ε. αναζητά Ηλεκτρολόγο Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων

Η εταιρεία Αφοι Ν. Καραγιώργου Α.Β.Ε.Ε. αναζητά Ηλεκτρολόγο Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων

Πωλείται μονοκατοικία τριών επιπέδων στο καταπράσινο Πευκόφυτο Καρδίτσας

Πωλείται μονοκατοικία τριών επιπέδων στο καταπράσινο Πευκόφυτο Καρδίτσας

Η εταιρεία Αφοι Ν. Καραγιώργου Α.Β.Ε.Ε. αναζητά προσωπικό για εργασία

Η εταιρεία Αφοι Ν. Καραγιώργου Α.Β.Ε.Ε. αναζητά προσωπικό για εργασία

Η εταιρεία ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΑ ΣΟΦΑΔΩΝ Α.Ε. αναζητά εργαζομένους

Η εταιρεία ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΑ ΣΟΦΑΔΩΝ Α.Ε. αναζητά εργαζομένους

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  • Η NASA εκτόξευσε το νέο διαστημικό της τηλεσκόπιο, το «Nancy Grace Roman»
    30 Αυγούστου 2026, 17:11
  • Νεκρή 11χρονη σε πισίνα ξενοδοχείου στον Πλατανιά Χανίων
    30 Αυγούστου 2026, 17:04
  • Ανατροπή πλοίου με περίπου 270 επιβαίνοντες βόρεια της Κύπρου - Τουλάχιστον 6 νεκροί
    30 Αυγούστου 2026, 15:12
  • Αθήνα: Στα 5.975 ευρώ σταμάτησε το ...κοντέρ των διαδοχικών τροχαίων παραβάσεων που προκάλεσε 41χρονος μοτοσικλετιστής!
    30 Αυγούστου 2026, 15:07
  • Τη Δευτέρα 31 Αυγούστου η κηδεία της Παρασκευής Παπαβασιλείου
    30 Αυγούστου 2026, 15:03
  • Περισσότερα από 65.000 ευρώ κοστίζει σε ετήσια βάση η συντήρηση του χλοοτάπητα του Δημοτικού Σταδίου Καρδίτσας
    30 Αυγούστου 2026, 14:53
  • Όχι σε δημοψήφισμα από τους Ισλανδούς για επανάληψη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση
    30 Αυγούστου 2026, 12:49
  • Τιμητική εκδήλωση στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό Φαναρίου για τους εννέα πεσόντες της Εθνικής Αντίστασης (+Φωτο +Βίντεο)
    30 Αυγούστου 2026, 12:38
  • Αναβίωση εθίμων Καραγκούνικου Γάμου - Κυριακή (30/8) στο Πνευματικό Κέντρο Σοφάδων
    30 Αυγούστου 2026, 11:33
  • Ανάθεση 36.000 ευρώ για μέσα πυροπροστασίας σχολικών μονάδων στο Δήμο Μουζακίου
    30 Αυγούστου 2026, 10:15
  • Προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης τη Δευτέρα (31/8) σε περιοχές του Δήμου Σοφάδων
    30 Αυγούστου 2026, 09:52
  • Σύλλογος ΟΤΑ ν. Καρδίτσας: Ενημερωτική συνάντηση για το θέμα της μονιμοποίησης των εργαζόμενων με συμβάσεις ΕΣΠΑ
    30 Αυγούστου 2026, 09:45
  • Δήμος Καρδίτσας: Εγκρίθηκε η συμμετοχή του στο πρόγραμμα καταπολέμησης επιβλαβών τρωκτικών με το νυκτόβιο αρπακτικό πτηνό "Τυτώ"
    30 Αυγούστου 2026, 09:41
  • Μία 22χρονη νεκρή και 5 τραυματίες μετά από πυρά σε rave party στη βόρεια Ελβετία
    30 Αυγούστου 2026, 08:40
  • Στην τελική του διαμόρφωση, το πακέτο παροχών από την κυβέρνηση, που θα ανακοινωθεί στη Δ.Ε.Θ.
    30 Αυγούστου 2026, 08:28
  • Conference League: Πρεμιέρα με Μπόρατς ο Παναθηναϊκός στο ΟΑΚΑ
    29 Αυγούστου 2026, 23:58
  • Europa League: Έμαθε το πρόγραμμα των αγώνων ο ΟΦΗ - Ξεκίνημα εντός με Χόφενχαϊμ
    29 Αυγούστου 2026, 22:01
  • Europa League: Βγήκε το πρόγραμμα των αγώνων του Ολυμπιακού - Πρεμιέρα στο "Γ. Καραϊσκάκης"
    29 Αυγούστου 2026, 21:51
  • Στον Ολυμπιακό ο Νορβηγός Μάρκους Χόλμγκρεν Πέντερσεν
    29 Αυγούστου 2026, 21:27
  • Την Κυριακή 30 Αυγούστου η κηδεία του Σωτήριου Τσερέπη
    29 Αυγούστου 2026, 20:35

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

« Αύγουστος 2026 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ

  • Καρδίτσα
  • Θεσσαλία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Άρθρα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑ ΔΗΜΟ

  • Δ. Αργιθέας
  • Δ. Καρδίτσας
  • Δ. Λ. Πλαστήρα
  • Δ. Μουζάκιου
  • Δ. Παλαμά
  • Δ. Σοφάδων

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

  • Γ Εθνική
  • ΕΠΣ Καρδίτσας
  • ΑΣΚ
  • Α1 ΕΣΚΑΘ
  • ΣΠΑΚ
  • Ελπίδες Καρδίτσας
  • Στίβος

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

  • Άρτα
  • Ευρυτανία
  • Λάρισα
  • Μαγνησία
  • Τρίκαλα
  • Φθιώτιδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

  • Επικοινωνία
  • Γ.Ε.ΜΗ.: 129895403000
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • YouTube
  • Συνδρομή στο RSS

Copyright © 2009 - 2026 Karditsalive.net. All rights reserved. Κατασκευή ιστοσελίδων Centiva